Akcja - zasypmy polskie media opisami o zyciu w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 1:37 pm Akcja - zasypmy polskie media opisami o zyciu w Holandii
|
|
|
Wlasnie przeczytalem wywiad z pania Prof. Krystyna Iglicka w ostatnim numerze "Po polsku" http://www.popolsku.eu/fi...olsku_92_NL.pdf na stronie 15.
Musze przyznac ze udzielil mi sie pesymizm tej pani. Jedna z jej obserwacji jest, ze pracownicy z Polski maja lamane nie tylko prawa pracownicze ale i podstawowe prawa czlowieka. Po rozmowie z przedstawicielami rzadu holenderskiego jest ona pesymistka odnosnie rozwiazania tych problemow przez "brunatny" rzad holenderski. Uwaza rowniez, ze rzad polski bedzie teraz bardziej zajety wyborami niz polakami w Holandii.
Ja zgadzam sie z opinia pani profesor, ze sytuacja Polakow w Holandii jest duzo gorsza niz w Wielkiej Brytanii, Irlandii czy jakimkolwiek innym kraju Unii Europejskiej.
Proponuje ona, ze jedyne co moze poprawic nasza sytuacje to zrobienie wielkiego halasu wokol naszej sytuacji w Holandii. Zgadzam sie z nia.
Proponuje wiec o powtorke akcji podatki placimy tylko raz. Zasypmy polskie media i polskich politykow informacjami na temat jak polacy sa traktowany w Holandii. Historie o zwolnieniu za rozmowe po polsku w pracy, wszystkie historie z media marketow itp. itd. Postarajmy sie aby nasz sytuacja w Holandii stala sie tematem codziennych dyskusji w Polsce. Tlumaczmy rowniez artykuly z Holenderskiej prasy ktore nas opluwaja i wysylajmy je do polskich politykow i polskiej prasy. W ten sposob byc moze znajdziemy kogos kto sie za nami ujmie,. Na rzad holenderski czy tez holenderskie media nie ma co liczyc. Jedyne co nam pozostaje to szukac poparcia w Polsce. Ja juz zaczalem. Ale jeden glos to za malo. Szukam wiecej osob gotowych do wspolpracy.
Wlaczmy w to rowniez tabloidy takie jak Fakt czy Superekspres, cel uswieca srodki. |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Nie Gru 19, 2010 1:41 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 3:02 pm
|
|
|
Jestem za taka akcja.Moze mozna by tutaj wklejac linki do arykułow, ktore by mozna posylac dalej.
Praca z pakietem mieszkaniowym.Ktos zlamie noge-dowidzenia z domku i ktos zmuszony jest do powrotu do Pl.Wyjazd =koniec z wypalacaniem chorobowego.
To jest straszne i czesc ludzi nawet nie jest swiadoma konsekwencji mieszkania na mieszkaniach firmowych
W ogóle ostatnio modne sie stalo zwalnianie z pracy pracownikow mieszkajacych na swoim lub tych ktorzy zamiast palcic 40E/miesiac za wypozyczenie roweru kupili sobie swoj.Nowy kosztuje ok 150E |
Ostatnio zmieniony przez xenon Nie Gru 19, 2010 3:15 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 5:52 pm
|
|
|
xenon napisał/a: | Jestem za taka akcja.Moze mozna by tutaj wklejac linki do arykułow, ktore by mozna posylac dalej.
Praca z pakietem mieszkaniowym.Ktos zlamie noge-dowidzenia z domku i ktos zmuszony jest do powrotu do Pl.Wyjazd =koniec z wypalacaniem chorobowego.
