NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Pon Mar 28, 2011 6:21 pm
Podatek 2009 - jak odliczyć składki na zdrowotne
Autor Wiadomość
kgy 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 09, 2010 12:10 am   Podatek 2009 - jak odliczyć składki na zdrowotne

Witam,

Rozpocząłem pracę pod koniec 2009, wcześniej pracowałem z Polsce. Jestem teraz na etapie obliczania PIT-u. Używam sprawdzonego programu PITy IPS by Marcin Konopka.

I teraz: po doliczeniu dochodu z Holandii wyszło mi prawie 600zł dopłaty w porównaniu do analogicznego obliczenia tylko dla dochodu z Polski. Nie jestem zachwycony ;)
Natomiast: nie doliczyłem zdrowotnego z Holandii (w PIT-36: punkt 178, Składki na ubezp. zdrowotne / w tym zagraniczne, o którym mowa w art.27b). Jest to moim zdaniem najważniejszy punkt całej zabawy, bo bezpośrednio obniża podatek! W zeszłorocznych salarisach mam pozycję: ZVW 6,9% - obliczane z kwoty brutto. Jest tego sporo więcej niż mam do zapłacenia podatku, ale niestety wygląda to na opłacone przez pracodawcę (na salarisie najpierw do brutto dodają BYDR ZVW WG, po czym tyle samo odejmują jako ZVW). Nie płaciłem jeszcze wówczas "PREMIUM ZVW" z braku Sofi, dopiero teraz (nowy rok podatkowy?) potrącili brakujące składki. Zatem - co mogę odliczyć?

pozdrawiam

PS. Drugie pytanie - jeśli w DOCHODACH (cz. D1) wykazałem już zsumowane dochody z PL i NL, to w nie muszę nic wpisywać w polu 168 (cz. H) - Dochody osiągnięte za granicą, o które zwiększona jest podstawa obliczenia podatku
do ustalenia stopy procentowej
- zgadza się? Wówczas kwota podatku jest nieco mniejsza.
Ostatnio zmieniony przez kgy Wto Mar 09, 2010 12:27 am, w całości zmieniany 1 raz  

demetra12 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Mar 28, 2011 2:14 pm   

kgy,
Witam
Znalazlam twoj post z odliczaniem od podatku skladki ZVW.
Czy odliczyles je w zeszlym roku od podatku w Polsce i czy Ci to uznali???
Niestety bładzę w tym "temacie".
Pozdrawiam
demetra54

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi