NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciag dalszy planow ministra Kampa
Autor Wiadomość
agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 9:35 am   Ciag dalszy planow ministra Kampa

http://nieuws.nl.msn.com/...er-het-land-uit

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 11:17 am   Re: Ciag dalszy planow ministra Kampa

agata napisał/a:
http://nieuws.nl.msn.com/binnenlands-nieuws/werkloze-pool-sneller-het-land-uit

generalnie skoro jest UE to nie powinni i tyle ale jak juz sie beda upierac to powinno zalezec tez od tego ile ktos tutaj przebywal i uczciwie placic podatki i skladki...

taka osoba co byla tutaj np do 6 miesiecy i nic nie placila ok moze 4-6 miesiecy to jest termin dobry ale nie 3 miesiace

a dla osoby co mieszkala kilka lat i wiecej, uczciwie placicla wszystko powinno byc tak samo jako dla holendrow bo wtedy niby dlaczego taki obcokrajowiec jest gorszy od holendra? Zaplacil/la juz tyle podatkow,ze Panstwo normalnie powinno traktowac taka osobe

Neela 
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 11:50 am   

Dla mnie to jest chore!

Zawsze czepiają się nas Polaków zamiast zacząć od tego co sami źle zrobili sprowadzając emigrantów z krajów arabskich lub dawnych kolonii pozwalając na sprowadzanie 4 żon i gromadki dzieci które nigdy nie będą pracować . Dla nich jest wszystko - dodatki socjalne, zasiłki, kursy za darmo, mieszkania nawet jak dopiero co się sprowadzili do NL - my wciąż mamy z tym problemy nawet jeśli ktoś mieszka i pracuje tu dłużej.

Osobiście mam ogromną nadzieję, że sporo Polaków wyjedzie do Niemiec i Austrii i jak zacznie im brakować rąk do pracy (bo wiadomo ze Holendrzy czy muzułmanie pewnych prac się nie podejmą) to może zaczną doceniać to co stracili i że jednak Polacy może nie byli tacy najgorsi.

Przykre jest, że właściwie Holandia jest jedynym krajem w UE który tak oficjalnie sprzeciwia się pracy Polaków i oficjalnie nas dyskryminuje. Szkoda, że w Polsce nie wszyscy mogą żyć i pracować na przyzwoitym poziomie - wtedy nie musielibyśmy emigrować i czytać takich informacji jak dzisiejsza..

bejupi 

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 3:10 pm   Re: Ciag dalszy planow ministra Kampa

agata napisał/a:
http://nieuws.nl.msn.com/binnenlands-nieuws/werkloze-pool-sneller-het-land-uit

kolejny pomysl nastepnego idioty ktory nie ma zadnego podparcia prawnego, wprowadzenie w zycie takiego prawa jest niemozliwe chyba ze nl wychodzi jutro z ue

to sa puste slowa i planyolewajcie takie nieuwsy

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 4:17 pm   

Gdzieś czytałem, że przepraszał na szczeblu ministerialnym,po zdecydowanym sprzeciwie polskiej ambasady a tu znowu taki numer.Nie chcą go przyjąć do PVV czy co?
Coś aktywny się zrobił.Artykuł z 14.04 Volkskrant.
W skrócie:Warunkiem otrzymania zasiłku socjalnego będzie mówienie po holendersku.Kto nie godo musi szybko iść na kurs.
(żart-a jak ktoś perfekt rozumie,czyta i pisze ale ma wadę wymowy-eutanazja?deportacja? :081: ,w artykule pisze o mówieniu )
Ja pytam i próbuję sam odpowiedzieć szacunkowo,może ktoś ma oficjalne dane?
- ilu jest polskich kloszardów na ulicach? 500?.
-ile osob z polskim obywatelstwem jest na zasiłkach socjalnych?1000?
Z czego większość uważam, robi co tylko możliwe żeby jakąś robotę jak najszybciej załapać
A może, jak pisze w drugiej części artykułu problem nie dotyczy tylko Polaków ale i emigrantów na przykład az Turcji i Maroka.
Czyli chciałby sie zabrać za inne nacje ale zabiera się jak pies do jeża.
Najlepiej zasłonić się Polakami...
Cytat:
Nederlands spreken wordt eis bij bijstand
Het spreken van de Nederlandse taal wordt een voorwaarde voor het krijgen van een bijstandsuitkering. Wie geen Nederlands spreekt, moet zo snel mogelijk een cursus volgen en goed afronden. Als niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de uitkering verlaagd of stopgezet.

Dat staat in een donderdag gepresenteerd pakket aan maatregelen door minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om de regels aan te scherpen voor arbeidsmigranten uit andere lidstaten van de Europese Unie. De taaleis in de bijstand gaat echter gelden voor 'een ieder'. Dat betekent niet alleen voor de Polen die naar ons land komen, maar bijvoorbeeld ook voor Turken en Marokkanen die hier al zijn.

