powrót do Polski a zasiłek dla bezrobotnych |
Autor |
Wiadomość |
kasiakiko
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 5:51 pm powrót do Polski a zasiłek dla bezrobotnych
|
|
|
..czy jest na forum ktoś, kto po powrocie do Polski rozpoczął poszukiwania pracy, od odwiedzenia Urzędu Pracy i załatwienia sobie zasiłku? zastanawiamy się jak można się o niego ubiegać, pracując w pełni legalnie na terenie holandii, jakie dokumenty należy przedstawić w urzędzie pracy w polsce..czy wystarczą salarisy, czy należy mieć jakiś dokument od uitzendbureau? |
|
|
|
|
Misimovic
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Posty: 93 Skąd: Europa
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 5:57 pm
|
|
|
Bez formularza E-301 nie dostaniesz zasiłku. Więcej na ten temat http://www.powroty.gov.pl...ie_do_/208.html |
Ostatnio zmieniony przez Misimovic Sob Maj 09, 2009 6:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kasiakiko
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 6:13 pm
|
|
|
właśnie po przeczytaniu sporo wiadomości na podanej przez ciebie stronce, pomysleliśmy, że być może nam się należy..interesuje nas bardziej jak to wygląda w praktyce, bo nie pracujemy na kontrakcie tylko przez uitzenbureau |
|
|
|
|
Misimovic
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Posty: 93 Skąd: Europa
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 6:21 pm
|
|
|
Mój znajomy otrzymał taki druk z Holandii a pracował również przez uitzenbureau. |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 7:27 am
|
|
|
Ja przebywalem na zasilku w NL, zasilek sie skonczyl zadzwonilem do PL i w zasilkowni powiedziano mi iz jesli wykozysatalem okres zasiklowy w NL to nie otrzymam juz zasilku w PL, zas zarejstrowac sie mozesz ...moze prace Ci zaproponuja... |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Maj 11, 2009 8:33 am
|
|
|
darkis napisał/a: | Ja przebywalem na zasilku w NL, zasilek sie skonczyl zadzwonilem do PL i w zasilkowni powiedziano mi iz jesli wykozysatalem okres zasiklowy w NL to nie otrzymam juz zasilku w PL, zas zarejstrowac sie mozesz ...moze prace Ci zaproponuja... |
Trzeba było jeszcze w trakcie pobierania zasiłku w NL postarać się o transfer pozostałej części do polskiego urzędu pracy.
Jak pobierałeś zasiłek za granicą i wybrałeś całą przysługującą Ci kwotę, to dlaczego miałbyś ponownie pobierać jeszcze raz to samo świadczenie w Polsce??? Albo tu albo tu.
zasilkownia .... szkoda słów |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Pon Maj 11, 2009 8:34 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Sty 06, 2011 5:46 pm
|
|
|
tam mnie zastanawia jedna rzecz...
Przetransferujesz zasilke do PL, zalatwisz wszytskie paiery E -301 lub 303 i okaze sie ze masz prawo do zasilku powiedzmy 1300 eur....no i mila Pani z zasilkowni w PL zaproponuje ci prace za 1000 zl....
Ty odmawiasz i ...teoretycznie tracisz prawo do zasilku.......
Czy ktos sie z takim czyms spotkal>? |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 07, 2011 1:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Czw Sty 06, 2011 7:20 pm
|
|
|
nie teoretycznie tylko praktycznie w tym momencie tracisz prawo do zasiłku |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Sty 06, 2011 7:43 pm
|
|
|
no a znajac zawislosc "Przemilych Pan z zasilkowni" z wyplata 1200 zl , z cala pewnoscia szybko ci znajada prace abys czasmi nie mial za duzo tego zasilku... |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 07, 2011 1:08 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Czw Sty 06, 2011 10:32 pm
|
|
|
zawsze możesz przyjąć takową ofertę, spotkać się z potencjalnym pracodawcą, zrobić wszystko, aby stwierdził, że nie spełniasz jego wymagań i problem z głowy, wracasz do urzędu, ze spuszczoną głową i smutnym głosem wręczając odpowiedź od pracodawcy stwierdzasz, że niestety, ale nie spełniasz wymagań pracodawcy w duszy radując się, że nadal będziesz pobierał zasiłek
co To za określenie.....zasiłkownia |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Czw Sty 06, 2011 10:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 7:26 pm
|
|
|
Podejrzewam Agata ze nie bylas nigdy na zasilku.
Mialem kiedys taka sytuacje ze zarejstrowalem sie w zasilkowni i po 2 dniach list do domu z oferta.
Zglosilem sie nastepnego dnia w firmy ochraniarskiej, Pani sekretarka poinformowala mnie ze Pan Prezes za jakis moment mnie przyjmie.