To jest straszne i czesc ludzi nawet nie jest swiadoma konsekwencji mieszkania na mieszkaniach firmowych
W ogóle ostatnio modne sie stalo zwalnianie z pracy pracownikow mieszkajacych na swoim lub tych ktorzy zamiast palcic 40E/miesiac za wypozyczenie roweru kupili sobie swoj.Nowy kosztuje ok 150E |
Super! Dane kontaktowe wysle na priva. |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 6:09 pm
|
|
|
wszyscy wiedza jak tu sie traktuje ludzi a i tak wciaz sie tu przyjezdza zarabiac nic nie da ze w polsce sie dowiedza i tak kasa jest wazniejsza jedyne co polska moze zrobic to to ze polakom nie oplacaloby sie tu przyjezdzac a to sie raczej nie stanie musiaby sie placa min podniesc i pomoc dla polakow przez polski rzad
a jest tak ze i tak tu jest lepiej niz w polsce i dopoki tak bedzie to zawsze ktos z polski przyjedzie i uitzendbura o tym wiedza i na jedno stanowisko maja 10 chetnych z polski |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 6:19 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | wszyscy wiedza jak tu sie traktuje ludzi a i tak wciaz sie tu przyjezdza zarabiac nic nie da ze w polsce sie dowiedza i tak kasa jest wazniejsza jedyne co polska moze zrobic to to ze polakom nie oplacaloby sie tu przyjezdzac a to sie raczej nie stanie musiaby sie placa min podniesc i pomoc dla polakow przez polski rzad
a jest tak ze i tak tu jest lepiej niz w polsce i dopoki tak bedzie to zawsze ktos z polski przyjedzie i uitzendbura o tym wiedza i na jedno stanowisko maja 10 chetnych z polski |
To co proponujesz to jest tzw. ubezwlasnowolnienie. Kiedy to staniemy sie bezwolna masa baranow ktora to rozni bonzowie beda wykorzystywac do woli. Ja uwazam ze pare artykulow w Fakcie o tytulach "Zwolnili mnie z pracy za rozmowe po polsku" ostudzi zapal wielu Polakow. Ja nie znalem Holandii zanim tu przyjechalem. Gdybym ja znal tak dobrze jak teraz to bym tu nigdy nie przyjachal. Moja misja od Boga to ostrzec innych przed popelnieniem tego samego bledu.
Poza tym Niemcy sie otwieraja. Wedlug doradcy Polskiego premiera sytuacja Polakow w Holandii jest najgorsza w calej EU. Mam nadzieje ze w Niemczech nie bedzie gorzej. |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Nie Gru 19, 2010 6:27 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 6:27 pm
|
|
|
bejupi napisał/a: | a jest tak ze i tak tu jest lepiej niz w polsce i dopoki tak bedzie to zawsze ktos z polski przyjedzie i uitzendbura o tym wiedza i na jedno stanowisko maja 10 chetnych z polski |
Mam nadzieje ,ze wiesz ile warte jest euro w Turcji lub Maroku? Tu dopiero jest przepasc! A jednak nie dali sie zagonic do obozow-przepraszam hoteli. Oni wiedza co to jest godnosc.Tez nie maja do czego wracac w kraju a jednak znaja wlasna cene...A Holendrzy jakos to tolerują a Nas polakow NIE!!! |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 6:48 pm
|
|
|
xenon, tyle ze Turcy czy Marokańczycy, w ogromnej większosci znają język w stopniu umożliwiającym komunikację, a ci którym się chce pracować, w razie wałków ze strony biura pracy, pójdą bez łaski gdzie indziej. Poza tym nie ma co porównywać, bo inna jest geneza przybycia emigrantów z Turcji czy Maroka do Holandii, a inna Polaków. My w większosci zaczęlismy tu przyjeżdżać po otwarciu rynku pracy, a ich pierwsze pokolenia, zaraz po drugiej wojnie swiatowej. |
|
|
|
|
Gryzomir
Gaduła

|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 6:51 pm
|
|
|
Mucha_75 napisał/a: | xenon, tyle ze Turcy czy Marokańczycy, w ogromnej większosci znają język w stopniu umożliwiającym komunikację, a ci którym się chce pracować, w razie wałków ze strony biura pracy, pójdą bez łaski gdzie indziej. Poza tym nie ma co porównywać, bo inna jest geneza przybycia emigrantów z Turcji czy Maroka do Holandii, a inna Polaków. My w większosci zaczęlismy tu przyjeżdżać po otwarciu rynku pracy, a ich pierwsze pokolenia, zaraz po drugiej wojnie swiatowej. |
Kiedy kto przyjechal nie ma nic do rzeczy. A przynajmniej nie powinno. Kazdemu nalezy sie minimum socjalne. A jesli w Holandii nie ma warunkow na przebywanie dla Polakow to niech nas przestana sciagac.
A wywalajac kawe na lawe. Rzadowi Holenderskiemu zalezy na tym zebysmy przyjezdzali do Holandii. Pokazali swoj slaby punkt. Znajac go powinnismy go uzyc w celu poprawy naszej sytuacji w Holandii. |
Ostatnio zmieniony przez Gryzomir Nie Gru 19, 2010 7:04 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 7:14 pm
|
|
|
Mucha_75 napisał/a: | w razie wałków ze strony biura pracy |
tak bo po pierwsze mieszkaja na swoich mieszkaniach.A nie ida na latwizne i mieszkaja na sluzbowych.Po co sie martwic o borgi,zuzycia i doplaty.I nie pisze tu o tym ktorym brakuje ale o tych ktorzy zyja tak z wygody.Przeciesz sa ludzie ktorzy zyja w takich warunkach od kilku lat.
Mucha_75 napisał/a: | Poza tym nie ma co porównywać, bo inna jest geneza przybycia emigrantów z Turcji czy Maroka do Holandii, a inna Polaków |
W pracy mam do czynienia z kilkoma i zaden nie jest tu dluzej niz 10 lat.Przyjechali tu jak My polacy do pracy.
Mucha_75 napisał/a: | My w większosci zaczęlismy tu przyjeżdżać po otwarciu rynku pracy, a ich pierwsze pokolenia, zaraz po drugiej wojnie swiatowej. |
czyli wniosek z tego taki.Ze oni mimo bycia tutaj duzo wczesniej nie wpadli jak Polacy na wyzysk wlasnych rodakow.Az boje sie myslec co by bylo jakby to Polacy byli tutaj zaraz po wojnie.
Mam nadzieje ,ze nie odbierasz mnie zle ale jest coraz gorzej.Jak może biuro pracy zwalniac ludzi ktorzy sa na swoim i nie chca placic"pakietow" za mieszkanie lub rower.Czytam forum niedzieli i widze coraz czesciej ten problem.Nie wiem jak Wy ale to powoli zmienia sie w niewolnictwo!Skoro CAO nie pozwala na obnizenie stawek to biura( w szeregach pracuja nasi z swietnymi pomyslami) wymyslaja inne sposoby.Np.
1.Chcesz pracowac musisz mieszkac na domku.
2.Przyjechal ktos i podpisal ,ze bedzie uzywal rower za 40 e miesiac.Jednak za jakis czas chce kupic swoj rower.I jest problem nie ma takiej mozliwosci.
Czy to jest aby normale? Uwazam ,ze nie. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 7:15 pm
|
|
|
gadaniem tu na forum niczego sie nie zmieni
co do postow wyzej to wykorystywano tu polakow juz od czasu kiedy jezdzili tu ci z niemieckimi paszportami
zarabia sie tu w uitzendburze minimalna pensje i oplacajac tu miszkanie zorgverzekering i dajac sie jeszcze wy%$#(c na wakacyjnym godzinach chorobie itd itp i tak zostaje wiecej niz jakbys w polsce zarobil o ile bys w polsce prace znalazl dopoki tak bedzie dopoty bedzie wyzysk w nl polakow
wiec trzeba zaczac sprzatac wlasne podworko i dopoki w polsce sie nie zrobi lepiej to i tu sie nie zrobi lepiej dla polakow |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 7:16 pm
|
|
|
Gryzomir napisał/a: | Kiedy kto przyjechal nie ma nic do rzeczy. A przynajmniej nie powinno. Kazdemu nalezy sie minimum socjalne. A jesli w Holandii nie ma warunkow na przebywanie dla Polakow to niech nas przestana sciagac. |
!!!Krótko i na temat!!!
[ Dodano: Nie Gru 19, 2010 7:29 pm ]
bejupi napisał/a: | zarabia sie tu w uitzendburze minimalna pensje i oplacajac tu miszkanie zorgverzekering i dajac sie jeszcze wy%$#(c na wakacyjnym godzinach chorobie itd itp i tak zostaje wiecej niz jakbys w polsce zarobil o ile bys w polsce prace znalazl dopoki tak bedzie dopoty bedzie wyzysk w nl polakow
wiec trzeba zaczac sprzatac wlasne podworko i dopoki w polsce sie nie zrobi lepiej to i tu sie nie zrobi lepiej dla polakow |
Nie wiem jak dlugo jestes w NL ale piszesz bzdury !Chlopie w pracy spotykam ciemnoskorych pracownikow mowiacych TYLKO po angielsku.I oni dopiero nie maja do czego wracac.I jakos nie slyszalem od zadnego zeby dal sie umiescic w jakims obozie -hotelu.On ma godnosc.
Pewnie slyszales taka historie jak polak nazwal czarnego pracownika murzynem.A ten odpowiedzial mu ja jestem czarny murzynem jestes ty.
Inna sytuacja by byla gdyby Polacy mieszkali na wlasnych mieszkaniach.Wtedy wiedzieli by ,ze nie da sie pracowac za mniej niz oplaty + zycie.
Brak godnosci a nie pieniedzy powoduje taki proceder.Zanam kilka osob ,które tutaj zyja w wyzej wspomnianych hotelach.W pracy daje sie ponizac.A w Polsce reszta rodziny zyje na poziomie Premium+ Piekne 2pietrowe domy ,kute ploty,auta za 50tys lub wiecej, dzieci tylko i wylacznie markowe ubrania
Pod firmy podjezdzaja Polacy na polskich blachach ale biedy to ja nie widze.Auta duzo droższe niz posiadaja holendrzy...
[ Dodano: Nie Gru 19, 2010 7:57 pm ]
W ogole to zazynam myslec ,ze Polacy sa postrzegani jako ciemna masa.Ktora ma ciezko i szybko pracowac.Ma mieszkac w obozie hotelowym i byc na telefon w gotowosci jak pogotowie.
Najgorsze jest to ,ze czlowiek chcialby zyc normalnie to ma utrudnione zadanie.Bo widza w nim tylko Polaka z hotelu nie odmawiajacego alkoholu...
Ostatnio w Albert Hejn byly strajki jedni zyskali a co z reszta?Dlaczego reszta uciskanych sie nie dolaczyla skoro tak im zle?Dlaczego pracownicy biur pracy siedzieli i robili w portki.Czyli taka sytuacja im odpowida chce byc tani ale szybki |
|
|
|
|
janosik
PRZYJACIEL FORUM

|
Wysłany: Nie Gru 19, 2010 10:12 pm
|
|
|
Cytat: | Wlasnie przeczytalem wywiad z pania Prof. Krystyna Iglicka w ostatnim numerze "Po polsku" http://www.popolsku.eu/fi...olsku_92_NL.pdf na stronie 15.
Musze przyznac ze udzielil mi sie pesymizm tej pani. Jedna z jej obserwacji jest, ze pracownicy z Polski maja lamane nie tylko prawa pracownicze ale i podstawowe prawa czlowieka. Po rozmowie z przedstawicielami rzadu holenderskiego jest ona pesymistka odnosnie rozwiazania tych problemow przez "brunatny" rzad holenderski. Uwaza rowniez, ze rzad polski bedzie teraz bardziej zajety wyborami niz polakami w Holandii. |
Nihil novi. Pisze o tym na forum Niedzieli juz od 2006 roku. Z moich obserwacji wynika tylko jedno, ze jest coraz to gorzej. Pisalem tuz przed otwarciem rynku pracy, ze Holandia i jej rynek pracy nie sa jeszcze gotowe, a teraz wychodza wszystkie mankamenty tego posuniecia. Jak wtedy mowilem o tym, ze m.in. polscy pracownicy nie beda w sposob "odpowiedni chronieni" (traktowani na rowni) to wszyscy patrzyli na mnie jak na wariata. Moze ktos z Was pamieta akcje ZZ FNV Bondgenoten "Gelijk werk, gelijk loon"? No to teraz mamy to czego tak bardzo chcielismy.
Cytat: | Ja zgadzam sie z opinia pani profesor, ze sytuacja Polakow w Holandii jest duzo gorsza niz w Wielkiej Brytanii, Irlandii czy jakimkolwiek innym kraju Unii Europejskiej. |
A ja sie nie zgadzam. Wszedzie jest podobnie. A problem wyzysku dotyczy nie tylko Nas, Polakow w Holandii. Podobnie a nawet gorzej jest chociazby z imigrantami z Afryki w Hiszpanii i we Wloszech.
Cytat: | Proponuje ona, ze jedyne co moze poprawic nasza sytuacje to zrobienie wielkiego halasu wokol naszej sytuacji w Holandii. |
Halas? Glosny sprzeciw? Moze manifestacje lub piknik? I co to ma nam dac? Problem imigracji jest bardziej zlozony niz sobie to Pani prof. chyba wyobraza, bo jak sama mowi i tu cytuje Cytat: | ... W końcu większość problemów migrantów będzie można rozwiązać. Wierzę tu, może NAIWNIE, w siłę edukacji. |
Wedlug mnie problemem jest wciaz zla sytuacja na polskim rynku pracy i dalszy naplyw imigrantow z Polski a w dalszej kolejnosci niska samoocena i BRAK SOLIDARNOSCI. Terazniesze pokolenie "sumiennie pracuje" na swoja (Polska) opinie. Juz teraz wstydzimy sie za samych siebie a co dopiero beda mowic i czytac o polskiej emigracji/imigracji przyszle pokolenia.
