No i tak... już zostanę. |
Autor |
Wiadomość |
Venrom
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 12:06 am No i tak... już zostanę.
|
|
|
Witam,
Mam do Was pytanie drodzy Rodacy, otóż... przyjechałem na urlop do Holandii i ten kraj (jak i ja) chce żebym tu został, tak więc w tym tygodniu jadę tylko i wyłącznie załatwić kwitologię w Polsce i wracam...
I tutaj nasuwa się pytanie odnośnie tego co chciałbym robić:
1. Policja -> czy potrzebne jest obywatelstwo Holenderskie?
2. Branża informatyczna (szeroki zakres)
3. Cokolwiek żeby była kasiora (może ktoś podsunie jakiś pomysł, mogą być spółki)- mam na myśli prace całkowicie dorywcze - np. od zbierania śmieci po budownictwo przez koszenie trawników, przewożenie towarów z polski i sprzedawania - mówię oczywiście całkowicie przykładowo, jakie jest najbardziej yyy... "dochodowe"?:)
Z tego względu, że jak narazie przewalam strony internetowe a ich język jest dość mocno ...popi****ekhm...trudny:) to chcę poznać Waszą opinię - Przeprowadzać się czy nie?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
chris-nb
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 5:02 am
|
|
|
z taka kultura to preferowalbym, abys jednak zostal. |
|
|
|
|
EdysiaK
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 7:21 am
|
|
|
do policji to minimum musialbys znac jezyk i (nie jestem pewna) ale raczej obywatelstwo tez jest potrzebne.. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 8:03 am
|
|
|
w branzy informatycznej jest duzo ofert i mozna calkiem niezle zarobic. Zalezy co potrafisz robic.
A swoja droga to w holandii dosc czesto mozna spotkac holendrow, ktorzy mowia po holendersku:) zastanow sie czy chcesz na co dzien obcowac z tym jezykiem;) |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
Ostatnio zmieniony przez zaq Wto Sie 17, 2010 8:12 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 9:18 am
|
|
|
zaq napisał/a: | A swoja droga to w holandii dosc czesto mozna spotkac holendrow, ktorzy mowia po holendersku:) zastanow sie czy chcesz na co dzien obcowac z tym jezykiem;) |
|
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
optymistycznie
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 9:42 am
|
|
|
W branży informatycznej jest bardzo dużo pracy. Jak masz skończone studia w tym kierunku to już w ogóle. Holenderski to taka mieszanka angielskiego i niemeickiego ( przynajmniej dla mnie) Prace dorywcze to zapewne róże, szklarnie i inne takie rozrywki. Stawka godzinowa jest w zależności od wieku. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 9:45 am
|
|
|
optymistycznie napisał/a: | ... Holenderski to taka mieszanka angielskiego i niemeickiego ... |
Hehe, a myslalem, ze tylko ja tak mam |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
EdysiaK

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 24 Lip 2009 Posty: 565
|
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 9:48 am
|
|
|
optymistycznie napisał/a: | Holenderski to taka mieszanka angielskiego i niemeickiego |
dodaj to tego jeszcze czeskie G czyli Hhhh |
|
|
|
|
Venrom
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 2:06 pm
|
|
|
Aa..dobrze mówicie Wszyscy, a jeżeli chodzi o tymczasowe załapanie się do czegokolwiek, mam na myśli okres w którym będę szukał "poważniejszej" pracy będę wstanie normalnie żyć? nie wiem jaką "praktyczną" kwotę na godzinę zarobię, mając na uwadze odpowiedź "stawka jest zależna od wieku" mam 23 lata - może to pomorze w przybliżeniu jakiś konkretnych kwot...
Ponadto, jak tutaj jest z mieszkaniami socjalnymi - podobno mogę takie dostać, przypuszczam, że to jest skomplikowany proces ale może ktoś obcykany mógłby mi wskazać drogę w skrócie,może być w punktach. - dzięki z góry tym co poświęcą chwilę czasu.
Komunikuje się w jezyku angielskim i zauważyłem, że nie jest to problemem dla wiatraków jednakże czy to wystarczy? - wkońcu mam nadzieję, że nauczę się Holenderskiego ale to pewnie długa droga.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
optymistycznie
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 2:36 pm
|
|
|
Ja mam 23 lata i mam 9 euro na godzinę. Angielski na początek wystarcza, bo wszyscy holendrzy mówią po angielsku Co do mieszkania socjalnego, to wiem, że jest taka opcja o staranie się, ale to musisz minimum 2 lub 3 lata mieszkać. Tego nie ejstem pewna, może bardziej doświadczeni forumowicze mnie poprawią. Więcej o mieszkaniu możesz dowiedzieć się w Urzędzie Gminy. No i konieczne jest wyrobienie SOFI (BSN) numeru, bo nie wiem czy to masz już. |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 3:42 pm
|
|
|
EdysiaK napisał/a: | optymistycznie napisał/a: | Holenderski to taka mieszanka angielskiego i niemeickiego |
dodaj to tego jeszcze czeskie G czyli Hhhh |
a ja dodam polski |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 5:00 pm
|
|
|
Venrom,
nie rob w dziale praca zamieszania
o mieszkaniu socjalnym na forum bylo juz juz niejednokrotnie pisane
poszukaj i zadaj tam swoje pytanie |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 6:00 pm
|
|
|
optymistycznie napisał/a: | Co do mieszkania socjalnego, to wiem, że jest taka opcja o staranie się, ale to musisz minimum 2 lub 3 lata mieszkać. |
Ale bzdury.
Cytat: | 1. Policja -> czy potrzebne jest obywatelstwo Holenderskie? |
Ale o jaka prace chodzi? Bo to jest roznica pomiedzy byciem dzielnicowym albo pracowac w recepcji na policji. |
|
|
|
|
guust
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 7:47 pm
|
|
|
optymistycznie napisał/a: | Co do mieszkania socjalnego, to wiem, że jest taka opcja o staranie się, ale to musisz minimum 2 lub 3 lata mieszkać. Tego nie ejstem pewna, może bardziej doświadczeni forumowicze mnie poprawią. |
suska napisał/a: | Ale bzdury. |
moze bys docztala do konca....a nie na ostro.... |
|
|
|
|
Venrom
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 18, 2010 9:28 pm
|
|
|
Jeżeli chodzi o pracę w Policji mam na myśli przejście procedury rekrutacyjnej (szkolenia) i zostanie mundurowym ( w Polsce stopnia posterunkowy, w Holandii Tyran).
Co jest wymagane, może ktoś się orientuje?
Bo jeżeli okażę papiery z Polski (aby odrazu załapać się na Tyrana) potrzebne jest obywatelstwo Holenderskie? |
|
|
|
|
|