Przesunięty przez: Gochna H Śro Sty 12, 2011 5:38 pm |
Sprawdz ile dostaniesz emerytury |
Autor |
Wiadomość |
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 8:26 pm Sprawdz ile dostaniesz emerytury
|
|
|
Witam
Mozna spradzic oficjalnie ile sie nalezy emerytury.
https://www.mijnpensioenoverzicht.nl
Ciezko sie dostac bo przeciazenie maja totalne ale sie jakos udalo.. |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 10:08 pm
|
|
|
darkis,
Cytat: | Mozna spradzic oficjalnie ile sie nalezy emerytury. |
mozna , bez posiadania DigiD ? |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Lip 2009 Posty: 338 Skąd: Zoetermeer
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 10:10 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | darkis,
Cytat: | Mozna spradzic oficjalnie ile sie nalezy emerytury. |
mozna , bez posiadania DigiD ? |
trzeba miec DigiD |
_________________ Mariusz |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Sob Sty 08, 2011 10:21 pm
|
|
|
NIesety Digi NIEZBEDNE..probowalem od 3 dni sie dostac na strone..i dopiero dzis sie udalo.. |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 9:53 am
|
|
|
ja na ta strone nie wchodzilem ale od holendra slyszalem ze emerytura z aow to jakies 600e na glowe dla malzenstwa lub jakies 1000e dla os samotnej lub co wybrala emeryture dla siebie tylko a jak ktos nie byl caly czas zameldowany to tego jest proporcjonalnie mniej wiec jakis kokosow nie ma chyba ze ktos z tym aow pojdzie mieszkac w tajlandii
dlatego tak wazne sa te pensioenfonds bez nich emeryturka bedzie mala |
|
|
|
|
Miep
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 311 Skąd: z domu
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 11:13 am
|
|
|
bejupi, ale w tym overzicht nie chodzi tylko o AOW . Wielu pracodawcow ma pension Fonds , w powyzszym linku mozna sprawdzic sume AOW i PF jaka sie juz uzbierala .Uwaga nie kazdy pracodawca ma PF a czasami zdaza sie ze pracownik nie chce oplacac PF i pozostaje tylko AOW.
Cytat: |
De meeste mensen zijn automatisch verzekerd voor de AOW
De AOW is een verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd. Het maakt dan niet uit wat uw nationaliteit is. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u 2% AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u van uw 15e tot uw 65e altijd verzekerd bent geweest. |
cytat pochodzi z
http://www.svb.nl/int/nl/...veel_aow_later/
a ponizej sa dokladne sumy jakie sa wyplacane po osignieciu wieku emerytalnego lub wypracowaniu lat koniecznych do osiagniecia emerytury
http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/bedragen/ |
_________________ Zyj!- powiedziala nadzieja - Bez ciebie nie moge - odparlo zycie ....... |
|
|
|
|
janzia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 12:15 pm
|
|
|
No nie wiem jak u was bo mi ubezpieczalnia po zakończeniu roku zawsze przysyła o ile mam więcej emerytury i nie muszę szukać w internecie.A z tą kasą nie trzeba Tajlandii szukać można i w Polsce przeżyć. |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 12:19 pm
|
|
|
janzia napisał/a: | No nie wiem jak u was bo mi ubezpieczalnia po zakończeniu roku zawsze przysyła o ile mam więcej emerytury i nie muszę szukać w internecie.A z tą kasą nie trzeba Tajlandii szukać można i w Polsce przeżyć. |
to nie jest wyciag z emerytury tylko roczne podsumowanie drugiego filaru(chyba tak to sie nazywa po Polsku) pensioen.