Wskazowka - zacznijmy na poczatek sami od siebie.
Pozdrawiam. |
_________________ IT IS BETTER TO FIGHT FOR SOMETHING THAN LIVE FOR NOTHING - GEN.PATTON
www.polstore.nl - strona poświęcona wspaniałej rasie jaką jest Długowłosy Owczarek Niemiecki |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 12:26 pm
|
|
|
Gryzomir napisał/a: | Moja misja od Boga to ostrzec innych przed popelnieniem tego samego bledu. |
to chyba nie znasz metalnosci swoich rodakow. Im bardziej ich zniechecasz lub czegos zabraniasz tym bardziej tego pragna i daza roznymi drogami by to osiagnac. Gryzomir napisał/a: | Pokazali swoj slaby punkt. | to juz polacy zrobili z "premedytacja "ze tak powiem . Gryzomir napisał/a: | to niech nas przestana sciagac. | nikt tu nas nie sciaga . Kazdy decyduje sie na przyjazd do NL z wlasnej nie przymuszonej woli , a takie odpowiedzi jak " ...przyjechalem tu za chelebem ...." czy "...nie mailem innego wyboru ..." czy "... sytuacja mnie zmusila ...."itd nie przemawiaja do mnie . Jest wiele innych panstw ktore maja otwarte granice i zatrudniaja takze polakow . Wiec jesli tu jest tak zle powiedz mi czemu ludzie ktorzy wyjechac z PLnie wybrali innego panstwa lub czemu nadal tu siedza a nie szukaja "lepszego zycia( chleba ) "gdzies indziej? janosik napisał/a: | Holandia i jej rynek pracy nie sa jeszcze gotowe | Nie zgodze sie z tym , rozejzyj sie ile nacji jest w NL i czy sa lamane jej prawa pracownicze , czy sa lamane prawa czlowieka ?
Ja raczej bym powiedziala ze Polacy nie sa gotowi na otwarte granice i zagraniczny rynek pracy oraz co sie z tym wiaze kulture innych panstw. W tym cytacie piszesz Holandia , ja bym powiedziala"polskie biura pracy czyli polacy lub jak kto woli rodacy . janosik napisał/a: | Jak wtedy mowilem o tym, ze m.in. polscy pracownicy nie beda w sposob "odpowiedni chronieni" (traktowani na rowni) to wszyscy patrzyli na mnie jak na wariata. | Jak pamietam na poczatku bylo inaczej jak teraz ale czy tylko Holendrzy zawinili ? No nie calkiem tak jest . Powiem jeszcze raz rozejzyj sie wokolo , posluchaj co sie dzieje w polskim srodowisku jak oni traktuja gosodarzy. Osobiscie czesto slyszalam jak sa bluzgani Holendrzy i jak sa traktowani przez polakow . Czy uwazasz ze to jest ok ? Znasz cos takiego ?
Traktuj blizniego swego jak sam chcesz byc traktowany lub nie czyn innemu co tobie nie mile . janosik napisał/a: | Wedlug mnie problemem jest wciaz zla sytuacja na polskim rynku pracy i dalszy naplyw imigrantow z Polski a w dalszej kolejnosci niska samoocena i BRAK SOLIDARNOSCI. | po czesci zgodze sie z toba , opowiem ci pewne zdarzenie.
Znajomy otworzyl calkiem durza firme , zapotrzebowanie na praconikow na rozruch +/- 25 osob (w calosci okolo 100 ) . poszedl do urzedu pracy z zapytaniem czy nie maja dla niego ludzi .Na umowiona rozmowe i prace podjerzdza pewen pan ( merolem ) pyta o zarobki , w odpowiedzi dostaje 3200 -3400 netto na poczatek oczywiscie .
Na co pan usmiecha sie pod nosem wstajac z krzesla mowi panie za te smieszne pieniazki to ja robic nie bede wlasnie z NL przyjechalem a jak mi sie skonczy holenderski zasilek to wracam do NL . A co do braku solidarnosci to zgodze sie z Toba nie tylko w 100 % ale i 100000000 % . |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
Ostatnio zmieniony przez Miep Pon Gru 20, 2010 12:30 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
MAARIT
Pomogła: 9 razy Wiek: 56 Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 479
|
Wysłany: Pon Gru 20, 2010 12:35 pm
|
|
|