Pan Prezes firmy ochraniarskiej zaproponowal mi prace za 700 zl (wtedy minimum, zas zasilku mialem 500 ) , uprzejmnie poinformowalem Pana Prezesa ze nie widze sie w roli ochraniarza w Biedronce, bez gadania wbil mi w pismo z zasilkowni ODMOWA!!!!Nawet nie bylo rozmowy....Poprosilem go aby anulowal ta pieczec(bo juz byla wbita) ...wysluchalem taka mowe jak to dzisiejsi bezrobotni maja w d...prace..itd....No ale to krotkiej rozmowie jednak zawolal Pani Sekretakre...i ona anulowala ta pieczec...( a Pan Prezes mial okolo 20-23 lat)...
No i uratowalem zasilek wynoszacy 500 zl ..ale za 2 kolejne dni dostelem wezwania na jakies szkolenie...wiec olalem to totalnie i zasilek poszedl sie walic...
Wiec jesli ktos zamierza wracac do PL z mysla ze tam pobierze zasilek z NL to niech sie dobrze zastanowi bo moze to byc bardzo krotki zasilek....
Zas slowo zasilkownia ...no calkowicie normale slowo... |
Ostatnio zmieniony przez darkis Pią Sty 07, 2011 7:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Pią Sty 07, 2011 8:31 pm
|
|
|
na zasiłku fakt, nie byłam, ale żeby było śmieszniej pracowałam w urzędzie pracy
szkolenie za free pewnie było, a Ty olałeś sprawę, hmmm ciężko to ogarnąć |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Pią Sty 07, 2011 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 12:51 am
|
|
|
i ty masz czelnosc o tym pisac? Zrezygnowales z pracy... Rozumiem... Nie twoj profil. Ale szkolenie za "darmo"?!
Szlag mnie trafia jak czytam takie posty. A potem narzekamy na innych, ze zyja na socjalu. |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 5:00 pm
|
|
|
nie rozumiem...Kolega zag pije do mnie???
Jesli do mnie to widze ze nie byles nigdy na zasilku..
Jesli by wybierac najbardziej niemile i opryskliwe pracownice sektora panstwowego to pracownice PUP-ow sa samotnymi liderkami....(pisze tu na podstawie PUP Gorzow
Ale widze ze ktos w PUP Lublin prosze link:
http://www.wykop.pl/ramka...-mup-odpowiada/
Z gory przepraszam kolezanke z linka powyzej , bo jak zaznaczylas pracowalas w PUP ...
Zycie na socjalu w PL???Ludzie moze za dlugo jestescie w NL...ale przypomne wam iz w PL jest inna rzeczywistosc!!!Zasilek w PL obecnie wynosi okolo 500 zl!!!!!!!!(slownie piecset zlotych) i ty mi piszesz ze ja zyje na socjalu????No to prosze podpowiedziec mi gdzie mozna za 500 zl wyzyc ..chcetnie poslucham.
Tam sie pracuje na czarno , nie dlatego iz sie tak sie nam podoba ale dlatego ze aby cos do garnka wlozyc i dac wyzyc rodzinie !!!Jesli pracodawca mowi mi ze jest praca ale TYLKO na CZARNO to ja biore!!!Jesli mam prace za 1500 na czarno to i tak jest ledwo co na przezycie, wiec ide do roboty na czarno i probuje naciagnac zasilkownie!!!Tak , tak robie nie dlatego ze chce sie wzbogacic ale dlatego iz chce jakos zyc ....A skad Ty wiesz ze to bylo szkolenie za darmo???
Zas jesli kolega Zag nie pil do mnie to przepraszam...i bije sie w piersi... |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 5:54 pm
|
|
|
darkis nie masz za co przepraszać
Jeśli urząd zaprasza bezrobotnych na szkolenie to jest ono darmowe. Każdy urząd otrzymuje pieniądze z Funduszu Pracy na szkolenia osób bezrobotnych. Art. 41 ust. 4 Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.
Przeczytałam artykuł z linka, którego podałeś. Ale zanim przeczytałam odpowiedź Dyrektorki MUP-u, zapoznałam się z historią tego człowieka. W dużych miastach, dużo ludzi przewija się przez urzędy dlatego trzeba wyczekać swoje. Gdybym była na miejscu urzędniczki, która nie chciała zarejestrować tego Pana, bo nie było zaświadczenia z praktyki, to umówiłabym się z nim, że to zaświadczenie ma donieść jak najszybciej, a i tak bym go zarejestrowała. Rozumiem, że każdy chce utrzymać swoje miejsce pracy, ale to nie było świadectwo pracy, które miało przesądzić o przyznaniu temu Panu prawa do zasiłku. |
|
|
|
|
|