Przesunięty przez: Gochna H Pią Kwi 01, 2011 12:13 pm |
Polski Urząd Skarbowy |
Autor |
Wiadomość |
waliza
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 10:29 am Polski Urząd Skarbowy
|
|
|
Witam, w zeszlym roku pracowalem kilka miesiecy w NL, (w tym samym roku pracowalem tez w Polsce, wiec musze sie rozliczyc z Pitow i jarografów). W Polskim US skarbowym powiedzieli mi, że muszę najpierw przetlumaczyc (przez tlumacza przysieglego!)jarografy, ponadto powiedzieli, ze nie udzielaja zadnych porad jak sie rozliczyc !?
Sam na pewno nie dam rady wiec moze ktos podsunie jakiegos linka do firmy, ktora zajmuje rozliczaniem tychze Pitów i Jarografow.
Dzieki za pomoc |
_________________ Balcerewicz musi odejść |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 11:21 am
|
|
|
Wydaje mi się, że tłumaczenie przez tłumacza przysięgłego nie jest konieczne, jeśli sam rozumiesz treść jaaropgaafu. Ty wypełniasz jedynie deklarację podatkową, nie przesyłasz im nigdy oryginałów => nie wysyłasz swojego jaaropgaafu do polskiego US => nie musisz im dostarczać tłumaczenia na etapie składania deklaracji. Za to tłumaczenie może być konieczne w razie wezwania przez nich do wyjaśnień z powodu prowadzenia ewentualnej kontroli skarbowej. Podczas takiego spotkania musisz przedstawić im dokumenty, na podstawie których składałeś swoją deklarację i wtedy mogą chcieć to przetłumaczone. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
waliza
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 4:33 pm
|
|
|
post w calosci edytowany ,na forum jest temat w ktorym umieszczamy teksty do tlmaczenia |
_________________ Balcerewicz musi odejść |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Mar 29, 2011 5:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 5:06 pm
|
|
|
waliza napisał/a: | a moze jakis chetny przetlumaczylby takie zwroty jak:
W zasadzie tylko to jest mi potrzebne, jesli bede wiedzial co to jest sam sie rozliczę |
Witam,
Wydaje mi sie że w tym temacie znajdziesz odpowiedz na swoje pytania ...
http://www.niedziela.nl/f...der=asc&start=0
Tak na marginesie co roku rozliczam sie z dochodów z NL w PL US tzn robi to Księgowa za 70 zl - podpisuje sie i zanoszę dokumenty do PL US ( w tym roku byłem taki leniwy że jak zobaczyłem kolejke z pitami 36 to mój pit 36 wysłałem do nich pocztą ... )
Pozdrawiam serdecznie |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
Ostatnio zmieniony przez Beny.rac Wto Mar 29, 2011 5:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Estamos
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 07 Kwi 2010 Posty: 426 Skąd: provincie Utrecht...
|
Wysłany: Wto Mar 29, 2011 5:08 pm
|
|
|
jso ma absolutną rację.
Od 6 lat rozliczam się z US w Polsce i nigdy nie prosili mnie o tłumaczenie jaaropgrafów.
Dla wielu ludzi rozliczyć PIT to trudna sprawa i ludzie Ci muszą korzystać z pomocy księgowych, biur rachukowych etc.
Z holenderskim Belastingdienst miałem kilka razy kontakt, rzeczowo mi powiedziano co i jak. Z Polskim US, raz chciałem firmę otworzyć i zapytać jaka opcja dla mnie najlepsza, odesłali mnie do internetu. Z rozliczeniem holenderskim, Pani z US bez zażenowania odesłała mnie do koleżanki z biura rachunkowego.
Od tego momentu, rozliczenia robi mi znajoma, i żeby się nie denerwować wysyłam pocztą. Chciałem raz mailem ale mi odradzono, że mogą przeoczyć... |
|
|
|
|
blazejpcp
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 11:39 am
|
|
|
Witam. a jak jest z osobami ktore nawet nie maja polskiego NIPu a pracowaly w Holandii i podatek byl placony itd. Czy musze ujawniac dochod z pracy 2 miesiecznej w US PL? Na Jaaropgave przy pozycji ponizej napisane jest:
Ingehouden loonbelasting/premie volksverz. - 447
Verrekende arbeidskorting - 178
czyli jak do tej pory doczytałem się to podatek zaplacony ode mnie jest:447-178=269 Euro
bo Verrekende arbeidskorting to przysługuje pomniejszenie opodatkowania dokonanego przez pracodawcę. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 6:50 pm
|
|
|
blazejpcp napisał/a: | Witam. a jak jest z osobami ktore nawet nie maja polskiego NIPu a pracowaly w Holandii i podatek byl placony itd. Czy musze ujawniac dochod z pracy 2 miesiecznej w US PL? Na Jaaropgave przy pozycji ponizej napisane jest:
czyli jak do tej pory doczytałem się to podatek zaplacony ode mnie jest:447-178=269 Euro
bo Verrekende arbeidskorting to przysługuje pomniejszenie opodatkowania dokonanego przez pracodawcę. |
Witam,
Jeśli nie masz NIPU to trzeba go sobie wyrobić w PL US ...
Jak mnie pamięć nie myli to jest coś takiego jak kwota wolna od podatku ale nawet mając dochód w tej granicy trzeba złożyć Pit 36 ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
blazejpcp
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 9:04 pm
|
|
|
Na Jaaropgave przy pozycji ponizej napisane jest:
Czy napewno dobrze mysle, ze podatek to 269 Euro. Bo jesli PIT 36 bede wypelnial musze obliczyc podatek jaki wychodzi w polsce a nastepnie odjac od niego podatek NL. mam nadzieje ze doplacac nie bedzie trzeba |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 7:42 am
|
|
|
Teoretycznie jak nie pracowales nigdy w polsce (brak NIPu) to nie znajda cie ze pracowales za granica. Ja rozliczalem sie z polska skarbowka kila lat az w koncu powiedzialem dosc. Wymeldowalem sie z polski i mam h gdzies. Koniec pitow i denerwowania sie. Ja nie rozliczalem sie z jaaropgrafu ale musialem prowadzic pierw ewidencje miesieczne z kwitow a to dlatego ze urzad polski powiedzial ze zarobki musze podac dokladnie z dnia w ktorym dostalem wyplate na konto i z tego dnia kurs euro z banku NBP z rocznego nie mozna bo kwota ta bedzie inna niz faktyczne zarobki bo kurs euro sie zmienia. Dopiero majac te dane z 12 miesiecy sumowalem i wypelnialem pita. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Sob Kwi 02, 2011 7:44 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|