NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
lot samolotem
Autor Wiadomość
EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:20 pm   lot samolotem

niedługo lecę po raz pierwszy samolotem do Berlina.Trochę się obawiam.Jakie Wy macie wspomnienia związane ze swoim pierwszym lotem.Jak wygląda cała procedura odprawy na lotnisku? :lol: Może dla kogoś temat wyda się banalny,ale nie dla mnie. :lol:

chrupek
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:23 pm   

nic ciekawego więcej czekania niż samego lotu procedury z bagażem odprawa i takie pierdołki nie zabieraj żadnych ostrych rzeczy do bagażu podręcznego bo inaczej je stracisz bez możliwości zwrotu pozdrawiam

wyjdziesz z niego cało

wawka
Super gaduła

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:32 pm   

Ewo, nie ma sie czego obawiac. Do Berlina bedziesz leciala pewnie niecala godzine, wiec nawet sie nie obejrzysz a bedzie na miejscu.
Ja pamietam swoj pierwszy lot samolotem na trasie Warszawa-Gdansk, jak jeszcze w podstawowce bylam (lata 80-te). Lecielismy dygocacym samolotem, roznice cisnien odczuwalo sie bardzo. Teraz w samolotach podrozuje sie o wiele wygodniej niz wtedy :)
Jesli lecisz ze Schiphol to wszystko bardzo dobrze wytlumaczone jest tam. Musisz kierowac sie do hali odlotow (Vertrek/Departures). Najlepiej na monitorach wyswietlajacych rozklad lotow sprawdzic czy z Vertrek 1 czy 2 odlatywac bedziesz. Potem spokojnie podazasz do odpowiedniej hali odlotow za strzalkami. Znajdujesz odpowiedni numer stanowiska obslugi (balie), w ktorym siedzi stewardessa/steward, ktorzy podadza Ci wlasciwy numer bramki (gate) i czas wejscia do samolotu (boarding time).
Potem przechodzi sie szybka kontrole paszportowa w bramkach i potem juz do odpowiedniego wyjscia za strzalkami i tam czekamy na samolot :) .
Powodzenia i milego pobytu w Berlinie :) .

EwazHolandii 

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:37 pm   

ja będę leciała z Brukseli do Berlina na lotnisko Schoneweld.:)Lot będzie trwał 1,5 godziny.Trochę czytałam o tych procedurach odpraw ,ale chciałam poznać Wasze opinie. :lol: Dzięki za info.

EwazHolandii 

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:40 pm   

W Berlinie długo nie pobędę bo jadę od razu z lotniska do Szczecina. :lol: Ale znam to miasto bo mieszkam niedaleko i polecam odwiedzić. :lol:

wawka
Super gaduła

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 4:58 pm   

procedury są na wszystkich lotniskach w miarę podobne więc nie masz się co martwić :) miłego lotu, no i odwiedzin w Polsce oczywiście :)

EwazHolandii 

Wysłany: Czw Maj 10, 2007 6:59 pm   

dziękuję,nie byłam z pół roku. :roll:

marcin_zet 
Super gaduła

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:35 pm   lot nie

Wole jechac samochodem .Samolotem nie lecialem i nie bardzo to bym przezył :cry:

wawka
Super gaduła

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:45 pm   

eeetam, bez przesady. Skąd możesz wiedzieć, że źle byś to zniósł jak nigdy nie leciałeś? Mi wydaje się, że komfort takiej podróży jest o wiele większy niż innymi środkami transportu. Poprostu "kick back and relax".
Dla mnie to lepsza forma podróżowania niż 20h w autokarze, lub kilkanaście za kierownicą ;) . A pozatym czasami to jedyna forma dotarcia na miejsce, chyba że się ma kilka miesięcy wolnych i na czasie nam nie zależy ;) .
Fakt, że po kilkunastu godzinach w samolocie może się to zrobić monotonne, ale ja i tak lubię :) .
NO i w sumie z Amsterdamu 2h i jestem u rodziców :)

marcin_zet 
Super gaduła

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:51 pm   to strach

nie idzie tego przelozyc poodswiadomosc mowie nie 8)

kasianl
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 3:32 pm   

eeee tam lata sie super :D troche tylko uszka zatyka :D

Anna Lucka
Gaduła

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 8:03 pm   

Warto pamietac ze trzeba sie zameldowac z paszportem i biletem (check in) przyjnajmniej (!) na godzine przed odlotem. Niektore linie lotynicze maja tez restrykcje dotyczace wagi oddawanego bagazu, zabawne jest to ze bagaz podreczny moze byc pokaznych rozmiarow i nikt nie zwraca na to uwagi. Po przejsciu przez wszystkie bramki, pozostaje czekanie na szczescie na wiekszych lotniskach jest mnostwo fajnych kafejek gdzie mozna cos przegryzc, wypic dobra kawe i pochodzic po sklepach z perfumami :wink:

wawka
Super gaduła

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 9:40 pm   

Anno niekoniecznie tak wcześnie. W przyszłym tygodniu lecę do W-wy KLM i koniec check-in jest na 30 minut przed odlotem. W LOT też ostatnio było chyba 40 minut. Dużo wcześniej trzeba być jak się za ocean wybieramy :)

EwazHolandii 

Wysłany: Pią Maj 11, 2007 10:01 pm   

u mnie najpóźniej 30 minut przed odlotem.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 11:02 pm   

wawka napisał/a:
Anno niekoniecznie tak wcześnie. W przyszłym tygodniu lecę do W-wy KLM i koniec check-in jest na 30 minut przed odlotem. W LOT też ostatnio było chyba 40 minut. Dużo wcześniej trzeba być jak się za ocean wybieramy :)

jak sie z Schiphol leci... to lepiej byc wczesniej... poniewaz tam jest zawsze ruch... no i zeby dojsc do Gate... to czasem trwa... natomiast jak wracalam z polski to tak jak mowisz 40min przed odlotem... nawet 30 min jest ok... bo w polsce mozna check in dopiero 40min przed odlotem zrobic... gdzie na schiphol check-in robi sie przy automacie... tylko torbe oddaje sie przy 'okienku'...

Odpowiedz do tematu