NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pią Kwi 15, 2011 7:14 pm
PROBLEM Z ZAREJESTROWANIEM DZIECKA W URZEDZIE MIASTA
Autor Wiadomość
AdI04 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 6:27 pm   PROBLEM Z ZAREJESTROWANIEM DZIECKA W URZEDZIE MIASTA

Witam
Mam wlasna dzialalnosc gospodarcza , jestem zonaty i mam dziecko jednak przebywaja w polsce i gdy chcialem zarejestrowac ze mam dziecko oczywiscie z wymaganymi dokumentami czyli MIENDZYNARODOWY AKT URODZENIA DZIECKA Pani mi odmowila twierdzac ze musze dostarczyc dokument ze dziecko.... ZYJE . . . . czy wie ktos o co chodzi? Akt malzenstwa zaakceptowala a dziecka nie.

Jezeli mam Dziecko i Zone to dostane jakas ulge do balastingu ?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 7:14 pm   

AdI04,

w tym temacie znajdziesz odpowiedz

http://forum.niedziela.nl...889d3cbf38994d9

( ͡° ͜ʖ ͡°).

AdI04 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 8:05 pm   

Poprawka, nie staram sie o zasilek rodzinny,
Ponawiam pytanie gdy moja zona i dziecko sa w polsce to dostane nizszy podatek ?? i dlaczego nie chca mi zarejestrowac w URZEDZIE MIASTA ze mam dziecko tylko wymagaja dokument ze dziecko zyje co to moze byc moze paszport....?? Moja zona nie pracuje mamy 1,5 roczne dziecko. To ze moja zona nie ma dochodow nie pracowala to tez sie liczy prosze o odp, pozdro.
Ostatnio zmieniony przez AdI04 Pią Kwi 15, 2011 8:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

marta75 
Gaduła
marta75

Pomogła: 9 razy
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 8:25 pm   

Mnie kazali przyjsc z dzieckiem I paszportem mojej corki.moze to pomoze.

Hera 
MODERATOR
Hera

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 8:33 pm   

Co ma podatek do zony i dziecka? W Urzędzie Miasta (Gemeente) to raczej załatwia się meldunek. Nie zameldują ci dziecka ani zony gdy osoby te przebywają w Polsce.
To ze masz dziecko i niepracującą żonę to zgłoś do belastingu i SVB. Wtedy dostaniesz dodatkowe pieniądze, czyli zasiłek rodzinny (SVB) czy kindertoeslag (belasting).
Jutro będzie lepszy dzień

AdI04 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 8:35 pm   

to juz cos, gdy tam bylem urzedniczka pytala czy dziecko znajduje sie w holandii gdy powiedzialem ze nie powiedziala ze musze dostarczyc wraz z AKTEM MIEDZYNARDOWYM jakis dokument ze zyje moze chodzi o paszport i bedzie 1 problem z glowy.

Czy to ze mam dziecko i zone ktora nie pracuje upowaznia mnie do placenia nizszego podatku? Gdy zakladalem Firme mialem tylko swoj AKT URODZENIA i zarejestrowalem sie jako kawaler problem w tym gdy mi przyszlo pismo do placenia podatku okolo 10 000 € na rok! :119: dlatego probuje dostarczyc reszte dokumentow i zatrzymalem sie na dziecku czy sytuacja dziecko zona zmieni ta kwote??

[ Dodano: Pią Kwi 15, 2011 8:37 pm ]
Hera napisał/a:
Co ma podatek do zony i dziecka? W Urzędzie Miasta (Gemeente) to raczej załatwia się meldunek. Nie zameldują ci dziecka ani zony gdy osoby te przebywają w Polsce.
To ze masz dziecko i niepracującą żonę to zgłoś do belastingu i SVB. Wtedy dostaniesz dodatkowe pieniądze, czyli zasiłek rodzinny (SVB) czy kindertoeslag (belasting).

Tak czy tylko nie jest tak ze gdy zglosze to do URZEDU MIASTA to oni nie pszesla tego dalej np do Balastinggu?

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 9:10 pm   

AdI04 napisał/a:
to juz cos, gdy tam bylem urzedniczka pytala czy dziecko znajduje sie w holandii gdy powiedzialem ze nie powiedziala ze musze dostarczyc wraz z AKTEM MIEDZYNARDOWYM jakis dokument ze zyje moze chodzi o paszport i bedzie 1 problem z glowy.

Czy to ze mam dziecko i zone ktora nie pracuje upowaznia mnie do placenia nizszego podatku? Gdy zakladalem Firme mialem tylko swoj AKT URODZENIA i zarejestrowalem sie jako kawaler problem w tym gdy mi przyszlo pismo do placenia podatku okolo 10 000 € na rok! :119: dlatego probuje dostarczyc reszte dokumentow i zatrzymalem sie na dziecku czy sytuacja dziecko zona zmieni ta kwote??

