NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
huurtoeslag do zwrotu....
Autor Wiadomość
hoolio 
Gaduła
FSW ZACHÓD

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 6:16 pm   huurtoeslag do zwrotu....

Witam. w 2009 roku wynajmowalem mieszkanie z moja dziewczyna w Hadze. To byly nasze poczatki w holandii. Dowiedzielismy sie ze mozemy sie starac o dodatek do czynszu. O pomoc w wyslaniu formularza poprosilismy firme rachunkowa zeby wszystko przebieglo jak należy. Prosilem ich zeby nie bylo zadnych kombinacji i zeby wszystko przebieglo legalnie. Powiedzieli nam ze moga zlozyc wniosek na moja dziewczyne bo ja zarabiam wiecej, dodali ze nalezy sie dodatek dla mojej dziewczyny poniewaz nie figurujemy jako partnerzy fiskalni. Teraz po dwoch latach okazalo sie ze prawie 7000eur musimy zwrocic bo ja rowniez mieszkalem w tym mieszkaniu. Obecnie wszystkie nasze zarobki ladujemy w nasz nowy domek, na ktory mamy kredyt hipoteczny. Praktycznie nic nam nie zostaje aby moc splacac te 7000. moja dziewczyna pracuje przez agencje i nie ma stalych zarobkow. Wg podzialu kredytu starczy jej tylko na splacenie swojej czesci hipoteki i zostaje ZERO... ja mam umowe o prace ale ja jestem jak by po za tematem bo wezwanie do zaplaty przyszlo na moja dziewczyne i to ona w oczach urzedu podatkowego jest oszustką. Co mozemy teraz zrobic? jedyne co mi przychodzi do glowy to podac do sądu biuro rachunkowe lub geemente za to ze ocknęli sie po dwoch latach i przydzielili nam cos czego nie powinni. Jak w ogole Panu w biurze rachunkowym przeszedl formularz w komputerze (podanie o huurtoeslag)? Powinna wyskoczyc odmowa. My nie ukrywalismy ze mieszkamy we dwoje a nawet wyslalem im umowe wynajmu na nas oboje. Jedyne swiatelko w tunelu to mozliwosc odwolania sie od wezwania do zaplaty. Tak napisalo nam Geemente. Ale co to da? Zdarza sie ze zmniejszaja dlug lub odstepuja od niego ???? Prosze was o podpowiedz co moge zrobic z tym tematem. ( I jesli moge prosic to oszczedzcie mi postow typu "....kolega mojego kolegi....." tylko konkretne porady ;)

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 7:27 pm   

ale jaki macie problem te 7tys euro dostaliscie to teraz je zwroccie
twoja dziewczyna nie jest oszustka tylko musicie zwrocic ten dodatek

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 7:52 pm   

taki tu system mają z dodatkami, przyznają na podstawie wpisanych do formularza danych, a za jakiś czas otrzymuje się definitywne rozliczenie.Do huurtoeslag liczy się dochód wszystkich osób zameldowanych w lokalu.
Dziewczyna nie jest traktowana jak oszustka,to normalna procedura.
Nic z tym nie zrobisz-trzeba oddać bo dodatek widocznie się nie należał.
Może jeszcze nie jest po terminie wpłaty i można ew. na 24 raty to jest ok. 292 miesięcznie.Zasady jak płacić na raty są na 2 stronie kartki z acceptgiro (ten żółty blankiet do wpłaty).Wrzuć skan albo foto do działu tłumaczeń jak nie będziesz pewny co tam pisze.Zamaż w komputerze swoje dane.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pon Sie 15, 2011 9:12 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Sie 15, 2011 7:53 pm   

hoolio,
Cytat:
Prosze was o podpowiedz co moge zrobic z tym tematem.

moge go przeniesc do kosza, bo sa juz takie tematy poruszane na forum

a tak powaznie, to nic nie zrobisz musisz zwrocic co nie twoje ...

( ͡° ͜ʖ ͡°).

nuta 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pon Sie 15, 2011 8:34 pm   

ale tu nie mialo zadnego znaczenia, ze nie byliscie partnerami fiskalnymi. licza sie dochody osob, ktore mieszkaja. teoretycznie pewnie moglbys podac do sadu biuro, ale pewnie marne szanse. jedyna rada, to poprosic belasting, zeby rozlozyli na raty.

flowerpower9 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 8:51 pm   

złóż wniosek jak wyżej już było pisane z prośbą o rozłożenie na raty, możesz też moim zdaniem nadmienić z prośbą o umorzenie części (masz tu niewielkie zanse, ale spróbować możesz).

