Gdzie bedzie lepiej za 10,20 lat -Polska,Holandia?? |
Autor |
Wiadomość |
txg
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 8:41 pm Gdzie bedzie lepiej za 10,20 lat -Polska,Holandia??
|
|
|
Jak myslicie przeniesie sie ten dobrobyt w strone Polski ? bo ogolnie wiadomo ze gospodarka Uni(zachodniej) jest w "malym"kryzysie".Czytalem ze z Wysp powoli Polacy juz wracaja do PL.
Co myslicie na ten temat???
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez txg Wto Sie 26, 2008 9:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 9:39 pm
|
|
|
Ja już przestałam wierzyć że w Polsce będzie lepiej.
Czekałam ponad 20 lat i nie doczekałam się.
Postępująca drożyzna, rozsypujący się system ubezpieczeń zdrowotnych, system emerytur głodowych, bezrobocie i głodowe pensje - to polska rzeczywistość. Ten kraj potrzebuje głębokich zmian a nie wiecznie kłócących się polityków - o stołki, pensje, pomówienia, łapówki. Ich nie interesują nasze puste portfele ale własne wille i samochody które kupują za nasze pieniądze.
Może ktoś widzi sens w tym żeby wrócić. Ja niestety już nie... |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
RobKAM
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 17 razy Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 666 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 9:50 pm
|
|
|
Kto niby wraca??Chyba ci ktorym sie nie powiodlo.Jakies brednie wypisuja z tymi powrotami,bo liczba emigrantow rosnie i rosnie.Moja kolezanka ,ktora mieszka na Wyspach miwi,ze Polacy wola pojechac do Hiszpanii i zaczac od nowa jak im sie tam nie powiodlo,byle do Pl nie wracac.
Owszem ,budowlanka ruszyla,jak ktos mial firme i przeczekal kryzys to zarabia i to sporo,ale wbicie sie w rynek graniczy z cudem.Ogloszen jest sporo,ale jakie pensje,ludzie!Nic tylko wracac i na kasie w Biedronce kariere robic,czekac na cud ze ciocia w spadku mieszkanie zapisze.No jeszcze firmy pozyczkowe i windykacyjne kase zarabiaja,u moich rodzicow na osiedlu juz sa 4!! |
_________________ nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radze... |
Ostatnio zmieniony przez RobKAM Wto Sie 26, 2008 9:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 9:06 am
|
|
|
Ja prowadziłam swoją działalnośc zanim wyjechałam ,wczesniej pracowałam tak naprawde to długo nie bedzie mnie stać na życie tutaj takie jak tam.Czesto chodziliśmy do resteuracji wyjezdzalismy ale jakim kosztem ...znajomości wszedzie we wszystkich organach-nie darmowe naturalnie w nocy mi sie sniło co jeszcze mam do zrobienia obiad rano robiłam w biegu miedzy łazienką a pokojem .Powiem Wam jaki mialam oblęd jednym przykladem ;
przed świętami karuzela' w firmie a ja na zakupy jeszcze wyskoczylam 4 sklepy i wracać tak robilam szybko że jednej pełnej torby w jednym sklepie zapomnialam i...myślałam ze zapomnialam na drugi dzien ide to kupic a facet na mnie że prosze ,oddaje torbe .Dzieci już duże przyglądały sie temu Polsce gospodarce itd okazalo sie ze bedą decydowac sie na wyjazdy Holandia irlandia.Powiedzialam żeby wybrali kraj wyjedziemy wszyscy .Wybrali Holandię -nie żałują ja jestem z nimi i się cieszę że są szczęsliwi . |
|
|
|
|
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 10:53 am
|
|
|
Alutka napisał/a: | Ja prowadziłam swoją działalnośc zanim wyjechałam ,wczesniej pracowałam tak naprawde to długo nie bedzie mnie stać na życie tutaj takie jak tam.Czesto chodziliśmy do resteuracji wyjezdzalismy ale jakim kosztem ...znajomości wszedzie we wszystkich organach-nie darmowe naturalnie w nocy mi sie sniło co jeszcze mam do zrobienia obiad rano robiłam w biegu miedzy łazienką a pokojem .Powiem Wam jaki mialam oblęd jednym przykladem ;
przed świętami karuzela' w firmie a ja na zakupy jeszcze wyskoczylam 4 sklepy i wracać tak robilam szybko że jednej pełnej torby w jednym sklepie zapomnialam i...myślałam ze zapomnialam na drugi dzien ide to kupic a facet na mnie że prosze ,oddaje torbe .Dzieci już duże przyglądały sie temu Polsce gospodarce itd okazalo sie ze bedą decydowac sie na wyjazdy Holandia irlandia.Powiedzialam żeby wybrali kraj wyjedziemy wszyscy .Wybrali Holandię -nie żałują ja jestem z nimi i się cieszę że są szczęsliwi . |
sory,ale ciezko bardzo sie czyta Twoj post!! moze popraw??, dodaj jakis znakow czy cos, bo sie pogubilam z lekka i nie wiem co ma piernik do wiatraka? |