[ Dodano: Pią Kwi 15, 2011 8:37 pm ]
Hera napisał/a:

Tak czy tylko nie jest tak ze gdy zglosze to do URZEDU MIASTA to oni nie pszesla tego dalej np do Balastinggu?

chlopie jak teraz masz 10 tys euro do zwrotu to raczej problemem jest twoj ksiegowy ktory za malo odprowadza do belastingu zaliczek lub cie zle rozliczyl bo to ze zameldujesz dziecko i zone w gemeente czego i tak nie mozesz zrobic bo ich tu fizycznie nie ma nie zmieni tego ze bedziesz musial zaplacic podatek

bobikpl 
Super gaduła
:)

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 9:15 pm   

AdI04,
Gmina przesyła dane do różnych instytucji,ale pewne rzeczy trzeba samemu załatwić.
Nie wydaje mi się żeby była potrzeba (i mozliwość) zglaszania mieszkającej w PL żony i dziecka do gminy w NL.
W zależności od osiąganych dochodów możesz sie ubiegać o
-voorlopige aanslag,ulga podatkowa,gdy twoja żona nie osiaga dochodów-na rok ok. 2100 eur Belastingdienst
-kinderbijslag-rodzinne SVB
-kindgebonden budget,dodatek na dziecko Belastingdienst
Wydaje mi się że nie masz dużej orientacji w temacie,więc zleć może załatwienie formalności twojemu księgowemu.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Kwi 15, 2011 10:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  

AdI04 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 9:18 pm   

Najsmieszniejsze jest to ze PRACUJE OD STYCZNIA I TAK MAM ZAREJESTROWANA FIRME ALE GDY PRZYSZLO PISMO Z BALASTINGU W KTORYM WYNIKA ZE OBLICZYLI SOBIE TYLE I TYLE CO MOGE ZAROBIC PRZEZ ROK (NIE WIEM NA JAKIEJ PODSTAWIE) MOZE NA TEJ GDY ZAKLADALEM FIRME PODAWALEM MNIEJ WIECEJ ZAROBKI I JUZ MI PRZYSLALI ILE MAM ZAPLACIC A DO TEGO PRZYJEMNIE ROZLORZYLI TO NA RATY OD KWIETNIA 2011 DO GRUDNIA 2011 10 000€ TYLKO JA NAWET NIE PRZEPRACOWALEM TEGO ROKU 2011 . . .

WYCHODZI NA TO ZE DZIECKO I ZONA NIC NIE ZMIENI W %TACH PODATKOWYCH?

[ Dodano: Pią Kwi 15, 2011 9:26 pm ]
bobikpl napisał/a:
AdI04,
Gmina przesyła dane do różnych instytucji,ale pewne rzeczy trzeba samemu załatwić.
Nie wydaje mi się żeby była potrzeba (i mozliwość) zglaszania mieszkającej w PL żony i dziecka do gminy w NL.
W zależności od osiąganych dochodów możesz sie ubiegać o
-voorlopige aanslag,ulga podatkowa,gdy twoja żona nie osiaga dochodów-na rok ok. 2100 eur Belastingdienst
-kindgebonden budget,dodatek na dziecko SVB
Wydaje mi się że nie masz dużej orientacji w temacie,więc zleć może załatwienie formalności twojemu księgowemu.

Czy mozesz mi podac w jakich istytucjach moge zalatwic

voorlopige aanslag[/i],ulga podatkowa,gdy twoja żona nie osiaga dochodów-na rok ok. 2100 eur Belastingdienst jakie dokumenty sa potrzebne co jest wymagane z polski?

kindgebonden budget[/i],dodatek na dziecko SVB jakie dokumenty potrzebne ?

bobikpl 
Super gaduła

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 10:32 pm   

AdI04,

Ja się nie orientuje dokładnie w prowadzeniu firmy w NL ale ta zaliczka podatkowa 10000eur to wychodzi na miesiąc 833 euro zaliczki-być może to odpowiada wysokości zaliczki wg. deklarowanego przez ciebie przychodu.Ja placę nawet więcej zaliczki z pracy na etacie z brutta 2200eur.

Kinderbijslag -www.svb.nl
Kindgebonden b.-dopiero jak będziesz miał decyzje o przyznaniu kinderbijslag
Voorlopige aanslag -www.belastingdienst.nl
Podałem strony-tam się dzwoni i prosi o przysłanie wniosku.

Cóż Ci mogę doradzić,wydaje mi się że przy prowadzeniu firmy w NL usługi biura księgowego są niezbedne,niestety.
Również dodatkowe pieniądze, które być może ci się należą, biuro również pomoże załatwić.
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Kwi 15, 2011 10:37 pm, w całości zmieniany 1 raz  

AdI04 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 15, 2011 10:51 pm   

DZIEKI WIELKIE ZA POMOC

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 12:26 am   

Adi, to że masz żonę i dziecko to może być brane raczej dopiero przy rozliczeniu rocznym z podatku dochodowego (nie znam się na przepisach dotyczących firm, ale tak myślę). Przy moim rozliczeniu rocznym (wraz z mężem) księgowy zawsze pyta o wiek dzieci bo jest jakaś ulga.

Co do polskich dokumentow potrzebnych do załatwienia kindgebonden budget to przede wszystkim oprocz aktu urodzenia dziecka musisz dostarczyć zaswiadczenie o niepobieraniu w Polsce zasiłku rodzinnego, a jeśli był pobierany to do kiedy. Możesz miec ten dokument po polsku, w SVB sobie go przetłumaczą sami. Radzę jednak uzbroic sie w cierpliwość bo kindgebonden budget nie otrzymasz od ręki, musisz swoje odczekać (ja czekałam dwa lata)> Plusem jest to że płacą wstecz. Dodatku na dziecko czyli kondertoeslagu placonego przez belasting nie otrzymasz dopóki nie będziesz miał kindgebonden budget. Akurat kindertoeslag zalezy od twoich dochodow, wiec nie wiadomo czy go otrzymasz.
Aha, jesli zona pobiera rodzinne w PL to radze z niego zrezygnować jesli chcesz pobierac tutaj kindgebonden budget. Musisz tez byc swiadomy że SVB moze zarzadac doikumentow na to że pieniadzxe z kindgebonden budget przesyłasz do PL na konto dziecka, bo to sa pieniądze dla dziecka, na jego utrzymanie a nie dla ciebie
Ostatnio zmieniony przez Hera Sob Kwi 16, 2011 12:26 am, w całości zmieniany 1 raz  

bobikpl 
Super gaduła

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 7:40 am   

Hera,
Pozwolę sobie skorygować,pisalaś w nocy pewnie dlatego.

Cytat:
Dodatku na dziecko czyli kondertoeslagu placonego przez belasting nie otrzymasz dopóki nie będziesz miał kindgebonden budget

dokładnie odwrotnie- jest tak
Kindgebonden b.-po decyzji o przyznaniu kinderbijslag

-kindgebonden budget,dodatek na dziecko Belastingdienst
Cytat:
Aha, jesli zona pobiera rodzinne w PL to radze z niego zrezygnować jesli chcesz pobierac tutaj kindgebonden budget

...jeśli chcesz pobierać tutaj kinderbijslag
Co do rezygnacji -moze w innych oddzialach SVB mają inaczej :029: ale w Groningen
musisz pobierać rodzinne w Polsce lub mieć odmowną decyzję (ktorej sie nie da w Polsce załatwić wstecz).
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Sob Kwi 16, 2011 7:44 am, w całości zmieniany 1 raz  

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 12:54 pm   

10 000 euro zaliczek na podatek to nie jest malo jak dla najnizszego dochodu czyli ok 18 tys euro brutto rocznie masz stawke podatku ~33% plus ponad 40% od kazdego euro powyzej az do nastepnego progu to mozna przyjac ze oni ci policzyli ze zarobisz cos kolo 30 000 euro a od tej kwoty jest wlasnie mniej wiecej taki podatek
Ostatnio zmieniony przez bejupi Sob Kwi 16, 2011 12:55 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Hera 
MODERATOR
Hera

Wysłany: Sob Kwi 16, 2011 8:15 pm   

Bobik - masz zupełną rację. Pora była późna i pomyliłam oba pojęcia. Wybaczcie.
bobikpl napisał/a:

musisz pobierać rodzinne w Polsce lub mieć odmowną decyzję (ktorej sie nie da w Polsce załatwić wstecz).

Generalnie chodziło mi o to że jeśli pobierasz zasiłek rodzinny w Polsce to nie dostaniesz go w Holandii bo n ie możesz pobierać dwóch zasiłków rodzinnych na raz.
W Polsce zasiłek rodzinny przyznawany jest na rok czasu i zawsze zależy od dochodu rodziców. Więc jeśli będziesz składał wniosek na nowy okres czasu to prawdopodobnie go już nie dostaniesz z powodu tego ze zarabiasz w euro.
Więc do SVB składasz decyzję odmowna dotyczącą przyznania zasiłku oraz dokument do kiedy zasiłek był pobieramy.
Podam na swoim przykładzie:
Wyjechałam do NL w czerwcu 2007r a zasiłek na dzieci pobierał w PL mąż do końca sierpnia 2007r. Następnego nie dostał bo ja pracowałam za granicą. Zasiłek rodzinny w NL został przyznany od 1 lipca 2007, ale odliczyli mi pobierany przez ten sam czas zasiłek pobierany w PL czyli za lipiec i sierpień 2007 roku.
Jeśli wiec ktoś stara się o rodzinne w NL ale pobiera jeszcze w PL to zostanie mu to odliczone.

Odpowiedz do tematu