NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wizzair z eindhoven do warszawy
Autor Wiadomość
myholland 
Nieśmiały użytkownik
myholland

Wysłany: Wto Sie 17, 2010 6:26 pm   wizzair z eindhoven do warszawy

Witam wszystkich.
Chciałabym zarezerwować sobie bilet lotniczy linii Wizzair z Eindhoven do Warszawy.
Wszystko pięknie łatwo ale chyba nie do końca.
Otóż nigdy tego nie robiłam (tzn nie rezerwowałam biletu przez internet ani nie leciałam nigdy samolotem).
Wiem że dla niektórych moje pytanie wyda się dziwne, ale chciałabym wiedzieć wszystko od kuchni jak to jest z rezerwacją , czy jest możliwe by lot ze względów ekonomicznych odwołali tuż przed odlotem lub dzień przed, czy ktoś latał tą trasą i czy są opóźnienia i samo bycie na lotnisku od strony kuchni czyli gdzie podejść co zrobić.
Mam nadzieję że ktoś życzliwy odpowie na moje pytania.Pozdrawiam.

jagodka 
Gaduła nad gadułami :-)
zona udomowiona

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 11:25 pm   Re: wizzair z eindhoven do warszawy

Wiem że dla niektórych moje pytanie wyda się dziwne, ale chciałabym wiedzieć wszystko od kuchni jak to jest z rezerwacją , czy jest możliwe by lot ze względów ekonomicznych odwołali tuż przed odlotem lub dzień przed,
wszystko jest mozliwe niekoniecznie z wizzairem
to z ich strony
wiecej znajdziesz tu
http://wizzair.com/useful...?language=PL#23

Cytat:
OPÓŹNIENIA, ODWOŁANIA I ZMIANY W ROZKŁADZIE LOTÓW
Opóźnienia
1. W przypadku lotu do 1500 km lub krótszego opóźnionego o 2 lub więcej godzin oraz lotu ponad 1500 km opóźnionego o 3 lub więcej godzin, pasażerowi przysługuje bon na bezpłatny posiłek o wartości adekwatnej do czasu trwania opóźnienia.
2. Jeśli opóźnienie przekroczy 5 godzin, oprócz w/w bonów na posiłek, pasażerowie będą uprawnieni do:
a. uzyskania noty kredytowej o wartości całkowitego kosztu rezerwacji za odpowiednie odcinki podróży i dodatkowo 20% tej ceny. Notę tę można wykorzystać na opłacenie dowolnego lotu Wizz Air w ciągu jednego roku; lub
anulowania rezerwacji i zwrotu ceny całkowitej za jaką został kupiony bilet, za część lub części nieodbytej podróży oraz za część lub części już odbyte, jeżeli lot nie służy już dłużej jakiemukolwiek celowi związanemu z pierwotnym planem podróży, wraz z, gdy jest to odpowiednie (np. w przypadku lotów połączeniowych), dokonania nowej rezerwacji lotu powrotnego Wizz Air lub innymi tanimi liniami lotniczymi na tej samej trasie do pierwszego miejsca odlotu, w najwcześniejszym możliwym terminie, w zależności od dostępności wolnych miejsc.
Wizz Air nie zapewnia usług wymienionych w pkt 1, jeżeli spowodowałyby one dalsze opóźnienie lotu.
3. Pasażerowi przysługują dwie bezpłatne rozmowy telefoniczne lub dwie przesyłki e mailem lub faksem. Jeżeli Wizz Air nie posiada możliwości zapewnienia pasażerom w/w rozmów telefonicznych lub form komunikacji, pasażer otrzyma zwrot kosztów dwóch rozmów telefonicznych w rozsądnej cenie na podstawie bilingu.
4. Jeżeli pasażer poniesie koszty zakwaterowania i/lub transportu z powodu długiego (całonocnego) opóźnienia lotu, Wizz Air dokona zwrotu kosztów tego typu, w rozsądnym przedziale cenowym, na podstawie odpowiednich faktur.
5. Wizz Air nie ponosi wobec Pasażera żadnej odpowiedzialności w przypadku, gdy przyczyną opóźnienia lotu jest siła wyższa.
Odwołanie lotu
6. W przypadku odwołania lotu przez Wizz Air pasażerowie są uprawnieni do:
a) wyboru jednej z następujących opcji:
(i) anulowania rezerwacji i zwrotu ceny całkowitej za jaką został kupiony bilet, za część lub części nieodbytej podróży oraz za część lub części już odbyte, jeżeli lot nie służy już dłużej jakiemukolwiek celowi związanemu z pierwotnym planem podróży, wraz z, gdy jest to odpowiednie (np. w przypadku lotów połączeniowych), dokonania nowej rezerwacji lotu powrotnego Wizz Air lub innymi tanimi liniami lotniczymi na tej samej trasie do pierwszego miejsca odlotu, w najwcześniejszym możliwym terminie, w zależności od dostępności wolnych miejsc;
lub
(ii) anulowania rezerwacji za podróż nieodbytą oraz dokonania nowej rezerwacji lotem liniami Wizz Air lub innymi tanimi liniami lotniczymi na tej samej trasie do miejsca docelowego;
lub
(iii) anulowania rezerwacji i uzyskania noty kredytowej o wartości całkowitego kosztu rezerwacji za odpowiednie odcinki podróży i dodatkowo 20% tej ceny. Notę tę można wykorzystać na opłacenie dowolnego lotu Wizz Air w ciągu jednego roku;
oraz
b) w przypadku dokonania nowej rezerwacji, jeżeli planowa godzina odlotu nowego lotu jest o co najmniej jeden dzień późniejsza od terminu odwołanego lotu, Wizz Air zwróci koszt zakwaterowania na jedną noc, w rozsądnym przedziale cenowym, na podstawie odpowiednich faktur. Prosimy o skorzystanie z wybranego hotelu; pracownicy obsługi naziemnej będą mogli polecić hotele w danej okolicy. Pasażer musi uzyskać faktury za zakwaterowanie, śniadanie oraz transport do i z hotelu;
oraz
c) dwóch bezpłatnych rozmów telefonicznych lub dwóch przesyłek e-mailem lub faksem (jeżeli Wizz Air nie posiada możliwości zapewnienia pasażerom w/w rozmów telefonicznych lub form komunikacji, pasażer otrzyma zwrot kosztów dwóch rozmów telefonicznych w rozsądnej cenie na podstawie bilingu);
oraz
d) odszkodowania w wysokości
(i) 250 EUR w przypadku lotów do 1500 km jeśli opóźnienie w miejscu przeznaczenia wynosi ponad 2 godziny;
(ii) 400 EUR w przypadku lotów od 1500 km do 3500 jeśli opóźnienie w miejscu przeznaczenia wynosi ponad 3 godziny.
(iii) Jeżeli nastąpiła zmiana rezerwacji na inny lot, a opóźnienie w miejscu przeznaczenia wynosi poniżej 2 godzin dla lotów do 1500 km lub poniżej 3 godzin dla lotów od 1500 km do 3500 km, kwota odszkodowania zostanie zmniejszona o 50%.
7. Odszkodowanie wymienione powyżej nie przysługuje pasażerowi, w przypadku gdy został poinformowany o odwołaniu lotu:
a. dwa tygodnie przed planowym terminem odlotu;
b. w okresie od dwóch tygodni do siedmiu dni przed planowym terminem odlotu i zaproponowano pasażerowi inny lot Wizz Air, który odbywa się nie wcześniej niż 2 godziny przed planowym czasem wylotu, a przylot nie później niż 4 godziny po planowym czasie przylotu;
c. w okresie krótszym niż siedem dni przed planowym terminem wylotu i zaproponowano pasażerowi inny lot Wizz Air, który odbywa się nie wcześniej niż na godzinę przed planowym czasem wylotu, a przylot nie później niż 2 godziny po planowym czasie przylotu.
8. Jeżeli Wizz Air nie będzie mógł się skontaktować z pasażerem w sposób podany przy rezerwacji, Wizz Air nie wypłaci pasażerowi odszkodowania.
9. Pasażer nie będzie uprawniony do odszkodowania w przypadku odwołania lotu z przyczyn niezależnych od Wizz Air (nadzwyczajne okoliczności).
10. Z chwilą zaistnienia któregokolwiek z wydarzeń określonych w niniejszej części, z wyjątkiem przypadków, gdy Konwencja, obowiązujące przepisy prawa lub Ogólne warunki przewozu stanowią inaczej, przedstawione powyżej możliwości są jedynymi uprawnieniami przysługującymi pasażerowi, zaś Wizz Air nie będzie ponosić wobec pasażera odpowiedzialności w jakimkolwiek innym zakresie.
11. Listę krajowych organów wykonawczych odpowiedzialnych za egzekwowanie praw pasażera oraz ich dane kontaktowe można pobrać tutaj.

