zorgtoeslag bez formularza |
Autor |
Wiadomość |
adam
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Mar 25, 2010 11:40 pm zorgtoeslag bez formularza
|
|
|
bylem u ksiegowej rozliczac sie z podatku za 2009 rok.dostalem zwrot i oprocz papierow ze zwrotem przyszly mi dokumenty stwierdzajace ze otrzymalem zorgtoeslag za 2009,a potem przyszly mi papiery oze za 2010 rok beda mi przelewac co miesiac 61 euro.nic by w tym nie bylo dziwnego,ale ja nigdy nie dostalem zadnego formularza do wypelnienia,jestem tego pewien na 100 %.ta ksiegowa cos zrobila ze dostalem te dofinansowanie.mam dylemat,bo nie wiem czy zrobila to zgodnie z prawem,a jezeli tak to w jaki sposob,skoro nie wypelnialem zadnego formularza.dodam ze nie jestem zameldowany . |
|
|
|
|
Coccolinco
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Mar 26, 2010 2:33 pm
|
|
|
adam
Pewnie stwierdziła, że przy Twoich dochodach należy się Zorgtoeslag i zrobiła Ci zwrot. Nie musisz być zameldowany aby dostawać ten dodatek
|
|
|
|
|
adam
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Mar 31, 2010 10:26 pm
|
|
|
dzieki za odpowiedz,aleja dalej czegos nie rozumiem,jaki zwrot mi zrobila?z podatku?jezeli takto jak on sie ma do zorgtoeslag.przeciez zdaniem wszystkich ktorych pytam,musze formularz wypelnic.jakis szwindel mi tu smierdzi,niesadzisz? |
|
|
|
|
bati3
Gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 6:12 am
|
|
|
zorgtoeslag to nie zwrot podatku zapytaj sie ksiegowej po co cos za ciebie wypelnia potem sa problemy bo jak zobacza ze niepelny rok pracowales to sie upomna o to |
|
|
|
|
Coccolinco
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 01, 2010 1:21 pm
|
|
|
adam
Zorgtoeslag to dodatek do ubezpieczenia z belastingu, nie musisz pracować, nie musisz być zameldowany.. ale jeśli opłacasz ubezpieczenie i Twoje dochody nie przekraczają € 33.743 w roku lub € 50.000 w przypadku gdy masz partnera podatkowego to dodatek Ci sie należy.
Bent u boven de 18, hebt u een Nederlandse zorgverzekering en is uw inkomen niet te hoog? Dan kunt u zorgtoeslag krijgen. Uw inkomen mag niet hoger zijn dan € 33.743 per jaar, of € 50.000 als u samenwoont. |
|
|
|
|
iwa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 8:06 pm
|
|
|
Coccolinco
A skąd masz takie dane mi mówią, że nie mogę przekroczyć 45000 brutto na parę. Nic z tego nie rozumie istny bałagan |
_________________ Kocha i szalej - nie pytaj co dalej! |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Kwi 14, 2010 8:18 pm
|
|
|
http://www.toeslagen.nl/p...ie_wat_wanneer/ - €50.000 jak masz partnera fiskalnego
€33.743 jak mieszkasz sam(a) |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
Alexxandra
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 28 Sie 2008 Posty: 51 Skąd: Hellevoetsluis
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 2010 6:09 pm Zorgtoeslag
|
|
|
Ja bylabym bardzo wdzieczna mojej ksiegowej, ze zrobila mi taki "prezent". Niektorzy nawet nie wiedza, ze istnieje cos takiego jak Zorgtoeslag albo nie maja pojecia jak to zalatwic. Dobra ksiegowa i tyle. Na pewno sprawdzila czy Ci sie on nalezy. Cieszyc sie a nie narzekac |
|
|
|
|
Naimka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 6:25 pm
|
|
|
Hej, mam do Was pytanie odnośnie tego dofinansowania. Dowiedziałam się od mojego pracodawcy, że coś takiego mi przysługuje, natomiast potrzebne jest do tego wypełnienie stosownych formularzy, przy czym muszę pamiętać, że w momencie zakończenia kontraktu, znowu muszę zgłosić się do urzędu podatkowego i powiedzieć o zakończeniu pracy w Holandii, nie było by to problemem, gdyby nie fakt, ze pracuję tu sezonowo i zanim wszystkie dokumenty by zostały wysłane do urzędu musiałabym znów do nich dzwonić o rezygnację z tego dofinansowania. Słyszałam też, że niektórzy nie wypełniają formularzy, przez co nie dostają dofinansowania co miesiąc, a staje się tak przy rozliczeniu podatku za rok ubiegły.
I tego faktu dotyczy moje pytanie: Czy muszę wypełniać teraz te formularze, żeby otrzymać dofinansowanie? Czy mogę sobie spokojnie żyć i złożyć wniosek o nie w momencie gdy dostanę papiery odnośnie podatku w przyszłym roku i wtedy się ubiegać o zwrot całej kwoty dofinansowania?
Dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam
Kamila |
|
|
|
|
suska
Mega gaduła Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy Wiek: 36 Dołączyła: 24 Lut 2009 Posty: 2458 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Pią Maj 07, 2010 9:19 am
|
|
|
{.Pracujesz tu sezonowo ale gdzie mieszkasz przez caly rok? W PL czy w NL? Bo to nie ma nic wspolnegoz pracy, tylko z faktem gdzie mieszkasz i gdzie placisz ubezpieczenie zdrowotne. Podnobno aby ubiegac sie o zorgtoeslag trzeba miec verblijsvergunning (taka informacja podawana jest wrecz na stronie Belastingdienst), wiec teoretycznie jesli jestes tu tylko 3-4 miesiace,a potem wracasz do Polski i nie masz verblijfsvergunning to zorgetoeslag CI sie nie nalezy.
Cytat: | Nederlandse nationaliteit
U moet de Nederlandse nationaliteit hebben of een verblijfsvergunning die recht geeft op toeslagen. Voor uw toeslagpartner geldt dit ook. Soms kunt u toch zorgtoeslag krijgen ook al hebt u niet de Nederlandse nationaliteit. Zie ook: Ik of mijn toeslagpartner woont in het buitenland. |
http://www.toeslagen.nl/p...wanneer-03.html |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Maj 12, 2010 3:00 pm
|
|
|
Czy można się ubiegać o zwrot za zeszły rok (2009)?
Dopiero teraz na to wpadłem, że mi się należy a cały poprzedni rok płaciłem pełne ubezpieczenie a zarabiam sporo poniżej podanej granicy?
Właśnie doczytałem że trzeba było się starać do 1 kwietnia, także nieźle się wje.... |
Ostatnio zmieniony przez tomkod Śro Maj 12, 2010 3:33 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2010 2:54 pm
|
|
|
Ponoc da sie zrobic to do momentu, az Twoje zeznanie podatkowe za ostatni rok nie zostanie definitywnie zamkniete. Ile w tym prawdy- nie wiem. Moze poczytaj tu:
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?t=29064 |
|
|
|
|
tomkod
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 9:31 am
|
|
|
Zeznania jeszcze nie składałem, ponieważ wyliczyłem, że wychodzi mi na 0 więc może jeszcze jest szansa. Tak czy tak muszę zamówić formularz i spróbować, zawsze to trochę €. |
|
|
|
|
suska

|
Wysłany: Pią Maj 14, 2010 3:10 pm
|
|
|
Sprobowac zawsze mozesz, najwyzej dostaniesz informacje, ze jest za pozno. Ale na pewno nic nie stracisz. |
|
|
|
|
MECENASEX
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 5:29 pm
|
|
|
witam ja podepne sie pod temat, mam nastepujacy problem za 2 miesiace koncze prace w nl , pobieram dofinasowanie zdrowotne i teraz jak je zatrzymac czy mozna samemu przez internet, moze telefonicznie, ma ktos jakis pomysł ??? |
_________________ Adrian. A |
|
|
|
|
|