NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wzór umowy z najemcami
Autor Wiadomość
Winter 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Nie Lis 07, 2010 1:06 pm   Wzór umowy z najemcami

Witajcie,

Jestem głównym najemcą pewnego domu w Rotterdamie i chciałbym spisać umowę z każdym z podnajemców, wynajmujemy we 3, ale niekiedy pojawiają się problemy.

Jak taką umowę spisać, gdzie dostanę wzór, czy musi być tylko po holendersku?

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 07, 2010 7:54 pm   

Witam,

Widzę że kolega zaczął myśleć i bardzo dobrze ... ;) Bo lepiej nie być "oszukiwanym " przez całe życie ...

Wujek Google prawde CI powie i pomoże we wszystkim ... :082:

Przykładowy wzór:
http://mieszkam.gratka.pl...mowy-najmu.html

Pozdrawiam

Winter 

Wysłany: Nie Lis 07, 2010 8:32 pm   

Czyli może być po polsku, a w razie problemów tłumacz przysięgły i do sądu holenderskiego?

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lis 07, 2010 8:55 pm   

Moim zdaniem najlepiej po polsku jeśli wynajmujesz Polakom (chyba że biegle znają holenderski to może byc tez po Holendersku )

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Nie Lis 07, 2010 10:06 pm   

Tylko jak się ma umowa w języku polskim do mieszkania w Holandii, tym bardziej że sa tam odwołania do polskiego kodeksu cywilnego. W dodatku później w razie problemów lataj po tłumaczach, dodatkowy niepotrzebny problem. Na Twoim miejscu poszukałbym pomocy w napisaniu umowy w języku holenderskim, umieść tam to co chcesz i tyle. Widzę że jesteś z Rotterdamu, jeżeli nie władasz na tyle językiem holenderskim żeby coś takiego sklecić, to podjedź do Mojki, weźmie parę euro a powinni Ci pomóc.
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Nie Lis 07, 2010 10:10 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Winter 

Wysłany: Nie Lis 07, 2010 10:12 pm   

Mówię dobrze po holendersku i piszę, ale jednak język prawniczy jest trochę inny i nie mogę sobie od tak pisać, co mi się podoba.

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Nie Lis 07, 2010 10:15 pm   

Możesz, umowa nie musi być pisany językiem urzędowym. Kolega wynajmował mieszkanie od Holenderki, widziałem umowę, była spisana na zwykłej kartce formatu A4, zwykłym językiem potocznym nie urzędowym, w dodatku jak kura pazurem, ja bym chyba nie gorzej ją napisał. Miał później problemy z tym mieszkaniem, policja przyjechała, zobaczyli umowę i była jak najbardziej w porządku. Teraz sprawa jest u prawnika, na podstawie właśnie tej umowy.
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Nie Lis 07, 2010 10:16 pm, w całości zmieniany 1 raz  

AGW 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lis 07, 2010 11:24 pm   

Wystukaj sobie: huur contract i znajdziesz cale mnostwo przykladow. Dla ulatwienia tu masz jeden : http://www.kamer.nl/standaard_huurcontracten

Winter 

Wysłany: Pon Lis 08, 2010 1:54 am   

O dziękówa! Bardzo pomógł ten generator!

Sanne 
Gaduła

Wysłany: Pon Lis 08, 2010 11:35 am   

Winter napisał/a:
Jestem głównym najemcą pewnego domu w Rotterdamie i chciałbym spisać umowę z każdym z podnajemców

Sprawdz na kontrakcie czy napewno mozesz mieszkanie podnajmowac a dopiero pozniej spisuj umowy.
Ostatnio zmieniony przez Sanne Pon Lis 08, 2010 11:35 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu