NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dializy w NL
Autor Wiadomość
tomala 
Super gaduła

Wysłany: Nie Mar 21, 2010 11:38 am   Dializy w NL

Witam !
Mam pytanie do znawców problemu lub kogoś kto to już przerabiał.
Mój ojciec jest dializowany w Polsce, chciałby mnie jednak odwiedzić w NL na jakiś czas i rzecz jasna musiałby tu być dializowany.
Zupełnie nie mam pojęcia z której strony się za to zabrać bo w Polsce NFZ jest zupełnie "nie zainteresowany" udzieleniem pomocy i odpowiedzią na podstawowe pytania z tym związane, pani doktor prowadząca stwierdziła, że z Holandią nie ma podpisanej umowy i raczej to nie wchodzi w rachubę. Wiem jednak, ze ludzie jeżdżą z tym problemem po świecie i dializują się.
Z kim i gdzie w NL można o tym porozmawiać ? Z której strony to ugryźć ?
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 12:20 pm   

tomala, zacznij od lekarza domowego .... :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

denton 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Mar 21, 2010 4:30 pm   

Jest to w miare proste.W NL istnieja tzw.vakantiedialysecentra ktore wykonuja tego typu dializy.Trzeba miec z PL dokumenty od siebie z osrodka dializ,papier ze nie ma sie MSRA i papier z NFZ o ubezpieczniu.Jak masz to wszystko dzwonisz do takiego centrum w Twojej okolicy i dogadujesz termin.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 5:18 pm   

denton,
Cytat:
Jak masz to wszystko dzwonisz do takiego centrum w Twojej okolicy i dogadujesz termin

zapomniales tylko dodac ,ze trzeba zadzwonic z conajmniej trzymiesiecznym wyprzedzeniem sa nawet dluzsze terminy oczekiwnia ,zalezy w jakim szpitalu... :wink:

tomala, nie zapomnij by tato postaral sie o zezwolenie nefrologa na dializy za granica
i mimo wszystko zglos/zapytaj swojego huisarts, on powinien udzielic Ci wszystkich wyczerpujacych informacji

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Mar 21, 2010 5:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

denton 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Mar 21, 2010 7:51 pm   

Nie zapomnialem bo terminy nie sa okreslone-trzeba zadzwonic i po prostu zapytac.Dializacyjne osrodki wakacyjne z reguly nie mieszcza sie w szpitalach.Zezwolenie od nefrologa tez nie jest potrzebne choc na pewno warto lekarza prowadzacego o tym poinformowac.Na pewno trzeba miec dokumenty z NFZ i pozostale o ktorych pisalem.

tomala 
Super gaduła

Wysłany: Pon Mar 22, 2010 12:22 pm   

Bardzo dziękuję za cenne podpowiedzi !
Pozdrawiam :039: !

Odpowiedz do tematu