Import auta i płacenie BPM - poradnik w jednym miejscu |
Autor |
Wiadomość |
muzgus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 8:59 pm Import auta i płacenie BPM - poradnik w jednym miejscu
|
|
|
Postanowiłem napisać poradnik, który a) jest kompletny, w przeciwieństwie do tego, który istnieje b) wszystkie informacje są w jednym miejscu, tak żeby było łatwo je znaleźć i żeby ktoś na przyszłość miał łatwiej.
Nie wiem, czy jest to rozwiązanie najprostsze, ale jest to rozwiązanie działające. We wszystkich opisywanych miejscach/firmach nie było problemu z kontaktem po angielsku.
Opisywana sytuacja: Samochód posiadany i zarejestrowany w Polsce przez mniej niż 185 dni importujemy do Holandii, w której mieszkamy od jakiegoś czasu.
Wymagane dokumenty:
1. Dowód osobisty/paszport
Jeżeli dowód jest polski, należy poprosić w urzędzie miasta o zaświadczenie, że jest się zameldowanym w Holandii. Poproszenie kosztuje 15€, płatność także przez PIN.
2. Dowód rejestracyjny samochodu (polski)
3. Wypełniona deklaracja BPM - o tym jeszcze później
Co robić?
1. Zadzwonić do RDW
dane kontaktowe tutaj: http://www.rdw.nl/nl/over...es/default.aspx
W RDW najlepiej umówić się na wizytę wcześniej i poprosić o jednodniowe tablice rejestracyjne. Pocztą na podany adres przyjdzie kartka będąca jednodniowym dowodem rejestracyjnym z jednodniowym numerem. Ten numer trzeba sobie narysować i przykleić na samochód w dniu wizyty.
2. Gdy przyjdzie jednodniowy numer, ubezpieczyć auto na dzień wizyty. Ja użyłem http://independer.nl - doradzili bardzo dobrze, na pewno znajdzie się ubezpieczenie najtańsze/najbardziej odpowiednie.
3. Jeszcze przed wizytą wypełnić deklarację dotyczącą podatku BPM. Podatek BPM to podatek od luksusu płacony przy zakupie samochodu, lub imporcie - wartość tego podatku jest uzależniona od ceny samochodu i zmniejsza się wraz z jego wiekiem. Taką deklarację można wypełnić ręcznie, ale nie byłem w stanie ustalić jak wycenić samochód (nie może to być wpisane na oko). Jeżeli samochód jest nasz od ponad 185 dni (chociaż w okienku powiedzieli mi, że od roku) i jednocześnie z samochodem dopiero przeprowadzamy się do Holandii, można dostać zwolnienie z podatku, do załatwienia z douane.
Najłatwiejszą metodą na wypełnienie formularza było posłużenie się serwisem http://autotelex.nl/products/autoimport - wszystko wypełniane jest z automatu, dostaje się oficjalną wycenę i celnicy są bardzo zadowoleni. Zadowolenie kosztuje 20€ - płatność online, iDEAL/VISA/MasterCard.
4. Jedziemy na umówioną wizytę, z przyklejonymi jednodniowymi tablicami. Polskie trzeba zdjąć wcześniej. W RDW w okienku urzędnik wypełni kilka formularzy i wyśle na przegląd, który odbywa się na miejscu. Podobno przeglądu można uniknąć, jeżeli ma się świeży polski - ale potrzebne jest zaświadczenie jakieś, nie wiem czy nie trzeba go tłumaczyć. Przegląd dobrze zrobić i tak. Gdy auto przegląd przejdzie, wraca się do okienka, gdzie dostaje się odpowiednie potwierdzenia, kopię starego dowodu i rachunek na jakieś 140€, płatność także przez PIN.
5. Podchodzimy, w tym samym budynku, do okienka celników - trzeba im oddać dokumenty z RDW, wypełnione formularze dot. BPM oraz wycenę auta.
6. Celnicy przetwarzają dokumenty i najpewniej następnego dnia roboczego wysyłają list z instrukcjami jak zapłacić BPM. Gdy go dostanę, opiszę co i jak.