Dat Nederlands een vereiste wordt voor het krijgen van bijstand, is een lang gekoesterde wens van regeringspartij VVD. De liberalen kondigden vorig jaar hiervoor een initiatiefwetsvoorstel aan.
LINK DO ARTYKUŁU

Niech on się lepij za mojego sąsiada weżmie.3 lata na socjalu siedzi,taxi do lekarza gratis (problemy z nogą) ale z tyłu na ogrodzie na trampolinie skacze pod niebiosa niemal...
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Kwi 15, 2011 7:20 pm, w całości zmieniany 6 razy  

bejupi 

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 9:06 pm   

tez czytalem o tym planie zz bijstandem

oczywiscie jak takie plany widzisz wychodzace od ministra to swiadczy to tylko o jednym: jest totalnym przyglupem ktory nie ma pojecia o prawie, ekonomii itd. i jak oni tak chca rozwiazac problem dziury budzetowej to ja od razu wiem ze to im sie nie uda (jak np inny glupi plan o ktorym jest teraz glosno ze niby vat na artykuly podstawowej potrzzeby chca zwiekszyc z 6% na 8% totalna zenaada co ta koalicja rzadzaca soba reprezentuje)

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 9:33 pm   

Całe szczęscie ze szanowny pan minister nie moze już rozróżniać emigrantów ze wschodu czy zachodu.Musi traktować równo nas Polaków jak i np. Niemców. A mówienie takich banialuków to tylko szukanie winnych za nie najlepsza sytuacje na rynku pracy.U mnie w firmie tez co niektórzy psioczą że trzeba powrotu guldena, wyjścia z EU itd.

bejupi 

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 12:51 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Całe szczęscie ze szanowny pan minister nie moze już rozróżniać emigrantów ze wschodu czy zachodu.Musi traktować równo nas Polaków jak i np. Niemców. A mówienie takich banialuków to tylko szukanie winnych za nie najlepsza sytuacje na rynku pracy.U mnie w firmie tez co niektórzy psioczą że trzeba powrotu guldena, wyjścia z EU itd.

wbrew pozorom wyjscie z eu i powrot guldena to nie bylby taki glupi pomysl

kiedys kazdy tu mial szklarnie a teraz kazdy sie ich pozbywa... na eu i euro walucie bogaca sie tylko bogaci kapitalisci dla zwyklego czlowieka jest tylko gorzej ;)

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 1:15 pm   

Może jest gorzej,ale to nie jest problem Holandii ale całego świata.Wyjście z Unii czy wprowadzenie guldena nic juz chyba nie pomoże.To takie płytkie myslenie.Gospodarka Holandii (czy Europy) jest mniej konkurencyjna,a szklarnie...no cóz na to trzeba mieć klientów,a jak ich ubywa,zmniejsza się ilość upraw.Pieczarki są najlepszym tego dowodem.A wracając do tematu,jeśli jakiś Polak chce przebywać czy mieszkać w NL nie musi nikogo pytać o zdanie.Mam wrazenie ze ten rząd działa po omacku.Moze to a moze tamto itp.Aby zamknąć budrzet musi przykręcić trochę śrubę więc ma wiele pomysłów.A to Polacy zli,a to btw trzeba podnieść,dodatki zabrać czy chociażby zmniejszyc.Szukają poprawy po omacku.A z tych pomysłów niewiele wynika.

kajko 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 2:50 pm   

dziwię się temu wszystkiemu że nowe zasady chcą testować na nowej imigracji, dlaczego nie zaczną robić porządku ze starą imigracją. Czasami mam wrażenie że już tym krajem żądzą muzułmańce. Według prawa ja nie mogę się obnosić się ze swoją wiarą, muszę mój krzyżyk mieć schowany pod ubraniem, a taka chusta na głowie muzułmanki to nie jest obnoszenie się ze swoją wiarą? np sprawa tej muzułmanki w holenderskiej szkole katolickiej? Jestem ciekawa czy mnie by przyjeli do szkoły muzułmańskiej nie będąc muslimem? Aż mnie świerzbi na samą myśl o małej prowokacji.

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Nie Kwi 17, 2011 3:58 pm   

wedlug mnie ten news to jakis nic nie znaczacy bzdet. dopoki nie wprowadza go w zycie jako ustawe nalezy to brac za plotke po prostu. Albo przepis bedzie obowiazywal KAZDEGO obywatela EU, albo wcale. No bo jak to sobie wyobrazacie, ze w ustawie bedzie zapisane ze przepis dotyczy tylko Polakow (nie sadze).

Wiec do tego czasu nie spinajcie sie tak na takie newsy :)

Odpowiedz do tematu