NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
proteza zebów -
Autor Wiadomość
beataw 
Gaduła
beataw

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 5:43 pm   proteza zebów -

witam
zrobilem pol roku temu proteze górna zebow bo mialem wielka próchnice i moj dentysta wyrwał mi wszystkie zeby i zrobił ową proteze ktora sie trzyma tylko za pomoca tubki kleju !! jak nie przykleje to spada ,nie da sie normalnie zyc z tym .
Moje pytanie brzmi czy moge isc do innego dentysty zrobic to na nowo ?? oczywiscie nie placac ponownie ,chce isc zapytac do VGZ co zrobic ale jaki jest wasze zdanie???
nie mowie o tym ze dolne zeby mam do leczenia a dentysta nie widzi w nich nic zlego ??? chociazby kamien usunal ale tez nie ma takiej potrzeby.
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Kwi 23, 2010 8:28 pm, w całości zmieniany 1 raz  

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 5:53 pm   

Moze na powiedstawie reklamacji da sie cos zrobic? Ale mysle, ze jesli utrudnienia nie wynikaja z nieprawidlowego wykonania protezy lecz z jej specyfiki to niestety nic wiecej juz nie dostaniesz. Musisz sie raczej liczyc z kosztami. Ale takie cos to raczej musisz omowic osobiscie z ubezpieczycielem.

I po prostu zmien dentyste.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 8:13 pm   

beataw,

Cytat:
Moje pytanie brzmi czy moge isc do innego dentysty zrobic to na nowo ??

oczywiscie ze mozesz
tylko bedziesz musiala za nia sama zaplacic
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Kwi 20, 2010 8:15 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Alexxandra 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 3:11 am   Proteza

1. Reklamacja u dentysty.
Brak pozytywnego efektu?
2. Telefon do VGZ.
3. Zmiana dentysty.

P.S. Proteza moze poczatkowo "uwierac" gdzies dziaslo, ale trzymac sie powinna. W razie koniecznosci takiej jak Twoja dentysta moze zrobic tzw. podściółke (podscielenie protezy - fachowa nazwa polska). Niestety nie wiem jak oni to nazywaja w NL. Wykonuje sie wycisk na specjalnej masie z ta Twoja proteza i wysyla do technika dentystycznego. Zostajesz oczywiscie na 1 dzien bez zebow, chyba ze maja technika na miejscu to problem ten odpada. Technik nadlewa (doklada) troche materialu, nastepnie dentysta robi ponowne dopasowanie (w razie koniecznosci przypiłuje, wypoleruje tu i tam) i proteza jak ulał powinna byc. Na razie moga Cie poratowac jakies inne srodki. Istnieja specjalne plastry do protez, sa lepsze od kleju, najlepiej kupic w PL bo tutaj sa drogie.
Ostatnio zmieniony przez Alexxandra Śro Kwi 21, 2010 3:28 am, w całości zmieniany 2 razy  

MAARIT 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 8:19 am   

Najlepiej zrob sobie nowa proteze w Polsce ,jest duzo taniej i wyslij rachunek do ubezpieczenia.

beataw 
Gaduła
beataw

Wysłany: Śro Kwi 21, 2010 9:08 am   Re: Proteza

Alexxandra napisał/a:
1. Reklamacja u dentysty.
Brak pozytywnego efektu?
2. Telefon do VGZ.
3. Zmiana dentysty.

P.S. Proteza moze poczatkowo "uwierac" gdzies dziaslo, ale trzymac sie powinna. W razie koniecznosci takiej jak Twoja dentysta moze zrobic tzw. podściółke (podscielenie protezy - fachowa nazwa polska). Niestety nie wiem jak oni to nazywaja w NL. Wykonuje sie wycisk na specjalnej masie z ta Twoja proteza i wysyla do technika dentystycznego. Zostajesz oczywiscie na 1 dzien bez zebow, chyba ze maja technika na miejscu to problem ten odpada. Technik nadlewa (doklada) troche materialu, nastepnie dentysta robi ponowne dopasowanie (w razie koniecznosci przypiłuje, wypoleruje tu i tam) i proteza jak ulał powinna byc. Na razie moga Cie poratowac jakies inne srodki. Istnieja specjalne plastry do protez, sa lepsze od kleju, najlepiej kupic w PL bo tutaj sa drogie.

no wlasnie ze juz bylem jeden dzien bez zebow bo dentysta zabrał ja do protetyka zeby poprawic ale nic sie nie zmienilo nadal wylatuje,to jest straszne bo jak zapomne kleju to nawet buzi nie moge otworzyc bo niewiem kiedy wyleci-koszmar.Dentysta twierdzi ze wszyscy kleja bo inaczej sie nie da tego zrobić !!!
ale skoro place w ubezpieczeniu takze dentyste to dlaczego miałbym ołacic za kolejna proteze??? to nie moja wina ze tak spier..... tamta była w zeszłym roku robiona wiec na ten rok jest nowy limit chyba,niewiem dokladnie jak to jest ale jutro wejde do VGZ i sie dowiem.

ikke 
Gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Kwi 23, 2010 5:04 pm   

Dzieje sie tak, gdyz kosc po wyrwaniu wszystkich zebow po prostu zanika, w hol gabinecie stosuje sie rebase ( jak napisala wyzej kolezanka "podscielenie protezy") lub reline,ktory wykonuje sie na miejscu. Polega to na wypelnieniu protezy "przezroczysta pasta"mieszana bezposrednio w gabinecie, z tym ze jest to tylko opcja tymczasowa.
W pierwszym przypaku proteza trafia do technika, jezeli nie minely jeszcze 3 miesiace od odebrania protezy sa szanse, aby zrobic to na "gwarancje".

:039:

Odpowiedz do tematu