NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Nie Lut 21, 2010 1:12 pm
rozliczenie z US w polsce-katastrofa
Autor Wiadomość
dan2799 
Poczatkujacy
gienek

Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:30 pm   rozliczenie z US w polsce-katastrofa

Drodzy Państwo

Napisałem na forum w przekonaniu że znajdę pomoc a znalazłem hamskie podejscie pana Beny.rac i w delikatniejszej formie pani moderator.Sorry ale nie wszyscy są tak obeznani w tym zakresie jak Państwo a dla mnie są to sprawy za bardzo poważne pod wzg finansowym żeby zostawić to dziełu przypadku.

Po 1 mylisz się Beny.rac bo przeczytałem chyba wszystkie posty w tym zakresie dotyczące rozliczenia z US zanim zawitałem na niedziela.nl-czego zresztą żałuję

Po 2 na forum są podane przykłady ale z lat 2007,2008 kiedy były jeszcze problemy z przepisami abolicyjnymi a ja pytałem o rok 2009

Po 3 na forum są podane przykłady ludzi mających dwojakie dochody polskie i holenderskie-ja mam tylko holenderskie za 2009 i to zupełnie zmienia stan rzeczy + doliczając do tego wejście abolicji niby w pełnym brzmieniu prawnym+nakaz urzędniczki ze mam płacić podatek w Polsce=czyli sprzeczne ze soba informacje

Pozatym tylko Pani o Nicku dorota w odpowiedziała na to pytanie z ta różnicą ze wypowiedź tej Pani może już być nieaktualna bo pisana była w styczniu 2009=czyli ponad rok temu.Jak już pisałem ja też rozmawiałem z pracownicą US teraz w lutym 2010 i to od niej dostałem info że muszę się rozliczyć w złotówkach i zapłacic należny podatek już pomijam fakt że to pracownica US stwierdziła żę nie mam prawa rozliczac się w Holandii.

Dlatego do pana Beny.rac piszę wielkimi literami

ROZUMIESZ CHŁOPIE ŻE TO SĄ ZUPEŁNIE INNE SPRAWY

Wszystkie posty są pisane w roku 2009 a przecież prawo podatkowe zmienia się co rok.

Oczekiwałem że ktoś mi pomoże pod tym wzg że napisze mi może jakiś dziennik ustaw którym będę mógł się posłużyć w walce z US .pozatym wyraźnie napisałem że czekam na pomoc ale od osób które wiedzą co czym mówią czyli takie które posiadają wiedzę z tego zakresu.
Pozatym ja zakładałem temat na forum finansowym bo US to kasa a kasa to finanse przynajmniej dla mnie a mój post został przeniesiony przez moderatora .Inne posty o podobnej tematyce z roku 2009 zostały w dziale finansowym mój został przeniesiony.

pozdrawiam forumowiczów

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:37 pm   

dan2799,
nie ma co czekac . A trzeba poszukac samemu .
Tak mimo woli tu na forum jest ten temat przewalkowany po dlugosci i szerokosci . Kto szuka napewno znajdzie.

dan2799 
Poczatkujacy
gienek

Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:46 pm   

baileys napisał/a:
dan2799,
Tak mimo woli tu na forum jest ten temat przewalkowany po dlugosci i szerokosci . Kto szuka napewno znajdzie.

Temat i możę jest przewałkowany tylko czy dane są aktualne.a tu chyba o to chodzi zeby nikogo nie wprowadzać w błąd tylko pomóc.

PRAWO PODATKOWE ZMIENIA SIĘ CO ROKU-PROSZĘ O TYM PAMIĘTAĆ!!!!

pozdrawiam

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Lut 20, 2010 11:52 pm   

dan2799,
www.google.pl
http://www.taxonline.pl/podserwisy
http://www.google.pl/#hl=...ba1c457a668ea2e

zycze milej lektory

Misimovic 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lut 21, 2010 9:39 am   

Niestety tak to już jest z urzędnikami US w Polsce każdy mówi coś innego.
Poczytaj (Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. Rozdział 1, Art. 3) stan prawny: 1 stycznia 2010.
Masz prawo do rozliczenia w Holandii, bo tu uzyskiwałeś dochody z pracy i żaden urzędnik w Polsce nie może Ci tego zabronić, co do tego czy trzeba się rozliczać w US to zdania są podzielone jedni powołują się na w/w ustawę inni na informacje uzyskane w Urzędach Skarbowych. Dla świętego spokoju chyba lepiej jest złożyć zeznanie o uzyskanych dochodach, bo może się kiedyś okazać, że trzeba było takie zeznanie złożyć a się tego nie zrobiło. Z przeliczaniem dochodów w € na PLN tak niestety jest, jak na razie obowiązującą walutą w Polsce jest złotówka i dlatego jest tak a nie inaczej. Jeżeli otrzymywałeś przelewy z wypłatą na konto w Polsce to powinieneś mieć podane, po jakim kursie nastąpiło przewalutowanie, jeżeli nie to stosujesz średni kurs z dnia, w którym środki pieniężne wpłynęły na twoje konto.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lut 21, 2010 12:26 pm   

Witam,
Panie dan2799 bardzo dziękuje za "miłe słowa" uważam jednak że na forum można znaleść odpowiedz na Pana pytanie może nie w 100% ale da Panu podstawową wiedze na ten temat...

Teraz niestety nie mam czasu ale wieczorkiem postaram sie Panu wyjaśnić kilka kwesti związanych z rozliczeniem holenderskiego dochodu z polskim US ...

Aby sie Panu nie nudziło to zapodaje bardzo ciekawą stronke:

http://www.podwojneopodat...-opodatkowanie/

I jestem pewny w 100% że tam odpowiedz Pan znajdzie - pytanie czy ma Pan tyle chęci i motywacji aby ta odpowiedz znaleść

Pozdrawiam Serdecznie :036:

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 1:12 pm   

Cytat:
bo przeczytałem chyba wszystkie posty w tym zakresie dotyczące rozliczenia z US zanim zawitałem na niedziela.nl-czego zresztą żałuję

temat zdaje sie dotyczy polskiego urzedu a nie holenderskiego
podalam ci linki w poprzednim temacie http://forum.niedziela.nl...p=190848#190848

nie po to bo mi sie tak podobalo ,tylko po to
bys podpial sie pod temat a nie robil bajzel na forum
masz problem, to szukaj rozwiazania, a nie konfliktu na forum
:074:

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Lut 21, 2010 1:43 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi