Przesunięty przez: Duuvelke Wto Gru 21, 2010 4:29 pm |
Inne pytanie o hipoteke ? |
Autor |
Wiadomość |
woj16
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 4:03 pm Inne pytanie o hipoteke ?
|
|
|
Witam mam zamiar w najblizszym czasie kupic dom .. nie interesuje mnie za bardzo sparhipothek ponieważ to jedna z najmniej opłacalnych form hipoteki .. pozatym z roku na rok caly czas doplaty maleja .. za kilka lat przypuszczam ze ich wogole nie bedzie .. czytalem wiele na temat rodzajów hipoteki ale nie znalazlem (moze nie zrozumialem dokladnie) takiej która mnie interesuje.. Chodzi mi o hipoteke w której splacałbym miesiecznie same odsetki i na koniec roku placił konkretna sume zeby obniżyć hipoteki np 10-15 % calego kredytu .. na mój rozum w nastepnym roku powinienlem placic mniejsza rate odsetek od calej kwoty poniewaz zaplacilem 10-15% calej sumy..?? Czy jest taki rodzaj hipoteki ? jak sie nazywa? |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 4:27 pm Re: Inne pytanie o hipoteke ?
|
|
|
woj16 napisał/a: | Witam mam zamiar w najblizszym czasie kupic dom .. nie interesuje mnie za bardzo sparhipothek ponieważ to jedna z najmniej opłacalnych form hipoteki .. pozatym z roku na rok caly czas doplaty maleja .. za kilka lat przypuszczam ze ich wogole nie bedzie .. czytalem wiele na temat rodzajów hipoteki ale nie znalazlem (moze nie zrozumialem dokladnie) takiej która mnie interesuje.. Chodzi mi o hipoteke w której splacałbym miesiecznie same odsetki i na koniec roku placił konkretna sume zeby obniżyć hipoteki np 10-15 % calego kredytu .. na mój rozum w nastepnym roku powinienlem placic mniejsza rate odsetek od calej kwoty poniewaz zaplacilem 10-15% calej sumy..?? Czy jest taki rodzaj hipoteki ? jak sie nazywa? | \
aflossingsvrij hypotheek caly rok placisz tylko odsetki a raz w roku mozesz bez dodatkowej kary oddac do banku 10% calosci.
Nie zapomnij o tym ze kazdy bank wymaga ubezpieczenia na zycie(to dodatkowe koszty) |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
woj16
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 5:05 pm
|
|
|
zakladajac ze wezme hipoteke na 200 000 bede slpacal przez pierwszy rok odsedki od tej sumy + spłace 10% czyli 20 .000 to w kolejnym roku bede płacił odsetki od kwoty 180 000? i ile kosztuje ubezpieczenie na zycie w tej sytuacji musze byc w 100% ubezpieczony czy tylko 50 mi wystarczy ? Dzieki za odpowiedz |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 5:12 pm
|
|
|
woj16 napisał/a: | zakladajac ze wezme hipoteke na 200 000 bede slpacal przez pierwszy rok odsedki od tej sumy + spłace 10% czyli 20 .000 to w kolejnym roku bede płacił odsetki od kwoty 180 000? i ile kosztuje ubezpieczenie na zycie w tej sytuacji musze byc w 100% ubezpieczony czy tylko 50 mi wystarczy ? Dzieki za odpowiedz |
co do pierwszej czesci to sie zgadza, a co do wyliczenia sumy ubezpieczenia to musisz sie zwrocic albo do posrednika typu de hypotheeker albo na wlasna reke udac sie do firmy ubezpieczeniowej |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
woj16
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 5:17 pm
|
|
|
dzieki za odpowiedz bede musial sie i tak wybrac po nowym roku jak dostane nowe roczne rozliczenie do de hypotheeker |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Wto Gru 21, 2010 6:35 pm
|
|
|
Ja mam ubezpieczenie na zycie,jedno obowiązkowe na 120tys,płacę prawie 200 euro,natomiast drugie (w innej firmie ubezp.) na kwotę 100tys,a rata miesięczna to tylko 57 euro. Wysokość raty zależy np. od okresu ubezpieczenia,tzn. jeśli ubezpieczenie kończy się przed 65-tym rokiem zycia jest tańsze,palący płacą wyzszą składkę itd. |
