Studia bez matury ? |
Autor |
Wiadomość |
DeSade
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 2:51 pm Studia bez matury ?
|
|
|
Witam,
wkrotce przeprowadzam sie do Amsterdamu a wraz ze mna moja przyjaciolka, ktora chcialaby kontynuowac tam swoja edukacje.
Problem w tym, ze ona nie ma matury a chcialaby studiowac.
Mieszkamy w Niemczech, i tutaj nie trzeba miec matury by uczyc sie w jednej ze szkol wyzszych, jednak nie jestem pewna co do holenderskiego systemu szkolnictwa.
Moze jest tu ktos, kto moglby mi udzielic informacji odnosnie tego tematu.
Moja kolezanka jest w moim wieku (21 lat), w Niemczech posiada Mittlere Schulreife (odpowiednik sredniego wyksztalcenia bez matury) i chcialaby studiowac fashion design albo psychologie.
Bardzo dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 3:26 pm
|
|
|
Kolezanka po ukonczeniu 21 roku zycia moze studiowac dowolnie, na (prawie) kazdej uczelni, pod warunkiem zdania egzaminow wstepnych
Taki troche test na inteligencje
Kazda uczelnia ma swoje testy, dlatego najlepiej po prostu przejsc sie do danej szkoly i zapytac.
Bedzie dobrze, powodzenia |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
DeSade
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 3:31 pm
|
|
|
no tak wlasnie mi mowila, ale mi sie jakos wierzyc nie chcialo, bo niby jak, ktos kto ma ukonczone 21 lat a bez matury i moze studiowac ?
sama jestem zainteresowana studiami w amsterdamie, ale na stronach internetowych uczelni jednym z wymogow jest oczywiscie matura...
czy moglabys podac przyklady takich szkol, dostepnych nawet bez matury ?
dziekuje za odpowiedz. |
|
|
|
|
duYster
Super gaduła Uwaga Baba!
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 03 Gru 2007 Posty: 247 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Maj 29, 2010 7:42 pm
|
|
|
Taki egzamin nazywa sie Colloquium doctum. Jesli chcesz studiowac psychologie, np na UvA (Amsterdam) to musisz zdac egzamin z biologii, matmy i angielskiego (w psychologii).
NIe jestem w stanie Ci odpowiedziec jak to dokladnie wyglada, bo tego nie przerabialam, a nie chcialabym Ci glupot naopowiadac, ale polecam Ci zajsc do danej szkoly i sie zapytac.
Na kazdy kierunek sa inne egzaminy a wladze uczelni sa chetne do pomocy i przyjazne studentom
Fashion design to inna para kaloszy, te studia sa np w Hogeschool van Amstedam, ino ze w jezyku tubylczym.
Tu masz liste szkol wyzszych w A-damie
http://amsterdam.nl/jeugd...s/hoger_beroeps |
_________________ Racja jest jak dupa, kazdy ma swoja... |
|
|
|
|
olcia-fasolcia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 20, 2011 10:19 pm
|
|
|
ja słyszałam, że często dobrze jest mieć zdany toefl, tez nie mam matury na stronie http://www.studia-bez-matury.pl/ jest pare opcji. pisza także o możliwościach studiowania za granicą. jednak chyba najczesciej w takim przypadku idzie sie po prostu do jakichs szkół uzupełniających czy po prostu pisze sie te maturę ponownie lub później... |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 11:59 am
|
|
|
Witam,
CZy w Amsterdamie jest uczelnia plastyczna i inna zwazana z projektowaniem ubrań
Nie znam sie za bardzo , po prostu dowiaduje sie dla kogoś.
Jesli takie sa bardzo prosze o namiary i jakie trzeba wstepne egzaminy przejsć -z jakich przedmiotów.
Bede wdzieczna za info. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze
Pomógł: 96 razy Wiek: 102 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 12:36 pm
|
|
|
w ams jest cos takiego: http://amfi.nl/ |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Wto Maj 17, 2011 7:35 am
|