NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sprzedaż mieszkania w Polsce a podatek w Holandii
Autor Wiadomość
psi 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 04, 2011 11:03 am   Sprzedaż mieszkania w Polsce a podatek w Holandii

Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z którym chciałbym się uporać i liczę na to, że na tym forum znajdę kogoś z doświadczeniem w podobnej sytuacji.

Mieszkam z żoną od sześciu lat w Holandii, mamy tu centrum interesów życiowych i tutaj rozliczamy się z fiskusem. Obecnie planujemy sprzedać mieszkanie w Polsce, zakupione w 2005 roku. Ponieważ minęło 5 lat od daty zakupu, podatek od sprzedaży nieruchomości w PL wynosi 0%. Nie jestem niestety pewien, jak ta sprawa wygląda z deklaracją tego przychodu w NL.

Na pewno musimy zadeklarować przychód ze sprzedaży, ale czy musimy płacić podatek od overwaarde, a jeśli tak, to w jaki sposób Belastingdienst wyliczy nam WOZ-waarde od nieruchomości w Polsce?

Miep 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Śro Sty 05, 2011 8:47 pm   

Podatek od overwaarde nie jest tu naliczany ale ze to sa wasze "oszczednosci "wiec od tego bedzie naliczona wam kwota do platy . Nie pamietam tylko do jakiej sumy nie jest opodatkowane .Powyzej danej sumy nalicza wam podatek .

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Śro Sty 05, 2011 8:51 pm   

heffingvrij vermogen - € 20.661 (osoba samotna) i € 41.322 (soba z fiskalnym partnerem), jesli przekroczysz ta kwote to musisz zaplacic podatek od kwoty, ktora przekroczyla ten prog...

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Sty 05, 2011 9:09 pm   

Duuvelke napisał/a:
heffingvrij vermogen - € 20.661 (osoba samotna) i € 41.322 (soba z fiskalnym partnerem), jesli przekroczysz ta kwote to musisz zaplacic podatek od kwoty, ktora przekroczyla ten prog...
Tylko czym innym jest podatek od sprzedazy,a czym innym od oszczędnosci. Nie wiem czy w ogóle jest podatek od sprzedazy nieruchomości w NL czy tez za granicą. Jesli część pieniędzy wtdacie (zainwestujecie) czy spłacicie np.część kredytu hipotecznego itp,to właściwie nie macie za co płacic podatku.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Śro Sty 05, 2011 9:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

psi 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Sty 06, 2011 12:59 pm   

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi. Tak czy inaczej chyba udamy się z rozliczeniem za 2011 do doradcy podatkowego, ale wygląda na to, że konsekwencje podatkowe nie powinny być problemem. Powinniśmy się zmieścić w hefingvrij vermogen po sprzedaży "dzięki" obecnemu kursowi CHF/PLN (chociaż to akurat żadnen powód do radości...).

W międzyczasie starałem się samemu zbadać temat na stronie Belastingdienst i przypadkiem dowiedziałem się ciekawej rzeczy - odsetki od kredytu hipotecznego w Polsce też można odliczać od podstawy opodatkowania w NL (o ile nieruchomość w PL jest traktowana jako eigen woning). Ciekawe, może komuś się przyda.

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Czw Sty 06, 2011 7:55 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Tylko czym innym jest podatek od sprzedazy,a czym innym od oszczędnosci.

typowego podatku od sprzedazy sie nie placi... nie ma tutaj czegos takiego... z tego co znalazlam w necie i na stronie belastingdienst... wazne jest to ile sie zarobilo przy sprzedazy i kiedy sie dom sprzedalo... jesli 1 stycznia na koncie bankowym, oszczednosciowym bedziesz mial mniej niz kwoty wyzej przeze mnie podane... to nie placisz zadnego podatku... bo heffingvrij vermogen - to wlasnie kwota wolna od podatkowania... jesli posiadasz wiecej, to od kwoty, ktora przekracza heffingvrij vermogen placisz podatek...

Odpowiedz do tematu