NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
opinia lekarska
Autor Wiadomość
evarest88 
Poczatkujacy
evarest88

Wysłany: Pią Cze 19, 2009 4:18 pm   opinia lekarska

mam wazne pytanie i bardzo prosze o rade. Ponad miesiac temu mialam wypadek,bylam w szpitalu tydzien ,w domu spedzilam czas do dnia dzisiejszego.Mialam dzis kontrole lakarza Arbo ktory mimo tego iz wciaz nie czuje sie najlepiej stwierdzil ze moge isc do pracy.Nekaja mnie bole glowy i boli mnie reka a w pracy musze dzwigac skrzynki wazace 8 kilo.czy mial prawo wydac taka decyzje?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 4:46 pm   

evarest88,
Cytat:
czy mial prawo wydac taka decyzje?

oni sa od wydawania decyzji ...jak najbardziej mial prawo

pozdrawiam :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 5:52 pm   

zawsze mozesz sie odwolac od tej decyzji , popros ze chcesz zeby cie przebadal inny lekarz .

monika

MiniSmurfin 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 9:01 pm   

evarest88, a czy nie mowil czasami o pracy dostosowanej do choroby ? Tzw. aangepaste werk ? Bo tak u nas jest , kolezanka zwichnela obydwie kostki w pracy, po miesiacu wrocila do pracy.Praca siedzaca i narazie na 4ry godziny.

andevi 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 11:04 pm   

Przez UWV mozesz prosic o tzw.second opinion, przebada Cie lekarz niezalezny od twojego pracodawcy i wyda druga opinie.
Ja mialam podobna sytuacje. 19 kwietnia szef odebral mi godziny, pozostawiajac jedynie 3 tygodniowo.Wzielismy adwokata, bo godziny zostaly bezprawnie odebrane, nie moglam tez dorobic w innej placowce, bo szefa chroni prawo konkurencji.
Bylam w ciazy, szef grozil zwolnieniem, jesli wejde na droge prawna.Kosztowalo mnie to wiele stresu, maz mnie reprezentowal. 15 kwietnia bylam operowana, bo moje dziecko juz dwa tygodnie bylo martwe we mnie. Do dzis pozostaje na zwolnieniu, robie terapie psychologiczna.
21 maja stanelam na komisji, zarowno z UWV (jako ze zasilek chorobowy dostawalam stamtad), jak i pare godzin pozniej z ramienia pracodawcy.Pierwszy lekarz stwierdzil, ze mam silna traume i potrzebe intensywnej terapii psychologicvznej, 6 tygodni minimum jeszcze na zwolnieniu.Drugi natomiast, ten od pracodawcy, stwierdzil, ze jestem zdolna do pracy, ale
maksymalnie 3 godziny tygodniowo!!!
I ta opinia byla wiazaca. Dal mi jeszcze dwa tygodnie na powrot do zdrowia, lub ewentualne odwolanie sie od jego decyzji, bo oczywiscie nie zgodzilam sie z nia od razu.Dzieki tej decyzji moj szef byl kryty, nie oddajac mi odebranych godzin.
Poszlo pismo od adwokata, poszla opinia od pierwszego lekarza, tego z UWV. Skutek?
Zwolnienie z pracy na podstawie arbeidsongeschikte werknemer
No comments. Szykuje sie do rozprawy sadowej z szefem, ktora na pewno wygram, jakies tam odszkodowanie pieniezne dostane. No, i prawo konkurencji przede wszystkim zostanie zniesione, co mi otwiera droge do pracy w zawodzie w moim regionie. Jestem bezrobotna, ale i bez prawa do zasilku, bo ten wybralam, gdy szef mi odebral godziny w styczniu. Dostaje jeszcze zasilek chorobowy, ktory pewnie cofna, gdy stane na kolejnej komisji, juz za tydzien, no bo teoretycznie jestem juz zdrowa.

evarest88 
Poczatkujacy
evarest88

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 6:28 am   

ten lekarz sie pytal co robie,wiec odpowiedzialam dokladnie ile musze dzwigac i po ile godzin stac,...a on na karteczce napisal ze "pakuje pomidory".....czy powinnam dostac od niego jakis papier na ktorym zawarta bylaby jego decyzja? bo nie dostalam nic...

[ Dodano: Sob Cze 20, 2009 6:43 am ]
lekarz neurolog wydal opinie lekarska tylko nie wiem co tam pisze,czy pomoglby mi ktos w przetlumaczeniu?
" Bovengenoemde patiente************

czesc postu usunieta w tym dziale nie tlumaczymy niestety
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Cze 20, 2009 1:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 8:45 am   

evarest88, nie takiej kartki nie dostaniesz bo to zapisane w twoich papierach .
ze jako zdrowa zostalas wypisana ze szpitala i tylko lekkie problemy sluchowe nadal sa po wypadku w ktorym zostalas najechana przez auto.Teraz tylko poliklinicznie bedziesz pod kontrola

ustuna 
Poczatkujacy
Ustuna

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 9:25 am   

Pojdz do pracy, wykonaj jaka czynnosc i po chwili powiedz ,ze niestety nie mozesz pracowac i od nowa na chorobowe.Wazne jest ,ze sprobowalas pracowac.Moze wtedy w koncu otrzymasz aangepste werk.

evarest88 
Poczatkujacy
evarest88

Wysłany: Sob Cze 20, 2009 4:05 pm   

dziekuje wszystkim za rady...w poniedzialek juz mam isc do pracy ,zobaczymy jak to bedzie...jestem dobrej mysli...pozdrawiam :039:

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Lip 22, 2010 7:28 pm   

Ja wczoraj prawie mialem spotkanie z Arbo ;)
Dostalem jakiegos beznadziejnej infekcji skory pod okiem napuchlem jak chomik etc...
Siedzialem od zeszlego czwartku w domu, poszedlem dzisiaj do pracy pare min po 9 wyslalem maila ze wrocilem i zeby mnie "odptaszkowali" ze jestem.
Nie mija 30min i mail od HR ze wlasnie Arbo napisal ze probowali sie ze wczoraj mna skontaktowac telefonicznie i nie udalo im sie - podobno dzwonili ale jakos nie mialem polaczen nieodebranych.
Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie - do pracy mnie nie wysla bo juz pracuje ;) mial ktos takie doswiadczenia?

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Lip 22, 2010 7:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Lip 22, 2010 9:39 pm   

hehe. arbo i uwv czasem tak maja, ze dzwonia do ciebie, ale nie ma nieodebranych :) kilka pism swego czasu widzialem, z "grozbami" ... ustalaja terminy kolejnych telefonow, po czym znowu nie dzwonia :)

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Czw Lip 22, 2010 10:36 pm   

m4rcin napisał/a:
Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie - do pracy mnie nie wysla bo juz pracuje ;) mial ktos takie doswiadczenia?

jesli pracujesz to powinno byc po sprawie.. twoj pracodawca powinnien to znowu zglosic...

Odpowiedz do tematu