Cytat:

czy ktoś latał tą trasą i czy są opóźnienia i samo bycie na lotnisku od strony kuchni czyli gdzie podejść co zrobić.
Mam nadzieję że ktoś życzliwy odpowie na moje pytania.Pozdrawiam.

wlasciwie to wszystko tutaj mozesz przeczytac
http://wizzair.com/useful...in/?language=PL

Cytat:
Pracownik punktu odpraw prosi o podanie imienia i nazwiska, kodu potwierdzenia oraz okazanie dokumentów podróży. Odprawiany bagaż jest ważony i wysyłany do luku bagażowego samolotu. Na końcu jest wydawana karta pokładowa.

Na lotnisku sa kolejki do tasm gdzie sie dokonuje odprawy, zazwyczaj stoja tam pracownicy lotniska i prosza o pokazanei biletu i wtedy moga cie pokierowac do ktorego stanowiska z tasmy masz sie udac. Sprawdz na ekranie nad tasmami czy jest tam napis z twoim numerem lotu i przewoznikiem.
Jezeli dostaniesz na e-mail potwierdzenie zakupu biletu mozesz pozniej dokonac odprawy przez internet on line check in. To jest szybsze niz stanie w kolejce na lotnisku. Wydrukuj i wez ze soba na lotnisko, po angielsku ten bilet nazywa sie boarding pass a holenderskie instapkaart. Odprawy prze internet mozesz zrobic na 24 godziny przed odlotem.
Jezeli nie zrobis ztego online mozesz zrobic na lotnisku. Zapytaj obsluge lotniska gdzi esie masz udac, oni sa naprwde bardzo pomocni i wszystko wyjasnia gdzi sie masz udac i w jakiej kolejnosci.

Jesli masz wiekszy bagaz to mozesz go oddac do bagazowni. Musisz pamietac aby byc przynajmniej 40 min przed odlotem w przeciwnym razie twoj bagaz moze nie wsiasc razem z toba do samolotu, moj raz zostal w amsterdamie bo bylam bardzo spozniona i w biegu wszystko robilam. Przylecial na drugi dzien. Mozesz ze soba wziasc do samolotu maly podreczny bagaz.

Nie mozna brac ze soba plynow, limit jest tylko chyba 100 ml, zadnych ostrych rzeczy. Najlepiej jest je oddac do bagazu ktory pojdzie do bagazowni.

Z biletem i paszpotrem idziesz dalej na xray i security. Wszystko wyjmujesz z kieszeni, monety, torbe, telefon, laptop, wierzchnie okrycie etc wyjmujesz na tasme xray, sama przechodzic przez metal detector drzwi i jesli zabibcza ochrona sprawdzi czy nei masz jakis metalowych rzeczy przy sobie.

I teraz juz tylko czekasz na samolot. Jestes w duty free wiec zakupy sa tansze. Jezlei kupisz teraz jakies napoje mozesz je wziasc ze soba na poklad.

Na tablicach beda wyswietlane informacje z numerami lotu, lotniskiem, godzina i informacja do ktorych drzwi/gate masz sie udac, gdzie bedzie podstawiony samolot. Bedzie informacja czy pasazerowie juz wchodza na poklad/boarding.
Beda tez na bierzaco informacje czy samolot ma opoznienie.

NAjpierw wchodza pasazerowie z dziecmi, specjalnej potrzeby i biznes klasy a pozniej reszta pasazerow. Nie wiem czy wizzair ma numeracje czy siadasz gdzie chcesz.
Najlepiej nie siadac przy skrzydle bo bedzie bardzo glosno.

Duzo jest mitow o tym jak to bardzo uszy bola w trakcie startu czy ladowania - przesadzone historie. Choc moze sa deliktni ludzie ktorym naprawde cisneinie dokucza. Wtedy po prostu przelyjak sline albo wez lizaka czy cukierka :)

