NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pią Kwi 01, 2011 12:13 pm
Polski Urząd Skarbowy
Autor Wiadomość
waliza 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 29, 2011 10:29 am   Polski Urząd Skarbowy

Witam, w zeszlym roku pracowalem kilka miesiecy w NL, (w tym samym roku pracowalem tez w Polsce, wiec musze sie rozliczyc z Pitow i jarografów). W Polskim US skarbowym powiedzieli mi, że muszę najpierw przetlumaczyc (przez tlumacza przysieglego!)jarografy, ponadto powiedzieli, ze nie udzielaja zadnych porad jak sie rozliczyc :013: !?

Sam na pewno nie dam rady wiec moze ktos podsunie jakiegos linka do firmy, ktora zajmuje rozliczaniem tychze Pitów i Jarografow.

Dzieki za pomoc

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Mar 29, 2011 11:21 am   

Wydaje mi się, że tłumaczenie przez tłumacza przysięgłego nie jest konieczne, jeśli sam rozumiesz treść jaaropgaafu. Ty wypełniasz jedynie deklarację podatkową, nie przesyłasz im nigdy oryginałów => nie wysyłasz swojego jaaropgaafu do polskiego US => nie musisz im dostarczać tłumaczenia na etapie składania deklaracji. Za to tłumaczenie może być konieczne w razie wezwania przez nich do wyjaśnień z powodu prowadzenia ewentualnej kontroli skarbowej. Podczas takiego spotkania musisz przedstawić im dokumenty, na podstawie których składałeś swoją deklarację i wtedy mogą chcieć to przetłumaczone.

waliza 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 29, 2011 4:33 pm   

post w calosci edytowany ,na forum jest temat w ktorym umieszczamy teksty do tlmaczenia
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Mar 29, 2011 5:17 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Mar 29, 2011 5:06 pm   

waliza napisał/a:
a moze jakis chetny przetlumaczylby takie zwroty jak:

W zasadzie tylko to jest mi potrzebne, jesli bede wiedzial co to jest sam sie rozliczę :027:

Witam,

Wydaje mi sie że w tym temacie znajdziesz odpowiedz na swoje pytania ...

http://www.niedziela.nl/f...der=asc&start=0

Tak na marginesie co roku rozliczam sie z dochodów z NL w PL US tzn robi to Księgowa za 70 zl - podpisuje sie i zanoszę dokumenty do PL US ( w tym roku byłem taki leniwy że jak zobaczyłem kolejke z pitami 36 to mój pit 36 wysłałem do nich pocztą ... :082: )

Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Wto Mar 29, 2011 5:06 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Estamos 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Wto Mar 29, 2011 5:08 pm   

jso ma absolutną rację.
Od 6 lat rozliczam się z US w Polsce i nigdy nie prosili mnie o tłumaczenie jaaropgrafów.
Dla wielu ludzi rozliczyć PIT to trudna sprawa i ludzie Ci muszą korzystać z pomocy księgowych, biur rachukowych etc.
Z holenderskim Belastingdienst miałem kilka razy kontakt, rzeczowo mi powiedziano co i jak. Z Polskim US, raz chciałem firmę otworzyć i zapytać jaka opcja dla mnie najlepsza, odesłali mnie do internetu. Z rozliczeniem holenderskim, Pani z US bez zażenowania odesłała mnie do koleżanki z biura rachunkowego.
Od tego momentu, rozliczenia robi mi znajoma, i żeby się nie denerwować wysyłam pocztą. Chciałem raz mailem ale mi odradzono, że mogą przeoczyć...

blazejpcp 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 31, 2011 11:39 am   

Witam. a jak jest z osobami ktore nawet nie maja polskiego NIPu a pracowaly w Holandii i podatek byl placony itd. Czy musze ujawniac dochod z pracy 2 miesiecznej w US PL? Na Jaaropgave przy pozycji ponizej napisane jest:
Ingehouden loonbelasting/premie volksverz. - 447
Verrekende arbeidskorting - 178
czyli jak do tej pory doczytałem się to podatek zaplacony ode mnie jest:447-178=269 Euro
bo Verrekende arbeidskorting to przysługuje pomniejszenie opodatkowania dokonanego przez pracodawcę.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Mar 31, 2011 6:50 pm   

blazejpcp napisał/a:
Witam. a jak jest z osobami ktore nawet nie maja polskiego NIPu a pracowaly w Holandii i podatek byl placony itd. Czy musze ujawniac dochod z pracy 2 miesiecznej w US PL? Na Jaaropgave przy pozycji ponizej napisane jest:
czyli jak do tej pory doczytałem się to podatek zaplacony ode mnie jest:447-178=269 Euro
bo Verrekende arbeidskorting to przysługuje pomniejszenie opodatkowania dokonanego przez pracodawcę.

Witam,
Jeśli nie masz NIPU to trzeba go sobie wyrobić w PL US ...

Jak mnie pamięć nie myli to jest coś takiego jak kwota wolna od podatku ale nawet mając dochód w tej granicy trzeba złożyć Pit 36 ...

blazejpcp 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Mar 31, 2011 9:04 pm   

Na Jaaropgave przy pozycji ponizej napisane jest:
Czy napewno dobrze mysle, ze podatek to 269 Euro. Bo jesli PIT 36 bede wypelnial musze obliczyc podatek jaki wychodzi w polsce a nastepnie odjac od niego podatek NL. mam nadzieje ze doplacac nie bedzie trzeba

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 7:42 am   

Teoretycznie jak nie pracowales nigdy w polsce (brak NIPu) to nie znajda cie ze pracowales za granica. Ja rozliczalem sie z polska skarbowka kila lat az w koncu powiedzialem dosc. Wymeldowalem sie z polski i mam h gdzies. Koniec pitow i denerwowania sie. Ja nie rozliczalem sie z jaaropgrafu ale musialem prowadzic pierw ewidencje miesieczne z kwitow a to dlatego ze urzad polski powiedzial ze zarobki musze podac dokladnie z dnia w ktorym dostalem wyplate na konto i z tego dnia kurs euro z banku NBP z rocznego nie mozna bo kwota ta bedzie inna niz faktyczne zarobki bo kurs euro sie zmienia. Dopiero majac te dane z 12 miesiecy sumowalem i wypelnialem pita.
Ostatnio zmieniony przez feel_x Sob Kwi 02, 2011 7:44 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu