Renta a praca w Holandii - PILNE ! |
Autor |
Wiadomość |
12345
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 11:58 am Renta a praca w Holandii - PILNE !
|
|
|
Witam, szukałem nie znalazłem i myślę że temat nie był poruszany więc o co kaman.
Mój znajomy załatwia pracę w Holandii (przez te nielubiane OTTO) i sprawa wygląda następująco, pobiera on rentę z ZUS (ma orzeczoną niezdolność do pracy na okres 2 lat) i teraz ma szanse wyjechać w czerwcu do pracy, okres renty obowiązuje do MAJA 2012, więc przez ten okres jeszcze będzie pobierał pieniądze. No i wiadomo, nie sa to pieniądze duże więc warto jakąś prace poszukać, ale ZUS ma w umowie że nie można podejmować żadnej pracy z której czerpane są korzyści finansowe. Ponieważ automatycznie renta jest anulowana. A licząc od dnia dzisiejszego zostało mu jeszcze kilka tysięcy, rentę dostał w skutek pooperacyjny, natomiast dzisiaj jest już dość sprawny by podjąć lżejszą pracę. Moje pytanie, czy pracując w Holandii ZUS jest w stanie dowiedzieć się w jakiś sposób że dany osobnik pobierający rentę podjął pracę za granicą i czy jest to zgłaszane przez OTTO do ZUS itp.?
Czy można pracować w Holandii bez żadnych obaw ?
PS Przepraszam za chaotyczny opis sytuacji, ale sprawa jest nieczerpiąca zwłoki.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez 12345 Pią Maj 20, 2011 12:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 1:23 pm
|
|
|
Problemem nie jest zgloszenie do ZUS ze pracuje, tylko jak ZUS przyjdzie/wezwie na kontrole a delikwenta nie ma... Wtedy moze sie zdziwic, jak bedzie musial oddac caly pobrany zasilek
ZUS raczej nie zostanie poinformowany o pracy za granica. |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Pią Maj 20, 2011 1:25 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 4:52 pm
|
|
|
jak moze pracowac to niech poinformuje o tym zus i niech jedzie co za problem? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 4:56 pm
|
|
|
bejupi,
ale ten ktos pobierajac rente w Polsce ,oficjalnie nie moze pracowac ,albo renta albo praca ....
jak poinformuje ZUS to odbiora mu rente i zrodlo dochodu stalego sie urwie...
ps.
nie lepiej zapytac na jakims polskim forum prawnym ?
a nie jest tak, ze jesli ktos pracuje oficjalnie to musi sie potem rozliczyc z podatku ?
przeciez ZUS tak czy tak ,zostanie o tym poinformowany ,czy sie myle ? |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Maj 20, 2011 5:16 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
12345
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 20, 2011 5:27 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | ps.
nie lepiej zapytac na jakims polskim forum prawnym ?
a nie jest tak, ze jesli ktos pracuje oficjalnie to musi sie potem rozliczyc z podatku ?
przeciez ZUS tak czy tak ,zostanie o tym poinformowany ,czy sie myle ? |
Kolega na forum prawnym zadał pytanie, czeka na odpowiedź fachowca, natomiast ja spróbowałem tutaj, sadząc że może ktoś był w podobnej sytuacji.
Co do rozliczenia, myślę że nie ma problemu rozliczyć się w NL, natomiast przy rejestracji został poproszony o NIP, więc tutaj zebrały sie czarne chmury i jest w kropce. Wyjazd planowany w czerwcu, podpisanie umowy też. Teraz pytanie czy ZUS się dowie , bo pracować chce krótki okres, pieniądze są potrzebne. Zobaczymy z czasem jak sprawa wygląda.
PS Po telefonie do OTTO pani poinformowała nas że oni tego nigdzie nie zgłaszają, więc formalnie rzecz biorąc firma która przyjmuje pracowników z Polski również nic z ZUS nie ma wspólnego.
[ Dodano: Pią Maj 20, 2011 7:48 pm ]
Przepraszam za post pod postem, ale temat uważam za zamknięty.
Sprawa wygląda następująco, i mam nadzieje że komuś sie te informacje przydadzą.
Cytat: | Jeśli kolega ma prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy, to może legalnie pracować i w Polsce, i za granicą i tę rentę pobierać. Wszystko odbywa się zgodnie z prawem. Trzeba jednak pilnować granicznych kwot przychodu. Ich przekroczenie powoduje zmniejszenie lub zawieszenie renty.
Poniżej wklejam fragment poradnika ZUS o zarobkowaniu rencisty za granicą:
"Osiąganie przychodu z tytułu działalności prowadzonej za granicą
przez osoby pobierające rentę z tytułu niezdolności do pracy może powodować:
— zmniejszenie kwoty przysługującego świadczenia – jeżeli wysokość przychodów
osiągniętych w Polsce lub za granicą przekracza 70% przeciętnego
miesięcznego wynagrodzenia obowiązującego w Polsce, ale nie więcej niż
130% miesięcznego wynagrodzenia,
— zawieszenie prawa do tej renty – jeżeli wysokość przychodów osiągniętych
w Polsce lub za granicą przekracza 130% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia
obowiązującego w Polsce.
W odniesieniu do osób pobierających rentę szkoleniową z tytułu niezdolności
do pracy (w związku z orzeczeniem o celowości przekwalifikowania
zawodowego ze względu na niezdolność do pracy w dotychczasowym zawodzie),
osiąganie jakiegokolwiek przychodu z tytułu działalności zarobkowej
stanowiącej tytuł do ubezpieczenia, w tym również za granicą, powoduje
ustanie prawa do renty – bez względu na wysokość tego przychodu.
Renciści są zobowiązani do informowania jednostki ZUS, która wypłaca
świadczenie, o osiąganiu przychodu zarówno z działalności prowadzonej
w Polsce, jak i za granicą." |
|
Ostatnio zmieniony przez 12345 Pią Maj 20, 2011 5:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
|