NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zamknięcie rynku pracy?(chyba plotka)
Autor Wiadomość
navigrafa 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:47 pm   zamknięcie rynku pracy?(chyba plotka)

witam, ostatnio zadzwonił do mnie znajomy z wiadomościa że Hollandia zamyka rynek pracy...
(podobno przeczytał w gazecie)

wydaje mi sie ze to chyba jakaś głupia inf. ale na wszelki wypadek wstawiam temat.
Pozdr.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 8:54 pm   Re: zamknięcie rynku pracy?(chyba plotka)

navigrafa napisał/a:
witam, ostatnio zadzwonił do mnie znajomy z wiadomościa że Hollandia zamyka rynek pracy...
(podobno przeczytał w gazecie)

wydaje mi sie ze to chyba jakaś głupia inf. ale na wszelki wypadek wstawiam temat.
Pozdr.
Obiło mie sie o uszy że pan minister,ten który sie nas tak czepiał,teraz chce się wziąść za Rumunów i Bułgarów.Oficjalnie rynek jast dla nich zamkniety a pracuje ich tutaj sporo.Nawet przeciwko planom ministra zaprotestowało jakieś stowarzyszenie rolnicze.Ale to nas nie dotyczy więc spoko.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Pon Kwi 18, 2011 9:00 pm, w całości zmieniany 1 raz  

darkis 
Super gaduła

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 9:41 pm   

wczoraj slyszalem na NL1 ze minister zawiesil wydawanie pozwolen na prace dla Bulgarow i Rumonow na prace sezonowe przy truskawkach.Wiec stowazyszenie Troskawkarzy-) zagrozilo ze pojda przeciwko niemu do sadu.
Zas minister powiedzial ze sa w trakcie wdrazania programu przekwalifikowania bezrobotnych Holendrow do pracy przy zbieraniu truskawek...juz ja to widze jak holender za 3 lub 4 eur zbiera aardbeien...juz ja to widze....

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 10:03 pm   

ten minister ma chyba jakąś manię,a może wcześniej był na szkoleniu w Samoobronie? Ps. swego czasu w Niemczech bezrobotni byli kierowani do pracy za wynagrodzeniem 1 e/h. Jeśli odmówili tracili zasiłek.Moze pan minister ma własnie taki sam pomysł.

darkis 
Super gaduła

Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 10:25 pm   

wlasnie teraz leci na NL2 o tym...

skarbus 
Nieśmiały użytkownik

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 9:02 am   

ja slyszalam i czytalam tylko o tym ze Holandia bierze sie wlasnie za ludzi z Polski Rumuni itd chodzi mi o to strone Europy i ze jesli 3miesiace beda bez pracy wtedy deportacja do kraju pochodzenia takie niby maja plany ale ile z nich sie spelni to nie wiadomo..
ciekawe kto bedzie pracowal na ich uitkeringi jak wszystkich obcokrajowcow wysla do swoich kraji.

denton 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 11:51 am   

http://biznes.onet.pl/pla...3,1,prasa-detal

doronio 
Super gaduła
->OPOLE.ZWM<-

Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 12:26 pm   

Jestem ciekaw jak to się ma do przepisów wewnętrznych UE. Chodzi mi tu przede wszytskim o znajomość języka. Co do reszty to potrafię zrozumieć.. miało by to na celu ukrócić Polską ekspansje (której oficjalnie nie można zabronić) wyniszczyć wewnętrznie "polskie parki" na które Holendrzy jaki i sami Polacy wiecznie narzekali. Pośrednio zmusiłoby to też biura do lepszej rekrutacji i ograniczyło ich "bezprawie".

Cytat:
Daszkiewicz-Telecka z katowickiej agencji pośrednictwa pracy Covebo twierdzi, że planowane zmiany nie powinny drastycznie uderzyć w pracowników. Jej zdaniem, przysporzą za to problemów agencjom.

Agencje będą musiały działać "normalniej" - może zneutralizuje to wieczną wojnę na lini agencja - pracownik. Jedynie ta nauka języka jest dość kontrowersyjna.

agata.mikke 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 12:41 pm   

Cytat:
Europejczyk, który nie jest w stanie zadbać o swoje utrzymanie w Holandii, musi opuścić kraj, jak napisał minister Henk Kamp (Ministerstwo Pracy i Polityki Socjalnej) w liście do Tweede Kamer.

Zaostrzenie polityki dotyczącej imigrantów ma pomóc opanować ich napływ. Pomysł wprowadzenia ograniczeń został ogłoszony już dwa miesiące temu.

Kamp uważa, że przybysze powinni być poddawani bardziej rygorystycznym testom i że przepisy muszą zostać do tego dopasowane. „Imigranci z krajów europejskich, którzy pozostają w Holandii dłużej niż trzy miesiące i nie mają pracy ani widoków na nią, tracą możliwość pobytu w naszym kraju.”

W lutym Ministerstwo Integracji i Imigracji uznało, że osoba mieszkająca na ulicy i sprawia uciążliwe problemy, może zostać uznana za „niepożądanego cudzoziemca”. Takie stanowisko jest sprzeczne z ustaleniami europejskiej dyrektywy o swobodnym przepływie osób. Rząd ogłosił w czwartek, że zbada jakie działania na szczeblu europejskim powinny zostać podjęte, by dostosować dyrektywy. Według projektu Kampa, pobyt ma wygasać, jeżeli dana osoba dłużej niż rok a mniej niż pięć lat pracuje w Holandii i nie ma wystarczających środków do życia, a zatem nie przysługuje jej prawo do zasiłku.

Kamp ogłosił również, że zostaną wprowadzone rygorystyczne środki wobec pracodawców, łamiących prawo. Firmy, które pobierają zbyt wysoki procent pensji na mieszkalne lub koszty transportu, będą podlegad karze grzywny.

Natomiast kto nie zna języka niderlandzkiego i nadal chce ubiegad się o zasiłki z pomocy społecznej, musi jak najszybciej zapisać się na kurs językowy. Holandia i Polska mają też podjąd współpracę w celu zwalczania nieuczciwych biur pośrednictwa pracy.

(fd.nl)

a jak się to ma do przepisów UE to Komisja Europejska zweryfikuje. Bruksela zwróciła się już do władz Holandii o wyjaśnienia.

siemej 
Gaduła

Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 3:48 pm   

Rzad ratuje budzet czym moze, ale biora sie raczej za nieodpowiednia narodowosc. Dlaczego np. chca wywalic Polakow, Bulgarow czy Rumunow? Dlaczego nie wezma sie za Turkow, Marokanow itp.? Czyzby sie ich w jakis sposob bali? Bo na to wychodzi. Lepiej zabrac sie za slabsze narody, bo latwiej...

PS.
jedrzej2225 napisał/a:
Ps. swego czasu w Niemczech bezrobotni byli kierowani do pracy za wynagrodzeniem 1 e/h. Jeśli odmówili tracili zasiłek.

Jedrzej moj znajomy wlasnie tak w Niemczech pracuje. Jest kawalerem. Zasilek+Mieszkanie+1Eurojob+bilet = u niego 920 euro. 120 godzin miesiecznie pracuje. Gdyby poszedl pracowac przez Leihfirme (odpowiednik uitzendbureau) dostal by na reke ok. 800-850 euro. Pracowalby 160 godz. i bilet musialby kupic sam. Dochodze wiec do wniosku, ze praca za 1 euro jest bardziej oplacalna niz przez posrednika.

A tak juz nawiasem to 1Eurojob to jest aktywizacja osob dlugotrwale bezrobotnych.

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Wto Kwi 19, 2011 8:56 pm   

Witam,

Może zabrzmi to śmiesznie ale jeśli naprawdę wezmą sie za biura pracy i biura zaczną przestrzegać CAO sektora w którym sie pracuje to jestem ZA ( jeśli sie zamelduje to sprzedam auto bo utrzymanie samochodu w Nl jest dla mnie za drogie ... )

Ciekaw jestem co zrobi moj szef jak na jego chacie mieszka czasem nawet max 8 osob (1 lazienka i jedna kuchnia ) ... :043: i zwalnia i przymuje kiedy chcę (jakby miał meldować każdego to chyba by musiał mieć układy aby to zalatwiać z dnia na dzień ... )

jso 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Śro Kwi 20, 2011 12:52 pm   

Czy te nowe ustalenia, w szczególności wymóg znajomości holenderskiego, dotyczą też cudzoziemców z "zachodu"?

kindzal 
Super gaduła

Wysłany: Śro Kwi 20, 2011 7:13 pm   

Znajomosc jez. niderlandzkiego moze obowiazywac osoby przybywajace do Holandii na dluzszy okres czasu (powyzej 90 dni). Osoby ktore przebywaja na terenie Krolestwa ponizej 3 miesiecy i nie majace zamiaru sie tu osiedlic na stale, NIKT i NIC nie moze zmusic do nauki jezyka.

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Śro Kwi 20, 2011 7:44 pm   

A mnie sie wydaje ze dostana tutaj po dupie dosc mocno agencje pracy. Nie beda mogly jak to dotychczas robily upychac po kilkanascie osob na jednym domku- mieszkaniu.
Nie bedzie tez moze nawalu sezonowych pracownikow, ktorzy niestety czesto przyjezdzali, zrobili zadyme, popsuli opinie o rodakach , swietnie sie bawili w doslownym slowa tego znaczeniu i wyjezdzali zostawiajac za soba syf.
Zapewne bedzie tez wiecej kontroli na drogach, tzn polskich tablic- bo przeciez jesli ktos nie byl zameldowany , jezdzil na polskich tablicach co znacznie obnizalo dochod holenderskiego budzetu. teraz jestes- zameldowany- auto powinno byc na holenderskich tablicach i tu powinno placic sie wszelkie podatki z tym zwiazane.
to samo tyczy wszelkich podatkow gementowskich.
Jak sciagnac podatki od kogos kto nie jest zameldowany?
Z tego co ja slyszalam bedzie trudniej o prace , poniewaz pracodawca bedzie mial prawo a moze i obowiazek sprawdzic czy mamy zameldowanie- czyli trzeba bedzie wykazac sie dowodem zameldowania w Holandii by miec prace.
Ogolnie rzecz biorac- wiecej zaboostrzen dla nowych, dla sezonowych , dla przyjezdzajacych tylko na chwile a co za tym idzie zarabiajacych czyste pieniadze.
Mysle wiec , ze wielu z nas nie powinno sie niczym martwic.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Kwi 20, 2011 7:53 pm   

Tylko że w tej sytuacji biura zaczną stosować kontrakty 3 miesięczne.Wtedy nie będa musieli wysilać się aby działać zgodnie z przepisami.

Odpowiedz do tematu