NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie w polskim US z pracy w NL
Autor Wiadomość
luk28 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 14, 2010 5:17 pm   Rozliczenie w polskim US z pracy w NL

Ostatnio byłem w US w mojej miejscowości i pani w okienku powiedziała, że nie ważne, że płace podatek w NL i muszę się rozliczyć też w Polsce.

W NL pracowałem od października 2009 wcześniej nie pracowałem w Polsce w 2009 a więc muszę rozliczyć te 3 miesiące w US?
Z tego co czytałem już w sieci to będe musiał zapłacić do US 4000 pln :119: Bo mamy jakąś tam mniej korzystną umowę z NL dot. podatków czy to prawda? A potem jeszcze raz od ewentualnego zwrotu :119:
Ostatnio zmieniony przez luk28 Nie Lut 14, 2010 5:18 pm, w całości zmieniany 1 raz  

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Nie Lut 14, 2010 5:24 pm   Re: Rozliczenie w polskim US z pracy w NL

luk28 napisał/a:
Ostatnio byłem w US w mojej miejscowości i pani w okienku powiedziała, że nie ważne, że płace podatek w NL i muszę się rozliczyć też w Polsce.

W NL pracowałem od października 2009 wcześniej nie pracowałem w Polsce w 2009 a więc muszę rozliczyć te 3 miesiące w US?
Z tego co czytałem już w sieci to będe musiał zapłacić do US 4000 pln :119: Bo mamy jakąś tam mniej korzystną umowę z NL dot. podatków czy to prawda? A potem jeszcze raz od ewentualnego zwrotu :119:

Co Ty się za bzdur naczytałeś?Jeżeli nie pracowałeś w Polsce w 2009 i masz tylko dochody holenderskie,to owszem,rozliczyć się musisz ale nic nie zapłacisz-cały podatek od tych dochodów obejmuje ulga abolicyjna-wrzuć w wyszukiwarkę forumową hasło "abolicja podatkowa"-temat wałkowany już "od lat"-poczytaj i wszystkiego się dowiesz.

luk28 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 14, 2010 5:27 pm   

Uff dzięki, trochę mnie uspokoiłaś bo bym musiał jechać znowu podatek odpracować hihih
Ok, poszukam na forum. Ale i tak będe chyba musiał iść do jakiejś księgowe bo sam chyba tego nie rozlicze.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lut 14, 2010 11:30 pm   Re: Rozliczenie w polskim US z pracy w NL

dorota w napisał/a:
luk28 napisał/a:

Co Ty się za bzdur naczytałeś?Jeżeli nie pracowałeś w Polsce w 2009 i masz tylko dochody holenderskie,to owszem,rozliczyć się musisz ale nic nie zapłacisz-cały podatek od tych dochodów obejmuje ulga abolicyjna-wrzuć w wyszukiwarkę forumową hasło "abolicja podatkowa"-temat wałkowany już "od lat"-poczytaj i wszystkiego się dowiesz.

Zgadza sie jesli pracowałaś tylko w nl to do US nie zapłacisz ani zl ... wiec bo sam sie rozliczalem(tzn kancelaria mnie rozliczała) ostatnio za ubiegle lata ...

MECENASEX 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lut 28, 2010 1:34 pm   

Dokładnie tak to wyglada jak Beny.rac pisze

akoya 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 01, 2010 10:27 am   

znalazlem ciekawy art. dot rozliczenia z Pl US...z dn.01.03.2010
http://www.polskieradio.p...ot_podatku.html

wiec jak to jest..?

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 01, 2010 5:09 pm   

akoya napisał/a:
znalazlem ciekawy art. dot rozliczenia z Pl US...z dn.01.03.2010
http://www.polskieradio.p...ot_podatku.html

wiec jak to jest..?

Tak to jest jak jest tam napisane ale w rzeczywistości 3/4 ludzi nie ujawnia tego zwrotu (nawet osoby które sie zajmują rozliczeniem dochodów z nl do pl US - doradzają aby tego nie robić ... bo są to dość spore pieniądze )

Ale jak ktoś chce być "czysty " to niech robi jak PL US karze ... :072:

roobal 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Mar 26, 2010 3:44 am   

Trochę dziwne, niedawno gdzieś czytałem, że po abolicji nie trzeba oddawać zwrotu podatku z zagranicy. Skoro tak ma być jak jest w tym artykule no to jaki sens ma abolicją, oprócz ulgi?

Pozdrawiam!

victoria06
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Mar 26, 2010 4:47 pm   

