NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie z Urz. Skarbowym!
Autor Wiadomość
Patient 
Poczatkujacy
Patient

Wysłany: Pon Sty 24, 2011 10:40 pm   Rozliczenie z Urz. Skarbowym!

Witam wszystkich!
Widze, ze ostatnio dosc goracym tematem jest rozliczenie z US.
Ja rowniez mam do Was pytanie, a w zasadzie prosbe o wyjasnienia nastepujacej kwestii:
W minionym roku 2010 pracowalam na pol rocznym kontrakcie w hotelu. Do V 2010 pracowalam w Polsce, w Polsce mam caly czas staly meldunek. Mam dylemat, wg prawa polskiego powinnam rozliczyc sie w PL, bo tam mam staly meldunek. Wiec wszystkie dochody, bez roznicy czy pochodzily one z PL czy z zagranicy powinnam rozliczyc w PL.
Ostatnio jednak zasiegalam porady holenderskiej ksiegowej ktora tlumaczyla mi, ze wszystkie dochody moge rozliczyc w NL, moze miala na mysli tylko dochody z NL?, glownie chodzi o zwrot nadplaconego podatku. Tlumaczyla rowniez ze korzystniej bedzie mi sie rozliczyc w NL niz PL. Podkreslam ze moje tzw. centrum interesow za rok 2010 bylo w PL. Wiec czy istnieje mozliwosc ze za rok 2010 moge rozliczyc sie dwa razy? w PL ze wszystkich dochodow, a w NL tylko z dochodow uzyskanych bezposrednio tutaj (w Holandi nadal przebywam).
Inna kwestia: w 2007 r. tylko przez okres wakacji pracowalam w NL, ten dochod wraz z dochodem polskim zostal juz rozliczony w PL, rozumiem ze mozna cofnac sie 5 lat wstecz by odzyskac zwrot podatku zaplaconego w NL, mozna wiec go rozliczyc raz jeszcze skoro wszystko zostalo juz rozliczone w PL?

Z gory dziekuje za odpowiedz i wszelkie sugestie!
Pozdrawiam cieplo!

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Sty 24, 2011 10:57 pm   Re: Rozliczenie z Urz. Skarbowym!

Patient napisał/a:
Witam wszystkich!
Widze, ze ostatnio dosc goracym tematem jest rozliczenie z US.
Ja rowniez mam do Was pytanie, a w zasadzie prosbe o wyjasnienia nastepujacej kwestii:
W minionym roku 2010 pracowalam na pol rocznym kontrakcie w hotelu. Do V 2010 pracowalam w Polsce, w Polsce mam caly czas staly meldunek. Mam dylemat, wg prawa polskiego powinnam rozliczyc sie w PL, bo tam mam staly meldunek. Wiec wszystkie dochody, bez roznicy czy pochodzily one z PL czy z zagranicy powinnam rozliczyc w PL.
Ostatnio jednak zasiegalam porady holenderskiej ksiegowej ktora tlumaczyla mi, ze wszystkie dochody moge rozliczyc w NL, moze miala na mysli tylko dochody z NL?, glownie chodzi o zwrot nadplaconego podatku. Tlumaczyla rowniez ze korzystniej bedzie mi sie rozliczyc w NL niz PL. Podkreslam ze moje tzw. centrum interesow za rok 2010 bylo w PL. Wiec czy istnieje mozliwosc ze za rok 2010 moge rozliczyc sie dwa razy? w PL ze wszystkich dochodow, a w NL tylko z dochodow uzyskanych bezposrednio tutaj (w Holandi nadal przebywam).
Inna kwestia: w 2007 r. tylko przez okres wakacji pracowalam w NL, ten dochod wraz z dochodem polskim zostal juz rozliczony w PL, rozumiem ze mozna cofnac sie 5 lat wstecz by odzyskac zwrot podatku zaplaconego w NL, mozna wiec go rozliczyc raz jeszcze skoro wszystko zostalo juz rozliczone w PL?

Z gory dziekuje za odpowiedz i wszelkie sugestie!
Pozdrawiam cieplo!

musisz zlozyc PIT w PL..bo masz w Pl ostrodek interesow i bylas w kraju dluzej niz 183 dni... ksiegowa mowila Ci zle - tzn dobrze jesli chodzi o NL urzad skarbowy..ale genralnie jest tak,ze w twoim wypadku wiekszy podatek zaplacisz w NL.

sprawa jest prosta jesli zaplacilas juz podatek za ta czesc roku co pracowalas w NL do holenderskiego Nl to w PITcie wykazujesz tylko podatek do zaplaty od polskich zarobkow a w sekcji od zagranicy wykazujesz ile zaplacilas pdoatku w NL, robisz roznice miedzy sumami podatkow naleznych w PL i NL i tyle...poszukaj na forum juz opisywalem jak to sie robi

Patient 
Poczatkujacy
Patient

Wysłany: Wto Sty 25, 2011 8:24 pm   

Paco, Dzieki wielkie za podpowiedz!
Rozumiem, ze w NL rozliczam sie z dochodu osiagnietego tutaj, a w PL tylko z dochodu z Polski, z zaznaczeniem jaka kwote podatku z zagranicy zaplacilam juz w NL ?

Pozdrawiam cieplo!

Wysłany: Wto Sty 25, 2011 9:41 pm   

Patient napisał/a:
Paco, Dzieki wielkie za podpowiedz!
Rozumiem, ze w NL rozliczam sie z dochodu osiagnietego tutaj, a w PL tylko z dochodu z Polski, z zaznaczeniem jaka kwote podatku z zagranicy zaplacilam juz w NL ?

Pozdrawiam cieplo!

jak mowilem juz doklandie opisalem to na forum co i jak ale generalnie tak. w PIT 37 albo 38 normlanie robisz sekcje dla dochodow PL a pozniej dalej tam masz kilka linijek apropo dochodu zagranica i wedle odpowiedniej metody (dla Nl roznica sum podatkow) obnliczasz ile bys zaplacila podatku od zarobkow NL wedle PL stawek pdoatkowych i przeliczasz na PLN podatek zaplacony w NL...robisz roznice i jak wychodzi <0 to nic nie placisz jak wychodzi wieksze niz zero tyle musisz zaplacic...

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Wto Sty 25, 2011 9:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 25, 2011 10:54 pm   

.:Paco:. napisał/a:
obnliczasz ile bys zaplacila podatku od zarobkow NL wedle PL stawek pdoatkowych i przeliczasz na PLN podatek zaplacony w NL...robisz roznice i jak wychodzi <0 to nic nie placisz jak wychodzi wieksze niz zero tyle musisz zaplacic...

pozdrawiam

A jak wyjdzie >0 to przypadkiem nie deklarujesz tego jako odliczenia w zał. PIT/O, dział C:
4. Ulga, o której mowa w art.27g ustawy
... i nic nie płacisz?

pozdr.

Wysłany: Wto Sty 25, 2011 11:21 pm   

kgy napisał/a:
obnliczasz ile bys zaplacila podatku od zarobkow NL wedle PL stawek pdoatkowych i przeliczasz na PLN podatek zaplacony w NL...robisz roznice i jak wychodzi <0 to nic nie placisz jak wychodzi wieksze niz zero tyle musisz zaplacic...

pozdrawiam

A jak wyjdzie >0 to przypadkiem nie deklarujesz tego jako odliczenia w zał. PIT/O, dział C:
4. Ulga, o której mowa w art.27g ustawy
... i nic nie płacisz?

pozdr.

nie....wyraznie nawet w PIT jest napisane (czy instrukcji do PIT),ze jak wieksze od zera to jest kwota naleznego podatku. dodatkowo to samo jest napisane w metodzie o podwojny opodatkowaniu miedzy holandia a PL....

niestety nie ma tak,ze mozna sobie umozyc podatki...jest albo <0 i nic sie nie placi albo 0< i wtedy sie placi..

sprawa jest troche bardziej skomplikowana przy wypelnianiu kiedy malzonkowie sie razem rozliczaja ale chyab tutaj nie o tym mowa
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Wto Sty 25, 2011 11:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sty 25, 2011 11:36 pm   

nie....wyraznie nawet w PIT jest napisane (czy instrukcji do PIT),ze jak wieksze od zera to jest kwota naleznego podatku. dodatkowo to samo jest napisane w metodzie o podwojny opodatkowaniu miedzy holandia a PL....

niestety nie ma tak,ze mozna sobie umozyc podatki...jest albo <0 i nic sie nie placi albo 0< i wtedy sie placi..

