| Przesunięty przez: Gochna H Pon Mar 04, 2013 11:48 pm
 | Rozwod w Holandii + rezygnacja z mieszkania socjal. | 

| Autor | Wiadomość | 

| EMIRA Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Pon Lut 11, 2013 12:24 pm   Rozwod w Holandii + rezygnacja z mieszkania socjal. | 
 |  
               | 
 |  
               | Witam 
 Wiem, ze wątki takie juz byly ale (jak wszysyc piszacy) uwazam, ze moja sprawa jest troche inna i dlatego pozwalam sobie na zalozenie nowego.
 Jestesmy ponad 4 lata po slubie zawartym  z jednym  z panstw UE z wpisem do  polskiego USC.
 Maz jest spoza Unii i ma tutaj  5 letnia karte pobytowa wydana w maju 2011.
 Mamy mieszkanie socjalne ale ze wzgledu na moj wiek (on jest mlodszy i nie kwalifikuje sie  absolutnie)
 On pracuje..zarabia b. malo, ja nie pracuje.
 Bezwzglednie chcę sie rozwieśc (ja nie mowie po  niderlandzku ani  po ang) za to  bardzo prosze o rade ....na PW lub nawet  kontakt tel/osobisty  w naszym  lub wloskim  jezyku co do sposobu , krok po kroku JAK SIE  ROZWIESC W HOLANDII, jak skorzystac z pomocy prawnej   darmowej i pomocy zasilkowej  przy rozwodzie (tylko  czytalam o tym)
 oraz jak zrezygnowac z mieszkania aby on  w nim nie zostal!

Mieszkam w A-damie i niestety nie mam tu  zadnych znajomych ..:((

sprawa jest niezwykle nagląca
  , poniewaz mieszkanie jest oplacone za luty a czy on  zaplaci  za marzec-nie mam pojecia. Dziekuję bardzo  za pomoc.
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Gochna H   MODERATOR

Pomogła: 207 razy

| 

|  Wysłany: Pon Lut 11, 2013 5:01 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=11630 
 http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=278643

a jakie ma to znaczenie w chwili obecnej dla ciebie 	  | Cytat: |  	  | On pracuje..zarabia b. malo, ja nie pracuje.
 | 

chcesz sie rozwiesc i obchodzi cie ze maz malo zarabia ?

| Cytat: |  	  | oraz jak zrezygnowac z mieszkania aby on w nim nie zostal! | 

wejdz na strone spoldzielni z ktorej wynajmujesz mieszkanie  tam znajdziesz info
 co zrobic w takim wypadku , a jesli nie znasz jezyka to niestety musisz poszukac osobe ktora w tym bedzie mogla   ci pomoc za darmo, ewentualnie odplatnie

mozesz skorzystac  z bezplatnej  porady  http://www.juridischloket...CFYXLtAodoE8A3w

ps.
 gdybys tylko poszukala  znalazalbys  odpowiedzi na  niemal wszystkie pytania zawarte w swoim poscie
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| EMIRA Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Pią Lut 22, 2013 1:32 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | sliczne dzieki  za pomoc ale moze ktos jeszcze ,  czy  do  rejestacji malzenstwa tutaj (zeby  sie rozwiesc tu, trzeba najpierw istniec ) wystarczy odpis aktu malz. z polskiego usc na formularzu miedzynarodowym? Nie ma tam danych  rodxzicow obojga malzonkow czy  trzeba brac zupelny i  tlumaczyc ? |  
				| Ostatnio zmieniony przez EMIRA Pią Lut 22, 2013 1:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|   | 

| stroopwafel   Mega gaduła
 Debesciak

| 

|  Wysłany: Pią Lut 22, 2013 3:55 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | Rozumiem ze mieszkanie na Ciebie. Mozesz powiedziec jak je otrzymalas? Bo ja jakos 6 lat reaguje w tym regionie i mowie po ang. i trohe po nid. i  jakos musze wynajmowac z vrij sectoru. Moze tez musimy sie z pracy zwolnic bo z tego co piszesz nie pracujesz. |  | 

|   |  | 

|   | 

| baileys   MODERATOR
 baileys

Pomogła: 83 razy

| 

|  Wysłany: Pią Lut 22, 2013 4:13 pm | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | stroopwafel napisał/a: |  	  | Mozesz powiedziec jak je otrzymalas? | 

| EMIRA napisał/a: |  	  | Maz jest spoza Unii | 

co masz namysli istniec ?
 to nie jestes tu nigdzie zameldowana ?

