lot samolotem |
Autor |
Wiadomość |
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:20 pm lot samolotem
|
|
|
niedługo lecę po raz pierwszy samolotem do Berlina.Trochę się obawiam.Jakie Wy macie wspomnienia związane ze swoim pierwszym lotem.Jak wygląda cała procedura odprawy na lotnisku? Może dla kogoś temat wyda się banalny,ale nie dla mnie. |
|
|
|
|
chrupek
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:23 pm
|
|
|
nic ciekawego więcej czekania niż samego lotu procedury z bagażem odprawa i takie pierdołki nie zabieraj żadnych ostrych rzeczy do bagażu podręcznego bo inaczej je stracisz bez możliwości zwrotu pozdrawiam |
_________________ Nie traktuj życia poważnie bo nie
wyjdziesz z niego cało |
|
|
|
|
wawka
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:32 pm
|
|
|
Ewo, nie ma sie czego obawiac. Do Berlina bedziesz leciala pewnie niecala godzine, wiec nawet sie nie obejrzysz a bedzie na miejscu.
Ja pamietam swoj pierwszy lot samolotem na trasie Warszawa-Gdansk, jak jeszcze w podstawowce bylam (lata 80-te). Lecielismy dygocacym samolotem, roznice cisnien odczuwalo sie bardzo. Teraz w samolotach podrozuje sie o wiele wygodniej niz wtedy
Jesli lecisz ze Schiphol to wszystko bardzo dobrze wytlumaczone jest tam. Musisz kierowac sie do hali odlotow (Vertrek/Departures). Najlepiej na monitorach wyswietlajacych rozklad lotow sprawdzic czy z Vertrek 1 czy 2 odlatywac bedziesz. Potem spokojnie podazasz do odpowiedniej hali odlotow za strzalkami. Znajdujesz odpowiedni numer stanowiska obslugi (balie), w ktorym siedzi stewardessa/steward, ktorzy podadza Ci wlasciwy numer bramki (gate) i czas wejscia do samolotu (boarding time).
Potem przechodzi sie szybka kontrole paszportowa w bramkach i potem juz do odpowiedniego wyjscia za strzalkami i tam czekamy na samolot .
Powodzenia i milego pobytu w Berlinie . |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:37 pm
|
|
|
ja będę leciała z Brukseli do Berlina na lotnisko Schoneweld.:)Lot będzie trwał 1,5 godziny.Trochę czytałam o tych procedurach odpraw ,ale chciałam poznać Wasze opinie. Dzięki za info. |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 1:40 pm
|
|
|
W Berlinie długo nie pobędę bo jadę od razu z lotniska do Szczecina. Ale znam to miasto bo mieszkam niedaleko i polecam odwiedzić. |
|
|
|
|
wawka
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 4:58 pm
|
|
|
procedury są na wszystkich lotniskach w miarę podobne więc nie masz się co martwić miłego lotu, no i odwiedzin w Polsce oczywiście |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 6:59 pm
|
|
|
dziękuję,nie byłam z pół roku. |
|
|
|
|
marcin_zet
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:35 pm lot nie
|
|
|
Wole jechac samochodem .Samolotem nie lecialem i nie bardzo to bym przezył |
|
|
|
|
wawka
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:45 pm
|
|
|
eeetam, bez przesady. Skąd możesz wiedzieć, że źle byś to zniósł jak nigdy nie leciałeś? Mi wydaje się, że komfort takiej podróży jest o wiele większy niż innymi środkami transportu. Poprostu "kick back and relax".
Dla mnie to lepsza forma podróżowania niż 20h w autokarze, lub kilkanaście za kierownicą . A pozatym czasami to jedyna forma dotarcia na miejsce, chyba że się ma kilka miesięcy wolnych i na czasie nam nie zależy .
Fakt, że po kilkunastu godzinach w samolocie może się to zrobić monotonne, ale ja i tak lubię .
NO i w sumie z Amsterdamu 2h i jestem u rodziców |
|
|
|
|
marcin_zet
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 2:51 pm to strach
|
|
|
nie idzie tego przelozyc poodswiadomosc mowie nie |
|
|
|
|
kasianl
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 3:32 pm
|
|
|
eeee tam lata sie super troche tylko uszka zatyka |
_________________ Nigdy nie mów.....Nigdy! |
|
|
|
|
Anna Lucka
Gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 8:03 pm
|
|
|
Warto pamietac ze trzeba sie zameldowac z paszportem i biletem (check in) przyjnajmniej (!) na godzine przed odlotem. Niektore linie lotynicze maja tez restrykcje dotyczace wagi oddawanego bagazu, zabawne jest to ze bagaz podreczny moze byc pokaznych rozmiarow i nikt nie zwraca na to uwagi. Po przejsciu przez wszystkie bramki, pozostaje czekanie na szczescie na wiekszych lotniskach jest mnostwo fajnych kafejek gdzie mozna cos przegryzc, wypic dobra kawe i pochodzic po sklepach z perfumami |
_________________ szczesliwym byc - tego trzeba sie nauczyc (eurypides) |
|
|
|
|
wawka
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 9:40 pm
|
|
|
Anno niekoniecznie tak wcześnie. W przyszłym tygodniu lecę do W-wy KLM i koniec check-in jest na 30 minut przed odlotem. W LOT też ostatnio było chyba 40 minut. Dużo wcześniej trzeba być jak się za ocean wybieramy |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 10:01 pm
|
|
|
u mnie najpóźniej 30 minut przed odlotem. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 11:02 pm
|
|
|
wawka napisał/a: | Anno niekoniecznie tak wcześnie. W przyszłym tygodniu lecę do W-wy KLM i koniec check-in jest na 30 minut przed odlotem. W LOT też ostatnio było chyba 40 minut. Dużo wcześniej trzeba być jak się za ocean wybieramy |
jak sie z Schiphol leci... to lepiej byc wczesniej... poniewaz tam jest zawsze ruch... no i zeby dojsc do Gate... to czasem trwa... natomiast jak wracalam z polski to tak jak mowisz 40min przed odlotem... nawet 30 min jest ok... bo w polsce mozna check in dopiero 40min przed odlotem zrobic... gdzie na schiphol check-in robi sie przy automacie... tylko torbe oddaje sie przy 'okienku'... |
|
|
|
|
|