Przesunięty przez: Gochna H Pią Maj 13, 2011 9:59 pm |
Prawo pracy |
Autor |
Wiadomość |
BRYDZIA
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 4:43 pm Prawo pracy
|
|
|
Witam.Szukam kogos kto zna sie bardzo dobrze nz prawie pracy.Moze ktos ma namiary na jakas ksiegowa lub kogos takiego co bylby w stanie wyjasnic mi pare zeczy zwiazanych z kotraktem o prace. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 5:17 pm
|
|
|
Witam,
Napisz co dokładnie co chcesz wiedzieć na forum jest sporo "Kumatych" Usterów którzy pomogą ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
BRYDZIA
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 5:57 pm
|
|
|
dostalam kontrakt po holendersku nie wiem czy jest prawidlowy czy cos kreca. Chcialabym np. wiedziec czy oplacaja wszystkie sklatki rentowo emerytalne jak to jest z wakacyjnym czy dostaje minimum wynagrodzenia czy po prostu szef 'okrada" mnie na czym sie da! |
|
|
|
|
bobikpl
Super gaduła :)

Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 352 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 6:02 pm
|
|
|
no to wciepnij skan umowy i solarisa ,zamaż swoje dane -zobaczymy wspólnie |
Ostatnio zmieniony przez bobikpl Pią Maj 13, 2011 6:46 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pią Maj 13, 2011 9:27 pm
|
|
|
BRYDZIA napisał/a: | dostalam kontrakt po holendersku nie wiem czy jest prawidlowy czy cos kreca. Chcialabym np. wiedziec czy oplacaja wszystkie sklatki rentowo emerytalne jak to jest z wakacyjnym czy dostaje minimum wynagrodzenia czy po prostu szef 'okrada" mnie na czym sie da! |
emerytura buduje ci sie obojetnie czy pracujesz czy jestes zameldowana
jak masz minimalna stawke brutto za godzine to oznacza to ze poprostu parcujesz za minimalna place i nikt cie nie okrada |
|
|
|
|
BRYDZIA
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 9:13 am
|
|
|
nie mam dostepu do skanera. |
|
|
|
|
zaq
Mega gaduła miszcz nad miszcze

Pomógł: 96 razy Wiek: 103 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2348 Skąd: z Nienacka k/Ams
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 9:59 am
|
|
|
BRYDZIA, zrob zwykle fotki (np. komorka). zdjecia dokumentow wychodza calkiem czytelnie |
_________________ "Problem z cytatami w internecie jest taki, ze ludzie natychmiast wierza w ich prawdziwosc." - Abraham Lincoln
"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu
http://bynajmniej.net |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 1:50 pm
|
|
|
BRYDZIA napisał/a: | dostalam kontrakt po holendersku nie wiem czy jest prawidlowy czy cos kreca. Chcialabym np. wiedziec czy oplacaja wszystkie sklatki rentowo emerytalne jak to jest z wakacyjnym czy dostaje minimum wynagrodzenia czy po prostu szef 'okrada" mnie na czym sie da! |
Witam,
Zrób fote to OCENIMY ...
Pierwsza sprawa czemu nie dostałaś go też po PL i druga sprawa podpisałaś KONTRAKT którego nawet nie rozumiesz ???
Tutaj z mojej strony:
Zestawienie wynagrodzenia minimalnego dla danego wieku:
http://www.loonwijzer.nl/home/minimumlooncheck
Wakacyjne to bodajże 8% wynagrodzenia brutto ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Damianos
Gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Cze 2009 Posty: 173
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 3:00 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Pierwsza sprawa czemu nie dostałaś go też po PL |
Jesteśmy w Holandii, pracodawca nie ma obiowiązku dostarczać kontrakt w języku ojczystym potencjalnego pracownika.
Beny.rac napisał/a: | i druga sprawa podpisałaś KONTRAKT którego nawet nie rozumiesz ??? |
Brydzia nigdzie nie napisała, że go podpisała a jedynie, że dostała. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 5:09 pm
|
|
|
Damianos napisał/a: | Jesteśmy w Holandii, pracodawca nie ma obiowiązku dostarczać kontrakt w języku ojczystym potencjalnego pracownika. |
Obowiązku nie ma ale z własnego dośw wiem że jak jest w porządku to w języku polskim też daje ( a jak chce coś ukryć to nie daje) no chyba ze jest sie 1 pracownikiem z PL w firmie albo zna dobrze hol ... Damianos napisał/a: | Brydzia nigdzie nie napisała, że go podpisała a jedynie, że dostała. |
Z tego co mi sie zdaje to kontrakt sie dostaje aby go podpisac( 1 szt dla siebie a 2 dla pracodawcy ) chyba że w firmie mają nadmiar papieru i tuszu to co innego ... |
|
|
|
|
bagniaczka
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 8:26 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: |
Z tego co mi sie zdaje to kontrakt sie dostaje aby go podpisac( 1 szt dla siebie a 2 dla pracodawcy ) chyba że w firmie mają nadmiar papieru i tuszu to co innego ... |
No czyli jak 1 dla siebie, a drugi dla pracodawcy, to jednak się dostaję A ja myślę, że ona pisząc "dostałam" miała na mysli to, że go podpisała. Nie wiem, z jakim biurem, ale nie wyobrażam sobie jakoś, żebym w holenderskim prosiła o umowę po polsku |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
|
Wysłany: Sob Maj 14, 2011 11:09 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Nie wiem, z jakim biurem, ale nie wyobrażam sobie jakoś, żebym w holenderskim prosiła o umowę po polsku |
Ja pracowałem przez hol biura w którym nie było żadnego polaka w biurze ani kordynatora co mówil po polsku a umowe dostałem zarówno po hol i jak i PL ... |
|
|
|
|
BRYDZIA
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 15, 2011 9:20 pm
|
|
|
Kontrakt podpisalam bo mamy zostal slownie przetlumaczony przez pracownika . Ktos wspominal o pracy za minimalna place to jaka jest stawka dla sprzataczki? Bo podobno w kazdym sektorze jest inaczej.Co z nadgodzinami,praca w swieta i weekendy? nic nie mam wspomniane w konrakcie o tym.
|
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 3:37 pm
|
|
|
BRYDZIA napisał/a: | Kontrakt podpisalam bo mamy zostal slownie przetlumaczony przez pracownika . Ktos wspominal o pracy za minimalna place to jaka jest stawka dla sprzataczki? Bo podobno w kazdym sektorze jest inaczej.Co z nadgodzinami,praca w swieta i weekendy? nic nie mam wspomniane w konrakcie o tym.
|
Wg jakiego CAO pracujesz? |
|
|
|
|
BRYDZIA
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 16, 2011 3:47 pm
|
|
|
wstyt chyba sie przyznac ale nie wiem.. |
Ostatnio zmieniony przez BRYDZIA Pon Maj 16, 2011 3:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|