Przesunięty przez: Gochna H Pią Lut 04, 2011 12:55 am |
czy to jest zgodne z prawem? |
Autor |
Wiadomość |
remixOGL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 10:01 pm czy to jest zgodne z prawem?
|
|
|
Witam, mam pytanie od roku pracuje w pewnym biurze pracy mieszkam na ich domku w 2010 roku odciągali mi z wypłaty 50e za mieszkanie 21.50 za ubezpieczenie. oraz jak byłem na urlopie w Polsce to 25e za rezerwacje pokoju...wszystko było ok do tego roku wszyscy mieszkańcy domku dostali podwyżke mieszkania do 60e ubezpieczenia do 25e oraz w przypadku urlopu za rezerwacje pokoju 60e. czy jest to zgodne z prawem dodam że na umowie nie mam zagwarantowanych żadnych godzin i od stycznia do maja zarabiam na ręke ok 300-400 euro po obecnych podzyżkach to bedzie 250-300e....
Edit: dodam że na domku mieszka 10 osób.
[ Dodano: Czw Lut 03, 2011 10:05 pm ]
Przpraszam przenosze do innego działu prosze o skasowanie. |
Ostatnio zmieniony przez remixOGL Czw Lut 03, 2011 10:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 10:55 pm
|
|
|
Na wynajmowaniu mieszkania dla pracownikow biuro nie moze zarabiac.
60 x 4 x 10 = 2400 euro
Nalezy sprawdzic ile kosztuje wynajecie domku, raczej nie sadze, ze az tyle.
polecam niewsuur, w 34-tej min jest mowa na podobne tematy
http://beta.uitzendinggem...eringen/1054199
[ Dodano: Czw Lut 03, 2011 10:58 pm ]
Minister Kamp wil dat mensen misstanden actiever gaan melden bij de overheid, op nummer 0800-2700000. Meldingen kunnen anoniem en ook in het Pools gedaan worden. |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 35 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:38 am
|
|
|
post edytowany
przestan wypisywac na forum glupoty
nie wiesz nie pisz |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lut 04, 2011 10:52 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 11:52 am Re: czy to jest zgodne z prawem?
|
|
|
remixOGL napisał/a: | Witam, mam pytanie od roku pracuje w pewnym biurze pracy mieszkam na ich domku w 2010 roku odciągali mi z wypłaty 50e za mieszkanie 21.50 za ubezpieczenie. oraz jak byłem na urlopie w Polsce to 25e za rezerwacje pokoju...wszystko było ok do tego roku wszyscy mieszkańcy domku dostali podwyżke mieszkania do 60e ubezpieczenia do 25e oraz w przypadku urlopu za rezerwacje pokoju 60e. czy jest to zgodne z prawem dodam że na umowie nie mam zagwarantowanych żadnych godzin i od stycznia do maja zarabiam na ręke ok 300-400 euro po obecnych podzyżkach to bedzie 250-300e....
Witam,
Kolego co ja moge Ci doradzić każde biuro "rucha " pracowników jak chce i są bezkarni ...
W biurze w którym pracowałem za firmowy pokój chcieli 70 euro na tydz i co najlepsze nie były to pokoje 1 osobowe a przeważnie 2 ...
Średnio na domku 8-10 osob każda płaci po 70 euro na tydz = wychodzi jakieś 2240 euro ... za domek którego wynajecie z opłatami wynosi max 1200-1500 euro
Druga sprawa mieszkasz na chacie od szefa u którego pracujesz płacisz ok 50 euro mniej ale jak powiesz ze chcesz isc na swoje tzn wyjmować coś sam to "praca dla Ciebie sie konczy "
Według CAO ABU po przepracowaniu 52 tyg należy sie jakieś 2,45% powyżki - niestety w biurze przez które pracowałem mówili że mnie to nie dotyczy bo jestem na fazie A ...
Jaki morał jak najszybciej "uwolnić sie " od pośredników i znaleść pracę bezpośrednio u pracodawcy ...
Pozdrooo |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
remixOGL
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 1:11 pm
|
|
|
u mnie też są tylko 2osobowe... do tego warunki jak idz i nie wracaj... |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 4:48 pm
|
|
|
A co zrobiliscie do tej pory aby Was nie wykorzystywano???
Na stronach zwiazkow zawodowych FNV, CNV i SNCU (organizacja kontrolujaca biura pracy) sa nr tel gdzie mozna rozmawiac po polsku. Zgloszenia mozna dokonac anonimowo, im wiecej osob zadzwoni ze skarga tym wieksza szansa, ze cokolwiek sie zmieni.
