Grypa jelitowa |
Autor |
Wiadomość |
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 11:57 am Grypa jelitowa
|
|
|
Dopadla mnie grypa jelitowa - straszne paskudztwo.. Staszna biegunka, w sumie po stoperanie przeszla, ale masakryczny bol brzucha, skurcze (jelit) i ogolne oslabienie, do tego brak snu przez cala noc.. - nie da sie tego przezyc.. Ktos wie jak to zwalczyc domowymi sposobami?? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 12:12 pm
|
|
|
EdysiaK, z wyszukiwarki google
Uzupełnianie płynów – w warunkach domowych doustne, w szpitalnych często dożylne
Uzupełnianie elektrolitów – dostępnych w aptece w postaci proszków do rozpuszczania
Uzupełnianie flory bakteryjnej (dobrych bakterii) – jogurty, probiotyki w postaci kapsułek
W przypadku wystąpienia gorączki leki przeciwgorączkowe
Jeżeli objawy choroby nie ustępują należy skontaktować się z lekarzem, aby wykluczyć ewentualną inną przyczynę biegunki (np. zakażenia bakteryjnego).
Dodatkowo, kiedy w domu pojawi się grypa żołądkowa (jelitowa) należy ściśle przestrzegać zasad higieny:
Częste mycie rąk przez wszystkich domowników
Stosowanie tylko jednorazowych pieluch przez dzieci
Spłukiwanie wody w toalecie przy zamkniętej muszli
Częste mycie urządzeń sanitarnych
http://futuramed.pl/aid21..._grypa_jelitowa |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 12:35 pm
|
|
|
EdysiaK, ojjj biedactwo. Szczerze mowiac, to moj facet przechodzil przez to jakis miesiac temu i osobiscie- nie radze zwlekac z lekarzem. Jesli do jutra Ci nie przejdzie to idz do lekarza bo mozesz sie meczyc nawet z tydzien- dwa. Moj facet dostal antybiotyki, a i tak meczyl sie 2 tygodnie. Gra niewarta swieczki. |
Ostatnio zmieniony przez suska Nie Lip 25, 2010 12:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
EdysiaK

|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 12:36 pm
|
|
|
Gochna H, dzieki..
a czy ktos wie jak po holendersku lub angielsku jest grypa jelitowa / grypa zoladkowa?? musze do szefa zadzwonic ze chce wolne i nie wiem jak to powiedziec. |
Ostatnio zmieniony przez EdysiaK Nie Lip 25, 2010 12:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
|
|
|
|
EdysiaK

|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 12:43 pm
|
|
|
suska, dzięki słonko.. :* |
|
|
|
|
Amissa
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 195
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 3:49 pm
|
|
|
Pij wodę niegazowaną, słabą herbatę (np. z mięty). Unikaj mleka, soków, kawy. Pamiętaj by pić dużo i często, aby nie dopuścić do odwodnienia! W miarę ustępujących objawów można wprowadzić rozcieńczone z wodą soki owocowe.
Do jedzenia na początek (tzn. gdy ustąpią wymioty) można przygotować kleik, niezbyt tłusty rosół, a w miarę poprawy stanu zdrowia wprowadzić startą marchewkę, gotowane ziemniaki, ryż, gotowane mięso drobiowe.
Podobno dobrym lekiem jest coca-cola ( ale nie pepsi czy inne wynalazki). Znajoma podawala ja nawet dziecku i pomoglo. Domowy plyn uzupelniajacy elektrolity to 8 lyzeczek cukru+ lyzeczka soli na litr wody- musisz pic malymi lykami. Dobrze by bylo miec no-spe na skurcze. Zycze powrotu do zdrowia
[ Dodano: Nie Lip 25, 2010 3:52 pm ]
Ale jak nie pomoze to do idz do lekarza bo to wywoluje rotawirus a z tym nie ma zartow |
_________________ Jadąc za morze klimat zmieniamy, nie siebie. Horacy |
|
|
|
|
pioter13
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lip 25, 2010 4:52 pm
|
|
|
przedewszystkim musisz zatrzymac biegunke, a jezeli chodzi o te bole to tak jak napisala AMISSA orginalna coca-cola jak wypijesz dzisiaj botelke i nie przejdzie to mosisz leciec do lekarza bo to nie bedzie napewno grypa, aha raczej wystrzegaj sie picia jogurtow bo to wzmocni bole. Ja mialem grype jelitowa miesiac temu cola byla zbawieniem pomimo wizyty u lekarza.
zycze powrotu doz drowia |
|
|
|
|
EdysiaK

|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 7:44 am
|
|
|
Dzieki wam wszystkim, troche mi juz przeszlo, pojawia sie w dalszym ciagu bol brzucha, ale juz nie taki mocny jak na poczatku. Niestety oslabienie jest ciagle, ale to chyba normalne. Mam nadzieje, ze szybko mi przejdzie.. |
|
|
|
|
Neela
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Mar 2009 Posty: 44
|
Wysłany: Pon Lip 26, 2010 1:15 pm
|
|
|
Tez polecam coca-cole, ale uwaga, powinna byc "odgazowana", czyli trzeba na jakies 15 min odkrecic zakretke by gaz ulecial i taka sie dopiero pije (podobno w ten sposob dziala lepiej niz z babelkami i tak mi polecil lekarz).
Poza tym jak juz inni pisali wczesniej - duzo napojow, lekkostrawnych rzeczy i odpoczynek. Niestety to paskudztwo czasami potrafi czlowieka niezle wymeczyc.
Zycze zdrowka! |
|
|
|
|
|