_________________ Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego- w bledzie trwac.
Cyceron |
|
|
|
|
Ewa P
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 546 Skąd: NL
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 11:09 am
|
|
|
Ja tez przestalam wierzyc ze w Polsce sie poprawi tudziez poprawilo. Sama przebywalam rok w Irlandii i po tym czasie zjechalam do Polski pelna nadziei ze jest lepiej. Okazalo sie ze jest jeszcze gorzej. Cale szczescie jestem w Holandii teraz.
Denerwuje mnie okropnie ta cala propaganda gloszona przez polski rzad- ze jest lepiej, ze wracaja... ile w tym prawdy?? niewiele. Owszem kto wraca? ten kto ma rodzine ciagle w Polsce-tzn, zona/maz, dzieci, tez wracaja studenci- bo przeciez studia. Ale osoby ktorym lepiej sie zyje i przystosowaly sie do nowych warunkow zycia, a takza maja przy sobie rodzine lub bliskie osoby- wcale nie planuja wracac i zaczynac wszystkiego znow od zera w Polsce.
Jestem tutaj szczesliwa a do Polski zawsze mozna pojechac- bo nie jest to druga polkula. Wole jezdzic raczej do wlasneo kraju goscinnie- niz do pracy.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 11:18 am
|
|
|
Ewa P napisał/a: | Denerwuje mnie okropnie ta cala propaganda gloszona przez polski rzad- ze jest lepiej, ze wracaja... ile w tym prawdy?? niewiele. Owszem kto wraca? ten kto ma rodzine ciagle w Polsce-tzn, zona/maz, dzieci, tez wracaja studenci- bo przeciez studia. Ale osoby ktorym lepiej sie zyje i przystosowaly sie do nowych warunkow zycia, a takza maja przy sobie rodzine lub bliskie osoby- wcale nie planuja wracac i zaczynac wszystkiego znow od zera w Polsce. |
Zgadzam sie co do tej propagandy.
Ale prawda tez jest, ze najlepiej jest tam gdzie nas nie ma...
Ja rowniez przekonalam sama siebie i swoja rodzine do zostania w Holandii- bo nie wierze,ze tak szybko poprawi sie w Polsce .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Magda W
Pomogła: 3 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2007 Posty: 553 Skąd: Zoetermeer / Gdynia
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 12:52 pm
|
|
|
Ja rowniez uwazam ze na poprwke w Polsce nie ma co liczyc .Jednak dochodze do wniosku ze jeszcze troche i przestanie sie oplacac jezdzic do kraju z racji spadku wartosci euro .Za rok bede wolala jechac na wczasy np.do egiptu bo w Polsce cenowo jest tak samo jak w Holandii a moze i drozej. |
_________________ Życie jest za krótkie żeby pić marne wino
Życie jest za krótkie by miłości dać zginąć
Życie jest za krótkie żeby się nie spieszyć
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć |
|
|
|
|
txg
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 1:14 pm wow ile krytyki ?:)
|
|
|
Owszem slyszalem te argumenty ,i bardzo dlugo sie z nimi zgadzalem ,nie wiem mowicie ze z Polski wam mowia ze jest zle ,ja jak jade na urlop to widze ze sie duzo zmienilo i jest lepiej ,place wyzsze ja w swoim miescie moge wyhaczyc juz 2tys zlotych moze nawet 2,5 w holandi mam minimalna ktora wychodzi na poziomie 3600 i naprawde zastanawiam sie nad powrotem bo 1600zl to jest malo tu jest zyci edrozsze wiec prawie podobnie wychodzi ,owszem problemy sa ,politycy sie dopiero w nastepnym pokoleniu poprawia i moje pytanie brzmialo za 10 lat ,20 lat all teraz wiem ze jest roznie w jednych miejscach lepiej w drugich gorzej .Po za tym gospodarka w uni stanela o ile slyszalem to wzrost gospodarczy uni to 0% i jest coraz gorzej ?
