adres korespondencyjny w belastingu |
Autor |
Wiadomość |
mruk84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:05 am adres korespondencyjny w belastingu
|
|
|
Witam,
Mam pytanie odnośnie belastingu i przechowywanego przez nich adresu korespondencyjnego. Potrzebuję zmienić swój adres korespondencyjny na swój obecny holenderski adres zameldowania, byłem w belastingu i pan łamaną angielszczyzną (mój holenderski póki co leży) wytłumaczył mi, że żeby to zrobić muszę im wysłać list z prośbą a anulowanie tegoż adresu.
Może ktoś z was miał już doczynienia z tą sprawą? Czy faktycznie można to załatwić tylko korespondencyjnie? A jeśli tak, to jak po holendersku mogła by brzmieć taka prośba (wolę nie ryzykować z pisaniem do nich po angielsku)?
Z góry wielkie dzięki za pomoc. |
|
|
|
|
AdG
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 10 razy Wiek: 42 Dołączyła: 04 Paź 2009 Posty: 85
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:21 am
|
|
|
Jezeli jestes zapisany w urzedzie miasta tutaj w NL, to nie musisz podawac zmiany adresu. Belastingdienst korzysta z danych dostepnych w urzedzie miasta.
Ps. w jakim miescie mieszkasz? |
_________________ don't hate me because you ain't me |
Ostatnio zmieniony przez AdG Pon Lut 14, 2011 9:25 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
mruk84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:44 am
|
|
|
Jestem zameldowany (w Den Bosch), ale za pierwszym razem jak się rozliczałem korzystałem z Tax-Polu i podpisałem tam papier który upoważnia ich do odbierania mojej korespondencji. Teraz potrzebuję to anulować żeby się rozliczyć (bo jako że się zameldowałem w Hol w zeszłym roku muszę rozliczyć się na jakimś specjalnym formularzu, który to mi belasting musi wysłać, itd, itd...) |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 9:50 am
|
|
|
Mruk , musisz sie rozliczyc na formularzu M
nie zawsze jest tak ze automatycznie adres zameldowania zmienia sie na adres korespondencyjny trzeb to zmienic listownie , wysle ci na priv jak ma wygladac takie pisemko
monika |
|
|
|
|
mruk84
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 10:06 am
|
|
|
wielkie dzięki |
|
|
|
|
sylwia_lelystad
Gaduła nad gadułami :-) zajeta..xD

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 4:28 pm
|
|
|
Mavd a kiedy tak nie jest ? Mi sie wydawalo ze oni zawsze automatycznie wszystko sciagaja.... |
_________________ ...stoję, nic więcej i nic mniej niż człowiek
z każdą wadą i zaletą gotowa konsekwencje ponieść... |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 6:02 pm
|
|
|
niestety jesli jest inny adres korespondencyjny a inny zameldowania to i tak idzie wszystko na adres korespondencyjny |
|
|
|
|
sylwia_lelystad

Pomogła: 13 razy Wiek: 34 Dołączyła: 10 Wrz 2009 Posty: 826 Skąd: Lelystad schiphol
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 6:07 pm
|
|
|
Wszystko chyba idzie na adres zameldowania... |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 6:47 pm
|
|
|
niestety ale nie bo jesli ktos zaznaczy w belastingu ze np. cala korespondencja ma isc na adres np.ksiegowego lub innej osoby to bez wzgledu na adres zameldowania idie wszystko na tzw toezend adres
wiem to na 10000% bo wiele moich klientow tak zrobilo mimo ze gdzie indziej sa zamldowani to poczta przychodzi na moj adres |
|
|
|
|
sylwia_lelystad

|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 7:07 pm
|
|
|
aha w tej sytuacji nie pomyslalam o tym. Dzieki |
|
|
|
|
skarbus
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Paź 2010 Posty: 76
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 9:24 pm
|
|
|
czesto podaje sie adres korespondencyjny plus tez aby listy szly do ksiegowego i adres zameldowania.. aby zmienic adres korespondencyjny wystarczy wyslac pismo do belastingu.. |
|
|
|
|
|