Wzór umowy z najemcami |
Autor |
Wiadomość |
Winter
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 453 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 1:06 pm Wzór umowy z najemcami
|
|
|
Witajcie,
Jestem głównym najemcą pewnego domu w Rotterdamie i chciałbym spisać umowę z każdym z podnajemców, wynajmujemy we 3, ale niekiedy pojawiają się problemy.
Jak taką umowę spisać, gdzie dostanę wzór, czy musi być tylko po holendersku? |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 7:54 pm
|
|
|
Witam,
Widzę że kolega zaczął myśleć i bardzo dobrze ... Bo lepiej nie być "oszukiwanym " przez całe życie ...
Wujek Google prawde CI powie i pomoże we wszystkim ...
Przykładowy wzór:
http://mieszkam.gratka.pl...mowy-najmu.html
Pozdrawiam |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Winter
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 8:32 pm
|
|
|
Czyli może być po polsku, a w razie problemów tłumacz przysięgły i do sądu holenderskiego? |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 8:55 pm
|
|
|
Moim zdaniem najlepiej po polsku jeśli wynajmujesz Polakom (chyba że biegle znają holenderski to może byc tez po Holendersku ) |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 10:06 pm
|
|
|
Tylko jak się ma umowa w języku polskim do mieszkania w Holandii, tym bardziej że sa tam odwołania do polskiego kodeksu cywilnego. W dodatku później w razie problemów lataj po tłumaczach, dodatkowy niepotrzebny problem. Na Twoim miejscu poszukałbym pomocy w napisaniu umowy w języku holenderskim, umieść tam to co chcesz i tyle. Widzę że jesteś z Rotterdamu, jeżeli nie władasz na tyle językiem holenderskim żeby coś takiego sklecić, to podjedź do Mojki, weźmie parę euro a powinni Ci pomóc. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Nie Lis 07, 2010 10:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Winter
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 10:12 pm
|
|
|
Mówię dobrze po holendersku i piszę, ale jednak język prawniczy jest trochę inny i nie mogę sobie od tak pisać, co mi się podoba. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Nie Lis 07, 2010 10:15 pm
|
|
|
Możesz, umowa nie musi być pisany językiem urzędowym. Kolega wynajmował mieszkanie od Holenderki, widziałem umowę, była spisana na zwykłej kartce formatu A4, zwykłym językiem potocznym nie urzędowym, w dodatku jak kura pazurem, ja bym chyba nie gorzej ją napisał. Miał później problemy z tym mieszkaniem, policja przyjechała, zobaczyli umowę i była jak najbardziej w porządku. Teraz sprawa jest u prawnika, na podstawie właśnie tej umowy. |
Ostatnio zmieniony przez Mucha_75 Nie Lis 07, 2010 10:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AGW
Nieśmiały użytkownik
|
|
|
|
|
Winter
|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 1:54 am
|
|
|
O dziękówa! Bardzo pomógł ten generator! |
|
|
|
|
Sanne
Gaduła
Wiek: 44 Dołączyła: 23 Mar 2007 Posty: 144 Skąd: groningen
|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 11:35 am
|
|
|
Winter napisał/a: | Jestem głównym najemcą pewnego domu w Rotterdamie i chciałbym spisać umowę z każdym z podnajemców |
Sprawdz na kontrakcie czy napewno mozesz mieszkanie podnajmowac a dopiero pozniej spisuj umowy. |
Ostatnio zmieniony przez Sanne Pon Lis 08, 2010 11:35 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|