Nie chce się jakoś mocno upierać, bo nie czuje się tu mocny. Ale generalny cel przyświecający ustawodawcy był taki, aby uniknąć podwójnego opodatkowania - czy to w metodzie proporcjonalnej, czy wyłączania z progresją.
1. O ile dochody z Holandii nie spowodują wejścia na wyższy próg podatkowy, to należny podatek nie powinien być zwiększony.
2. Kolejna rzecz - od dochodu odlicza się diety naliczone w odpowiedni sposób (-->google)
3. Odliczyć można również składki zdrowotne, ale o ile nie przekraczasz progu, to nie praktykuje się tego (bo i tak w zał. O odliczasz całą "górke")

Źródła:
1. http://www.izbaskarbowa.l...5779-160334.pdf
- ostatnie zdanie mówi o odliczeniu, czyli jak to nazwałeś - umorzeniu podatku ;)
2. http://www.us-krzyki.wroc.pl/index.php?id=48

O ile pamiętam to rozliczałem się metodą wg. linku (1). Wyliczyłem teoretyczny podatek wg. wyłączenia z progresją (przy pomocy programu do pitów), następnie wg. właściwej już dla Holandii metody proporcjonalnej. Wyszła różnica w postaci kilku stówek, które sobie odjąłem w zał. PIT/O. Dzwoniłem potem do skarbówki - przeszło sprawdzenie, dostałem jeszcze zwrot z ulgi internetowej. Fakt - mają jeszcze 4 lata żeby się przyczepić ;)

pozdr.

PS. Ta różnica to tzw. "ulga abolicyjna".
Ostatnio zmieniony przez kgy Wto Sty 25, 2011 11:43 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Wysłany: Śro Sty 26, 2011 8:50 am   

kgy napisał/a:

Nie chce się jakoś mocno upierać, bo nie czuje się tu mocny. Ale generalny cel przyświecający ustawodawcy był taki, aby uniknąć podwójnego opodatkowania - czy to w metodzie proporcjonalnej, czy wyłączania z progresją.
1. O ile dochody z Holandii nie spowodują wejścia na wyższy próg podatkowy, to należny podatek nie powinien być zwiększony.
2. Kolejna rzecz - od dochodu odlicza się diety naliczone w odpowiedni sposób (-->google)
3. Odliczyć można również składki zdrowotne, ale o ile nie przekraczasz progu, to nie praktykuje się tego (bo i tak w zał. O odliczasz całą "górke")

Źródła:
1. http://www.izbaskarbowa.l...5779-160334.pdf
- ostatnie zdanie mówi o odliczeniu, czyli jak to nazwałeś - umorzeniu podatku ;)
2. http://www.us-krzyki.wroc.pl/index.php?id=48

O ile pamiętam to rozliczałem się metodą wg. linku (1). Wyliczyłem teoretyczny podatek wg. wyłączenia z progresją (przy pomocy programu do pitów), następnie wg. właściwej już dla Holandii metody proporcjonalnej. Wyszła różnica w postaci kilku stówek, które sobie odjąłem w zał. PIT/O. Dzwoniłem potem do skarbówki - przeszło sprawdzenie, dostałem jeszcze zwrot z ulgi internetowej. Fakt - mają jeszcze 4 lata żeby się przyczepić ;)

pozdr.

PS. Ta różnica to tzw. "ulga abolicyjna".

Wszystko pieknie ladnie tylko to sie odnosi jesli masz umowe pracy w PL i wyjezdzasz do pracy sluzbowo za granice a nie w przypadku kiedy sobie zyjesz w Holandii - odnosze sie tutaj do twojego pdfa. Bo jesli ktos mieszka w NL nie laczy sie wtedy dochodow z PL i NL tylko oblicza sie wszystko oddzielnie - sa zueplnie inne rubryki i inaczej sie wypelnia. Jesli Np pracowales w PL od stycznia do maja a pozniej juz na umowie NL od czerwca do grudnia powyzszy twoj opis jest zly, np. nie ma czegos takiego jak diety wtedy bo to tylko przysluguje polakom pracujacym z polska umowa...przeszlo Ci to bo zakombinowales i oni sie nie kapneli co sie naprawde z Toba dzieje w PL i w NL...takze to jest twoje RYZYKO jak sie zorientuja dostaniesz kare i tyle
Tez sprawdzalem to wszystko w 3 xurzedach (Lublin, Warszawa i Gdansk - tak dla pewnosci) i dostalem nawet odpowiedz na pismie do domu moich rodzicow,ze powyzsze nie jest dla osob zamiekszkalych za granica i instrukcje postepowania (tzn. na umowie o prace w innym kraju) - bo niby dlaczego mialbys dostawac(=odliczac diety) chocby za kazdy dzien bycia za granica?

2. Nie obliczas sobie pdoatku wedle dwoch roznych metod i robisz roznicy miedzy nimi...wybierasz tylko jedna metode - odpowiednia do danego kraju i wedle niej obliczasz skale podatku
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Śro Sty 26, 2011 9:09 am, w całości zmieniany 3 razy  

kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 26, 2011 9:53 am   

Wszystko pieknie ladnie tylko to sie odnosi jesli masz umowe pracy w PL i wyjezdzasz do pracy sluzbowo za granice a nie w przypadku kiedy sobie zyjesz w Holandii

Nieprawda! Jak wyjeżdzasz służbowo z um. o prace w Polsce, to przecież dalej zarabiasz w Polsce a nie w NL i problemu w ogóle nie ma. To nie ta sprawa ;) A przypominam że mówimy o specyficznej sytuacji - świeży wyjazd do Holandii oraz miniony rok, w którym pracowałeś w obu krajach będąc jeszcze rezydentem w Polsce.
Cytat:
Bo jesli ktos mieszka w NL nie laczy sie wtedy dochodow z PL i NL

Też nieprawda: http://podatki.gazetapraw...za_granica.html
W 2008 roku pracowałem w Holandii. Mam miejsce zamieszkania w Polsce. Czy muszę rozliczyć się z holenderskich dochodów?

Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, która łączy Polskę z Holandią, zawiera niekorzystną metodę rozliczenia. Według tej metody, tzw. metody proporcjonalnego odliczenia, dochody holenderskie należy połączyć z dochodami uzyskanymi w Polsce i od całości obliczyć podatek według skali. Następnie od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w Holandii. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany zagranicą.

Poza tym, co to znaczy "mieszka"? Stosuje się całkiem inne pojęcia, m.in. rezydencji i centrum życiowych interesów, ale póki co autorka pracowała "półrocznym kontrakcie" więc nie ma mowy o rezydencji.

Cytat:
oblicza sie wszystko oddzielnie - sa zueplnie inne rubryki i inaczej sie wypelnia.

Które konkretnie rubryki? W PIT36, przychód ze stosunku pracy - jest tylko jedna wspólna rubryka (45), niezależnie czy to kraj czy zagranica.

Cytat:
Jesli Np pracowales w PL od stycznia do maja a pozniej juz na umowie NL od czerwca do grudnia powyzszy twoj opis jest zly, np. nie ma czegos takiego jak diety wtedy bo to tylko przysluguje polakom pracujacym z polska umowa...

Już nie, ale z innego powodu - to już nie jest pobyt czasowy (>185 dni). Diet można odliczyć max. 30. Są pewne regulacje dlatego odsyłałem do googla, ale nieprawda że odliczenie diet przysługuje tylko w delegacji. Na czasowym pobycie też.
Źródło: http://www.pit.pl/nie_zaw...yce_pr_1691.php

Cytat:
2. Nie obliczas sobie pdoatku wedle dwoch roznych metod i robisz roznicy miedzy nimi...wybierasz tylko jedna metode - odpowiednia do danego kraju i wedle niej obliczasz skale podatku[

No więc jeszcze raz odsyłam do pierwszego linku z mojego poprzedniego posta.
Prośba: jeśli odpowiadasz, podeprzyj się źródłami i konkretami (np. która konkretnie rubryka).

Wysłany: Śro Sty 26, 2011 10:46 am   

kgy napisał/a:

Wszystko pieknie ladnie tylko to sie odnosi jesli masz umowe pracy w PL i wyjezdzasz do pracy sluzbowo za granice a nie w przypadku kiedy sobie zyjesz w Holandii

Nieprawda! Jak wyjeżdzasz służbowo z um. o prace w Polsce, to przecież dalej zarabiasz w Polsce a nie w NL i problemu w ogóle nie ma. To nie ta sprawa ;) A przypominam że mówimy o specyficznej sytuacji - świeży wyjazd do Holandii oraz miniony rok, w którym pracowałeś w obu krajach będąc jeszcze rezydentem w Polsce.

Czytaj ze zrozumieniem bo wszystko teraz pomieszales..dokladnie masz racje w 1 zdaniu ale Twoj opis z pdfami wlasnie dotyczy tej sytuacji - z odliczaniem diet itd. W PL mozna odliczyc tylko to (tyle) za okres umowy w PL...
kgy napisał/a:
Cytat:
Bo jesli ktos mieszka w NL nie laczy sie wtedy dochodow z PL i NL

Też nieprawda: http://podatki.gazetapraw...za_granica.html
W 2008 roku pracowałem w Holandii. Mam miejsce zamieszkania w Polsce. Czy muszę rozliczyć się z holenderskich dochodów?

Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania, która łączy Polskę z Holandią, zawiera niekorzystną metodę rozliczenia. Według tej metody, tzw. metody proporcjonalnego odliczenia, dochody holenderskie należy połączyć z dochodami uzyskanymi w Polsce i od całości obliczyć podatek według skali. Następnie od podatku obliczonego od łącznej sumy dochodów odlicza się kwotę równą podatkowi dochodowemu zapłaconemu w Holandii. Odliczenie to nie może jednak przekroczyć tej części podatku obliczonego przed dokonaniem odliczenia, która proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany zagranicą.

Poza tym, co to znaczy "mieszka"? Stosuje się całkiem inne pojęcia, m.in. rezydencji i centrum życiowych interesów, ale póki co autorka pracowała "półrocznym kontrakcie" więc nie ma mowy o rezydencji.

fakt tutaj mnie zlapales za slowko ale wlansie o to mi chodzilo..
kgy napisał/a:
Cytat:
oblicza sie wszystko oddzielnie - sa zueplnie inne rubryki i inaczej sie wypelnia.

Które konkretnie rubryki? W PIT36, przychód ze stosunku pracy - jest tylko jedna wspólna rubryka (45), niezależnie czy to kraj czy zagranica.

nie pamietam sa na 2 albo 3 stronie na samym dole w kwietniu CI powiem jak sie rozlicze
kgy napisał/a:
Cytat:
Jesli Np pracowales w PL od stycznia do maja a pozniej juz na umowie NL od czerwca do grudnia powyzszy twoj opis jest zly, np. nie ma czegos takiego jak diety wtedy bo to tylko przysluguje polakom pracujacym z polska umowa...

Już nie, ale z innego powodu - to już nie jest pobyt czasowy (>185 dni). Diet można odliczyć max. 30. Są pewne regulacje dlatego odsyłałem do googla, ale nieprawda że odliczenie diet przysługuje tylko w delegacji. Na czasowym pobycie też.
Źródło: http://www.pit.pl/nie_zaw...yce_pr_1691.php

US ma gdzies 185dni to,ze jestes dluzej nie znaczy,ze masz rezydencje podatkowa w innym kraju wystarczy,ze masz samochod w PL zarejstrowany czy mieszkanie cokolwiek albo zone juz uznaja PL jak kraj rezydencji...
kgy napisał/a:
ytat:
2. Nie obliczas sobie pdoatku wedle dwoch roznych metod i robisz roznicy miedzy nimi...wybierasz tylko jedna metode - odpowiednia do danego kraju i wedle niej obliczasz skale podatku[

No więc jeszcze raz odsyłam do pierwszego linku z mojego poprzedniego posta.
Prośba: jeśli odpowiadasz, podeprzyj się źródłami i konkretami (np. która konkretnie rubryka).

konkretnie wpisz sobie w google opis rozliczenia podatkowego z NL i dokladnie bedziesz mial opisane..ja nie mam czasu na takie p*i*e*r*d*o*l*y aby sie klucic teraz ale w kwietniu Ci wszystko opisze na swiezo a Ty odliczaj co chcesz

Podsumowujac rob sobie jak chcesz ja moge spac spokojnie bo wiem,ze nic nie kombinuje i nie staram sie zrobic US w konia a Ty widac,ze starasz sie odliczyc rozne rzcezy, ktore nie mialy prawa bytu - np skladke zdrowotna od PL dochodow mimo,ze juz byles na umowie NL i mieszkales w NL.

Patient wpisz sobie w google metode odliczenia proporcjonalnego i wszystko bedziesz miala od a do z
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Śro Sty 26, 2011 11:03 am, w całości zmieniany 3 razy  

kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 26, 2011 11:06 am   

konkretnie wpisz sobie w google opis rozliczenia podatkowego z NL i dokladnie bedziesz mial opisane..ja nie mam czasu na takie p*i*e*r*d*o*l*y aby sie klucic teraz ale w kwietniu Ci wszystko opisze na swiezo a Ty odliczaj co chcesz

Poziom dyskusji widzę że idzie w góre ;)

Do każdego mojego stwierdzenia podałem źródła, w odróżnieniu od Ciebie, nie pisałem też o ogólnikach że cośtam sie gdzieś robi bo JA tak robiłem :D . Jak również złapałem Cie na paru błędach (wcale nie jest to czepianie się słówek). Owszem interpretacja nie zawsze jest prosta.

