NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bouwdepo
Autor Wiadomość
dariolopez 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:03 pm   bouwdepo

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego na temat bouwdepo - czyli dodatkowych pieniędzy wziętych do hipoteki na remont domu/mieszkania dotyczy banku ING.
Z tego co rozmawiałem z maklerem to trzeba przedstawiać banku faktury za remont bądź zakupy i wtedy bank dopiero wypłaca pieniądze, ale ten makler nie bardzo był ogarnięty chyba w temacie i tu moje pytanie:

- jak wykorzystać depot?

remont chcę robić samemu a wszystko co mi będzie chcę kupować w Polsce (cena) i tutaj zaczynają się schody bo faktury mają być w języku EN/NL i w walucie Euro a to już nie jest takie proste.

Czy ktoś ma jakiś sposób na wykorzystanie "depot"?
Może można jakoś wybrać te pieniądze i wtedy dysponować nimi jak chcemy?

Czekam na wypowiedzi osoby zorientowane w temacie.

Pozdrawiam

Damianos 
Gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:16 pm   

Jak już sam napisałeś pieniądze dostajesz po przedstawieniu faktury czyli najpierw wydajesz pieniądze z własnej kieszeni następnie bank Ci je oddaje. ING akceptuje tylko holenderskie faktury czyli zakupy w np. Polsce odpadają jeżeli chodzi o bouwdepot. Dodatkowo musisz pamiętać, że pieniądze bank zwraca tylko za materiały potrzebne do remontu.

Wykorzystać bouwdepot możesz również jeżeli masz np. znajomego, któy posiada firmę np. budowlaną. Wtedy on wystawia Ci fakturę na określoną sumę, Ty płaćisz mu BTW a następnie fakturę wysyłasz do banku.

dariolopez 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:21 pm   

czyli jednak dobrze myślałem.. podobno tylko ING tak ma bo słyszałem, że w innym banku czy bankach można tą kwotę otrzymać od razu a tutaj jeszcze wychodzi na to, że problem z zakupami w Polsce dwa, że tylko na określone materiały czyli np. farbę ale pędzel już nie bo pewnie tylko to co ewentualnie może zwiększyć w jakiś określony sposób wartość mieszkania.

No właśnie nie mam takiego znajomego co prowadzi firmę budowlaną bo chyba o takiej mowa i z którym mógłbym się jakoś dogadać.

Damianos 
Gaduła

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:27 pm   

Nie wiem jak inne banki ale Rabobank również akceptuje tylko holenderskie faktury, które musisz im najpierw okazać. Z reguły bouwdepot polega na tym, że najpierw wydajesz pieniądze z własnej kieszeni a następnie bank Ci zwraca. Z tymi pędzlami to nie jest też tak do końca. Idziesz np. do Gammy kupujesz farby, tapety, kleje, pędzle itp. Prosisz fakturę, wysyłasz a bank nie rozdrabniając się oddaje całą kwotę, którą podałeś z powrotem.
Ostatnio zmieniony przez Damianos Pon Kwi 18, 2011 8:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

dariolopez 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:44 pm   

no tak, ale już nie wspomnę o tym, że większość materiałów wykończeniowych dobrej jakości nie mówimy tu o produktach z Actiona, są dwu krotnie droższe, albo i więcej. A remont nie opiera się tylko na farbie: nowa kuchnia w zabudowie, łazienka - płytki, wanna, prysznic umywalka, meble łazienkowe itd. A to już tutaj czasem są naprawdę śmieszne pieniądze. Więc najlepszym rozwiązaniem byłoby wybrać gotówkę i wtedy kupować to co się chce, i na co chcielibyśmy ją przeznaczyć.

Damianos 
Gaduła

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:49 pm   

Możesz to wszystko kupić i wysłać fakturę bankowi. Z tym, że bouwdepot polega właśnie na tym i jest to niejako zabezpieczeniem banku, że najpierw musisz te pieniądze sam wydać i w ciągu ok. 1 tygodnia po wysłaniu faktury będziesz je mieć z powrotem na koncie. Taki właśnie jest urok tego kredytu :)

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 9:09 pm   

jakies 3 lata temu rozliczalem polskie faktury. nie trzeba ich bylo nawet tlumaczyc. wypelnialo sie formularz, w ktorym bylo miejsce na opisanie tego co jest na fakturze. kwoty przeliczalem wg sredniego kursu nbp z danego dnia. bank (postbank/ing) bez problemow zwracal pieniadze.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

Odpowiedz do tematu