choroba po 2 tygodniach |
Autor |
Wiadomość |
thegame
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 5:06 pm choroba po 2 tygodniach
|
|
|
witam serdecznijestem zatrudniony przez agencje pracy od 2 tygodni,kilka dni temu zachorowałem.chciałem sie dowiedziec czy moge jechac na leczenie do Polski na 1,5 tygodnia i wrocic spowrotem,ale aby podczas mojej nieobecnosci agencja/zakład wypłacała mi chorobowe,gdyz chce wrocic do pracy ?
jesli tak nie mozna to co powinienem zrobic....?
-zwolnic sie
-isc na urlop bezpłatny
prosze o pomoc bo nie wiem co robic oraz jak wybrac ubezpieczenie dentystyczne,jakie sa koszta miesiecznie ?
dziekuje za wszystkie odpowiedzi
pozdrawiam |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 6:05 pm
|
|
|
Jak jesteś chory, to Twoje biuro ma obowiązek zgłosić to do UWV. Oni wypłacają chorobowe i z nimi musisz ustalić wyjazd na leczenie do Polski. A co do dentysty, to po prostu zobacz w swojej ubezpieczalni, ile kosztuje dodatkowy pakiet. U mnie ok. 15 euro za miesiąc. |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
thegame
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 6:26 pm choroba po 2 tygodniach
|
|
|
dziekuje za odpowiedz
czyli mam rozumiec,ze moge jechac do Polski na leczenie a agencja tutaj zgłosi mnie 'na zasiłek chorobowy' i nie maja wyjscia a nastepnie bede mogł wrocic dalej do pracy ?
co do ubezpieczenia mam je z agencji pracy to wszystko co wiem
a ubezpieczenie dentystyczne chciałbym sam wykypic,bo wiem ze tylko tak moge,przynajmniej takie informacje otrzymałem z agencji
ps mam umowe podpisana do 9 lipca 2011
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez thegame Nie Maj 01, 2011 6:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 6:29 pm
|
|
|
Tak, biuro pracy już od pierwszego dnia Twojej choroby powinno to zgłosić do UWV. Ale Ty musisz wyjazd na leczenie właśnie z UWV uzgodnić, bo mogą Ci nie przyznać zasiłku, albo go cofnąć. A agencja occzywiście po Twoim wyzdrowieniu powinna Cię przyjąć do pracy z powrotem, ale czy to zrobi, to już inna bajka, polskie biura często lecą w ch.... Powodzenia |
|
|
|
|
Jagoda97
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 9:44 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | Tak, biuro pracy już od pierwszego dnia Twojej choroby powinno to zgłosić do UWV. Ale Ty musisz wyjazd na leczenie właśnie z UWV uzgodnić, bo mogą Ci nie przyznać zasiłku, albo go cofnąć. A agencja occzywiście po Twoim wyzdrowieniu powinna Cię przyjąć do pracy z powrotem, ale czy to zrobi, to już inna bajka, polskie biura często lecą w ch.... Powodzenia |
bagniaczka
Nie udzielaj rad jezeli nie sprawdzilas tego o czym napisalas.
Niemal kazda agencja pracy w umowie z pracownikiem zawiera ptk, ze w razie choroby umowa zostaje automatyczne zerwana.
Poza tym, chorobowe jest placone ze skladek na ubezpieczenie spoleczne, jak mozna oczekiwac chorobowego jezeli sie jeszcze nie zaplacilo zadnej skladki na ubezpieczenie spoleczne? |
Ostatnio zmieniony przez Jagoda97 Nie Maj 01, 2011 9:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 10:44 pm
|
|
|
Jagoda, to nie jest tak, że nie sprawdziłam.... pisałam na podstawie wlasnych doświadczeń. Ja w żadnej z umów, które podpisywałam z biurami nie miałam zapisu, że w przypadku choroby zostanę automatycznie zwolniona. A kiedy zdarzyło mi się zachorować, było to zgłaszane do UWV i po 2 dniach niepłatnych od trzeciego dostawałam chorobowe. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 11:05 pm
|
|
|
Umowa o pracę tymczasową z klauzulą o tymczasowym charakterze zatrudnienia wygasa
w momencie wystąpienia niezdolności do pracy, na podstawie art. 14 ust. 4 niniejszego CAO.
http://www.abu.nl/abu2/?fileid=14629 |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 11:09 pm
|
|
|
No to teraz nasz kolega musi sprawdzić, czy w jego umowie jest ta klauzula czy nie. W moich najwyraźniej nie było. |
|
|
|
|
Jagoda97
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 11:20 pm
|
|
|
bagniaczka napisał/a: | No to teraz nasz kolega musi sprawdzić, czy w jego umowie jest ta klauzula czy nie. W moich najwyraźniej nie było. |
Czesto jest tak, ze biura zawieraja ten pkt w umowie ale w praktyce z niego nie korzystaja.
Jednak raczej trudno spodziewac sie, ze po 2 tyg pracy biuro nie skorzysta z tego przywileju. |
|
|
|
|
bagniaczka
|
Wysłany: Nie Maj 01, 2011 11:22 pm
|
|
|
Może chłopak będzie miał szczęście Ja mu tego życzę! |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 12:29 am
|
|
|
skad wiesz ze bedziesz 1,5 tygodnia chory ? |
|
|
|
|
thegame
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Maj 02, 2011 7:58 am choroba po 2 tygodniach
|
|
|
nie wiem,ale planuje leczenie na tydzien lub połtora,tak przewiduje |
|
|
|
|
feel_x
Super gaduła feel_x

|
Wysłany: Wto Maj 03, 2011 7:42 am
|
|
|
Ales wymyslil. Jak jestes chory to idz tutaj do lekarza i niech cie leczy po to masz ubezpieczenie. Jak masz zaplanowany zabieg jakis lub operacje to moze UWV by na to poszlo ale jak im powiesz ze ty planujesz sobie leczenie na poltora tyg to chyba raczej cie wysmieja. Nie chce byc uszczypliwy ale sporo osob kombinuje zeby sie wyrwac do polski na urlop. A co na twoj pomysl powiedzial twoj opiekun z biura pracy? To nie jest tak ze sobie zglosisz chorobowe i pojedziesz do polski. Musisz byc dostepny w razie kontroli z UWV. Poza tym biuro pracy watpie by sie zgodzilo na to. No bo skoro mozesz jechac 1000 km to i do pracy mozesz isc. A na twoje mieejsce juz czekaja nastepni w kolejce. Co innego choroba tutaj a co innego zjazd do polski. |
Ostatnio zmieniony przez feel_x Wto Maj 03, 2011 7:57 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|