NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Odpowiedzialność biur rozliczających podatek.
Autor Wiadomość
dorota w
Super gaduła

Wysłany: Śro Lut 03, 2010 10:51 pm   Odpowiedzialność biur rozliczających podatek.

Nie wiedziałam,gdzie umieścić ten temat,więc jeśli umieściłam go źle,to proszę moderatorów o przeniesienie.
Mam taką sytuację-biuro holenderskie rozliczało mnie i mojego męża z podatku za 2008 rok.Mi,jako partnerowi podatkowemu (nie pracowałam w Holandii-pracowałam w Polsce i te dochody podałam do biura rozliczającego-nieco ponad 5000E brutto,po przeliczeniu ze złotówek) naliczyło kilka ulg-otrzymałam duży zwrot.Teraz Urząd Skarbowy holenderski uznał,że ulgi (heffingskorting,arbeidskorting,combinatiekorting,aanvulende combinatiekorting)nie należą mi się i żąda zwrotu wypłaconych przez niego pieniędzy.Biuro wyjaśnia sprawę,ale...Jak to wygląda w rzeczywistości?Czy przy takich dochodach,jakie ja miałam należy mi się cały heffingskorting,czy tylko jego część (biuro rozliczyło na cały a teraz twierdzi,że cały mi się nie należał-ale to chyba powinni wiedzieć fachowcy,którzy rozliczali).Czy należą mi się pozostałe ulgi,które ujęło biuro w rozliczeniu?Mamy dwoje dzieci w wieku szkolnym (15 i 11 lat).Mam fakturę za wykonaną usługę.Jeśli się okaże,że biuro źle mnie rozliczyło i przyjdzie mi oddać pieniądze (a na to się zapowiada,bo coś są za mili), to jakie konsekwencje może ponieść biuro?Czego mogę żądać od biura(wg prawa holenderskiego) za złe rozliczenie?
Druga sprawa-biuro to miało złożyć wnioski na dodatki za 2008 rok-dodatek do ubezpieczenia zdrowotnego oraz dodatek na dzieci (nie dostaliśmy automatycznie do zasiłku rodzinnego) i najprawdopodobniej o dodatek na dzieci złożyło za późno(a był na to czas,ponieważ zlecaliśmy usługę jakoś na początku lutego 2009),albo wcale nie złożyło (ponoć poczta nie dostarczyła do urzędu), bo tego dodatku nie dostaliśmy za 2008 (jesteśmy sporo "w plecy");dostaliśmy dopiero od stycznia 2009 i dostajemy nadal.Czy można jakoś pociągnąć biuro do odpowiedzialności za nierzetelne wykonanie usługi ,za którą zapłaciliśmy niemało?Czy biura rozliczające odpowiadają za swoje rozliczenia?Jak to wygląda w Holandii?

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Lut 03, 2010 11:07 pm   

Radze zaczerpnac drugiej opinii (poszukaj na forum, ewentualnie popytaj na priv o jakies zaufane biura). Co do odpowiedzialnosci- nie wiem czy podpisywalas jakies papiery (nie wiem czy jesli ktos Cie rozlicza to podpisujesz z nim jaka umowe czy cos, naprawde sie nie orientuje ale jesli, to-) sprawdz tam czy pisze cos o odpowiedzialnosci prawnej w przypadku bledu. Jesli nie masz zadnych papierow to najpierw zbierz jak najwiecej informacji o danym biurze a potem udaj sie o porade prawna- da sie taka uzyskac nawet za darmo np w http://www.juridischloket.nl/Pages/default.aspx.
Ostatnio zmieniony przez suska Śro Lut 03, 2010 11:08 pm, w całości zmieniany 1 raz  

