NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakaz bicia dzieci w Polsce
Autor Wiadomość
Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 9:27 pm   Zakaz bicia dzieci w Polsce

Dzis weszla w zycie nowelizacja do ustawy o przemocy w rodzinie. Wielu polakom to sie nie podoba, poniewaz nowa ustawa zabrania nawet przyslowiowego klapsa. Co o tym sadzicie ? Czy rodzic ma prawo zastosowac kare cielesna czy tez nie? Mam na mysli rodziny gdzie przemoc nie wystepuje.

guust 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Sie 02, 2010 9:33 pm   

to zalezy, czasem rodzic potrafi wywzec taka presje psychiczna, ze jest gorsza od kary cielesnej... zreszta jak dla mnie to zajeliby sie przemoca w rodzinie i interweniowac na tel sasiadow a nie tlumacza sie ze na paliwo nie maja i nie przyjada dzisiaj....

moim zdaniem nie dla przemocy! choc klapsa bym dopuscil, ale to kazdy rozpatruje w swoim sumieniu....

suska 
Mega gaduła
Sex, rock and thea!

Pomogła: 34 razy
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 9:36 pm   

No to przyjda czasy, w ktorych dzieci beda terroryzowac rodzicow i straszych ich policja. Paranoja.
Ostatnio zmieniony przez suska Pon Sie 02, 2010 9:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

guust 

Wysłany: Pon Sie 02, 2010 9:39 pm   

w jakis krajach juz o tym slyszalem, nie chce przywolywac, bo dokladnie nie pamietam, ale byly juz takie przypadki....

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pon Sie 02, 2010 9:40 pm   

podobny temat z tym, ze z dzialu ''zycie w Holandii ''

http://www.niedziela.nl/f...fac94b21816dec9
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pon Sie 02, 2010 9:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

jso 

Wysłany: Wto Sie 03, 2010 7:58 am   

guust napisał/a:
w jakis krajach juz o tym slyszalem, nie chce przywolywac, bo dokladnie nie pamietam, ale byly juz takie przypadki....

W Szwecji. http://www.bibula.com/?p=22003

Przy okazji polecam film "Postęp po szwedzku":
cz. 1 http://www.youtube.com/watch?v=EFIwFnrNX1M
cz. 2 http://www.youtube.com/watch?v=j5_uHLDfUwk
cz. 3 http://www.youtube.com/watch?v=nLponZVOwig

MAARIT 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 8:25 am   

Ja jestem za tym ,zeby nie bic dzieci.Za moich czasow ,nie raz w ruch szedl pasek ,czego za milo nie wspominam.Swoich dzieci jeszcze nigdy nie uderzylam i jakos mnie jeszcze nie teroryzuja.Daje im po prostu kary

jso 

Wysłany: Wto Sie 03, 2010 8:40 am   

Ja jestem za klapsem wtedy, kiedy wszystkie inne znane nam metody zawiodły.

lena930 
Super gaduła
lena930

Pomogła: 7 razy
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 10:05 am   

MAARIT napisał/a:
Ja jestem za tym ,zeby nie bic dzieci.Za moich czasow ,nie raz w ruch szedl pasek ,czego za milo nie wspominam.Swoich dzieci jeszcze nigdy nie uderzylam i jakos mnie jeszcze nie teroryzuja.Daje im po prostu kary

