podwójne zameldowanie dziecka - pytanie |
Autor |
Wiadomość |
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Lis 08, 2010 3:11 pm podwójne zameldowanie dziecka - pytanie
|
|
|
mam takie pytanie, które ostatino mi się nasunęło. nasz syn ma 6 lat, wcześniej chodził do polskiego przedszkola no i oczywiście był zameldowany w PL (w naszym mieszkaniu, które dalej mamy).
Potem wyjechaliśmy do NL, gdzie obecnie mieszkamy i mamy własny dom. Natomiast faktu zmiany miejsca zameldowania (albo informacji o zakupie domu w NL) nigdzie w PL nie zgłaszaliśmy, więc teraz jest sytuacja taka, że syn jest zameldowany w obu miejscach no i tu chodzi do szkoły oczywiście. Teraz moje pytanie jest takie, czy trzeba to gdzieś zgłosić w PL, żeby nie było problemu jak będzie musiał iść do szkoły w Polsce (w wieku 7 lat)
Czy ktoś już coś takiego przerabiał? |
|
|
|
|
schelte
Poczatkujacy
Wiek: 53 Dołączyła: 03 Maj 2009 Posty: 29 Skąd: warszawa-bussum
|
Wysłany: Wto Lis 09, 2010 2:20 pm
|
|
|
Przerabialam i przerabiam tzn.,co roku przd wakacjami biore ze szkoly zaswiadczenie,ze dziecko uczeszcza do tutejszej szkoly i bedzie dalej sie edukowalo. Gdy jestem w Polsce oddaje osobiscie w sekretariacie szkoly(mozna tez wyslac poczta) i po sprawie.Pierwsze zaswiadczenie zostalo przetlumaczone przez tlumacza przysieglego(dla spokoju mojego i szkoly) i to wszystko co trzeba zrobic. |
_________________ vaneldyk |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 09, 2010 9:19 pm
|
|
|
no tak, dzięki za odpowiedź. Tylko z Twojego posta rozumiem, że wcześniej dziecko chodziło do tej szkoły (a teraz jest w NL). U mnie sytuacja jest taka, że syn chodził tylko do przedszkola a do szkoły poszedł tu w NL. I teraz pytanie, gdzie takie zaświadczenie dostarczyć |
|
|
|
|
martaa84
Gaduła pozdrawiam marta
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 01 Gru 2008 Posty: 122 Skąd: den haag/slask
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 9:36 am
|
|
|
ja ma 4letnia corke,jest zameldowana w pl i tu w nl,corka chodzi do bassis i ja nic nie slyszalam na ten temat ze trzeba jakies zaswiadczenia zawozic do pl,wiem ze dziecko mozna zapisac do polskiej szkoly w hadze taka jest i pozniej jak dziecko wraca do polski ma papier ze chodzil tu do szkoly i bez problemu pojdzie do polskiej szkoly do odpowiedniej dla wieku klasy,nie wiem czy moje informacje sa w 100%pewne tak slyszalam-pozdrawiam:-)) |
|
|
|
|
mlubinski
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Lis 10, 2010 8:37 pm
|
|
|
dobra, ja już wiem na pewno. Trzeba ze szkoły w NL zdobyć zaświadczenie o uczęszczaniu dziecka do szkoły (może być po angielsku) i dostarczyć do szkoły w rejonie zameldowania w PL. TRzeba to robić co roku.
Czyli osoba która pierwsza odpowiedziała ma całkowitą rację.
Dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!
Pomogła: 34 razy Wiek: 35 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pią Lis 12, 2010 6:29 am
|
|
|
martaa84 napisał/a: | ja ma 4letnia corke,jest zameldowana w pl i tu w nl,corka chodzi do bassis i ja nic nie slyszalam na ten temat ze trzeba jakies zaswiadczenia zawozic do pl,wiem ze dziecko mozna zapisac do polskiej szkoly w hadze taka jest i pozniej jak dziecko wraca do polski ma papier ze chodzil tu do szkoly i bez problemu pojdzie do polskiej szkoly do odpowiedniej dla wieku klasy,nie wiem czy moje informacje sa w 100%pewne tak slyszalam-pozdrawiam:-)) |
No to, ze nie slyszalas, nie znaczy, ze tak nie jest. W Polsce obowiazek szkolny dotyczy wszystkich dzieci od 7 roku zycia, wiec nic dziwnego, ze sie jeszcze nie upomnieli. |
|
|
|
|
|