NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Wto Kwi 05, 2011 12:12 am
zasiłek chorobowy
Autor Wiadomość
basiatro 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 8:51 am   zasiłek chorobowy

Witam, mam problem jestem w 6 miesiącu ciąży i stałą umowę pracy na czas nieokreślony(uitzendgroep) . dzidziuś naciska mi na rwe kulszową i nie za bardzo mogę stać i wyskoczyly mi żylaki więc pani położna powiedziała że nie jestem w stanie pracować i mam siedzieć w domu ale żadnego pisemka mi nie dała do pracy bo powiedziała że nie jest upoważniona i mam tylko zgłosić w moim biurze a oni powinni mnie umówić ze swoim lekarzem firmowym (którego nie mają się okazało).Wypłacili mi 1 raz chorobowe (arbeidsongeschiktheid) a w zeszłym tygodniu z mojego biura zadzwonili i powiedzieli że wstrzymują zasiłek chorobowy bo nie mam tego pisma od lekarza , byłam rownież u lekarza rodzinnego ale ona także powiedziała mi że mam siedzieć w domu ale tego zwolnienia mi nie wystawi bo nie jest upoważniona do tego, więc ja już nie wiem co mam robić proszę o jakąś podpowiedz :)

Witch 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 9:06 am   

Tutejsi lekarze rzeczywiscie nie wydaja zwolnien lekarskich. Gdzie jestes zatrudniona? Przez jakies biuro posrednictwa? Jezeli zglosilas chorobe to oni maja obowiazek zglosic Twoja chorobe dalej - do UWV i od nich powinnas miec kontrole. Dowiedz sie czy poinformowali UWV. Jesli nie to znaczy ze nie postepuja zgodnie z prawem.

Cytat:
Iedereen kan ziek worden. Maar wat moet je doen als je ziek wordt terwijl je werkzaam bent als uitzendkracht? Hier lees je het protocol dat door UWV en de uitzendbranche is opgesteld.

Het is mogelijk dat jouw uitzendbureau in specifieke situaties een eigen protocol hanteert, dus vraag hiernaar.

Als je ziek bent, dan:
meld je je ’s morgens voor 10.00 uur ziek bij het uitzendbureau
meldt jouw uitzendbureau je vervolgens ziek bij UWV
houd je je beschikbaar voor UWV-controle

http://arboflexbranche.nl...en/ziek-en-dan/
Ostatnio zmieniony przez Witch Pon Kwi 04, 2011 9:10 am, w całości zmieniany 1 raz  

basiatro 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 9:22 am   

Tak jestem zatrudniona przez uitzenbiuro i raz wyplacili mi arbeidsongeschiktheid a teraz już nie wiem co mam robić

Traken 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 11:37 am   

Twój pracodawca ,w tym przypadku uitzenbiuro powinien powiadomić UWV o Twojej sytuacji.Jeśli to zrobili to dostaniesz powiadomienie od UWV o badaniu lekarskim które ma orzec o Twojej niezdolności do pracy i na jak długi okres jest ta niezdolność przewidywana. Jesli możesz to sprawdź czy to zrobili jeśli nie to tak jak pisze kolega wyżej .....to znaczy ze nie postepuja zgodnie z prawem. powodzenia uważaj na Siebie . :032:
Ostatnio zmieniony przez Traken Pon Kwi 04, 2011 11:38 am, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 12:11 am   

http://www.niedziela.nl/i...=countryNL#1152

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi