POLICJA a POLACY |
Autor |
Wiadomość |
lena930
Super gaduła lena930
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 29 Lis 2008 Posty: 261
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 2:44 pm POLICJA a POLACY
|
|
|
Witam . W dniu 12.11.2010 w miejscowości UTRECHT o godzinie 16.55 został zatrzymany i osadzony w więzienieniu obywatel polski . Powodem zatrzymania przez policję była rutynowa kontrola auta , w czasie kontroli znaleziono mały plastikowy [zabawkowy] pistolet . Właścicielem tej zabawki jest bratanek który przebywa w polsce . Co o tym sądzą rodacy? |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 3:15 pm
|
|
|
To że dobrze zrobili ( jeśli pistolet wyglądał jak autentyczny). |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
Athlon
Gaduła
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 3:55 pm
|
|
|
Utrecht to nie miejscowosc , ale pokazne miasto, rutynowa kontrola i czysto prewencyjne zachowanie zgodne z holenderskim prawem dotyczacym posiadania broni palnej, obcokrajowiec (samochod pewnie na polskich blachach) wozacy sie z pistoletem atrapa (zabawka) zawsze bedzie podejrzany , co w tym dziwnego?
Osobiscie znam bardziej coedukacyjne zabawki dla malych i duzych chlopcow |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik

|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 5:17 pm Re: POLICJA a POLACY
|
|
|
lena930 napisał/a: | Witam . W dniu 12.11.2010 w miejscowości UTRECHT o godzinie 16.55 został zatrzymany i osadzony w więzienieniu obywatel polski . Powodem zatrzymania przez policję była rutynowa kontrola auta , w czasie kontroli znaleziono mały plastikowy [zabawkowy] pistolet . Właścicielem tej zabawki jest bratanek który przebywa w polsce . Co o tym sądzą rodacy? |
I na pewno nie w więzieniu - o więzieniu decyduje sąd - a w celi na posterunku czy w areszcie śledczym. |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 7:24 pm
|
|
|
neistety tu za takie zabawki ktore wygladaj jak prawdziwe ( mam na mysli bron ) sa wysokie kary pieniezne ( pare set euro )
monika |
|
|
|
|
pawel1979
Mega gaduła
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 9:59 pm
|
|
|
w Polsce jest podobnie jakby zatrzymali obcokrajowca i znaleźli u niego taką zabawkę to by został zatrzymany do wyjaśnienia. |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 10:09 pm
|
|
|
Athlon napisał/a: | Utrecht to nie miejscowosc |
No faktycznie przy malym niefrasunku moze byc tez rzecza okreslane albo albo jakim gadem...
mavd napisał/a: | neistety tu za takie zabawki ktore wygladaj jak prawdziwe ( mam na mysli bron ) sa wysokie kary pieniezne ( pare set euro )
|
Siec Toy`a musialaby zostac zamknieta w trybie natychmiastowym spowodu roszczen zwiazanych z braku umieszczenia tej informacji w sklepie
pawel1979 napisał/a: | w Polsce jest podobnie jakby zatrzymali obcokrajowca i znaleźli u niego taką zabawkę to by został zatrzymany do wyjaśnienia |
..i tutaj jak przyklad pokazuje - tez podobnie.A koleszka ..ten niby "osadzony" to juz pewnie 3-cie piwko i wspomina |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 10:15 pm
|
|
|
MacGrey , wejdz na pierwszy lepszy posetrunek Policji lub zagladnij na Schipol wszedzie wisza plakaty informujace o takich zabawkach ktore ludzie przywoza z zagranicy ze zakup kosztuje 10-20 euro ale kara wynosi nawet 500 euro
monika
Informacja ze strony Holenderskiego Urzedu Celnego
Speelgoedwapens
Speelgoedwapens die op echte wapens lijken, mag u niet invoeren. U riskeert inbeslagname en boete.
Dit geldt ook voor speelgoedwapens die vanuit een andere EU lidstaat worden meegenomen. |
Ostatnio zmieniony przez mavd Sob Lis 13, 2010 10:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MacGrey
Gaduła

Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Cze 2010 Posty: 140 Skąd: Rijswijk
|
Wysłany: Sob Lis 13, 2010 10:25 pm
|
|
|
Czyli wychodzi na to,ze jak pistoleciki-zabawki to tylko i wylacznie z krajowego rynku sa powazane..Bo te ktore wydaja sie byc tymi prawdziwymi sa w tutejszych sklepach ...
pzdr ! |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Nie Lis 14, 2010 12:42 am
|
|
|
a mi kiedys sie zdarzyla podobna sytuacja.W bagazniku mialem kij od beisbola(nie wiem jak to sie pisze) ...Gdy podczas rutynowej kontroli policjantka zobaczyla go to od razu wiedzialem ze beda problemy.
Trzymali mnie okolo godziny, musialem sie ostro tlumaczyc...ale nie zamkneli mni ena szczescie..ale kij zabrali i poinformowano mnie ze jeszce raz mnie z czym takim zatrzymia to moze sie nawet na wiezieniu skonczyc...
Po calym tym zajsciu uswiadomilem sobie ze rzeczywicie mieli racje..a ten kij po prostu lezal w bagazniku pod wykladzna...nawet o niem zapomnialem.... |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
|