Znowu udreka i watpliwości z rozliczeniem z polskim urzędem skarbowym. Na internecie roi sie wiele porad i artykułów doradców, urzędów skarbowych, gdzie podają banalne przykłady rozliczenia podatku z dochodów uzysknych z pracy w Holandii. Przykłady te sa oderwane od stanu faktycznego i odmiennego ujęcia pojęc i terminów.
1. Opodatkowanie holenderskie to łaczna suma podatku dochodowego i składek na ubezpieczenia społeczne. W żadnym salarisie ani jaarografie nikt nie znajdzie wyodrębnionych kwot. Sztuką własną jest rozdzielenie tych kwot, ponieważ pracodawca ustala zaliczkę na "opodatkowanie " z podstawowego wynagrodzenia na podstwie tabel publikowanych przez holenderski urząd skarbowy. Algorytm wyliczeń zanany jest jednie samemu urzędowi, gdzie hipotetycznie uwzględnia ulgi i poziom zarobków by pracownik pracując cały rok nie musiał dopłacać podatku. Dodatki do wynagrodzenia sa opodatkowane wg podatkowej stopy procentowej. Jak któs próbował wprost określić podatek dochodowy z pomocą stóp podatkowych z salarisu napewno nigdy mu nic nie pasowało. Polski US nie ma pojęcia, że taki problem występuje, bo opodatkowanie jak i zwrot podatku jest w jednej kwocie i nie jest rozdzielane ani przez pracodawcę ani przez holenderski urząd skarbowy. Poszczególne stopy procentowe podatku i składek ubezpieczenia społecznego wyodrębniane są przy obliczaniu w decyzji podatkowej urzędu łącznej należnego "opodatkowania" pomniejszanego o łączne kwoty ulg.
2. Co do wpłaty do polskiego US zwróconego podatku z Holandii- jak już ktoś metodycznie rozdzielił podatek dochodowy i składki "zus" przy rozliczeniu rocznym to i zwrot musi też rozdzielić. Tym samym podatek dochodowy doliczyć do polskiego zobowiązania podatkowego natomiast "zus" jest zwrócona zaliczką pobrana z dochodów pracy i należy ją doliczyć do dochodów w wysokości wcześniej ( w poprzednim roku) odliczonej w zeznaniu rocznym. Ta część zwrotu jest dochodem z pracy ( w zg należy wpisać w poz. INNE) i obliczony z niej podatek podlega abolicji. Tak więc wyskośc zwrotu nie będzie straszna -cirka 10% zwróconej kwoty. Natomiast doradztwo kancelarii by nie ujawniać to już wprowadzanie na manowce.
3. To odliczenie składki na ubezpieczenie zdrowotne- w zasadzie w Holandii płaci sie dwie składki
- potracane z wynagrodzenia na publiczne systemy opieki zdrowotnej
- indywidualnie na prywatne ubezpieczalnie (obowiązkowo)
System publiczny dopłaca do prywatnego systemu ubezpieczeń celem wyrównania ryzyka itp.
Odliczyć możemy tylko na publiczne systemy- czyli potrącane przez pracodawcę (ZVW). Z własnej analizy wynika, jest określona podstawa i stopa procentowa ustalenia składki zdrowotnej, oraz warunek- potrącane ze środków podatnika. I tak jest niezależnie, że pracodawca refunduje tą składkę. Refundacja pracodawcy powieksza podstawę opodatkowania podatnika a potrącona składka zdrowotna nie jest odliczana ani od podatku ani od dochodu, a dochód będący podstawą określenia składki nie jest zwolniony na podstawie umowy o unikaniu podw. opodatkowania.

Posumowując, jakie mogą być problematyczne zagadnienia przy rozliczaniu z US w PL:
- ustalenie kwot zaliczek na podatek dochodowy i ubezpieczenie społeczne,
-ustalenie zapłaconego podatku za pracę w grudniu a wypłacone wynagrodzenie w styczniu. W Holandii za pracę w grudniu 2009a wypłacone wynagrodzenie w styczniu 2010 roku jest doliczane do jaarografu za 2009 . W Polsce to wynagrodzenie należy ująć w roku podatkowym 2010 . A jak ująć zwrot za 2009( bo dotyczy to zaliczek pobranych i 2009 i 2010 roku).

Może ma ktoś swój sposób rozdzielenia "holenderskiego opodatkowania" , które widnieje na salarisach? Ale takie, które będzie zgodne ze wszelkimi normami polskiego prawa podatkowego.
Niestety polscy urzędnicy mają coś z TOP secret- nic nie wiedzą tylko po tem wydaja bzdurne decyzje. A kto powinien wiedzieć? Kto podpisywał umowy międzynarodowe i Traktaty?

magdalena14 
Super gaduła
Polka

Wysłany: Sob Mar 27, 2010 10:28 am   post z innego działu,ale tematyczny

skopiowałam swój post z innego działu,ale może ktos tutaj mi odpowie,czy jest/był w takiej sytuacji i co zrobił:

w Polsce żadnych dochodów,tylko w Holandii,natomiast zwrot podatku z Holandii na polskie konto.
słyszałam,że w takim przypadku należy rozliczyć się z polskim urzędem skarbowym uwzględniając i dochody z Holandii i zwrot z podatku.
czy to prawda?
czy ktoś miał podobną sytuację?
czy się wtedy rozliczał,czy sprawę "przemilczał"?
czy polski urząd skarbowy jest w stanie sprawdzić,że taki zwrot ktoś otrzymał?

ktoś wcześniej napisał,że oddaje się polskiemu u.s. ok. 10% zwrotu podatku.
mnie wyszło dużo więcej.
może dlatego,że oprócz zwrotu podatku należy,zgodnie z przepisami podatkowymi, doliczyć wynagrodzenie za pracę w Holandii?
jak to się ma do abolicji?

Iras 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 5:11 pm   

Mam pytanie czy doliczyć do dochodu wykazanego do polskiego US wypłacane kinderbijslag i kindgebonden budget.Zwrot podatku z 2008 trzeba :088:

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 10:24 pm   

Iras napisał/a:
Mam pytanie czy doliczyć do dochodu wykazanego do polskiego US wypłacane kinderbijslag i kindgebonden budget

Nie-tych dodatków się nie wykazuje w rozliczeniu z US-to nie jest dochód do opodatkowania,to są zasiłki na dzieci.

annab 
Gaduła
zocha

Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 7:57 pm   

Witam.mam pytanie dotyczące przeliczania dochodu holenderskiego, a mianowicie czy dochód z cetla przelicza sie z dnia jego wystawienia , czy z dnia poprzedzającego . Bank jest holenderski , czyli mało prawdopodobne abym mogła znalezc sredni kurs złotówwki.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 8:10 pm   

wydaje mi sie, ze musisz uzyc kursu NBP, a nie banku holenderskiego.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Kwi 12, 2010 8:20 pm   

a kursy archiwalne znajdziesz na stronie NBP

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Odpowiedz do tematu