| EMIRA napisał/a: |  	  | czy do rejestacji malzenstwa tutaj (zeby sie rozwiesc tu, trzeba najpierw istniec ) | 

| EMIRA napisał/a: |  	  | ja nie mowie po niderlandzku ani po ang | 

| EMIRA napisał/a: |  	  | ja nie pracuje | 

ani pracy ani meldunku ani jezyka ani pieniedzy, no to jak chcesz tu wszystko zalatwic ?
 Ja ci poradze  zdaj mieszkanie zaznacz w woningstichting ze wszyscy sie wyprowadzacie  , pojedz do polski rozwiesc sie odeslij do IND i do gminy gdzie twoj przyszly ex jest zameldowany , kopie rozwodu .
 |  
				| _________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez baileys Pią Lut 22, 2013 4:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|   | 

| EMIRA Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Pią Lut 22, 2013 9:47 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | Spokojnie   meldunek w Holandii mam 3 lata .
 mieszkanie mam przyydzielone , zwyczajnie ..socjalne.
 owszem ,ja nie pracuje ale pracuje on ,
 W ostatnim poscie pytalam czy do rejestracji   malzenstwa zawartego poza holandia potrzebny jest odpis skrocony na formularzu miedzynarodowym (sa na nim tylko dane obojga mazlonkow oraz datych ich urodzenia, miejsce i  data zawarcia slubu), czy potrzebny jest pelny odpis aktu  slubu ale naturalnie tlumaczony na ang czy dutch?
 Skrot myslowy zaistniec powstal w zw z tym .ze aby  sie rozwiesc w holandii  musze najpierw malzenstwo  zarejestrowac w gminie tutejszej .
 Kazde  z nas jest zreszta innej narodowosci .
 Proces rozwodowy w Holandii a raczej orzeczenie o  jego rozwiazaniu jest o niebo prostsze niz w Polsce i nie wymaga ani swiadkow ani tez powodu takiej  decyzji, a oprocz tego nie jest wazne czy partner/malzonek sie zgadza czy nie .

Tego  sie dowiedzialam ale w zw .z watpliwosciami  dot  skroconego czy pelnego  aktu slubu - zadalam pytanie na forum i jesli  ktos wie..bardzo prosze o inf.
 nieznajomosc jezyka jest  ale jakos tam sie dogaduje ..
 Dziekuje
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez EMIRA Pią Lut 22, 2013 9:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |  | 

|   |  | 

|   | 

| Bronka   Mega gaduła

Pomogła: 31 razy

| 

|  Wysłany: Pią Lut 22, 2013 10:56 pm | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | EMIRA napisał/a: |  	  | Proces rozwodowy w Holandii a raczej orzeczenie o  jego rozwiazaniu jest o niebo prostsze niz w Polsce
 | 

Ale nie dla malzenstwa, ktore zostalo zawarte za granica a w dodatku przez dwie osoby roznych narodowosci. Tu sobie poczytaj:

http://www.internationaal...l-familierecht/

Nie wiem czy w Holandii w ogole ktos udzieli Wam rozwodu, na to pytanie i na inne  odpowiedziec Ci moze tylko WYSPECJALIZOWANY w tej dziedzinie adwokat a tu na forum o ile mi wiadomo takiego nie ma
  . |  
				| _________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| stroopwafel   Mega gaduła
 Debesciak

| 

|  Wysłany: Sob Lut 23, 2013 1:56 am   Re: Rozwod w Holandii + rezygnacja z mieszkania socjal. | 
 |  
               | 
 |  
               | (ja nie mowie po  niderlandzku ani  po ang) 
 [ Dodano: Sob Lut 23, 2013 1:57 am ]
 nieznajomosc jezyka jest ale jakos tam sie dogaduje ..
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| EMIRA Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Nie Lut 24, 2013 12:47 am | 
 |  
               | 
 |  
               | mocno punktujecie zamiast popatrzec/poczytac, ze w miare uplywu dni mam informacje znacznie lepsze niz te ktore od was otrzymuje. W ostatnim poscie zadalam tylko jedno pytanie :''czy ktos orientuje sie jaki rodzaj/wersje aktu malzenstwa z usc polskiego  trzeba przedlozyc w gemeenschap aby moc zarejestrowac  malzenstwo w Holandii.
 - czy skrocony odpis na formularzu miedzynarodowym (bez danych  dot. rodzicow obojga malzonkow)
 - czy  pelny, ktory trzeba dopiero przetlumaczyc.
 Reszta dot .form rozwiazania  związku  tutaj jest mi  znana.
 Dziekuję
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| Gochna H   MODERATOR

Pomogła: 207 razy

| 

|  Wysłany: Nie Lut 24, 2013 1:42 am | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Cytat: |  	  | W ostatnim poscie pytalam czy do rejestracji malzenstwa zawartego poza holandia potrzebny jest odpis skrocony na formularzu miedzynarodowym (sa na nim tylko dane obojga mazlonkow oraz datych ich urodzenia, miejsce i data zawarcia slubu), czy potrzebny jest pelny odpis aktu slubu ale naturalnie tlumaczony na ang czy dutch? | 

Nie wiem tego na  100 % ale z tego co czytalam na forum to odpisu na formularzu miedzynarodowym nie trzeba  tlumaczyc

ten drugi juz tak i potrzebny do tego jest tlumacz przysiegly
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| baileys   MODERATOR
 baileys

| 

|  Wysłany: Nie Lut 24, 2013 9:37 am | 
 |  
               | 
 |  
               | EMIRA, skoro masz lepsze info to podziel sie nim z nami na przyszlosc bysmy innym mogli pomoc przekazaniem twojego lepszego info . 
  	  | EMIRA napisał/a: |  	  | ''czy ktos orientuje sie jaki rodzaj/wersje aktu malzenstwa z usc polskiego trzeba przedlozyc | 
 pelny, ktory trzeba dopiero przetlumaczyc .
 |  
				| _________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| EMIRA Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Nie Lut 24, 2013 10:08 am | 
 |  
               | 
 |  
               |  	  | baileys napisał/a: |  	  | [b]EMIRA[/pelny, ktory trzeba dopiero przetlumaczyc . | 
 I o to mi  chodzilo ..sliczne dzieki.

W miedzyczasie zdobylam troche info i moge (jesli komus to jest niezbedne) podzielic sie swoja nt. temat wiedza; chodzi o dokumenty,  co przygotowac/dostaczyc adwokatowi i jak mniej wiecej przebiega droga aby zawarte niewazne gdzie malzenstwo  rozwiazac w Holandii.
 Takie sprawy na pewno nigdy nie sa niczyja wygrana ale niestety, kiedy nie da sie inaczej - trzeba sie rozstac.
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| baileys   MODERATOR
 baileys

| 

|  Wysłany: Nie Lut 24, 2013 10:35 am | 
 |  
               | 
 |  
               | EMIRA, no to podziel sie opisz co i jak . |  
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| EMIRA Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Nie Lut 24, 2013 1:00 pm | 
 |  
               | 
 |  
               | nie sądze, ze jestes  zainteresowana/y akurat w tej  chwili...choc moze sie myle albo wychodzisz z zalozenia,  ze zawsze warto wiedziec bo (czego nikomu nie zycze) moze sie zdarzyc.   Jesli  zas ktos bedzie szukal takich info  , chetnie podam  na PW.

|  | 

|   |  | 

|   | 

|  |