A to oczym my tu rozmawiamy to AOW czyli emerytura, a to dwie rozne rzeczy. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 12:23 pm
|
|
|
z pensioen fonds to tez moga byc jaja
po pierwsze teraz z tym kryzysem to dekking grad spadl paru funduszom ponizej 105% czyli tej granicy ustanowionej przez rzad i juz jest problem bo musieli ciac wyplaty emerytur
wiele funduszy jest na granicy 105% miedzy innymi moj ja siedze w bpl i tam tez sie zrobila masakra oczywiscie nie mieli jaj uciac emerytur wiec zrobili 2 rzeczy
1. pieniadze tych ktorzy oszczedzaja na emeryture nie przyniosly w 2010 zadnego zysku (tzn pewnie przyniosly ale ten zysk dali na emerytury ktore wyplacaja zlodziejstwo w bialych rekawiczkach)
2. powiekszaja skladke w 2010 bylo to bodajze 14% wynagrodzenia chyba netto w tym wiekszos mi placil pracodawca mnie to moze 3 lub 4 euro kosztowalo miesiecznie w tym roku to juz 16% ma byc w tym wiekszosc podwyzki wzial na siebei pracodawca dalej mnie to 4 euro na miecha wyjdzie ale w 2012 skladka ma juz wynosci 19% i juz to mnie po kieszeni dotknie bo 40-50euro to juz mnie miesiecznie wyniesie bye bye prawei darmowa skladko na emeryture
a i tej kasy na emeryture duzo nie bedzie jak bpl bedzie mi kradl zyski z kapitalu |
Ostatnio zmieniony przez bejupi Nie Sty 09, 2011 12:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
janzia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 1:10 pm
|
|
|
mario 007 ja mówie co mi zakład potrąca a moje dodatkowe opłaty to jest nadb udowa bo osobno płace do interpolis i od nich dostaie drugi filar |
|
|
|
|
mario007
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 1:17 pm
|
|
|
janzia napisał/a: | mario 007 ja mówie co mi zakład potrąca a moje dodatkowe opłaty to jest nadb udowa bo osobno płace do interpolis i od nich dostaie drugi filar |
SVB nie przysyla zadnych wyciagow dlatego stworzyli ta baze danych zeby kazdy kto tu mieszka i ma DigiD code mogl sprawdzic co i jak w sprawach emerytury, a takze drugiego filaru. |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 2:34 pm
|
|
|
mario007 napisał/a: | janzia napisał/a: | mario 007 ja mówie co mi zakład potrąca a moje dodatkowe opłaty to jest nadb udowa bo osobno płace do interpolis i od nich dostaie drugi filar |
SVB nie przysyla zadnych wyciagow dlatego stworzyli ta baze danych zeby kazdy kto tu mieszka i ma DigiD code mogl sprawdzic co i jak w sprawach emerytury, a takze drugiego filaru. | SVB nie przesyła zadnych wyciągów bo wysokość emerytury AOW nie zależą od wysokości wpłat,tylko od okresu mieszkania lub pracy w NL. Jeżeli ktoś zarabia 6tys miesięcznie płaci wiecej od tego co zarabia np.2tys,ale otrzyma tą samą wysokość AOW.Więc wyciągi dot. AOW sa do niczego niepotrzebne. |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 6:23 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | mario007 napisał/a: | janzia napisał/a: | mario 007 ja mówie co mi zakład potrąca a moje dodatkowe opłaty to jest nadb udowa bo osobno płace do interpolis i od nich dostaie drugi filar |
SVB nie przysyla zadnych wyciagow dlatego stworzyli ta baze danych zeby kazdy kto tu mieszka i ma DigiD code mogl sprawdzic co i jak w sprawach emerytury, a takze drugiego filaru. | SVB nie przesyła zadnych wyciągów bo wysokość emerytury AOW nie zależą od wysokości wpłat,tylko od okresu mieszkania lub pracy w NL. Jeżeli ktoś zarabia 6tys miesięcznie płaci wiecej od tego co zarabia np.2tys,ale otrzyma tą samą wysokość AOW.Więc wyciągi dot. AOW sa do niczego niepotrzebne. |
no nie wiem aow dla kazdego jest takie samo niezaleznie ile zarabia |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 6:57 pm
|
|
|
z tego co sie orietuje kazdy Nederlander po skonczeniu 65 roku zycia dostaje AOW, nie wazne ile zarabial , gdzie pracowal itd...
Ale ciekawe jako to jest z nami? |
|
|
|
|
bejupi
|
Wysłany: Nie Sty 09, 2011 7:56 pm
|
|
|
jak jestes zameldowany to tez dostaniesz troche mniej bo nie jestes tak dlugo jak holender ale tez dostaniesz |
|
|
|
|
|