7. Po zapłaceniu BPM, RDW wysyła list z nowym numerem rejestracyjnym. Numer ten trzeba podać ubezpieczycielowi.
8. Tablice trzeba zamówić sobie samemu. Lista autoryzowanych firm: http://www.rdw.nl/nl/part...es/default.aspx
9. Samochodem można już jeździć. Jedyne co pozostało, to:
10. Zakończenie polisy w Polsce - prawdopodobnie ubezpieczyciel będzie wymagał przetłumaczenia potwierdzenia rejestracji wystawionego przez RDW
11. Opcjonalne wyrejestrowanie auta - oto informacja z mojego urzędu gminy:
Cytat: |
W interesującej Pana sprawie pragnę poinformować, że organy rejestrujące państw Unii Europejskiej są zobowiązane zawiadomić właściwy urząd w Polsce o zarejestrowaniu każdego pojazdu, wcześniej zarejestrowanego na terenie Polski. Informacja taka umieszczana jest we właściwej ewidencji pojazdów.
Możliwe jest także, na wniosek właściciela, wyrejestrowanie pojazdu z powodu jego rejestracji za granicą. W tym celu należy złożyć w tutejszym urzędzie (osobiście, przez właściwie umocowanego pełnomocnika lub drogą pocztową) wniosek o wyrejestrowanie pojazdu, dołączając do niego:
- kserokopię zagranicznego dowodu rejestracyjnego (lub dokument potwierdzający rejestrację pojazdu za granicą) wraz z tłumaczeniem na język polski, wykonanym przez tłumacza przysięgłego;
- kartę pojazdu (czerwona książeczka);
- dowód wpłaty opłaty skarbowej w wys. 10zł. dokonanej na konto Urzędu Dzielnicy
- tablice rejestracyjne (polskie);
- dowód rejestracyjny (polski).
W przypadku oddania w zagranicznym organie rejestrującym polskiego dowodu rejestracyjnego i tablic rejestracyjnych, należy opisać ten fakt w stosownym oświadczeniu dołączonym do wniosku.
Decyzja o wyrejestrowaniu przedmiotowego pojazdu zostanie przesłana drogą pocztową na wskazany przez Pana adres.
Wyrejestrowanie pojazdu z powodu jego zarejestrowania za granicą nie zamyka drogi do jego ponownej rejestracji na terenia Polski, a wręcz przeciwnie. W obecnie obowiązującym stanie prawnym przewidziana jest stosowna, dość prosta, procedura tzw. "rejestracji powrotnej".
Wyrejestrowanie pojazdu z powodu jego zarejestrowania za granicą jednoznacznie określa jego status prawno-administracyjny, co może być bardzo pomocne np. w kwestii regulacji spraw związanych z ubezpieczeniami komunikacyjnymi.
--
Andrzej Ciecierski
Główny specjalista
URZĄD M.ST. WARSZAWY
Dzielnica Wawer
|
12. Po pewnym czasie przyjdzie list nakłaniający do zapłaty wegebelasting - podatku drogowego.
Mam nadzieję, że to się komuś przyda. Jeżeli ktoś ma dodatkowe informacje - umieszczę je w pierwszej wiadomości.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez muzgus Pią Paź 26, 2012 11:07 pm, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pią Paź 26, 2012 10:33 pm
|
|
|
temat wart przyklejenia
|
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x
|
Wysłany: Wto Paź 30, 2012 10:57 am
|
|
|
ja tylko dodam do punktu 10 ze pierw musisz miec swistek ze auto jest wyrejestrowane dopiero mozesz zakonczyc ubezpieczenie. ja czekalem 4 lub 5 miesiecy zanim papiery wysla z nl do centrali w warszawie a ta do wydzialu komunikacji w miejscu zamieszkania. dopiero wtedy moga wyrejestrowac auto i dac swistek ktory pozwoli zakonczyc ubezpieczenie. zadna ubezpieczalnia nie zakonczy ubezpieczenia dajac jej dpwod rejestracyjny czy inny dokument swiadczacy ze auto jest w nl czy gdzies indziej. dla nich najwazniejsxy jest dokument z wydzialu komunikacji. tutorial dobry kolego. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Wto Paź 30, 2012 11:00 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
muzgus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 31, 2012 8:33 pm
|
|
|
Dzięki za informację o ubezpieczeniu. Jeszcze mnie to czeka, na szczęście składka w Polsce nie jest jakaś monstrualna.
Ponieważ nie mogę edytować pierwszej wiadomości:
ad. 6 - Okazało się, że nie przyszedł list a e-mail. Instrukcje po holendersku - kwotę trzeba wpłacić na konto urzędu, podając betalingkenmerk (jest to tzw. acceptgiro). Jest też możliwość zapłacenia na konto "ekspresowe"/"pilne" - przelew dojdzie tam szybciej i wszystko szostanie szybciej przetworzone - ale wtedy jest dodatkowa opłata przy wykonywaniu przelewu. Nie zdecydowałem się na tę opcję, więc nie wiem jaka to opłata - zresztą zależy to od banku. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Paź 31, 2012 8:52 pm
|
|
|
muzgus, ubezpieczenie w PL auta zerejestrowanego w NL i na NL tablicach ?? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
muzgus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Paź 31, 2012 8:58 pm
|
|
|
Nie mam pojęcia o co ci chodzi, może wszystkiego nie przeczytałaś. Skoro rejestruję samochód w Holandii, a był on zarejestrowany w Polsce, to znaczy że po zarejestrowaniu w Holandii muszę zakończyć polskie ubezpieczenie. Tak jak napisał feel_x, może się to długo ciągnąć. Ja napisałem, że na szczęście składka w Polsce jest niska, więc nie zależy mi tak strasznie żeby ją odzyskać natychmiast. Nic nie mówiłem, że mam w jakikolwiek sposób na myśli ubezpieczenie w Polsce auta zarejestrowanego w Holandii na holenderskich tablicach. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Paź 31, 2012 9:06 pm
|
|
|
muzgus napisał/a: | Nic nie mówiłem, że mam w jakikolwiek sposób na myśli ubezpieczenie w Polsce auta zarejestrowanego w Holandii na holenderskich tablicach. | sorry a ja wlasnie tak zrozumialam . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
czeremcha88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2012 11:42 pm
|
|
|
czy do przerejestrowania auta wymagany jest jedynie dowód rejestracyjny? a co z karta pojazdu? nie jest wymagana? w PL bez niej nie zarejestrujemy auta wiec tutaj pewnie tez.
http://www.motofakty.pl/a...ta-pojazdu.html |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Lis 01, 2012 11:53 pm
|
|
|
czeremcha88,
Podalas link do artykulu dotyczacego przepisow obowiazujacych w Polsce
nie slyszalam tu o karcie pojazdu w Holandii sa trzy czesci dowodu rejestracyjnego jedna z nich oraz dokument potwierdzajacy tozsamosc zawsze wystarczal |
|
|
|
|
muzgus
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 02, 2012 12:52 pm
|
|
|
Żeby zarejestrować polski samochód w Holandii nie jest potrzebna karta pojazdu.
Potrzebna jest ona tylko po to, żeby wyrejestrować auto w Polsce w urzędzie gminy po jego zarejestrowaniu w Holandii - ale w RDW nikogo ona nie interesuje.
Zresztą, jakby była potrzebna, to bym napisał. To jest kompletny przewodnik oparty na doświadczeniach sprzed mniej niż miesiąca. |
Ostatnio zmieniony przez muzgus Pią Lis 02, 2012 12:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Lis 03, 2012 12:51 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | temat wart przyklejenia
|
zrobione |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2012 2:01 am
|
|
|
|
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
piotrekhecyk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 19, 2012 6:12 pm
|
|
|
witam posiadam pl samochód i pl działalnosc czy ja tez musze płacic balasting prosze o odpowiedz z gory dziękuje
[ Dodano: Pon Lis 19, 2012 6:15 pm ]
chodzi mi o drogowy balasting |
|
|
|
|
mikolaj2481
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 23, 2012 2:34 pm
|
|
|
piotrekhecyk napisał/a: | witam posiadam pl samochód i pl działalnosc czy ja tez musze płacic balasting prosze o odpowiedz z gory dziękuje
[ Dodano: Pon Lis 19, 2012 6:15 pm ]
chodzi mi o drogowy balasting |
To zależy czy cały czas jesteś tu w Holandii.
Możesz starać się o jakieś pozwolenie z Belastingu na jazdę polskim autem, ale jak dobrze pamiętam nie możesz przebywać tutaj dłużej jak trzy miesiące.
Najlepiej zapytać w Belastingu, tam wszystko Ci powiedzą. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lis 23, 2012 3:00 pm
|
|