Pierwsza Komunia Swieta |
Autor |
Wiadomość |
Niunia27
Gaduła
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 23 Lip 2010 Posty: 113
|
Wysłany: Śro Wrz 22, 2010 7:14 am Pierwsza Komunia Swieta
|
|
|
Ja mam pytanie zwiazane z przygotowaniem dziecka do pierwszej Komunii Swietej w Holandii oczywiscie.Kiedy sie zaczynaja?Jak to wyglada i wogule.Dodam jeszcze,ze moja corka bedzie szla w PL do komuni,a tutaj chcialabym zeby byla przygotowywana.Moze ktos z was mial taka sama sytuacje.
Z gory dziekuje. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Śro Wrz 22, 2010 9:46 am
|
|
|
Niunia, w Amsterdamie jest polska parafia. Najlepiej tam zajrzec i zapytac.
Moj syn szedl do Pierwszej Komunii Sw. tu, w Holandii. Jeżdzilam z nim co dwa tygodnie do kosciola do Rotterdamu na religię i mszę sw dla dzieci (oczywiscie w j. polskim). Od wrzesnia do kwietnia dzieci przygotowywaly sie do tego swieta, ksiadz zamawial stroje na miare. Jak jakies dziecko mialo isc do Komunii w Polsce trzeba to bylo tylko odpowiednio wczesniej ksiedzy zglosic a on wystawial odpowiednie zaswiadczenie dla kosciola w Polsce.
Aha - zaopatrz sie w swiadectwo chrztu - bedzie ci potrzebne. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
|
Wysłany: Śro Wrz 22, 2010 3:51 pm
|
|
|
Dzieki serdeczne.W te niedziele wybieram sie do Amsterdamu do polskiej parafii. |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 6:47 am
|
|
|
W tę sobote możesz sie wybrac jest polska szkoła akurat i jest ksiądz tak więc więcej info możesz tam uzyskać.Mój syn własnie bedzie szedł do komunii w maju ale tutaj w Amsterdamie.
Teraz możesz swoją córke do klasy "komunijnej" zapisać.
Pozdr |
|
|
|
|
Niunia27
Gaduła
|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 7:42 am
|
|
|
Tak wlasnie zrobie.Dzieki serdeczne.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Janek2
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sty 25, 2011 9:27 pm Pierwsza komunia
|
|
|
W Amsterdame, Hadze, Roterdamie, Eindhoven są prowadzone nauki religii, przygotowujące dzieci do Komunii św. cała nauka jest bezpłatna. Lekcje odbywają się w soboty, lub w niedziele po Mszy św. |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera
Pomogła: 8 razy Wiek: 52 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 12:12 am Re: Pierwsza komunia
|
|
|
Janek2 napisał/a: | W Amsterdame, Hadze, Roterdamie, Eindhoven są prowadzone nauki religii, przygotowujące dzieci do Komunii św. cała nauka jest bezpłatna. Lekcje odbywają się w soboty, lub w niedziele po Mszy św. |
Nie do końca - w Rotterdamie prowadzone są lekcje j. polskiego i religii, a odpłatność za cały rok szkolny to kwota 70€. Dziecko dostaje odpowiednie podręczniki i świadectwo na zakończenie roku.
Pozdrawiam |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
|