W kwietniu będziesz się rozliczał z dochodów wyłącznie holenderskich, tu sytuacja jest banalna. Problemem są właśnie połączone dochody.

Pozdrawiam :)

Wysłany: Śro Sty 26, 2011 12:12 pm   

kgy napisał/a:

Poziom dyskusji widzę że idzie w góre ;)

Do każdego mojego stwierdzenia podałem źródła, w odróżnieniu od Ciebie, nie pisałem też o ogólnikach że cośtam sie gdzieś robi bo JA tak robiłem :D . Jak również złapałem Cie na paru błędach (wcale nie jest to czepianie się słówek). Owszem interpretacja nie zawsze jest prosta.

W kwietniu będziesz się rozliczał z dochodów wyłącznie holenderskich, tu sytuacja jest banalna. Problemem są właśnie połączone dochody.

Pozdrawiam :)

Jak wspomnialem wyzej, juz raz to kiedys opisalem an forum dokladnie z przykladami itd i nie bede opisywal drugi raz bo sie niechce szukac - czytaj dokladnie a sie nie zawiedziesz i zobaczysz tez,ze podawalem zrodla a teraz mam inne rzeczy na glowie - w kwietniu wroce do tematu. To,ze podales linki do pomieszanych przez Ciebie rzeczy, bo nie czytasz dokladnie, to interpretuj sobie jak chcesz. A zlapales mnie na slowku "mieszka" nic wiecej bo fakt pisalem to szybko...

I np jedna glupota co opisujesz to:
Cytat:
bo do zarobkow w PL jest sekcja D a zagranica sekcja H - pisze z glowy wiec zobacz dokladnie jak sie to nazywa konkretna sekcja. I wypelnia sie jeszcze dodatkowy PIT - apropo roznych metod opodatkowania zagranica.

Patient, sama wpisz sobie w google wyzej wspomniana metode i bedziesz miala wszystko wytlumaczone a Ty, kgy, odpisuj sobie co chcesz mnie naprawde to grzeje - wolny kraj..mowie Ci,ze krecisz i a sam moge spac spokojnie.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Śro Sty 26, 2011 12:28 pm, w całości zmieniany 4 razy  

guust 

Wysłany: Śro Sty 26, 2011 2:44 pm   

.:Paco:., zgadzam sie z toba....

z tego co pamietam, to wygladalo, tak ze ujawniam dochody z NL w polskim US (musialy byc przeliczane moje wplaty na zlotowki wg kursu z danego miesiaca)... w sumie wyszlo mi do doplaty kilka stowek, a spie spokojnie, nie wyobrazam sobie odliczania jeszcze czegokolwiek w polsce, internetu czy jakis delegacji....

jakas paranoja, a gdzie postwa obywatelska, tzn UCZCIWIE place podatki zeby drogi byly rowne, emeryci dostawali wyplaty, itd....

kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sty 26, 2011 3:30 pm   

guust napisał/a:
nie wyobrazam sobie odliczania jeszcze czegokolwiek w polsce, internetu czy jakis delegacji....

jakas paranoja, a gdzie postwa obywatelska, tzn UCZCIWIE place podatki zeby drogi byly rowne, emeryci dostawali wyplaty, itd....

Pracowałem 10.5 miesięcy w Polsce, więc jak najbardziej uczciwie skorzystałem z ulgi internetowej. Odliczenie diet - i tak pozostało bez wpływu, bo w Holandii zapłaciłem najwyższą stope podatku za te półtora miesiąca. Ulga abolicyjna (tutaj będe się upierał*) istnieje w przepisach podatkowych i ją zastosowałem. Fakt że wymagało to troche wysiłku - jeśli komuś nie chce się tego studiować, to może robić dobrowolne "dopłaty" na dziury w drogach :D

*) możemy się spierać jak się liczy tę ulgę, ale ona jest - jawnie ją zadeklarowałem i gdyby coś było nie tak, to już bym składał wyjaśnienia w skarbówce. Tymczasem potwiedzili że PIT jest OK.

pozdrawiam

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Sty 26, 2011 3:38 pm   

kgy napisał/a:
bo w Holandii zapłaciłem najwyższą stope podatku za te półtora miesiąca.

zeby zaplacic najwyzsza stope podatku to musialbys zarobic w te 1.5 miesiac powyzej 54k euro :P

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Odpowiedz do tematu