Zamknięty przez: Gochna H Nie Gru 12, 2010 12:51 pm |
jak to jest z wakacyjnym? |
Autor |
Wiadomość |
KASIA357
Poczatkujacy kasia357
|
Wysłany: Nie Gru 12, 2010 10:37 am jak to jest z wakacyjnym?
|
|
|
jak to jest z wakacyjnym?>jesli stawka brutto jest 8,60 to na czysto pewnie z 7,40.chodzi mi oto czy wakacyjne zawiera sie w tej stawce 7,40 czy nie?czy biura pracy rządzą się swoimi prawami co do tych postanowień a pracodawcau którego pracujemy bezpośrednio swoimi?podam przykład ze swojego doświadczenia:pracowałam przez biuro.co tydzien była wypłata za 43 h 303 euro oprocz tego odkładało sie wakacyjne pieniadze i dni.miesiecznie penssji było1200 zagwarantowane plus wakacyne dni i pieniadze.natomiast u pracodawcy bezposredniego wychodzi ze w stwace 7 euro jest tez wakacyjne jak to mozliwe?czyli jest w plecy.dda że nieszkam na prywatnym mieszkaniu.prosze o porade i z góry dzięki. |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Nie Gru 12, 2010 11:03 am Re: jak to jest z wakacyjnym?
|
|
|
KASIA357 napisał/a: | jak to jest z wakacyjnym?>jesli stawka brutto jest 8,60 to na czysto pewnie z 7,40.chodzi mi oto czy wakacyjne zawiera sie w tej stawce 7,40 czy nie?czy biura pracy rządzą się swoimi prawami co do tych postanowień a pracodawcau którego pracujemy bezpośrednio swoimi?podam przykład ze swojego doświadczenia:pracowałam przez biuro.co tydzien była wypłata za 43 h 303 euro oprocz tego odkładało sie wakacyjne pieniadze i dni.miesiecznie penssji było1200 zagwarantowane plus wakacyne dni i pieniadze.natomiast u pracodawcy bezposredniego wychodzi ze w stwace 7 euro jest tez wakacyjne jak to mozliwe?czyli jest w plecy.dda że nieszkam na prywatnym mieszkaniu.prosze o porade i z góry dzięki. |
8,60 na godzine brutto to 5,84 netto a wakacyjne powinno byc oddzielnie odkladane tak jak i na wolne dni oraz na dni kiedy jestes chora.Popatrz dobrze na wyciag z pensji.
jezeli stawka jest 8,60 na godzine to przecietnie 173,3 godziny miesiecznie=1490,38 brutto
to razy 12=17884,56 z tego 8%=1430,76 euro brutto ztego -42% podatek=829,84 euro na czysto wakacyjnego rocznie. Dalsze wyliczenia mozesz zrobic juz sama |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Nie Gru 12, 2010 11:18 am
|
|
|
Na wakacyjne odkłada się 8% brutto (od wakacyjnego jest podatek)
Na pasku salarisspecificatie powinny być pozycje
vacantiegeld -wakacyjne zwyczajowo wypłacane 1 lub 2 razy w roku
vacantiedagen,vacanieuuren,snipperuuren-urlopowe,za przepracowane miesiące,wypłacane zazwyczaj po wolnych dniach,może być że trzeba poprosić o wypłatę tej rezerwy.
Nie ma różnicy czy przez biuro czy bezpośrednio
Słyszałem że niektórzy mają wakacyjne wliczone do wypłaty.Może tak jest a może dzięki wakacyjnemu jest sztucznie zawyżana wypłata brutto żeby wyglądało że płaca minimalna jest osiągana. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|