tak to prawda ze dzieci nie terroryzuja ale sa czeste przypadki ze wykorzystuja niezle swoje prawa .teraz im to ulatwili bo w szkole nauczyciel nie maze ukarac /bo maltretowanie psychiczne/ w domu rodzic nawet krzyknac nie moze bo sasiad /zazdrosny lub zawistny /wykorzysta to jako zemsta i zadzwoni do MOPS zglosi ,ze znecaja sie rodzice nad dzieckiem a procedura w nowej ustawie jest taka ,ze jedna osoba np.opieki spolecznej moze zadecydowac o zabraniu natychmiastowym dziecka i minimum na 24 godziny dziecko i rodzice przechodza koszmar a tylko ,ze niespodobali sie sasiadce.Uwazam ,ze ta ustawa jest najglupsza ustawa jaka polski rzad mogl wprowadzic i wcale nie ma na celu ochrony dziecka .Wezmy przyklad z innej sytuacji ;rodzina patologiczna /wiec zazwyczaj mieszkaja miedzy wlasnie takimi rodzinami/dzieci glodne czesto bite ale nikt nie zglosi bo w budynku mieszkaja tylko tacy i co ?dzieci cierpia nadal a opieka spoleczna odbiera normalnym rodzica kochane dzieci :072:

Amissa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 1:03 pm   

Wlasnie ze wzgledu na faktyczne dobro dzieci wielu rodzicow chce wycofania tej ustawy. U nas w domu nikt nas nie bil- byly tzw " szlabany", ale wolalabym dostac w tylek niz np 3 dni siedziec w domu. Mamy duzo naprawde maltretowanych dzieci i zamiast zmienic system pracy MOPS-u polski rzad wprowadza ustawe na ktorej moga ucierpiec normalne rodziny. Faktycznie wystarczy cudza zawisc i moga zabrac dziecko , ktoremu zadna krzywda sie nie dzieje. Znam tez przypadek kiedy nastolatka chciala wyjsc na dyskoteke i sama sobie wyznaczyla godz powrotu ( bardzo pozna a miala13 lat). Matka powiedziala " Nie". Doszlo do klotni i dziewczyna dostala w twarz- zlozyla doniesienie na policje , ze rodzice sie nad nia znecaja i mieli wiele nieprzyjemnosci. Niestety dzieci tez potrafia wykorzystac prawo choc czesto bez glebszego zastanowienia i nie liczac sie z konsekwencjami

nuta 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Wto Sie 03, 2010 1:06 pm   

jak wszytsko ma swoje dobre i zle strony, jednak nie sadze by w domach cos sie zmienilo w zwiazku z ta ustawa.

lena930 
Super gaduła
lena930

Wysłany: Wto Sie 03, 2010 4:37 pm   

ja tez uwazam ,ze relacje w rodzinach sie nie zmienia i tam gdzie klaps czasami gosci i tak bedzie ,gdzie dzieci maja szlabany b/z i tam gdzie dzieci sa maltretowane tez b/z tylko ropdzice beda czasami mieli przykre doswiadczenia :039:

Jagoda97 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Śro Sie 04, 2010 4:16 pm   

Stal sie wielki dramat, bo rodzicom zabroniono bic dzieci!
Nie wierze wlasnym oczom, jak czytam te wszystkie wypowiedzi.
Uderzenie dziecka jest bezsilnoscia rodzica, wiec jak juz nie wie co ma zrobic, to niech sie sam w leb trzasnie.

guust 

Wysłany: Śro Sie 04, 2010 5:07 pm   

Jagoda97 napisał/a:
Stal sie wielki dramat, bo rodzicom zabroniono bic dzieci!
Nie wierze wlasnym oczom, jak czytam te wszystkie wypowiedzi.

poczekaj az Twoje dziecko uderzy sie lub zrobi sobie krzywde bo bedzie chcialo isc na disco, a Ty mu tego zabronisz.... jak Ci odbiora itd itp....

lena930 
Super gaduła
lena930

Wysłany: Śro Sie 04, 2010 6:14 pm   

ja swoich dzieci nie bije ale zawsze wiedza ze taka ewentyalnosc jest,a czasami bezsilnosc dopada nawet najspokojniejszego czlowieka/tak na marginesie/za chwile zakarza stawiania dzieci do konta czy szlabanow bo to tez znecanie sie psychiczne.Dla mnie to jest za gleboka ingerencja w zdrowe rodziny :039:

Odpowiedz do tematu