W samolocie reszte stewardessy poinformuja co masz robic. Wylaczyc komorke i nie odpinac pasow dopoki nie bedzie to oznajmione ze juz mozna. Ja bardzo jestem uczulona na palantow ktorzy gdy ledwie samolot dotknie ziemi juz odpinaja pasy i wyjmuja swoje bagaze. Kiedys mialam tak sytuacje, podrozowalam sama z corka i wlasnie na chwile po wyladowaniu gdy samolot jeszcze nawet nie podjechal do gate juz wszyscy stali z bagazami w reku, ja bedac sama z corka troche wolniej sie zbieralam co nie bylo latwe przez ten potok ludzi przepychajacy sie jak bydlo byle najszybciej wyjsc z samolotu. Wyszlysmy gdy juz prawie samolot byl pusty tylko kilka starszych ludzi i my. Ale mialam ubaw widzac ze na tym lotnisku niestety trzeba wziasc autobus ktory podwiezie pasazerow do gate bo zatrzymal sie w znacznym odstepie od drzwi. I ci wszscy co to wystrzelili jak rakiety do wyjscia i tak musieli poczekac na reszte tych mniej sprawnych pasazerow :033:

Po wyladowaniu musisz odebraqc swoj bagaz, na ekranaqch beda informacje na ktorej tasmie beda bagaze z twojego lotu

i to chyba wszytsko

Na stronie wizzair jest bardzo duzo informacji jak to wszystko przebiega, co masz robic i gdzie isc.
I naprawde jesli czegos nie jestes pewna to zapytaj obsluge na lotnisku, oni po to tam sa by tobie pomoc :)
Ja pierwszy raz lecialam sama, majac 24 lata i tez mi bylo glupio bo sie wstydzilam ze nie wiem co mam robic i gdzie isc ale wolalam poprosic o pomoc niz przegapic samolot :) [/quote]

EdysiaK 

Wysłany: Śro Sie 18, 2010 6:36 am   

ja tam sama nie polece, wole leciec z kims kto juz to mial za soba, zeby wiedziec co i jak, bo pewnie o czyms bym zapomniala z nerwow :033:

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Śro Sie 18, 2010 8:17 am   

Edysia to naprawde nie jest takie skomplikowane.
Najlatwiej to isc na lotnisko do okienka Wizzair a oni juz zaprowadza czy nawet palcem pokaza co i gdzie zrobic.

Coccolinco 
Super gaduła

Wysłany: Śro Sie 18, 2010 9:08 pm   

Ja leciałem prawie 3 tyg temu pierwszy raz;
Był to lot do Wrocka.. jakąś godzinę wcześniej miał być lot do Katowic.. ale się nie odbył z przyczyn "technicznych" większość pasażerów (jak nie wszyscy) przebukowywali bilety na Wrocław.
W uszach dudniło 2 dni :D a do tego trochę przygłuchłem, powrót miałem po trzech dniach.. żułem gumę i było o "niebo" lepiej.
Dojazd na lotnisko i przelot zajął mi ok 6-7 godzin a jutro jadę autokarem do Opola.. 17 godzin :088:

:039:

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Śro Sie 18, 2010 9:38 pm   

2 dni? Naprawde, to masz bardzo wrazliwe uszy a moze tak pierwszy raz byl fatalny?

Cytat:
Bóle uszu
Podczas podróży samolotem ciśnienie powietrza się zmienia, najczęściej podczas lądowania, powodując bóle uszu. W razie zapalenia uszu, nosa lub zatok powinno się unikać latania samolotem, ponieważ mogą wystąpić dolegliwości z powodu nie wyrównania się ciśnienia. Jeżeli takie problemy pojawią się podczas lotu, radzimy skorzystać z kropli do nosa.
W razie bólu uszu prosimy spróbować następujących metod:

* ziewać lub przełykać;
* żuć gumę;
* zatkać nos i spróbować łagodnie wydmuchać powietrze przez nos.

http://wizzair.com/useful...ty/?language=PL

od zucia gumy tylko szczeka bedzie bolec ;) najlepiej wziasc cukierki lub lizaki bo tu przede wszystkim chodzi o to by przelykac sline.
Niektorzy zatykaja uszy palcami to im pomaga

Coccolinco 
Super gaduła

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 8:20 am   

No tak.. w pierwszą stronę było najgorzej.. powrót już lepiej wspominam ;)

myholland 
Nieśmiały użytkownik
myholland

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:21 pm   

dziękuję za pomoc, ale i tak mało z tego rozumiem, ponieważ nawet nie mam czasu zagłębiać się w wizzairowe stronki, bowiem korzystam z internetu 5 min dziennie, nie mam dostępu dlatego ważne było dla mnie dosłowne inf o tym co zrobic jak sie wejdzie na lotnisko, gdzie dalej sie udac itd..
a jeszcze mam pytanie, jeżeli zabukuję bilet to czy oni wysyłają mi coś co muszę wydrukować?
nie posiadam drukarki:(
i laptopa mogę zabrać razem z torebką jako bagaż podręczny?
jagodka piszesz o paszporcie ale ja nie mam wiec dowod wystarczy?
jezeli chodzi o jezyk, nie licze na niego bo w stresie nic nie powiem, dlatego wane bylo dla mnie napisanie doslownie
Ostatnio zmieniony przez myholland Czw Sie 19, 2010 5:24 pm, w całości zmieniany 2 razy  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 5:33 pm   

myholland napisał/a:
a jeszcze mam pytanie, jeżeli zabukuję bilet to czy oni wysyłają mi coś co muszę wydrukować?
wysla ci potwierdzenie rejestracji. nie wiem czy jest ono potrzebne przy osobistym check-in'ie ale najlepiej odprawic sie online. za odprawe na lotnisku placi sie dodatkowo. przy odprawie online musisz wydrukowac sobie bilet.
myholland napisał/a:
i laptopa mogę zabrać razem z torebką jako bagaż podręczny?
tak, mozesz zabrac jako bagaz podreczny.
myholland napisał/a:
jagodka piszesz o paszporcie ale ja nie mam wiec dowod wystarczy?
dowod jak najbardziej wystarczy. wazne zeby pokrywal sie z dokumentem, ktory podalas przy rezerwacji

[ Dodano: Czw Sie 19, 2010 6:35 pm ]
doczytalem wlasnie na stronie wizzair'a, ze przy odprawie na lotnisku nic nie trzeba miec wydrukowanego. wystarczy podac numer rezerwacji

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Czw Sie 19, 2010 9:56 pm   

przy odprawie tak jak zaq pwiedzial wystarczynumer rezerwacji i paszport LUB dowod osobisty

po wejsciu na lotnisko idz do stoiska gdzie na tablicy, na ekranie bedzie napisane wizzair i twoj numer lotu, oddasz bagaz dostanies bilet - boarding pass

pozniej idziesz do bramek na kontrole, bagaz podreczny wkladasz na tasme, laptop wlaczyc, sama przechodzic przez bramke

czekasz na swoj samolot ktory zostanei podstawiony do gate numer pokazana informacja na ekranie

samolot podstawuiony znow w kolejce pokazujesz bilecik i dokument identyfikacyjny i idziesz do samolotu gdzi ena pokladzie znow sprawdzaja bilet i twoj dokument id

siadasz gdzie chcesz bo wizzair o ile sie orientuje nie ma numerowanych miejsc

po wyladowaniu idziech do hali bagazowej, bagaz do odebrania na tasmie - informacja na ekranie

EdysiaK 

Wysłany: Pią Sie 20, 2010 7:07 am   

jagodka, kiedy lecisz do PL, jade z Toba :033:

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Pią Sie 20, 2010 8:58 am   

Edysia a Ty latasz samolotami, maz juz swoj pierwszy raz za soba?

Ja pierwszy lot mialam z Warszawy i o tyle dobrze ze od razu przy wejsciu na lotnisko do hali odpraw powiedzialam pracownicy lotniska ze nigdy nie bylam na lotnisku i to ierwszy lot wiec ona mi wszystko wytlumaczyla lacznei abym na pokladzie wziela kilka drinkow na uspokojenie nerwow :030:

EdysiaK 

Wysłany: Pią Sie 20, 2010 9:00 am   

jagodka, no wlasnie o to chodzi, ze nie i sie boje :119:

jagodka 
zona udomowiona

Wysłany: Pią Sie 20, 2010 9:08 am   

a skad i kiedy lecisz? jak amsterdam to mozemy z toba pojechac i zanim pojdziecsz do odprawy celnej moglybysmy z toba posiedziec bo po odprawie juz nikt nie ma wejscia do hali odlotow oprocz tych odlatujacych :)

czego najbardzije sie boisz ze nie wiesz co i gdzie na lotnisku czy boisz sie lotu i hmm powiedzmy komplikacji

mario007 
Super gaduła

Wysłany: Pią Sie 20, 2010 9:08 am   

EdysiaK napisał/a:
jagodka, no wlasnie o to chodzi, ze nie i sie boje :119:

nie boj sie to nic nie boli, za sterami siedza profesjonalisci. Co innego na drodze tu nigdy nie wiadoma kto siedzi za kierownica.

Odpowiedz do tematu