Produkty spozywcze wystepujace tylkow Holandii. Pytanie. |
Autor |
Wiadomość |
Marekk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 8:40 pm Produkty spozywcze wystepujace tylkow Holandii. Pytanie.
|
|
|
Witam
Mam pytanie zwiazane z produktami spozywczymi produkowanymi tylko w Holandii.
Czy moglibyscie polecic mi jakies dobre slodycze, ktore wystepuje tu i nigdzie indziej? Poza tym interesuje mnie tez ser zolty i jakies ciemne slodkie piwo.
pzdr |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
Marekk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 29, 2010 10:04 pm
|
|
|
A ktore to piwo bedzie? Ktore moglabys mi polecic?? Nie znam Holenderskiego... chodzi mi o te ciemnie i slodkie.
Ta stornka ze slodyczczami nie dziala... Cukierki akurat jadlem i mi one nie podeszly... ale bardziej mi tu chodzilo o jakies ciastka, czekolady itp. No a co do serow zoltych, to raczej lubie wszystkie. I chodzi mi o takie najbardziej popularne w Holandii... moga byc nawet z jakismis dodatkami. |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 1:49 am
|
|
|
Mnie rodzina pyta o kawe Douwe Egberts.
Niby jest dostępna też w Polsce, jednak tylko nieliczne odmiany (rodzaje).
Z serów to polecam"Oud Amsterdam" - specyficzny smak. |
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
Ostatnio zmieniony przez doronio Wto Lis 30, 2010 1:56 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
szeda
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 9:57 am
|
|
|
jak kto lubi takie połączenia smaku to ja polecam ser typu Oud z kuminem /komijn (ziarna podobne do kminku, jednak inaczej smakujace i wieksze)
jong czy belegen nie sa jeszcze takie aromatyczne
za slodkich to Sepuloos Pasta, na slodko do chleba
sos satay lub pindasaus z orzeszkow ziemnych do dan hinduskich i innych kuchni wschodnich |
Ostatnio zmieniony przez szeda Wto Lis 30, 2010 9:59 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 10:30 am
|
|
|
Marekk, pytasz o cos typowego co jest tylko w NL .to znam kilka ja je lubie i wiem ze sa to wytwory typowo wiatrakowe
frikandel
bitterballen
appelstroop
kroket
Witlof
A z tych slodszych to najbardziej znanyma jest Limburgse vlaai
ale takie produkty jak ponizej tez sa typowo wiatrakowe :
Zeeuwse bolus
Stroopwafel
krentenbol
appelstroop
Appelflappen
Smacznego |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
jagodka
Gaduła nad gadułami :-) zona udomowiona
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 06 Kwi 2010 Posty: 601 Skąd: HAGA
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 10:52 am
|
|
|
a dlaczego nikt nie pisze o serze gouda? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
|
|
|
|
mamqa
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 10 Cze 2009 Posty: 592
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 2:16 pm
|
|
|
doronio napisał/a: | Z serów to polecam"Oud Amsterdam" - specyficzny smak. |
Ja również ten polecam i sama go ostatnio zawiozłam do Polski, jest najlepszy (wg. mojej subiektywnej oceny ). |
_________________ "Mam tylko jedno skrzydło
To prawie tak jak anioł" |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 2:51 pm
|
|
|
jesli chcesz kupic ser to wybierz sie do najblizszego kaasboer... tam mozesz sprobowac sera i bedziesz wiedzial czy warto dany ser kupic czy nie... ja np. bardzo lubie boerenkaas... |
|
|
|
|
Marekk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 7:15 pm
|
|
|
Dzieki za odpowiedzi.
A co do tego sera Oud Amsterdam. To ma byc poczatek Oud czy Old? I czy dostane go w marketach Boni lub Albert Heijn? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Lis 30, 2010 8:53 pm
|
|
|
Marekk,
Oud znaczy stary dojrzaly ser,kupisz go w AH i w innych super tez...
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Lis 30, 2010 8:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
doronio
Super gaduła ->OPOLE.ZWM<-
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 04 Wrz 2007 Posty: 347 Skąd: Amsterdam/Opole
|
Wysłany: Śro Gru 01, 2010 12:27 am
|
|
|
Marekk napisał/a: | Dzieki za odpowiedzi.
A co do tego sera Oud Amsterdam. To ma byc poczatek Oud czy Old? I czy dostane go w marketach Boni lub Albert Heijn? |
Kupisz go w każdym markecie pod różnymi postaciami (plasterki, blok, kostka, starty) charakterystyczne ciemne opakowanie, zdjecie plasterkowanego niżej.
|
_________________ Pomóż
http://www.poomoc.pl |
Ostatnio zmieniony przez doronio Śro Gru 01, 2010 12:28 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Katje
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 14 Maj 2010 Posty: 137
|
Wysłany: Śro Gru 01, 2010 11:12 pm
|
|
|
Co do lokalnych slodkosci i podobnych przysmakow to mamy jeszcze:
- Haagsche Kopjes - cukierki kawowe, cos ala Kopiko (jakos tak) dostepne w PL, z tym, ze mi te oryginalne, holenderskie bardziej smakuja
- Stroopkoeken - cos jak 'strupy' (stroopwafels) z tym, ze zamiast wafla mamy ciastko przelozone karmelem/miodem
- Tompoes - ''ciastko bankietowe'', przekladane kremem, najczesciej z lukrowa polewa na gorze, cos na wzor napoleonkow dostepnychw PL w cukierniach
- Hagelslag & chocoladevlokken - czekoladowe 'posypki' do chleba
- Ontbijtkoek - cos na styl piernika, ciasto z przyprawami korzennymi, czesto z dodatkami takimi jak owoce kandyzowane czy orzechy, w Nl je sie to glownie jako przekaske miedzy posilkami
No i typowo swiateczne slodkosci jak m.in.:
- Kruidnoten - malutkie ciasteczka o korzennym smaku i zapachu, czesto dostepne w polewie czekoladowej (polecam!), ostatnio tez widzialam w polewie karmelowej i zrobione na trufle (czyli w bialej czekoladzie posypane kakao)
- Pepernoten - ciasteczka anyzowe, tez przysmak typowo mikolajkowo-swiateczny, nie wszystkim przypadaja do gustu
- Speculaas - twarde ciastko korzenne, dosc slodkie, czesto tez nadziewane masa z migdalow (gevulde speculaas) |
|
|
|
|
|