Jeszcze nie przeczytalam na calym forum postu, ze ktos zadzwonil i zglosil sprawe.
W Holandii bardzo duzo ludzi pracuje przez uitzendbeuro i nie maja takich problemow.
Trzeba cos robic w tej sprawie, a nie uciekac z podkulonym ogonem. |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:40 pm Re: czy to jest zgodne z prawem?
|
|
|
remixOGL napisał/a: | Witam, mam pytanie od roku pracuje w pewnym biurze pracy mieszkam na ich domku w 2010 roku odciągali mi z wypłaty 50e za mieszkanie 21.50 za ubezpieczenie. oraz jak byłem na urlopie w Polsce to 25e za rezerwacje pokoju...wszystko było ok do tego roku wszyscy mieszkańcy domku dostali podwyżke mieszkania do 60e ubezpieczenia do 25e oraz w przypadku urlopu za rezerwacje pokoju 60e. czy jest to zgodne z prawem dodam że na umowie nie mam zagwarantowanych żadnych godzin i od stycznia do maja zarabiam na ręke ok 300-400 euro po obecnych podzyżkach to bedzie 250-300e....
Nie!!!!! To mi zajezdza wyzyskiem, ktory nie jest zgodny z prawem. W holenderskiej telewizji minister pracy i spraw socjalnych Henk Kamp prosil Polakow o zglaszanie wszystkich nieprawidlowosci na darmowy numer telefonu 0800 270 00 00
Daj nam prosze znac czy cos Ci pomogli no i nie daj sie! |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 8:46 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: | A co zrobiliscie do tej pory aby Was nie wykorzystywano??? |
Walczyłem tak długo dopóki nie pow mi wprost ze albo przestane albo może sie okazać że pracy juz dla mnie nigdy nie będzie w tym biurze...
A jakby nie było - jak nie znajdę innej pracy to ok kwietnia moge wrócić na "stare śmieci " |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:05 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: | A co zrobiliscie do tej pory aby Was nie wykorzystywano??? |
Walczyłem tak długo dopóki nie pow mi wprost ze albo przestane albo może sie okazać że pracy juz dla mnie nigdy nie będzie w tym biurze...
A jakby nie było - jak nie znajdę innej pracy to ok kwietnia moge wrócić na "stare śmieci " |
Dokladnie. Z otwarta przylbica nie masz szanc z nimi wygrac. Musisz dzialac sposobem. Bardzo Cie prosze o kontakt z numerem telefonu ktory Ci podalem. Daj znac co Ci powiedzieli. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 9:10 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Jagoda97 napisał/a: | A co zrobiliscie do tej pory aby Was nie wykorzystywano??? |
|
To ja walczylam o jeden krok dalej...az mnie zwolnili.
Ze wszystkiego czlowiek wyciaga pewne nauki, gdybym dzis walczyla o to samo zglaszalabym to anonimowo do zwiazkow zawodowych lub SNCU. |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:06 pm
|
|
|
Jagoda97 napisał/a: |
To ja walczylam o jeden krok dalej...az mnie zwolnili.
Ze wszystkiego czlowiek wyciaga pewne nauki, gdybym dzis walczyla o to samo zglaszalabym to anonimowo do zwiazkow zawodowych lub SNCU. |
Dokladnie. Tak samo robia Holendrzy. Jestem tu na tyle ze biora mnie za swojego. Ale nas (przepraszam za wyrazenie) Holendrow pracodawca tez chcial wyrypac no i zglosilem to anonimowo do FNV. Sprawa zostala zalatwiona za zamknietymi drzwiami po naszej mysli. Tylko po krzywej minie szefa moglem wnioskowac ze byl wk...ny ma maxa. Do tej pory nikt nie wie kto poprosil zwiazki o pomoc. |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:07 pm
|
|
|
Właśnie ,że nie. Powinno się mówić o tym głośno. Bo to już brnie za daleko.Widać to w mediach.Zgłosić? Ale co to da , jak na już obecnych miejsce czeka już grono chetnych z Polski. Nie ma wymogu meldunkowego itd. to biura mogą sobie ściągać ludzi do oporu i lokować ludzi gdzie chcą. Bo kto ma się za nimi wstawić? Moja zona też została zwolniona bo nie chciała mieszkać na domku i co? Siedzi w domu bo ciężko teraz coś znaleśc. Styczeń ,luty ciężki miesiąc.
