NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uczeń a praca (?)
Autor Wiadomość
martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Paź 17, 2009 8:48 pm   Uczeń a praca (?)

Chciałam się dowiedzieć jak tu wygląda właśnie sytuacja finansowa młodych ludzi. Mam 18 lat, za niedługo stuknie mi 19 i chciałabym iść do uitzendbureau. Tak się zastanawiam czy ma to sens, bo uczę się normalnie w szkole i pracować mogłabym jedynie wieczorami...Dają wogóle pracę takim jak ja? W końcu to pełnoletność to coś znaleść się powinno. A zarobić zapewne dużo nie zarobie, bo młodzi dostaję mniej...I jeszcze jedno pytanie : w jakim wieku, np. młodzi holendrzy już się usamodzielniają? Kiedy odfruwają z rodzinnego gniazdka i zamieszkują sami? Jak ich na to stać? Nauka, studia czy też jeszcze middelbare school i jak oni to sobie radzą przy marnych zarobkach? Rodzice im dokładają?

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 9:07 pm   

Holendrzy dosc szybko sie usamodzielniaja. Wiekszosc moich znajomych mieszkala sama juz w wieku 17-20 lat. Co do finansow- uczac sie w Holandii masz prawo do tzw pozyczki uczniowskiej (nie jestem pewna w jakiej szkole musisz byc by ja otrzymac, na pewno HBO), ponadtwo rodzice zazwyczaj pomagaja + samodzielna praca.

Jezeli chcesz sobie cos dorobic to polecam poszukac jakiejs pracy przy sprzataniu biur - odbywa sie to wieczorami (2-3 godzinki dziennie zazwyczaj) plus placa nawet niezle. Normalnie stawka to ok 10 euro na godzine. Ale jak znasz jakis jezyk to na Twoim miejscu raczej poszukalabym czegos po barach czy restauracjach, moze jakis zmywak itd. Wtedy masz szanse ominac stwake wiekowa

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Paź 19, 2009 2:56 pm   

no właśnie potrzebuję bardzi szybko się usamodzielnić a chodzę normalnie do szkoły, więc czas mam tylko wieczorami. W takim uitzendbureau dostanę pracę na kilka godzin pewnie za około 3 euro...także nie starczy mi pewnie nawet, aby z kimś zamieszkac i płacić tej osobie czynsz...nie mówiąc o jedzeniu i podstawowych potrzebach. suska, a Ty jesteś młodą osobą to jeśli mogę spytać Ty pracujesz czy studiujesz? lub jak sobie radzisz?

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 3:35 pm   

martyna_k napisał/a:
no właśnie potrzebuję bardzi szybko się usamodzielnić a chodzę normalnie do szkoły, więc czas mam tylko wieczorami. W takim uitzendbureau dostanę pracę na kilka godzin pewnie za około 3 euro...także nie starczy mi pewnie nawet, aby z kimś zamieszkac i płacić tej osobie czynsz...nie mówiąc o jedzeniu i podstawowych potrzebach. suska, a Ty jesteś młodą osobą to jeśli mogę spytać Ty pracujesz czy studiujesz? lub jak sobie radzisz?

Jest jeszcze inna opcja - wynajac mieszkanie/domek na spolke z kolezankami (osobne sypialnie) .Wtedy dorywcza praca powinna Ci wystarczyc.

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Paź 19, 2009 5:50 pm   

Witch01, no myślałam nad tym właśnie, bo to świetny pomysł, lecz nie mam niestety znajomych, z którymi mogłabym zamieszkać. A jak mam to żadna nie zrezygnuje, bo dobrze im się mieszka z rodzicami.

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Paź 19, 2009 6:51 pm   

martyna_k napisał/a:

Do jakiej szkoly chodzisz?

Ja narazie sie nie ucze, wiec tylko pracuje.

martyna_k 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Paź 19, 2009 7:18 pm   

Robię poziom Mavo, afdeling VAVO. Za rok idę na Havo, potem Vwo...A na Mavo nawet marne studiefinanciering mi nie przysługuje...żadnych dodatków, nic kompletnie nie dostaję a zawsze byłyby to jakieś pieniądze. no nie ma łatwo, niestety...

optymistycznie 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:18 pm   Praca dla studenta

We wrzesniu rozpoczne studia w Holandii, bede musiala poszukac pracy. Jakie sa mozliwosci zatrudnienia studenta bez znajomosci jezyka holenderskiego. Czy w ogole ma sens szukac w tych student uitzendbureau. Gdzie moge pracowac znajac tylko jezyk angielski?

agata21229 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:24 pm   

Witam,
Tak nie ma z tym wiekszego problemu, roznego rodzaju,puby , restauracje,kluby, Mcdonalds,KFC. Najlepiej wybrac sie osobiscie.
P.S.Jakie studia rozpoczynasz?
Pozdrawiam

sylwia_lelystad 
Gaduła nad gadułami :-)
zajeta..xD

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 6:30 pm   

martyna_k napisał/a:
.A na Mavo nawet marne studiefinanciering mi nie przysługuje...

czemu ?

agata21229 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 7:03 pm   

Tutaj jest odp.
http://www.ib-groep.nl/pa...inanciering.asp

Witch01 
Mega gaduła
Witch

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 7:16 pm   

agata21229 napisał/a:
Tutaj jest odp.
http://www.ib-groep.nl/pa...inanciering.asp

Bo do 18 lat jest Tegemoetkoming ouders:

http://www.ib-groep.nl/pa...ming_ouders.asp

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 7:18 pm   

martyna_k napisał/a:
Mam 18 lat, za niedługo stuknie mi 19 i

:039:

ajax4ever 
PRZYJACIEL FORUM

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 9:47 pm   

A nie jest przypadkiem tak, że mavo podlega pod 'het voortgezet onderwijs' ? Czyli opcja numer 3 z tej wyżej podanej listy IB-groep, czyli: Ik ben scholier in het voortgezet onderwijs ? :083:

Btw...

Cytat:
We wrzesniu rozpoczne studia w Holandii, bede musiala poszukac pracy. Jakie sa mozliwosci zatrudnienia studenta bez znajomosci jezyka holenderskiego. Czy w ogole ma sens szukac w tych student uitzendbureau. Gdzie moge pracowac znajac tylko jezyk angielski?

Zależy też gdzie trafisz. Będziesz w Amsterdamie to beż żadnego problemu coś znajdziesz znając język angielski. Będziesz w mniej turystycznym mieście, to może być trudniej, lecz niekoniecznie musi zakończyć się to niepowodzeniem.

Btw 2...

martyna_k napisał/a:
Robię poziom Mavo, afdeling VAVO. Za rok idę na Havo, potem Vwo...A na Mavo nawet marne studiefinanciering mi nie przysługuje...żadnych dodatków, nic kompletnie nie dostaję a zawsze byłyby to jakieś pieniądze. no nie ma łatwo, niestety...

Ile masz lat jeżeli można zapytać? Za rok havo, później vwo to ile lat nauki w szkole średniej Cie jeszcze czeka?
Ostatnio zmieniony przez ajax4ever Wto Lis 10, 2009 9:52 pm, w całości zmieniany 2 razy  

sylwia_lelystad 
zajeta..xD

Wysłany: Wto Lis 10, 2009 9:52 pm   

mavo to mbo ? czy sie myle?

Odpowiedz do tematu