Operacja biodra w PL a ubezpieczenie Unive w NL |
Autor |
Wiadomość |
szybki_2004
Poczatkujacy
Wiek: 55 Dołączył: 08 Lis 2006 Posty: 16 Skąd: Częstochowa\Hoorn
|
Wysłany: Nie Maj 02, 2010 3:32 pm Operacja biodra w PL a ubezpieczenie Unive w NL
|
|
|
Witam wszystkich,tak jak w temacie czekam teraz na operacje w Polsce.Ma być to operacja biodra tzw "Kapoplastyka" (nowoczesna odmiana tradycyjnej endoprotezy).W NL jestem ubezpieczony (cały czas płacę składki) w Unive 106e/m-c.W kwietniu skończył mi się kontrakt i następnego mi nie przedłużyli,wiadomo ze względu na chorobę.W NL byłem kilka razy u specjalisty ortopedy w szpitalu,powiedział że operacja jest nieunikniona tylko zaproponował mi taką tradycyjną endoprotezę z długim trzpieniem,endoprotezy takie już są przestarzałe i mają krótki czas "żywotności" bo ok 8-10 lat i trzeba robić następną operacje.Oczywiście nie zgodziłem się na to,a na moje pytanie czy zoperowałby mnie tą nową metodą "Kapoplastyka" powiedział że muszę sobie poszukać kogoś kto zrobiłby mi coś takiego,a ona (ortopeda) mi w tym nie pomoże bo nie zna nikogo takiego.
Dlatego zdecydowałem się na operacje w Pl,oraz z powodu bariery językowej (po holendersku w ogóle nie rozmawiam a po ang słabo)
A w Polsce wszystko by było ok gdyby nie czas oczekiwania.Miałem termin operacji na 26 marca 2010 ale przesunęli w bliżej nieokreśloną przyszłość.
A moje pytanie : czy jest możliwość żeby operacja została sfinansowana z Unive i jak to się załatwia,czy musi ubezpieczyciel w NL wyrazić zgodę i jakie są potrzebne dokumenty.Być może w przypadku jeżeli Unive sfinansuje operację to czas oczekiwania będzie krótszy,gdyż dla NFZ będą to pieniądze (z tego co słyszałem na taką operację czeka się nawet kilka lat,gdyż terminy są ciągle przesuwane), i czy mogę to załatwić z Unive telefonicznie z polski.Słyszałem że potrzebny jest jakiś druk E-106,to czy mogą go przesłać do mnie na polski adres.Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Maj 02, 2010 4:06 pm
|
|
|
odpowiedz juz kiedys dostales tu na forum , poszukaj w swoich tematach a znajdziesz odpowiedz. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
szybki_2004
Poczatkujacy
Wiek: 55 Dołączył: 08 Lis 2006 Posty: 16 Skąd: Częstochowa\Hoorn
|
Wysłany: Nie Maj 02, 2010 6:41 pm
|
|
|
droga baileys,kiedyś pisałem w tej sprawie ale na inny temat.Wcześniej pytałem się czy pracodawca może mnie zwolnić jak będę na chorobowym oraz czy mogę dostawać chorobowe z UWV będąc w PL i mając operację.Teraz pytam się o coś zupełnie innego.Czytaj uważnie.Teraz pytam się czy mój ubezpieczyciel "Unive" może sfinansować mi operację w PL,czy musi wyrazić zgodę i czy będę mógł to załatwić telefonicznie będąc w PL[/b] |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pon Maj 03, 2010 11:36 am
|
|
|
szybki_2004,
Cytat: | Teraz pytam się czy mój ubezpieczyciel "Unive" może sfinansować mi operację w PL,czy musi wyrazić zgodę i czy będę mógł to załatwić telefonicznie będąc w PL[/b] |
jesli operacja moze byc przeprowadzona w Holandii ,to mozesz tez spodziewac sie wydania odmownej decyzji
nie kazdy verzekering wydaje zgode na operacje za granica (niestety nie wiem czym sie kieruja ..koszty?)
dlatego pytaj u ubezpieczyciela, moze akurat UNIVE jest nastawiony na tak...
wszystkiego przez telefon nie zalatwisz ,decyzja o operacji za granica zwiazana jest rowniez z osobistym wstawieniem sie ,nic na slowo, przeciez ktos/lekarz w Holandii
musi/powinien, cie do tej zagranicznej operacji zakwalifikowac
i na pewno potrzebna bedzie tez cala dokumentacja choroby. |
|
|
|
|
|