Co do ludzi zyjacych w Holandi czy w.Brytani to ja slysze opinie ze jest coraz gorzej drozej i ciezej sie utrzymac ?
No ale dziekuje za odpowiedz pozdrawiam wszystkich
ps. moim zdaniem Polska mogla by byc calkowicie niezalezna i prawie samodzielna ,nasz kraj jest usytuowany w tak swietnym miejscu ze marnujemy to i tak juz 18 rok ,a zachod nas cycka przynajcie mi chyba prawde.I to nie tylko wina politykow tylko Nas ktorzy ciagl enarzekamy ale nikt nic nie zrobi a juz pomoc drugiemu to chyba hanba by byla,sami se taki los zgotowalismy i teraz musimy uciekac do obcych krajow |
|
|
|
|
Ewa P
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 3:32 pm
|
|
|
Nie do konca my sami sobie los zgotowalismy taki- mam na mysli nasze pokolenie. My raczej placimy za bledy ktore pojawily sie w historii Polski. Praktycznie zawsze nasz kraj plywal w dlugach, a system polityczny byl jak choragiewka na wietrze. Zmienialo sie co chwile wszystko, a Polacy ponisili ciagle tego skutki na wlasnej skorze. Wlasne wladze naszego kraju okradaly swoje panstwo, ciagle afery itp. Nie bylo nigdy stabilizacji, a system zmienial sie drastycznie. Komunizm pomimo sowich plusow i minosow uwazam, ze strasznie nas cofnal do tylu, dlatego teraz jest nas tak ciezko to nadrobic w swietle inych panstw- i nie ma sie czemu dziwic. Pokolenie pracuje na kolejne pokolenia- i pewnie te kolejne beda juz mialy tylko lepiej ( z racji tego na jakim poziomnie jest teraz Polska). A My?? My znalezlismy sie w miejscu, kiedy tak naprawde sytuacja dopiero zaczyna sie stabilizowac (powiedzmy i miejmy nadzieje),oby w koncu nasz kraj mogl zaoferowac cos swoim Rodakom.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
txg
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 4:30 pm no
|
|
|
No cofnal nas z deksza o polwiecze ,ale minelo juz 18 lat od zmian w Polsce i nic te same osoby MY wybieramy wiec chyba jakies bledy zrobilismy,zreszta mniejsza o to przeszlosc jest-niewazne , dobra do czytania ,liczy sie tylko przyszlosc i tylko o niej powinno sie myslec.Holendrzy podobno tak mysla i calkiem sobie radza,duzy odsetek ludzi ma swoje dzialalnosci godne pochwalenia i nasladowania. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 8:53 pm
|
|
|
Jestem obecnie w Polsce na krótkim tygodniowym urlopie. Mam polskie media do wyboru do koloru, polskie sklepy, szpitale i szkoły...
Szkoły są zamykane bo jest mało uczniów, mało nauczycieli. Za podręczniki do najniższych klas płacić trzeba krocie, co roku każdemu dziecku znowu trzeba kupować nowe podręczniki bo stare się "nie nadają" wg pań nauczycielek.