Jeśli to biuro jest z Polski to możesz z powództwa cywilnego im założyć sprawę o wypłacenie zadośćuczynienia dla Ciebie. Najpierw możesz wysłać pismo do tego biura (oczywiście za zwrotnym potwierdzeniem odbioru), że z uwagi na to i na to oraz wprowadzenie Cie w błąd, doznałeś umówmy ię strat moralnych. Gdybyś chciał do Sądu to wiadomo, jakieś udokumentowane porady psychiatryczne dla Ciebie i dziewczyny przydałyby śię jako dowód w prawie (wiesz, depresja, kłopoty ze snem, nerwowość, ciągłe myślenie o tym itp.).

Ale reasumując, biura rachunkowe głupie nie są, a na pewno łakome na kasę, zaczną gadać bzdury, że Ty powiedziałeś, że dziewczy na sama tam mieszka, że źle ich poinformowałeś i takie tam gatki szmatki.

Sam musisz zdecydować co lepsze,szanse na pewno by były. Składając wniosek do Sądu w Polsce (jeśli oczywiście korzystałeś z Polskiego biura rachunkowego) musisz wpłacić pieniądze za założenie sprawy (bodajże przeważnie Sądy chcą ok. 5% od kwoty założonej sprawy).

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 9:12 pm   

hoolio,
na raty możesz jeśli nie minął termin wpłaty-bez wnioskowania wg. zasad z 2 strony pisma z acceptgiro,po terminie czy można na raty-ja nie wiem.

Ludzie o sądach zapomnijcie,sprawa przegrana,nic nie udowodnisz.
A koszty nie wielkie-one są ogromne.
Z drugiej strony to nie padłeś ofiarą umyślnego oszustwa-dodatek otrzymywaliście,wg. definitywnego rozliczenia na podstawie faktycznych przychodów się nie należał-trzeba oddać.

flowerpower9 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Sie 15, 2011 9:22 pm   

koszty nie są ogromne samego postępowania, ale kosztem są np. dżojeżdżanie na rozprawy do Polski i strata n. urlopu na to (o ile Sąd się nie zgodzi na rozpatrzenie w trybie zaocznym lub na ustanowienie pełnomocnika), ale generalnie z Holandi się w to bawić ...W sumie zwracasz nie swoją kasę, tylko coś co niesłusznie zostało pobrane.

Oddać kasę i tyle.

hoolio 
Gaduła
FSW ZACHÓD

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 4:14 am   

Dzieki za odpowiedz. W sumie to nigdy sie nie prosilem o zadne dodatki. Tylko i wylącznie ze wzgledu na to biuro podatkowe (holenderskie) dałem sie namówić. Teraz muszę płacić za błedy nie innych ludzi. Moim zdaniem te biura własnie po to są aby pomagać. W moim przypadku stało się inaczej. Dzieki za podpowiedzi. Jeśli jeszcze ktoś sie orientuje co zrobić jeśli ma sie hipoteke. Przecież nikt nie zmusi mojej dziewczyny do płacenia np 290€ za zwrot huurtoeslagu wzamian za płacenie hipoteki (a na obie wpłaty jej po prostu nie stać) ....

[ Dodano: Wto Sie 16, 2011 5:20 am ]
bejupi napisał/a:

Pomogłeś zaje...biscie. Wstrzymaj sie od głosu i nie nabijaj sobie postów. .....