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Śro Lut 03, 2010 11:23 pm   

[quote="suska"]poszukaj na forum, ewentualnie popytaj na priv o jakies zaufane biura).
Na forum nie spotkałam się dotąd z takim problemem (a czytam to forum już dosyć długo)-stąd nowy temat.A co do biur-wątpię,żeby któreś pod sobą "kopało dołki" i udzielało takich informacji-chyba,że się mylę i tutaj odpowie mi ktoś rozliczający zawodowo podatki.Nie ma potrzeby na priv-takie informacje nie powinny być tajemnicą.Znajdzie się odważny? :wink:

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Śro Lut 03, 2010 11:32 pm   

Hmm rozumiem o co Ci chodzi- moze inaczej wiec. Poszukaj osoby prywatnej (radze napisac priva do nallewskiej, ona chyba dobrze sie zna na tych sprawach :) ), ktora bedzie mogla Ci powiedziec co Ci sie nalezy, a co nie. Wtedy bedziesz miala jasnosc i bedziesz wiedziec co konkretnie mozesz danemu biurowi (dobrze to odmienilam :/? bo juz zglupialam naprawde :/) do zarzucenia. Wtedy jestes juz o jakas wiedze bogatsza.

alfa 
Super gaduła

Wysłany: Śro Lut 03, 2010 11:38 pm   

Pytanie, czy za usluge zaplacilas stala kwote czy byl to procent od sumy zwrotu, jesli tak to wszystko jasne.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Śro Lut 03, 2010 11:46 pm   

A ja mam nadzieję,że ktoś się tu odezwie-niekoniecznie z biur rozliczających.Może można pociągnąć do odpowiedzialności na podstawie kodeksu cywilnego (chyba funkcjonuje coś takiego w Holandii?).Zlecenie rozliczenia było ustne (czy ktoś kiedykolwiek podpisywał umowę na taka usługę-pytam z ciekawości)-faktura wystawiona jest na papierze,więc podkładka jest.A co do biura-ponoć konkretne,drugi raz nas rozliczało,tylko poprzednim razem ja nie miałam żadnych dochodów,więc pewnie było prościej.A teraz spaprali-nie będę ukrywać,że zdrażniłam się porządnie i chciałabym wiedzieć,czy biuro za kiepsko wykonaną usługę może "beknąć".

[ Dodano: Czw Lut 04, 2010 12:52 am ]
alfa napisał/a:
Pytanie, czy za usluge zaplacilas stala kwote czy byl to procent od sumy zwrotu, jesli tak to wszystko jasne.
Chyba się domyślam o co chodzi-to nie był procent-to była stała kwota,więc raczej nie było celu naliczania wysokiego zwrotu.I co z tym zrobić?

alfa 
Super gaduła

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 12:09 am   

No spaprali, bo combinatiekorting nalezy sie tylko w wypadku gdy dzieci 1 stycznia 2008 roku nie mialy skonczone 12 lat, a aanvulende combinatiekorting mozna dostac tylko wtedy gdy sie ma prawo do combinatiekorting. Ale biuro zawsze moze powiedziec ze bazowali na danych ktore im sama dostarczylas, chyba nie masz potwierdzonej przez biuro kopii swoich danych.

dorota w
Super gaduła

Wysłany: Czw Lut 04, 2010 7:24 am   

alfa napisał/a:
No spaprali, bo combinatiekorting nalezy sie tylko w wypadku gdy dzieci 1 stycznia 2008 roku nie mialy skonczone 12 lat, a aanvulende combinatiekorting mozna dostac tylko wtedy gdy sie ma prawo do combinatiekorting. Ale biuro zawsze moze powiedziec ze bazowali na danych ktore im sama dostarczylas, chyba nie masz potwierdzonej przez biuro kopii swoich danych.

Jedno z naszych dzieci -syn do dziś nie ma skończonych 12 lat-11 lat skończył w listopadzie 2009.Co do potwierdzenia kopii dokumentów,które dostało biuro-nie,nie mam potwierdzenia,nie przyszło mi to do głowy.

[ Dodano: Sob Lut 06, 2010 10:25 pm ]
Nikt nic więcej nie podpowie? :(

Odpowiedz do tematu