Szpitale mają kolosalne długi, są na państwowym garnuszku i wyczerpały limity pacjentów do końca 2009 roku. Lekarstwa coraz mniej są refundowane. ZUS-y wybudowane są z marmurów, a ich pracownicy balują na zagranicznych wycieczkach.
W sklepach i owszem wszystko jest - tylko że ceny w stosunku do wynagrodzeń(emerytur) jakieś strasznie wysokie. Nie mówię tu o przeliczniku w stosunku do cen holenderskich.
Zresztą - w latach 1979-81 mój ojciec pracował na kontrakcie w Wiedniu. Spędzalam tam z mamą cale wakacje. Pytalam wtedy mamy - dlaczego tutaj (w Wiedniu) są takie ladne i kolorowe sklepy, mają półki pełne towarów, owoce leżą prawie na ulicy, czekolada jest prawdziwa a nie czekoladopodobna, itd. Moja mama powiedziala jedno zdanie - "Gdy będziesz dorosła i będziesz miala swoje dzieci to w Polsce też będzie tak dobrze jak tu"
Patrząc z perspektywy czasu - miala rację. Tyle tylko że pracując w Polsce nie stać mnie było na połowę tych rzeczy które mogę dzieciom kupić tu w Holandii. Zarobki mi na to nie pozwalały a ceny wszystkiego non stop idą w górę.
Może osoby młode, samotne mają lepiej. Ale rodzinom z dwójką czy trójką dzieci wcale nie jest tak kolorowo. Szczególnie w regionach o dużym bezrobociu.
Pozatym - w Polsce jest taki trend do dnia dzisiejszego że kobieta w okolicy 30 w dodatku z dzieckiem (lub dwoma) nie ma co liczyć na normalną pracę, zgodną ze swoim wykształceniem. No chyba ze chce zrobić karierę na kasie w supermarkecie.
Mam takie koleżanki - pracują już 10 lat jako kasjerki w "real". Pracują bo nie mają innej perspektywy.
Młodzi wyjeżdżają by zarobić na lepsze życie w Polsce. Starsi - z powodu zawodu, rozczarowania sytuacją kraju.
To nie my zgotowaliśmy sobie taki los - są wśród nas ludzie i starsi i młodsi którzy dają się nabierać na słodkie obietnice polityków pokroju braci Kaczyńskich. To ich łatwowierność prowadzi do tego że krajem żądzą wciąż te same kukiełki którymś ktoś pomaga robić ruch pociągając za odpowiednie sznurki. Nie będzie lepiej w kraju w którym latami toczy się spór o dwa słowa "lub czasopisma" lub roztrząsa inne podobne "poważne" problemy polityczne.
Nikogo z rządzących nie obchodzą drogie podręczniki szkolne, kolejki w przychodniach, brak pieniędzy na operacje lub "wysokie" emerytury starszych schorowanych ludzi, którzy często nie mają na podstawowe produkty żywnościowe, opłaty nie wspominając o lekarstwach. Ich interesują własne, dobrze wypchane portfele. |
|
|
|
|
Ewa P
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 10:01 pm
|
|
|
Zgadzam sie z Toba w 100% Hera.
|
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
|
Wysłany: Śro Sie 27, 2008 10:32 pm
|
|
|
Przeczytałam jeden ciekawy artykuł który moim zdaniem także jest w pewien sposób związany z poruszanym przez nas tematem
http://www.wiatrak.nl/115...losci/#comments
Stawiamy wciąż nowe pomniki "chwalebnej" przeszłości zapominając o przyszłości. Pamiętamy o zmarłych ale równocześnie zapominamy o żywych. Historia narodu jest ważna, ale często przesadzamy z nadmiernym jej eksponowaniem. Ileż pieniędzy pochłonęła zmiana nazw ulic (a co za tym idzie tablic, pieczątek, druków). Po co? Żeby zgodnie z obecną władzą sławić jednych a deptać drugich. A gdyby te pieniądze przeznaczyć np na służbę zdrowia lub dla najbiedniejszych?
