Praca dorywcza w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
Manifestus
Poczatkujacy

Wiek: 37 Dołączył: 07 Cze 2009 Posty: 10 Skąd: Hamont (BE)
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2011 1:34 pm Praca dorywcza w Holandii
|
|
|
Witam.
Moja znajoma pracuje i mieszka w Belgii. Znalazła jednak pracę dorywczą w Holandii (jeszcze nie podpisała umowy). W sumie może zarobi nieco ponad 200 e miesięcznie.
Czy musi wykupić ubezpieczenie w Holandii?
Jeżeli tak, to raczej nie ma sensu się tam ładować, skoro połowa wypłaty na ubezpieczenie.
Pozdrawiam. |
|
|
Hera
MODERATOR Hera

Pomogła: 8 razy Wiek: 53 Dołączyła: 11 Maj 2007 Posty: 952
|
Wysłany: Śro Cze 08, 2011 3:16 pm
|
|
|
Myślę że nie musi wykupywać ubezpieczenia w NL skoro mieszka i pracuje w Belgii. Ma pewnie ubezpieczenie zdrowotne opłaca w Belgii, tam gdzie ma stale zameldowanie oraz stalą pracę. |
_________________ Nigdy nie poddawaj się kiedy zgaśnie światło
Gdy cię walnie życia pięść
Nigdy nie poddawaj się dzisiaj nie jest łatwo
Jutro będzie lepszy dzień |
|
|
|
|
Manifestus
Poczatkujacy

Wiek: 37 Dołączył: 07 Cze 2009 Posty: 10 Skąd: Hamont (BE)
|
Wysłany: Sob Cze 11, 2011 11:47 am
|
|
|
Ja również jestem zameldowany w Belgii, ale mam stałą pracę w Holandii. Płacę ubezpieczenie w Belgii (ok 10 e miesięcznie) i 104.5 miesięcznie w Holandii.
Jeżeli przy tak małych zarobkach (te 200e/m) trzeba płacić tak duże ubezpieczenie, to lepiej nie pracować i zostać w Belgii. |
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Sob Cze 11, 2011 1:13 pm
|
|
|
Witam,
Tylko z tego co mi sie zdaje można sie starać o dof do ubezp jeśli ma sie dochody w Nl ( ale nie wiem czy osoba mająca meldunek w Belgi )
Wtedy ubezp kosztuje ok 90 euro a dof 60-70 więc tak naprawdę koszt ubezp to 20-30 euro bo jeśli dof sie nie należy to chyba nie ma sensu płacic 90 euro za ubezp jak sie zarobi ok 200 euro ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
adamek88
Gaduła
|
Wysłany: Sob Cze 11, 2011 2:46 pm
|
|
|
Beny.rac, to się możesz zdziwić jak przy takim dofinansowaniu przyjdzie Ci zapłacić za rok albo dwa fajną sumkę dla belastingu. Ja dostawałem tylko 35e dofinansowania a mam do zwrotu 700e za dwa lata. Nie mówię tutaj o osobie pracującej tylko kilka godzin jak koleżanka z belgi ale ogólnie bo widzę że często o tym dofinansowaniu wspominasz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Sob Cze 11, 2011 5:41 pm
|
|
|
Cytat: | Beny.rac, to się możesz zdziwić jak przy takim dofinansowaniu przyjdzie Ci zapłacić za rok albo dwa fajną sumkę dla belastingu. |
Mój dochód roczny nie przekracza 17500 euro brutto i tyle dof do ubezp wyliczyło mi biuro przez które te dof załatwiałem ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
|