kryteria otrzymania dodatku do ubezpieczenia-Zorgtoeslag |
Autor |
Wiadomość |
krystian_68
Poczatkujacy krystian_68
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:31 pm kryteria otrzymania dodatku do ubezpieczenia-Zorgtoeslag
|
|
|
Witam serdecznie Forumowiczów
Chciałbym uzyskać informację odnośnie zwrotu dodatku do ubezpiecznia za rok 2009.Jakie trzeba spełniać kryteria aby starać się o zwrot tego dodatku?
pracowałem w Holandii w kilku okresach mianowicie:
Od stycznia do 29 marca 2009
Od 1 czerwca do 12 lipca 2009
Od 14 września do teoretycznie 18 grudnia br
Przez ten okres byłem ubezpieczany przez pośrednika a kwota ubezpieczenia na tydzień wynosiła 20,50€.
Pytałem w kancelarii adwokackiej w pewnym mieście to powiedziano mi że żadnego zwrotu nie dostanę.Jak to jest naprawdę?
Pozdrawiam i czekam na info na łamach forum |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:32 pm
|
|
|
zeby dostac zwrot trzeba byc tutaj caly rok ubezpieczonym... pracownikom sezonowym nie przysluguje zwrot... a ty jak widac nie masz ciaglosci ubezpieczenia w Holandii |
|
|
|
|
krystian_68
Poczatkujacy krystian_68
|
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 11:44 pm sprostowanie
|
|
|
Jestem pracownikiem zatrudnianym przez Agencję pracy tymczasowej z tym ze kontrakty miałem podpisane na prawie cały rok.Jednakże z powodu kryzysu musiałem zjechać do Polski ponieważ nie było pracy a i sama Agencja delikatnie mnie "wypychała" do domu.Czy oni w tym czasie płacili za mnie ubezpieczenie-szczerze wątpię.pozdrawiam serdecznie i dziękuję za informację. |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 10:51 pm
|
|
|
Duuvelke, ciekaw jestm skad wzielas informacje ze aby otrzymac zorgtoeslag trzeba byc caly rok ubezpieczonym. Ja bez zdnych problemow zalatwilem zorgtoeslag wielu osobom pracujacym przez uitzendbureau.
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 11:10 pm
|
|
|
nie trzeba być cały rok ubezpieczonym tylko mieć ciągłość ubezpieczenia |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 04, 2009 3:49 pm
|
|
|
ewcia.pol napisał/a: | ciągłość ubezpieczenia |
o to mi chodzilo... widocznie zle sie wypowiedzialam...
a wiem to z kryterii jakie trzeba spelniac aby otrzymac dodatki... czyli ze stron jak: toeslagen.nl postbus51.nl
a czy ja mowilam, ze pracujac przez biuro pracy sie tego nie otrzyma?? NIE... mowilam, ze osoby pracujace sezonowe tego nie dostana... a to duza roznica |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 04, 2009 6:41 pm
|
|
|
Nigdzie w kryteriach przyznawania zorgtoeslag nie napotkalem informacji o ciaglosci ubezpieczenia, a wiem z doswiadczenia ze osoby z przerwami w ubezpieczeniu tez otrzymywaly zorgtoeslag za okres w ktorym byly ubezpieczone. Wiekszosc osob zatrudnionych przez uitzend-biura to pracownicy sezonowi.
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 04, 2009 8:34 pm
|
|
|
alfa napisał/a: | Nigdzie w kryteriach przyznawania zorgtoeslag nie napotkalem informacji o ciaglosci ubezpieczenia |
a ja sie spotkalam... przed chwila przeczytalam jeszcze raz kryteria... i zobaczylam, ze sie zmienilo... ze teraz nawet pracownicy sezonowi moga dostac dodatek do ubezpieczenia... za okres w ktorym byli ubezpieczeni... |
|
|
|
|
ejani
Poczatkujacy
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Kwi 2008 Posty: 32 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 10:03 am zwrot dodatku do ubezpieczenia
|
|
|
na stronie balastingu jest formularz do ściągnięcia,wypełniasz,wysyłasz do balastingu i jezeli jestes ubezpieczona,obojetnie czy sezonowo czy masz umowę z biurem pracy,nie musi byc zachowana ciągłość ubezpieczenia,dadatek dostaniesz,ale jeżeli nie pracujesz cały rok w holandii,tylko kilka miesięcy musisz to zgłaszać w balastingu,gdyz będą wysyłać cały rok pieniądze na twoje konto,a te miesiące które nie pracowałeś bedziesz musiał oddać |
_________________ Opony zimowe i letnie Rotterdam |
|
|
|
|
alfa
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 11:13 am
|
|
|
Formularz ktory mozna sciagmac ze strony Belastingdienst mozna jedynie podpisac kodem DigiD, a otrzymac go moga tylko osoby zameldowane na stale w Holandii. Osoby nie zameldowane musza ten formularz zamowic telefonicznie dzwoniac na Belastingtelefoon
055 5 385 385.
|
|
kolezanka555
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Wrz 2009 Posty: 70
|
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 11:40 am
|
|
|
zorgtoeslag dostaja osoby o okreslonych dochodach i max roku do tylu..
odradzam jednak posredniczacych ..bo juz cos przeszlam przez takich niuczciwych ...hmm
po 2 latach to przepada!!!
fakt trzeba miec Digid, itd..najlepiej nauczyc sie jezyka |
|
|
|
|
krystian_68
Poczatkujacy krystian_68
|
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 1:46 pm
|
|
|
Witam
Chciałbym podziękować wszystkim Forumowiczom którzy odpowiedzieli na moją prośbe/pytanie
pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD
Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 4:24 pm
|
|
|
kolezanka555 napisał/a: | po 2 latach to przepada!!! | ?? |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 2:15 pm
|
|
|
Sylwia:chyba kolezanka miała na myśli,że nie można sie starać o dodatek na 2 lata do tyłu |
|
|
|
|
kolezanka555
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Wrz 2009 Posty: 70
|
Wysłany: Nie Lis 08, 2009 11:43 pm
|
|
|
nie..
po dwóch lata przepada i zasila budżet NL.
Jak też nie rozliczony pierwszy raz dochód również przepada po 5 latach(do tylu można się rozliczyc). < chodzi o zwroty z roliczenia sie w NL>. |
|
|
|
|
|