NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie mogę wypłacić pieniędzy z bankomatu-co zrobić?
Autor Wiadomość
krzysiek7777 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 3:29 pm   Nie mogę wypłacić pieniędzy z bankomatu-co zrobić?

Mam pytanie.
W listopadzie założyłem konto w ING w Holandii a już w grudniu wróciłem do Polski. Pieniądze mieli mi przelewać na konto z zasiłku z urzędu pracy/to oni domagali się konta holenderskiego/. Po powrocie chciałem pieniądze wypłacić w bankomacie ale okazało się,że nie jest aktywowana karta. Nie mam pojęcia,co teraz zrobić. Czy muszę znów jechać do Holandii aktywować ją,czy można to inaczej załatwić? Na infolinię już dzwoniłem,ale nie znam holenderskiego i za nic nie mogłem się dogadać.Co zrobić? Pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 5:30 pm   

Nie wiem na 100% jak jest w ING ale wydaje mi się że należy 1 raz użyć karty w NL

krzysiek7777 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 5:45 pm   

:073: Znajomi jechali do Holandii i dałem im kartę do aktywacji,ale okazało się,że w bankomacie ING nl też nie można aktywować,a do banku nie poszli,bo to nie ich karta i tak nic by nie załatwili. Karta wróciła do mnie nieaktywna.
Ostatnio zmieniony przez krzysiek7777 Pon Mar 21, 2011 5:46 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 5:48 pm   

wydaje m isie, ze pierwszy raz karte trzeba aktywowac osobiscie (z dowodem tozsamosci) w oddziale banku

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

krzysiek7777 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 6:08 pm   

A nie można tego załatwić np przez internet?

skarbus 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Mar 21, 2011 7:17 pm   

w ING trzeba osobiscie isc do banku i o ile dobrze pamietam po otrzymaniu karty masz okreslony czas aby to zrobic w liscie z ktorym otrzymujesz karte powinno byc napisane..

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 7:19 pm   

ciezko stawic sie osobiscie z dowodem tozsamosci przez internet ....
jest to zabezpieczenie na wypadek jakby ktos przejal obie koperty i chcial ci kase z konta wyprowadzic

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 7:50 pm   

Nie trzeba osobiscie stawic sie ,by karte aktywowac.Natomiast trzeba osobiscie odebrac PIN i w okreslonym czasie(cos ok miesiaca) aktywowac karte w bankomacie ING(holenderskim).Po uplywie tego czasu(i nie aktywowaniu karty) PIN staje sie niewazny i trzeba jeszcze raz zlozyc wniosek o nastepny.Tak czy inaczej w tej chwili musisz przynajmniej raz stawic sie osobiscie w banku.

krzysiek7777 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 8:02 pm   

Czy to znaczy,że jeśli PIN dostałem w listopadzie,/ponoć wtedy automatycznie przy zakładaniu konta aktywowali mi kartę/ i teraz,gdy okazało się,że karta jest nieaktywna,to muszę ponownie wystąpić o przyznanie nowego PIN-u ? I ewentualnie, ile się czeka na niego?

KKamil 
Gaduła

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 9:16 pm   

Czeka się kilka dni, ale PINu nie wyślą do Polski bo trzeba go odebrać w specjalnym oddziale Poczty Holenderskiej (W Eindhoven np na KRUUISTRAAT (nie wiem czy dobrze napisałem nazwę ulicy :P ) które ma odpowiednie zabezpieczenia.
A czas na odebranie takowego pinu to ok. 2 tygodnie, i trzeba go odebrac osobiście Z kartą i Dowodem osobistym/Paszportem.

Mathnl 

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 10:19 pm   

krzysiek7777 napisał/a:
PIN dostałem w listopadzie,/ponoć wtedy automatycznie przy zakładaniu konta aktywowali mi kartę/
Nie mogli jej aktywowac.Ty musisz to zrobic wkladajac karte do bankomatu ING i wpisujac PIN.
krzysiek7777 napisał/a:
teraz,gdy okazało się,że karta jest nieaktywna,to muszę ponownie wystąpić o przyznanie nowego PIN-u ?
Dokladnie tak.Mozesz to zrobic telefonicznie,jednak odebrac PIN musisz osobiscie w scisle okreslonym oddziale banku ING.
KKamil napisał/a:
trzeba go odebrać w specjalnym oddziale Poczty Holenderskiej
Na poczcie mozna bylo zanim ING przejelo Postbank.Teraz tylko oddzial banku ING.