|
|
|
|
woj16
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 3:26 pm
|
|
|
wlasnie tego tez nie rozumie jedni mowia ze ubezpieczenie jest strasznie drogie.. ale to przeciez niecale 20euro miesiecznie ( np. ohra overlijdensrisicoverzekering czas trwania 25 lat na kwote 150000 ) jak to jestz tym ubezpieczniem? |
|
|
|
|
MAARIT
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 3:36 pm
|
|
|
W tym jest taka roznica ,ze to drogie ubezpieczenie ,jak nie umrzesz albo obydwoje bedziecie jeszcze zyc wyplacaja sume pieniedzy np.za 30 lat .[tyle ile trwa hipoteka]
To drugie ,ktore jest tansze jest tylko w wypadku smierci.jak bedziesz jeszcze zyl albo zyli za 30 lat do konca hipoteki ,nie wyplaca nic
W tym jest taka roznicz ,ze to drogie jest tak jakby oszczednosciowe ,a to drugie nie |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
woj16
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 5:13 pm
|
|
|
Dobrze a ktore z ubezpieczen jest obowiazkowe ? tzn przy przykladowej hipotece na 200.000 aflosingfr. ? musze na cala sume wziaść te drogie ubezpieczenie? i jak te ubezpieczenie nazywa sie po holendersku? |
|
|
|
|
MAARIT
|
Wysłany: Pon Gru 27, 2010 7:14 pm
|
|
|
Jak to pierwsze i drugie jest to ubezpieczenie na zycie ,To drozsze to czesto jest wymogami banku,zalezy od rodzaju hipoteki .Np moja place te 200 euro na miesiaci w razie smierci mojego meza ,nie mam juz hipoteki ,a w razie mojej smierci ,maz dostaje polowe hipoteki.My placimy tylko % za hipoteke ,za 30 lat jak bedziemy zyli ,to wyplaca nam X sume i bedziemy mogli jednorazowo spacic nasza hipoteka
Ta tansza to tylko od wypadku smierci ,za 30 lat nie wyplacaja nic.Mi sie wydaje ,ze bank powinien postawic wymogi ,jakie ubezpieczenie maci wziac ,ktore pasuje do waszej hipoteki
[ Dodano: Pon Gru 27, 2010 8:17 pm ]
Aflosingvrij to musisz wziac to drozsze i przewaznie na polowe sumy np.100 tys .Bank liczy na to ,ze za 30 lat te 200 tys .to kropla w morzu |
_________________ Leven is.
Geven en Nemen.
Meestal nemen we te veel! |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 12:44 pm
|
|
|
MAARIT napisał/a: | Jak to pierwsze i drugie jest to ubezpieczenie na zycie ,To drozsze to czesto jest wymogami banku,zalezy od rodzaju hipoteki .Np moja place te 200 euro na miesiaci w razie smierci mojego meza ,nie mam juz hipoteki ,a w razie mojej smierci ,maz dostaje polowe hipoteki.My placimy tylko % za hipoteke ,za 30 lat jak bedziemy zyli ,to wyplaca nam X sume i bedziemy mogli jednorazowo spacic nasza hipoteka
Ta tansza to tylko od wypadku smierci ,za 30 lat nie wyplacaja nic.Mi sie wydaje ,ze bank powinien postawic wymogi ,jakie ubezpieczenie maci wziac ,ktore pasuje do waszej hipoteki
[ Dodano: Pon Gru 27, 2010 8:17 pm ]
Aflosingvrij to musisz wziac to drozsze i przewaznie na polowe sumy np.100 tys .Bank liczy na to ,ze za 30 lat te 200 tys .to kropla w morzu | MAARIT to co podajesz o twoim ubezpieczeniu to nie do końca prawda. Jeśli dobrze rozumiem to płacisz te 200 euro ubezpieczenia bo masz właśnie taki typ hipoteki.Zamiast spłacać kapitał w banku, płacisz taką formę ubezpieczenia.To tak jakbyś oszćżędzała na rachunku ubezpieczeniowym.To się chyba nazywa levensverzekeringhipotek i dlatego opłaty są stosunkowo wysokie,ale jest to forma oszczędzania na spłatę hipoteki. Składki na ten rodzaj ubezpieczenia nie mają nic wspólnego z normalnym ubezpieczeniem na życie. Ps. ja mam ten sam rodzaj hipoteki ale wykupiłem dodatkowo normalne ubezpieczenie na zycie i składka tego drugiego jest wiele niższa. |
|
|
|
|
MAARIT
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 2:38 pm
|
|
|