Wszystko pięknie wygląda jak się na to patrzy z boku i po przepracowanym dniu. Inaczej gdy nagle traci się prace i nic nie idzie znaleść...
A takie donosiki z cichacza daja tyle co porozmawianie z lusterkiem wiem bo nie raz zgłaszałem .
Wielu ludzi nadal się wybiera do Holandii mimo czytania forum.Potem zakłada wątki ratunku przecież miało być tak pięknie.Starzy "wyjadacze" forum mówili ,że warto przyjeżdzać no to jechaliśmy...
Wiele osób mówi ,że się ustawiło.Ale pytam kiedy przyjechali? miesiąc, pół roku , a może 1rok temu? Wydaje mi się ,że dużo wcześniej.Była inna koniunktura i inny start.Teraz jest taki maras ,że większość nawet nie wie o jego istnieniu.Głupie mieszkanie na domku.Kiedyś można było iść na swoje i biuro miało to gdzieś.A dziś odchodzisz to tak jak byś się zwolnił z pracy .np przypadek Benego czy mojej żony. A tu mamy nowy pomysł. Płacenie za łóżko żeby na nas czekało.
Super. Oby tak dalej...
Zauważyłem ,że jednym z nielicznych "dawno przybyłych" to Gryzomir ostrzega i mówi jakie niebezpieczeństwa czekają na miejscu.
Poczytajcie wątek "Czy warto emigrowac do NL z rodziną ? " większośc pisze TAK. Ale co teraz taki "nowo przybyły" by miał zrobić jakby miał jeszcze dwójke dzieci. Może usłysze odpowiedz bo przecież warto przyjeżdzać. I osoby z tamtego wątku powinni mieć pomysł co kolega ma zrobić.
Pracy jest tyle ,że jedni siedzą w domach bez pracy,inni pracują kilka dni by tylko opłacic pakiecik a następni są ściągani bo pracy w brud.
Jest to niezgodne z prawem ale co z tego. Ciekawe gdzie to zgłosisz .Już Ci teraz mówie ,że nikt Ci nie pomoże. A jak bedziesz sie upominać to cię zwolnią. Bo każdy potrafii dużo mówić i obiecywać z opozycji...
Przepraszam za mój długi wywód ale taka jest prawda.A moderatora by nie pocił tego wywodu bo w całości coś wnosi do tematu.Pocięty bedzie tylko niesłyszalnym echem. |
Ostatnio zmieniony przez xenon Pią Lut 04, 2011 10:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:25 pm
|
|
|
xenon napisał/a: | Właśnie ,że nie. Powinno się mówić o tym głośno. |
Dzieki za cytat. W swiecie nauki pozycja rosnie wraz z tym ile razy jest sie cytowanym
Tak. Mowic trzeba glosno. Ale glosno to mowimy ogolnie i najlepiej to chowajac sie za pseudonimami takimi jak Gryzomir czy tez Xenon. Konkretne sprawy trzeba zalatwiac jednak po cichu. Mieszkam tu juz na tyle dlugo ze zdazylem to zaobserwowac.
Dlaczego np. w Holandii prawie nie ma strajkow a we Francji jest i wiele? A no dla tego ze w Holandii wszystko zalatwia sie po cichutku. Podstawa przetrwania jest znajomosc achterkamertjespolitiek http://nl.wikipedia.org/w...mertjespolitiek Tego oczywiscie nie ucza na inburgeringscursus ale bez znajomosci jej mechanizmow czlowiek zginie w Holandii. |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Pią Lut 04, 2011 10:30 pm, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:32 pm
|
|
|
xenon,
Cytat: | Starzy "wyjadacze" forum mówili ,że warto przyjeżdzać no to jechaliśmy... |
oj cos pitolisz ,
jak by ''stary wyjadacz ''napisal... skocz z wiezowca tez bys skoczyl?
jesli dla ciebie starym wyjadaczem jest ten ktory mieszka tu od roku
to kim sa osoby ,ktore mieszkaja tu po kilkanascie lat .. ..? |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 10:38 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: |
jesli dla ciebie starym wyjadaczem jest ten ktory mieszka tu od roku
to kim sa osoby ,ktore mieszkaja tu po kilkanascie lat .. ..? |
No do takich weteranow zwaracamy sie per Gryzomir
A propos. Jak tak patrze na Holandie to zawsze slucham tej piosenki http://www.youtube.com/watch?v=jwv5oQPlrbw |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Pią Lut 04, 2011 10:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|