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Wto Sie 16, 2011 6:21 am   

hoolio , partner fiskalny nie musi byc partnerem do dodatkow tzw toeslag partner , jesli ktos mieszka pod jednym adresem powyzej 6 miesiecy i jest sie tez tam zameldowanym to jest sie tak zwanym toeslag partnerem .
Dodatki sa wyplacane na zasadzie zaliczek a potem dopiero z rok czy dwa sa dokladnie sprawdzane dane i przychodzi wniosek ostateczny

powodzenia

Monika

najlepiej popros o rozlozenie tego na raty

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Sie 16, 2011 10:06 am   

hoolio napisał/a:
Przecież nikt nie zmusi mojej dziewczyny do płacenia np 290€ za zwrot huurtoeslagu wzamian za płacenie hipoteki (a na obie wpłaty jej po prostu nie stać) ....

jak bedzie trzeba to zmusi... komornik wejdzie jej na wyplate.. i co wtedy?? tylko niepotrzebne koszta ci dojda...

tak jak inny juz ci radzili... skontaktuj sie z Belastingdienst i popros o rozlozenie na raty... to nie powinnien byc problem...

hoolio 
Gaduła
FSW ZACHÓD

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 11:40 am   

Duuvelke napisał/a:
hoolio napisał/a:
Przecież nikt nie zmusi mojej dziewczyny do płacenia np 290€ za zwrot huurtoeslagu wzamian za płacenie hipoteki (a na obie wpłaty jej po prostu nie stać) ....

jak bedzie trzeba to zmusi... komornik wejdzie jej na wyplate.. i co wtedy?? tylko niepotrzebne koszta ci dojda...

tak jak inny juz ci radzili... skontaktuj sie z Belastingdienst i popros o rozlozenie na raty... to nie powinnien byc problem...

To jest jasne.... mialem na mysli ze mogl by jej sciagac za huurtoeslag ale wowczas byla by zmuszona przestac placic za hipoteke i co wtedy?? takie bledne kolo? Oczywiscie zloze wniosek o splate na raty mam tylko nadzieje ze to beda jakies normalne raty a nie np. 400eur/m acceptgiro jeszcze nie dostalem wiec nic mi nie proponowano. Narazie sprawa w toku a platnosc wstrzymana przez geemente do wyjasnienia.

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 11:54 am   

hoolio napisał/a:
To jest jasne.... mialem na mysli ze mogl by jej sciagac za huurtoeslag ale wowczas byla by zmuszona przestac placic za hipoteke i co wtedy??

Moze czegos nie rozumiem: czyli teraz macie dwa mieszkania, jedno wynajete na ktore dostajecie dodatek i jedno swoje na ktore macie hipoteke?
A na raty moga ci rozlozyc chyba max na dwa lata.

hoolio 
Gaduła
FSW ZACHÓD

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 3:26 pm   

mario007 napisał/a:
hoolio napisał/a:
To jest jasne.... mialem na mysli ze mogl by jej sciagac za huurtoeslag ale wowczas byla by zmuszona przestac placic za hipoteke i co wtedy??

Moze czegos nie rozumiem: czyli teraz macie dwa mieszkania, jedno wynajete na ktore dostajecie dodatek i jedno swoje na ktore macie hipoteke?
A na raty moga ci rozlozyc chyba max na dwa lata.

nie, nie.... teraz mamy wlasne mieszkanie a sprawa huurtoeslagu dot. mieszkania wynajmowanego w 2009 2010...

bejupi 

Wysłany: Wto Sie 16, 2011 4:16 pm   

hoolio napisał/a:
Dzieki za odpowiedz. W sumie to nigdy sie nie prosilem o zadne dodatki. Tylko i wylącznie ze wzgledu na to biuro podatkowe (holenderskie) dałem sie namówić. Teraz muszę płacić za błedy nie innych ludzi. Moim zdaniem te biura własnie po to są aby pomagać. W moim przypadku stało się inaczej. Dzieki za podpowiedzi. Jeśli jeszcze ktoś sie orientuje co zrobić jeśli ma sie hipoteke. Przecież nikt nie zmusi mojej dziewczyny do płacenia np 290€ za zwrot huurtoeslagu wzamian za płacenie hipoteki (a na obie wpłaty jej po prostu nie stać) ....

[ Dodano: Wto Sie 16, 2011 5:20 am ]
bejupi napisał/a:

Pomogłeś zaje...biscie. Wstrzymaj sie od głosu i nie nabijaj sobie postów. .....

jak nie zaplaci dziewczyna to jej z rozliczenia podatku nastepnego sciagna plus odsetki
ona placi hipoteke a twoje dochody to co? przeciez z nich mozecie splacic zwrot toeslagu
kase sie fajnie bralo ale z jej oddaniem juz sa problemy co?

Odpowiedz do tematu