[ Dodano: Pon Mar 21, 2011 10:23 pm ]
krzysiek7777 napisał/a:
ewentualnie, ile się czeka na niego?
Do 10 dni roboczych.

krzysiek7777 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 10:26 pm   

A co mam zrobić,jeśli w najbliższym czasie nie wybieram się do Holandii?
I nawet, jeśli specjalnie pojadę, mogę podjąć całą kwotę z banku i zamknąć konto przy nieaktywnej karcie?
Ostatnio zmieniony przez krzysiek7777 Pon Mar 21, 2011 10:29 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Mathnl 

Wysłany: Pon Mar 21, 2011 10:27 pm   

KKamil napisał/a:
A czas na odebranie takowego pinu to ok. 2 tygodnie
Na odebranie PIN-u daja raczej wiecej czasu.Na pewno min.1 miesiac.W liscie informujacym o nadejsciu PIN-u jest dokladnie okreslona data.

[ Dodano: Pon Mar 21, 2011 10:30 pm ]
krzysiek7777 napisał/a:
A co mam zrobić,jeśli w najbliższym czasie nie wybieram się do Holandii?
Nic nie mozesz zrobic.2-3 tyg. przed planowanym wyjazdem do NL mozesz zadzwonic do ING z prosba o nowy PIN,podac swoj adres na ktory ma przyjsc list potwierdzajacy nadejscie PIN-u.Musisz tez wiedziec gdzie bedziesz w NL,aby okreslic oddzial z ktorego mozesz odebrac tenze PIN.

[ Dodano: Pon Mar 21, 2011 10:37 pm ]
krzysiek7777 napisał/a:
nawet, jeśli specjalnie pojadę, mogę podjąć całą kwotę z banku i zamknąć konto przy nieaktywnej karcie?
Ja podejmujac wieksza kwote w banku (nie moglem tyle wybrac w bankomacie),i tak musialem uzyc karty.Ale nie pytalem co by bylo gdybym jej nie mial.Jesli mialbys dostep do konta przez internet moglbys przelac kase na inne konto(np.kolegi) i w ten sposob wybrac pieniadze.Ale podejrzewam ze tego dostepu nie masz.I pamietaj za konto sie placi.Jesli wiec nie uzywasz go to sugerowalbym przy najblizszej wizycie w NL to konto zlikwidowac.

krzysiek7777 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 22, 2011 1:19 am   

Dzięki. Czyli najpierw muszę zamówić telefonicznie nowy PIN do karty, potem poczekać, aż mi przyślą informację/ oczywiście, na adres kolegi w Holandii /, że pin jest do odbioru w banku, potem jechać do Holandii, odebrać numer PIN w banku i od razu aktywować kartę,wyciągnąć pieniądze z konta i konto zlikwidować ? Czy dobrze zrozumiałem ?

[ Dodano: Wto Mar 22, 2011 11:53 am ]
Proszę, powiedzcie, że właśnie tak muszę zrobić, albo podajcie inne rozwiązanie.

feel_x 
Super gaduła
feel_x

Wysłany: Śro Mar 23, 2011 10:13 am   

Wydaje mi sie ze latwiej po prostu pojechac tam isc do banku i powiedziec ze chce sie zamknac konto i wyplacic wszystko. Po cholere bawic sie z ta karta w aktywacje itp (chyba ze nawet w banku jest karta potrzebna do wyplaty kasy ale tego to nie wiem bo z banku nie wyplacam). a jak masz dostep online do ing to po prostu przelej wszystko i juz. Pamietaj jednak ze oplata za konto na kwartal to jakies 4 euro wiec lepiej jest je calkowicie zamknac jak go juz nie chcesz inaczej bedzie rosla kwota zadluzenia za utrzymanie konta.

Odpowiedz do tematu