praca w fazie A |
Autor |
Wiadomość |
roobert
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 12:08 pm praca w fazie A
|
|
|
Witam,
Jak to jest? Jeżeli obywatel Polski przyjeżdża do pracy do Holandii ROZPOCZYNA PRACĘ w fazie A -tak?!
Agencja pracy może zwolnic pracownika będącego w fazie A, w trakcie trwania jego choroby tak stanowi Układ zbiorowy CAO dla pracowników tymczasowych;
Artykuł 33 Niezdolność do pracy ust.2
Jeżeli jest mowa o powyższym, a pracownik tymczasowy niema prawa do zasiłku na podstawie holenderskiej Ustawy o systemie opieki zdrowotnej (Ziektewet) czyli nie przepracował 26 tygodni pracy.To kto powinien wypłacac mu świadczenia chorobowe?
Agencja pracy zwalnia pracownika bo ma takie prawo!
UWV nie wypłaca zasiłku ponieważ polski obywatel nie nabył prawa do zasiłku.(przepracował tylko 13 tygodni)
-Nie jest obywatelem,nie posiada stałego meldunku w Holandii itd.itp.
Moje pytanie brzmi ;KTO w takim układzie powinien wypłacic świadczenia chorobowe polskiemu obywatelowi?
Czy każdy z nas kto przyjeżdża do pracy i ulega wypadkowi będąc w fazie A.(taka sytuacja może zdarzyc się każdemu,nie daj Boże)
Nie otrzyma świadczeń zdrowotnych?
Pracodawca ZWALNIA w myśl obowiązującego prawa?
Jak w tym przypadku powinien zachowac sie urząd UWV?
Czy powinien przejąc wypłacanie swiadczeń?
- Obywatel polski (ojciec trojga dzieci) przyjeżdża do pracy do Holandii i ulega wypadkowi samochodowemu podczas powrotu z pracy (ginie na miejscu) był w fazie A.
Pracodawca wiadomo umywa ręce i rozwiązuje umowe o prace z pracownikiem tymczasowym.(MA TAKIE PRAWO)
Czy rodzina w Polsce może zostac z przysłowiową ręką w nocniku?!
z ZUS-u wiadomo nie dostanie ani grosza bo umowa była podpisana w Holandii z Holenderskim biurem pracy.
Na jakie świadczenia można wówczas liczyc i od kogo???
Pozdrawiam |
_________________ robert |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 1:08 pm
|
|
|
roobert,
bedziesz tak po trochu opisywal ten problem w roznych tematach... zmieniajac tylko tytul ?
nie mozna bylo pociagnac watku
http://www.niedziela.nl/f...b6d5eec99148ae5 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 21, 2011 2:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
roobert
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 3:31 pm
|
|
|
Rzeczywiście jest to Mój drugi temat.
Nasuwa Mi się coraz więcej pytań dotyczących życia i pracy ale przede wszystkim praw obywateli polskich przebywających na terenie Holandii.W jak trudnej sytuacji może znależc się człowiek.
W pierwszym temacie pt''Świadczenia chorobowe ''przedstawiłem swój osobisty życiowy problem'' oczekiwałem w nim konkretnych porad co do Mojej sytuacji? I takowe otrzymałem. Za co z całego serca dziękuje.
W drugim zaś pt''praca w fazie A'' Pragnę dowiedziec się Jak działa prawo oraz instytucje Holenderskie?dla pracowników tymczasowych będących w fazie A.
Mam nadzieję iż pani moderator niema Mi tego za złe?! iż drążę w tych tematach. One mnie osobiście dotykają wiec szukam odpowiedzi.
A oto chińska wróżba na dziś;
=Kto ukrywa chorobę nie znajdzie leku.
serdecznie pozdrawiam |
_________________ robert |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Sty 21, 2011 5:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Pią Sty 21, 2011 8:57 pm
|
|
|
Robert, powiem ci krotko jak jest - o wszystko musisz zadbać sam i sam wszystko wywalczyć, choćby na przysłowiowe noże. Niestety ale ogromna większość biur pracy myśli że jak przyjmą Polaka do pracy to on się nie zna na przepisach, nie będzie się wykłócał wiec o wszystko, bo i tak nie zna języka będzie siedział cicho i dobrze pracował. I zdecydowana większość rodaków tak właśnie robi.
Dlatego trzeba walczyć - niestety wiem to na własnej skórze.
Pozdrawiam i powodzenia życzę. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
piotrektalma
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 23, 2011 3:25 pm
|
|
|
zamelduj sie idz do NVA i tam Ci odpowiedza na pytania, nawet do szkoly cie skieruja jak spelniac bedziesz warunki - podstawa zycia za granica zeby nie byc duchem o numerze sofii (bo niczym poza tym nie jestes) to MELDUNEK |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sty 26, 2011 10:34 pm
|
|
|
roobert napisał/a: | Moje pytanie brzmi ;KTO w takim układzie powinien wypłacic świadczenia chorobowe polskiemu obywatelowi? |
UWV
roobert napisał/a: | Pracodawca ZWALNIA w myśl obowiązującego prawa?
Jak w tym przypadku powinien zachowac sie urząd UWV?
Czy powinien przejąc wypłacanie swiadczeń? | UWV poniewaz pracodawca musi ciebie zglosic jako ziek uit dienst do UWV
roobert napisał/a: | Czy każdy z nas kto przyjeżdża do pracy i ulega wypadkowi będąc w fazie A.(taka sytuacja może zdarzyc się każdemu,nie daj Boże)
Nie otrzyma świadczeń zdrowotnych? |
jezeli w trakcie przymusowego bezplatnego urlopu ( cztaj jezeli rozwiazuje sie umowe z prtacownikiem na czas urlopu) w czasie ktorego zdaza sie wypadek to nienalezy sie zadne chorobowe. jezeli w trakcie trwania fazy A zdazyl sie wypadek to patrz powyzsza odpowiedz. roobert napisał/a: | UWV nie wypłaca zasiłku ponieważ polski obywatel nie nabył prawa do zasiłku.(przepracował tylko 13 tygodni) | tak zasilek ci nie przysluguje ale chorobowe tak.
Mianowicie prawo do chorobowego ci przysluguje od pierwszego dnia pracy . roobert napisał/a: | Czy rodzina w Polsce może zostac z przysłowiową ręką w nocniku?! |
tak jezeli nie beda spelnione warunki itd to rodzina moze zosstac z reka w ....z ponizszego linka jest cytat o warunkach jakie musza byc spelnione by dostac takowy zasilek
http://overheidsloket.ove...t&product_id=53 Cytat: | Voorwaarden
U komt voor de nabestaandenuitkering in aanmerking als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
De overledene was op de datum van overlijden verzekerd voor de Anw.
U bent jonger dan 65 jaar.
Van de onderstaande drie voorwaarden hoeft slechts één op u van toepassing te zijn:
U bent geboren vóór 1950.
U heeft een kind onder de 18 jaar.
U bent voor tenminste 45 procent arbeidsongeschikt.
|
roobert napisał/a: | Na jakie świadczenia można wówczas liczyc i od kogo??? | na sibie samego . |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 5:44 pm
|
|
|
no w voorwarden jest napisane ze jak ma dziecko ponizej 18 lat to dziecko kase dostanie |
|
|
|
|
|