Przesunięty przez: Gochna H Śro Lut 09, 2011 11:02 am |
Dofinansowanie do przedszkola |
Autor |
Wiadomość |
kulkowska9
Poczatkujacy justysia9
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 9:22 am Dofinansowanie do przedszkola
|
|
|
Witam,
Chciałabym się dowiedzieć jakie warunki trzeba spełniać żeby dostać dofinansowanie z Belastingdienst do przedszkola.
Mamy rocznego synka, mąż ma Klussenbedrijf a ja nigdy tutaj nie pracowałam. Czy mimo to możemy starać się o to dofinansowanie?
Jeżeli ktoś wie coś na ten temat bardzo proszę jakieś info.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
jso
Gaduła nad gadułami :-)

Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 963 Skąd: Amsterdam
|
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 11:34 am
|
|
|
zasada nr 1 - oboje rodzicow pracuja lub ucza sie |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 11:44 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | zasada nr 1 - oboje rodzicow pracuja lub ucza sie |
Właśnie sprawdziłem w tym formularzu co podałem i jeśli Gemeente lub UWV dopłaca do żłobka (np. z powodu uczęszczania na inburgeringscursus) to się nadal kwalifikuje, gdy drugie z partnerów pracuje. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
kulkowska9
Poczatkujacy justysia9
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 11:52 am
|
|
|
Dzięki,
sprawdziłam i niestety nie, muszę razem z mężem albo pracować albo otrzymywać jakiś wkład w opiekę na dzieci z UWV.
Praca teraz odpada, co nie co wiem o tym UWV, ale podobno jak nigdy tu nie pracowałam nie mogę się tam zarejestrować jako bezrobotna, prawda? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 11:55 am
|
|
|
jso napisał/a: | m4rcin napisał/a: | zasada nr 1 - oboje rodzicow pracuja lub ucza sie |
Właśnie sprawdziłem w tym formularzu co podałem i jeśli Gemeente lub UWV dopłaca do żłobka (np. z powodu uczęszczania na inburgeringscursus) to się nadal kwalifikuje, gdy drugie z partnerów pracuje. |
jest to przypadek po "lub" |
|
|
|
|
jso

|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 11:58 am
|
|
|
Rzeczywiście, to drugie zdanie jakoś nie doszło mi do świadomości. Przeczytałem je, ale w głowie została tylko pierwsza część. |
_________________ Dumny Polak |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 11:58 am
|
|
|
kulkowska9 napisał/a: | sprawdziłam i niestety nie, muszę razem z mężem albo pracować albo otrzymywać jakiś wkład w opiekę na dzieci z UWV.
Praca teraz odpada, co nie co wiem o tym UWV, ale podobno jak nigdy tu nie pracowałam nie mogę się tam zarejestrować jako bezrobotna, prawda? |
Co ma Ci dac zarejestrowanie sie jako bezrobotna? |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 11:59 am
|
|
|
jso napisał/a: | Rzeczywiście, to drugie zdanie jakoś nie doszło mi do świadomości. Przeczytałem je, ale w głowie została tylko pierwsza część. |
Nie wiem jak w wersji na rok 2011 ale na 2010 bylo napisane, ze przysluguje jesli rodzic nie pracuje ale uczy sie aby podniesc swoje kwalifikacje. |
|
|
|
|
kulkowska9
Poczatkujacy justysia9
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 12:01 pm
|
|
|
jeżeli uczęszczałabym na inburgeringscursus (to jest ten kurs co organizuje gmina tak?) a mój mąż pracowałby ( pracuje dla siebie, nie jest nigdzie zatrudniony) czyli mogłabym się starać o dofinansowanie z Belastingdienst?
A co do kursu, to dzwoniłam do gemeente i powiedziano mi że już takich kursów nie prowadzą, przynajmniej dla Polaków bo najpierw zapytała mnie się skąd pochodzę...
[ Dodano: Sro Lut 09, 2011 12:05 pm ]
Co ma Ci dac zarejestrowanie sie jako bezrobotna?[/quote]
A jakie warunki muszę spełniać aby się tam zarejestrować? |
|
|
|
|
AdG
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 10 razy Wiek: 42 Dołączyła: 04 Paź 2009 Posty: 85
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 12:06 pm
|
|
|
kulkowska9 napisał/a: | jeżeli uczęszczałabym na inburgeringscursus (to jest ten kurs co organizuje gmina tak?) a mój mąż pracowałby ( pracuje dla siebie, nie jest nigdzie zatrudniony) czyli mogłabym się starać o dofinansowanie z Belastingdienst? |
tak, jezeli spelnisz ich warunki, na odpowiedz czeka sie ok. 8 tygodni
Cytat: | A co do kursu, to dzwoniłam do gemeente i powiedziano mi że już takich kursów nie prowadzą, przynajmniej dla Polaków bo najpierw zapytała mnie się skąd pochodzę... |
zalezy w jakiej gminie, w Heerlen nadal takie kursy prowadza. |
_________________ don't hate me because you ain't me |
|
|
|
|
kulkowska9
Poczatkujacy justysia9
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 12:18 pm
|
|
|
AdG napisał/a: | kulkowska9 napisał/a: | jeżeli uczęszczałabym na inburgeringscursus (to jest ten kurs co organizuje gmina tak?) a mój mąż pracowałby ( pracuje dla siebie, nie jest nigdzie zatrudniony) czyli mogłabym się starać o dofinansowanie z Belastingdienst? |
tak, jezeli spelnisz ich warunki, na odpowiedz czeka sie ok. 8 tygodni
Cytat: | A co do kursu, to dzwoniłam do gemeente i powiedziano mi że już takich kursów nie prowadzą, przynajmniej dla Polaków bo najpierw zapytała mnie się skąd pochodzę... |
zalezy w jakiej gminie, w Heerlen nadal takie kursy prowadza. |
Heerlen, to zdecydowanie za daleko bo mieszkam niedaleko A-damu, a właśnie jestem w trakcie szukania jakiegoś kursu lub szkoły bo bardzo chcę się nauczyć języka.
[ Dodano: Sro Lut 09, 2011 12:21 pm ]
Czy mógłby ktoś napisać o UWV? Jakie warunki trzeba spełniać aby być tam zarejestrowanym? |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 12:42 pm
|
|
|
kulkowska9, a czego oczekujesz od uwv? |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
kulkowska9
Poczatkujacy justysia9
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 12:45 pm
|
|
|
zaq napisał/a: | kulkowska9, a czego oczekujesz od uwv? |
Tak jak na początku.... aby dostać dofinansowanie do przedszkola z Belastingienst muszę spełnić dwa warunki, pracować, albo otrzymywać dodatek na dziecko z UWV, więc dlatego moje pytanie. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Lut 09, 2011 12:55 pm
|
|
|
musialbys pracowac lub douczac sie.
A i tak dofinansowanie dostaniesz tylko na te godziny w ktorych uczeszczasz na kursy.
Obecnie drugi miesiac walkujemy temat dofinasowania do przedszkola bo moja zona ma stypendium doktoranckie i idzie narazie pod gorke. O jakims dodatku z UWV pisal moj ksiegowy ale nie znam szczegolow (jeszcze) |
|
|
|
|
|