Często brakuje mi słów bo opisać to co widzę i słyszę z polskiej TV. Często zastanawiam się - śmiać się czy płakać?? |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
txg
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 6:44 pm nom w sumie racja ale
|
|
|
Hera masz oczywiscie racje bylo tak i w wielu miejscach dalej tak jest zwlaszcza na wschodzie Polski .Po za politykami my jestesmy jeszcze! I to My jestesmy najwazniejsi ,a wladze sa takie jakie wybieramy i jednak bede sie upieral ze to jest wina Nasza bo patrzymy na to biernie ,po za tym jak cos ma sie zmienic skoro my wyjezdzamy ,Nasi rodzice jak mowisz nie zyli zbyt dobrobytnio jednak poswiecili sie i my teraz mamy lepiej ,obalili rzad komunistyczny ,popchneli to tych samych dzialan cala europe wschodnia to jest cos .Dorwnajmy im ,nie patrzmy biernie tylko dzilajmy ,skoro jest demokracja ,to znaczy ze narod wybiera wladze wybieramy ni epodoba sie ,nie czekamy do nastepnej kadencji tylko wychodzimy na ulice i zadamy nowych wyborow i koniec .Ktos musi sie poswiecic,ja przyjechalem tu z mysla powrotu najdalej za 3 do 5 lat ,maks 2012 wracam .
Co do zycia w Holandi owszem napewno stac mnie na wiecej ,jakos rzeczy sie wydaja tansze wiekszosc ,no ale ni ema nic zycia caly tydzien pochlania mnie praca no i sobota czasmi nanic czasu ,a pomimo ze jestem singlem nie starcza mi minimalna krajowa na wyzycie ,a o odkladaniu to moge sobie pomarzyc ,a to mi chodzilo przyjezdzajac tu.
Jedno jest pewne w Holandi da sie przezyc calkiem niezle za minimalna,w ciagu 2 miecho wodlozyc na dobry laptop he:)w Polsce roznie bylo fakt niepodwazalny !,Jednak za to co trace tutaj ,czas a przedewszystkim mlode cenne lata.Czego sie nie da kupic .I patrzac wokol na ta propagande szczescia ,chce tez w niej uczestniczyc:) a nie czuc sie jak podczlowiek .
a tak moim skromnym zdaniem zobaczycie(oczywiscie jezeli wreszcie na dobry rzad trafimy) to z zachodu beda przyjezdzac do pracy do Polski
Zauwazcie ze Chiny byly kiedys wielka potega ,tak jak Rosja no i Polska ,potem to jakos przycichlo weszli nowi gracze europa zachodnia no i ameryka.(oczywiscie Francja i Niemcy tez byli ale teraz tez sa na szczycie . tak wiec Chiny wracaja do gry ,Rosja wraca do gry a europa i ameryka przygasa ,zreszta i tak juz dlugo w europie ni ebylo wojny juz 60 lat co w bardzo nie wielu miejscach na swiecie sie zdarza ,w koncu musi sie spieprzyc i zawsze zaczyna sie od gospodarki (poczytajcie sobie na obecna europejksa i amerykanska -prosty wniosek) no bo jak jest mniej pieniedzy to panstwo nie moze zapewnic tych udogodnien obywatelowi co mogla wczesniej a to prowadzi do konfliktow .Np. wyobrazcie se ze nagle zabraknie holandi socjali dla turow i markow i innych jak myslicie holendrzy chyab wogule nie wyjda juz na ulice:)i zycze dobrze Holandi naprawde jest to moj kraj z dziecinstwa od 12 roku zycia co roku tu jestem teraz troszke na dluzej ,jednak Polske kocham bardziej niz w Polsce a to wszystko dzi8eki Holandi hehe:)
pozdrawiam
ps. co do rodzin z dziecmi to troszke inna kwestia prawda inny film ,oni musza w pierwszej kolejnosci o rodzinie myslec priorytet normalne ,jednak to nie powod zeby germanizowac te dzieci nawet jezeli jest im tak dobrze tu ,powinno si etak dzieci wychowywac aby jak dorosna zdobeda doswiadczenie ,wyksztalcenie dobre ,troche lepszej kultury osobistej z czym u nas jest problem - aby wracali i zasilali Polskie szeregi i uczyli tam juz w Polsce swoje dzieci na wzor tego co si enauczyli tutaj oczywiscie nie zapominajac o tradycjach aleniektorych ,bo niektore mamy glupie i wtedy jeszcze na dodatek tego w3szystkiego z Polskim potencjalem ,ilu to polakow wymyslilo kluczowe wynalazki dla swiata,ile nobli .Nasza Polska wtedy by byla POTEGA! to do nas by przyjezdzali i to my bysmy byli centrumk europy a nie zachod tutaj .I historia Polski juz pokazywala ze to jest mozliwe.zreszta wszystko jest mozliwe ni ema rzeczy nie mozliwych:) przyklad irlandczycy ktorzy przyjezdzaja do Holandi pracowac z miejsca maja no prawie albo takie same stawki jak holendrzy ,dlaczego bo Irlandia pokazala jak mozna z biedaka dojsc do milionerqa a Polacy cale zycie si ekloca oszukuja okradaja najgorsze z enajbardziej siebie ,malo kto komu pomaga i jak wy chcecie miec lepiej w Polsce ??? Drugi przyklad turki czy maroki oni jak cygani u nas trzymaja sie razem a po zasilki zalatwia jeden glowny adwokat dl awszystkich jak u mnie w miescie ,trzymaja sie razem w kazdej sytuacji i co wywalczyli ,nikt z nich tu prawie nie robi i leja na to holandie z gory na dol .Tak wiec mozna zmienic sie w lepszy sposob jak i w gorszy ,my sie nie zmieniamy wogule:)
Troche motam w tekstach zwlaszcza z interpunkcja ,no al eniestety z powodu pracy ciezko znalesc czas na jakies pozyteczne rzeczy jak np ksiazka jeszcze ten i juz amba fatima:)
pozdrawiam wszystkich prosze was walczmy ,czekam na jakiegos przywodce dobrego ,zeby sie podczepic ,ktos bedzie chcial robic i organizowac jakies strajki tutaj smialo pisac wpierwszym rzedzie pojde:D
[ Dodano: Czw Sie 28, 2008 8:57 pm ]
co do artykulu obrazil troche Polakow choc mial tez duzo racji ,owszem programow i tych obchodo2w zmian ulic i innych >>>cenzura<<< jest za duzo ,no ale co za problem mieszkancy ulicy sie nie zgadzaja i zrywaja ,my obywatele rzadzimy a nie politycy skoro nie umia ,wincie nas nie politykow ,to sa debile w 75% procentach ktorymi narod musi kierowac bo inaczej glupieja tyle ,co do histori to powinnismy byc dumni z naszej po wsze czasy , wiele krajow sie szczyci swoja historia Rosja ,USA-choc krotki ma okres tam jest kupa patriotow i Chiny to sa mocarstwa oni to robia to czemu nie my. Autor chyba z konopi sie wyrwal troche:),a juz Izrael to wszelkie rekordy bije,ci to po calym swiecie jezdza i sie zala .I co zle tym ludziom ,a co do Polski to nigdy nie chcial bym w niej widziec tego co w Holandi ,zreszta Polacy nie wpuszcza tak latwo innych nacji w tej dziedzinie akurat powinnismy brac przyklad z Rosji .Zreszta sami Holendrzy mowia ze grubo przesadzili z tymi emigrantami i wcale sie to az tak nie oplacalo w porownaniu z obecnym dobrobytem zreszta holendrow za 20 lat juz wogule nie bedzie w Holandi :)Holandia jest cudowna ale na odleglosc
a jeszcze jedno powiedz mi co nam z tego dobrobytu skoro nas nie bedzie za 100lat europa umiera gdyby nie ci emigranci to te wskazniki przyrostu urodzen byly by chyab na 500% minusie.Europe zaleje rasa zolta zobaczycie nie jeden dozyje tego czasu z nas.
pzdr all |
Ostatnio zmieniony przez txg Czw Sie 28, 2008 7:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|