NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Nie Lut 20, 2011 12:03 am
POWRÓT z dziećmi do POLSKI
Autor Wiadomość
hancia
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Lut 19, 2011 10:09 pm   POWRÓT z dziećmi do POLSKI

WITAM mam dwoje dzieci w wieku 10 i 15 lat chodzą do szkoły w HOLANDI OD 3 LAT chce wrócić do POLSKI Z powodów osobistych czy dzieci muszą powtarzać klasy w POLSCE ? Dodam że syn nie rozpoczoł szkoły w polsce powinien chodzi ć do 3 klasy w Polsce a córa skończyła tylko 5 klase powinna teraz kączyć 2 klase gimnazjum .chcę wrócic ale obawiam sie że dzieci bendą musiały zaczynać szkoły od początku nie chce im robić tej krzywdy .

mamqa 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 10:21 am   

hancia, a dlaczego nie skontaktujesz się z dyrektorem szkoły która Cię interesuje i z nim tego nie umówisz? Ja rozumiem że Polacy wyjeżdżający do Holandii zadają takie pytania z powodu problemów językowych ale w drugą stronę chyba takich problemów nie ma? Wiesz że to dużo zależy od tego co Twoje dzieci umieją, Holenderska edukacja jest troszkę za polską, ale może Twoje dzieci chodziły tutaj na douczanie w polskiej szkole. Dużo na pewno zależy od znajomości języka Polskiego. Skontaktuj się z dyrektorem i to z nim ugadaj się :)

Pozdrawiam:)

sloneczko19199 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 20, 2011 12:21 pm   

Proszę przemyśl podjęcie Swojej decyzji część ludzi mnie zlinczuje ale nie ma tu czyli Do Polski do czego wracać.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Nie Lut 20, 2011 1:14 pm   

hancia,

Cytat:
Rodzice składają do dyrektora szkoły podanie o przyjęcie dziecka do szkoły. Muszą dołączyć świadectwo lub zaświadczenie o ukończeniu szkoły /klasy za granicą. Dokumenty te powinny być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego (w praktyce jednak dokonują tego często nauczyciele języków obcych). Przyjmując dziecko do placówki oświatowej, jej dyrektor bierze pod uwagę wiek, liczbę lat uczęszczania do szkoły (w tym w Polsce) i klasę, którą ukończył kandydat.

W przypadku wątpliwości dotyczących złożonych dokumentów dyrektor może się zwrócić do pełnomocnika do spraw uznawalności świadectw i dyplomów w kuratorium oświaty. Nie oznacza to jednak, że szkoła może odmówić przyjęcia dziecka objętego obowiązkiem szkolnym.

Dyrektor szkoły po zebraniu niezbędnych dokumentów przeprowadza tzw. diagnozę wstępną, która umożliwi ocenę umiejętności i wiadomości dziecka i pozwoli przyjąć dziecko na podstawie świadectwa i wstępnej rozmowy. W jej trakcie uczeń i rodzice mogą przedstawić dodatkowe dokumenty o jego umiejętnościach i osiągnięciach w nauce.

Rodzice dziecka, które ukończyło za granicą np. szkołę będącą odpowiednikiem szkoły podstawowej w polskim systemie oświaty, mogą dokonać nostryfikacji świadectwa. Nie jest to jednak warunkiem niezbędnym do przyjęcia dziecka do szkoły w Polsce.

z tego artykulu http://www.metis.pl/content/view/777/27/

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu