NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zwrot podatku na inne konto
Autor Wiadomość
quasta 
Poczatkujacy
quasta

Wysłany: Czw Sie 13, 2009 9:49 am   Zwrot podatku na inne konto

Witam. Postaram się przedstawić sprawę najkrócej i jak najbardziej obrazowo. Od początku tj. od 2005 roku rozliczałem się w biurze podatkowym „Wianda” w Opolu. Dla niewtajemniczonych krótko wyjaśnię na jakiej zasadzie działa procedura zwrotu podatku: Pieniądze ze zwrotu podatku najpierw trafiają do pośrednika Wiandy, który następnie rozdysponowuje te pieniądze do osoby, której ten zwrot się należy.
Na początku 2008 roku będąc niezadowolonym przeniosłem się do innego biura gdyż od 2 lat nie mogłem uzyskać rozliczenia za 2006 rok. Pani w biurze powiedziała, że nie ma problemu wystarczy wysłać pismo do holenderskiego urzędu skarbowego z własnym nr konta. Jak się jednak okazało przyszedł zwrot ale nie na moje konto a na konto owego pośrednika. Pani w biurze powiedziała, że już to się zdarzyło co prawda nie w Wiandzie ale w innym biurze i wystarczy tym razem również napisać pismo, które US wystosuje do tego pośrednika aby zwrócił nienależnie wpłacone pieniądze. Mijają już prawie dwa lata a zwrotu brak. Jestem cały czas uspokajany, że zwrot będę miał ale po malu zaczynam w to wątpić. Moje pytanie brzmi: Co mógłbym jeszcze w tej sprawie zrobić. Jeżeli macie jakieś doświadczenia czy pomysły, proszę dajcie znać. Dzięki.

nollewska 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Sob Sie 15, 2009 3:43 pm   

Zadzwonic do urzedu podatkowego i zapytac o status rozliczenia za dany rok podatkowy, wtedy bedzie wiadomo czy jest juz wyplacony podatek, czy zeznanie jest w trakcie opracowania i trzeba czekac na zwrot podatku itp.
Mozna tez zapytac sie czy jest podany Twoj nr konta bankowego do dokonania przelewu. To Ty musisz podac ten nr konta bankowego, a urzednik moze tylko potwierdzic iz faktycznie jest ten nr konta bankowego lub powie, ze jest inny nr konta bankowego. W tym drugim przypadku jeszcze raz wyslac formularz do zmiany nr konta bankowego. No i cierpliwie czekac na pieniadze.

quasta 
Poczatkujacy
quasta

Wysłany: Sob Sie 15, 2009 10:35 pm   

nollewska napisał/a:
Zadzwonic do urzedu podatkowego i zapytac o status rozliczenia za dany rok podatkowy, wtedy bedzie wiadomo czy jest juz wyplacony podatek, czy zeznanie jest w trakcie opracowania i trzeba czekac na zwrot podatku itp.
Mozna tez zapytac sie czy jest podany Twoj nr konta bankowego do dokonania przelewu. To Ty musisz podac ten nr konta bankowego, a urzednik moze tylko potwierdzic iz faktycznie jest ten nr konta bankowego lub powie, ze jest inny nr konta bankowego. W tym drugim przypadku jeszcze raz wyslac formularz do zmiany nr konta bankowego. No i cierpliwie czekac na pieniadze.

Chyba źle się wyraziłem. Sytuacja jest bardziej skomplikowana. Decyzja o przyznaniu zwrotu już przyszła, czyli fizycznie pieniądze zostały wypłacone, z tym, że pomimo tego, że wraz z rozliczeniem podałem swój nr konta to jednak z winy prawdopodobnie urzędnika holenderskiego pieniądze zostały wypłacone dla biura podatkowego Wianda a mówiąc ściślej na jego pośrednika w Niemczech. Teraz juz na pewno jest w "aktach" mój nr konta bo dostałem przelewy za następne lata. Zawalił więc urzednik który jakby zignorował fakt, że już nie rozliczam się za pośrednictwem biura podatkowego Wianda tylko z innym biurem, który nie stosuje tego typu praktyki. Obecne biuro pośrednictwa z którego korzystam interweniuje w tej sprawie. Tłumaczą mi to tak: Wysyłamy pismo do urzedu skarbowego informując o zaistniałej sytuacji, rzekomo US w Holandii wysyła pismo do tego pośrednika w NIemczech o zwrot niezależnie wpłaconego zwrotu podatku. Pani z biura mnie uspokaja, że mieli już podobne sytuacje z innymi osobami i w końcu ten pośrednik zwracał pieniądze, a US przelewał pieniądze na konto osoby, które właściwie powinna otrzymać podatek. Co gorsze, Urząd nie ma żadnej mocy prawnej aby wyegzekwować te pieniądze, może jedynie wystsosowywać pisma.

P.S: Może interweniować w tym biurze Wianda? W końcu to ich pośrednik ma te pieniądze i coś nie chce ich zwrócić. Z tym, że ja od nich uciekłem bo byli nierzetelni. Jak tu teraz do nich się zwrócić??:(
Ostatnio zmieniony przez quasta Sob Sie 15, 2009 10:38 pm, w całości zmieniany 1 raz  

nollewska 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pon Sie 17, 2009 10:44 am   

Wydaje mi sie, ze skoro rozliczales sie prze biuro Wianda za dany rok podatkowy, to oni powinni zalatwic te sprawe. Jezeli natomiast pieniadze z urzedu przyszly na ich konto, ale za ten rok podatkowy nie rozliczalo Ciebie to biuro, to powinni albo zwrocic Tobie te pieniadze, albo tez odeslac do holenderskiego urzedu podatkowego. Tak czasami bywa, jak wspomniales nieuwaga holenderskiego urzednika i pieniadze trafily gdzie indziej. Wydaje mi sie, ze wszystko jest do odkrecenia.

krzych62 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 19, 2009 10:05 am   Re: Zwrot podatku na inne konto

Ja również miałem problem z belasting pisałem dzwoniłem aoni zawze to samo przez dwa lata czekac bedzie dobrze. Tak olewaja polaków! wreszcie poszedłem do znajomego Holedra ma działalność finansową. Zadzwonił zaraz były konkretne informacje napisał pismo w ciągo dwóch dni Belasting oddzwonił a po tygodniu była własciwa odpowiedz! byłem w szoku pozdrawiam powodzenia

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Kwi 05, 2013 6:23 pm   

uniqebypepe napisał/a:
Witam. Mam taki problem, iż w 2012 pewien księgowy w Holandii rozliczył mnie z podatku za 2011 rok. Jest on ksiegowym w firmie pośredniczącej w której pracowałam. Do tej pory nie otrzymałam żadnego pisma z Belastingu, nic , żadnej decyzji..Uzyskałam natomiast dzis telefoniczna informację z belastingu że moje pieniądze z rozliczenia zostały wypłacone w tamtym roku na jakieś Holenderskie konto, którego ja nie podawałam. Co mam zrobić w takiej sytuacji ??? możliwe że księgowy podal swoje konto i tam zostały przelane pieniądze ???? jakie pismo należy wysłać do Belastingu ??? Pomoże ktoś ???

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Pią Kwi 05, 2013 10:10 pm   

Gochna H napisał/a:
uniqebypepe napisał/a:
Witam. Mam taki problem, iż w 2012 pewien księgowy w Holandii rozliczył mnie z podatku za 2011 rok. Jest on ksiegowym w firmie pośredniczącej w której pracowałam. Do tej pory nie otrzymałam żadnego pisma z Belastingu, nic , żadnej decyzji..Uzyskałam natomiast dzis telefoniczna informację z belastingu że moje pieniądze z rozliczenia zostały wypłacone w tamtym roku na jakieś Holenderskie konto, którego ja nie podawałam. Co mam zrobić w takiej sytuacji ??? możliwe że księgowy podal swoje konto i tam zostały przelane pieniądze ???? jakie pismo należy wysłać do Belastingu ??? Pomoże ktoś ???

To "jakies holenderskie konto" moze byc posrednim kontem belastingu i u nich moga lezec te pieniadze. Kiedys dzwonilam w czyjejs sprawie i tez mnie poinformowano ze pieniadze zostaly przelane na holenderskie konto. Jak juz rozmawialam z kims z innego dzialu to sie okazalo, ze pieniadze zostaly przelane na konto polskie a tamto holenderskie konto to bylo "tussen rekening" z belastingu. Mysle ze powinnas/powinienes (?) dalej dociekac i konkretnie zapytac na jaki numer konta zostaly przelane pieniadze.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3
Ostatnio zmieniony przez Bronka Pią Kwi 05, 2013 10:11 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Estamos 

Wysłany: Sob Kwi 06, 2013 10:39 am   

Najprościej ze zwrotem podatku jest zrobić tak:

1) Jeśli rozliczałeś się poprzez jakieś biuro zmień numer konta na swoje. Jak? Wyślij im list z Twoim numerem a potem jak dostaniesz od nich list, odeślij podpisany.

2) Gdzie się rozliczać? W Holandii jest wiele księgowych, sam znam jedną (pozdrawiam przy tej okazji) która rozlicza i tylko rozlicza. Pyta czy podać numer konta holenderski itp. Można to łatwo z Nią przez internet załatwić wysyłając mailem jaaropgraaf.

Z mojego doświadczenia wiem że:
- Belasting jest omylny czasami, jednak zawsze odpowiednia reakcja listowna czy telefoniczna rozwiązuje problem. Czasem trwa to pół roku jednak potem jest spokój.

- większe problemy stwarzają firmy rozliczeniowe, szczególnie wtedy kiedy się z nich zrezygnuje.

To nie jest ogłoszenie. Jeśli ktoś ma jakieś problemy, w BG odnośnie zwrotu czy zorgtoeslag to chętnie mogę wam pomóc. Mam olbrzymi pakiet minut, którego i tak nie wydzwaniam a Belasting pracuje do 20 więc jeśli ktoś nie czuje się na siłach tam dzwonić i pytać chętnie pomogę. Nie chcę żadnych pieniędzy. Jeśli komuś pomogę, będę zadowolony bo samemu na początku też było mi ciężko.

uniqebypepe
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 06, 2013 10:54 am   

Estamos, hej, to może ty mi pomozesz..czy jest specjalny wzór pisma do belastingu czy mogę pismo napisać sama ? bo przez telefon nie mogę się dogadać, nie znam dobrze języka...chciałabym się dowiedzieć coś na temat mojego rozliczenia na czyje konto zostały wypłacone moje pieniądze i co dalej z tym robić ?

Estamos 

Wysłany: Sob Kwi 06, 2013 11:06 am   

Nie, nie ma wzoru.
Mam swoje pismo, które wysyłali moi znajomi (około 9 osób) wszystkim Belastingdienst zmienil konto po około 10 tygodniach.

Napisz mi na priv swój email, to Ci wyślę takie pismo tam też spróbujemy Twój problem rozwiązać.

oszukanyy
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sty 18, 2014 4:55 pm   Oszusci zwrot ubezpieczenia

umiesciles juz taki post na forum
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Sty 18, 2014 4:57 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu